Snabbt beslut

Nu är min nya bil beställd och kontraktet påskrivet. Det blev en Toyota Yaris hybrid Touch & Go Edition och den blir blå. Äntligen får jag min efterlängtade blå bil 😀 Så här ska min nya följeslagare se ut och vi ska vara tillsammans i tre år.

exterior-3

När jag kom till bilfirman och sa att jag aldrig förr hade kört en automat, erbjöd säljaren genast att jag skulle få sällskap på provturen. Ja tack, sa jag och kände mig genast lugnare. En ung kille (jag tror att säljaren sa att han var elev eller praktikant) hoppade in i passagerarsätet, förklarade lugnt och pedagogiskt att min vänsterfot skulle vara fastklistrad mot golvet så långt ut mot vänster som möjligt och hur den främmande spaken och pedalerna skulle användas.

Vid start ska bromsen tryckas ner och när jag försiktigt släppte den, efter att ha satt spaken i Drive-läge, rullade vi lite framåt. Genast bromsade jag och försökte koppla. Hittade ingen kopplingspedal och kom snabbt på mig själv. Jag släppte bromsen igen och nu var jag beredd på det långsamma rullandet. Jag lyckades vända bilen och fick därigenom även prova på att backa (spaken i B-läge) och sedan gav vi oss iväg.

Vilken härlig bil att köra. Förmodligen var det bara min lyckokänsla över att känna att jag kunde klara av en automat och upptäckten av hur mjuk körning det blev utan en massa växlande, som gjorde att det kändes så bra. Jag tyckte bilen kändes både lättkörd och pigg och snart vågade jag mig ut på motorvägen. Jag måste ju känna hur den axade. Innan hade jag knappt hört mer ljud än det svaga susande som fläkten gav ifrån sig. Men när farten ökade sattes bensinmotorn igång och den låter självklart mycket mer än elmotorn. Det kändes konstigt att bara gasa på utan att behöva växla upp men det gick fint och jag var snabbt uppe i 120 km/h som var hastighetsbegränsningen.

Sittkomforten var bra och det var den även i baksätet, priset är helt ok och bilen är lättkörd när väl mystiken med automatväxling är borta. De tre krav jag hade uppfylldes alltså. Även mina andra önskningar slog in. Jag får en blå bil och jag får lämna tillbaka den på den ort jag bor på efter tre år. Nu när allt är klart återstår bara en lååång väntan tills jag får min nya bil. Det är inte den som orsakar väntetiden. Det är min nuvarande bil som jag har leasingkontrakt på till sista december. Jag vill inte ha två bilar. Jag var lite väl tidigt ute och säljaren kunde inte lägga in min beställning så långt framåt. Men han lovade att lagerhålla bilen från november och så kan jag hämta ut den så fort jag får lämna tillbaka den jag har nu. Kanske kan de rucka lite på kontraktstiden för min nuvarande bil. Jag erbjöd mig att komma tillbaka vid ett senare tillfälle men det ville han inte gå med på. Han kanske var rädd för att mitt snabba beslut lika snabbt skulle kunna ändras.

Jag borde kanske ha bett om att få titta ner i motorn och jag borde nog ha ställt en massa frågor om olika tekniska saker. Men vad är det för mening med det när jag ändå inte hade fattat något. Totalt ointresserad. Jag frågade om de knappar och reglage jag behöver förstå mig på inne i bilen och resten går att ta reda på om det behövs. Det brukar framgå av instruktionsboken var t ex spolarvätska ska fyllas på. Resten fixar de på den årliga servicen. När jag kom hem frågade min syster hur stark motorn är. Ingen aning, svarade jag och såg antagligen ganska dum ut. Nu, i efterhand, har jag tagit reda på att den är på 100 hk och det räcker bra åt mig.


23 comments

 1. 100 hk räcker nog och blir över, de flesta bilar har en prestanda som sällan används. Har bara ägt en bil i mitt liv, har ju inget körkort, men efter min mors bortgång ägde jag hennes bil en kort period.

  Gilla

 2. Jeg har også for første gang en automatbil denne gangen. Man blir raskt vant til at en slipper mye annet ennå styre bilen, men jeg synes det er litt kjedelig å kjøre da. Blir nesten som å være en passasjer som må følge med på veien. 🙂 Lykke til og gratulerer med valget!

  Gilla

  • Så småningom kommer det nog bara finnas automatbilar och nu förstår jag varför de är så omtyckta 🙂 Men det tar nog ett tag innan jag helt vänjer mig. Tyvärr dröjer det nog ända till december innan jag får köra min nya bil.
   Tack! Jag tror att det är ett bra val 😀

   Gilla

 3. Grattis, trist att behöva vänta flera månader förstår jag. Men tiden går fort när man har roligt.
  Jag förklarade nog dåligt detta med nyckel och stegräknare. När jag har bägge på samma band och låser upp dörren så drar jag i bandet och det räckte för att utlösa larmet som sitter där. Har lyckats larma flera gånger även med bara stegräknaren runt halsen…suck. Men nu vet jag iaf hur jag stänger av det!
  Kram i värmen

  Gilla

  • Tack! Lite trist är det men jag gillar den bil jag har nu också. Men det blir en fin julklapp till mig själv i år 😀
   Jag förstod att du menade så med larmet men tack för att du förtydligar ändå 🙂 Det är väldigt bra att veta hur man stänger av saker som tjuter 😉
   Skönt att du nu kan promenera, låta stegräknaren jobba och inte behöva bli stressad av larmet när du kommer hem.
   Kram tillbaka!

   Gilla

 4. Grattis till den kommande bilen! Snabba ryck må jag säga. Jag hade inte heller kollat en massa tekniska saker så känn dig inte ensam om det. Jag har inte, och det antar jag att du inte heller har, någon som helst tanke på att meka med bilen så då behöver man inte veta heller 😉

  Gilla

  • Tack! Jag hade faktiskt kollat runt lite på nätet innan, bl a dina uppgifter. Men jag kom fram till att om jag vill ha en hybridbil utan laddningskabel så är den här den bästa för mig. Den uppfyller mina krav och resten behöver jag inte veta, precis som du skriver 😉

   Gillad av 1 person

 5. Grattis! Min förra bil var blå, denna gången blev det en röd. Jag hittar massor av nya inställningar och knappar att trycka på trots att jag haft min bil i 7 månader nu. Lite roligt är det allt att ha koll på alla rattar och annat oviktigt även att jag tycker att mycket är helt onödigt. Inget är som väntans tider. Jag hoppas för allt i världen att tiden tills du ska hämta din bil går väääääääääääldigt sakta. Jag missunnar absolut inte dig att få din nya fina blåa bil men jag vill inte det ska bli vinter. Jag vill inte ha höst heller, inte nu!

  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag har alltid velat ha en blå bil men det har aldrig blivit så. Nu äntligen får jag som jag vill 😀 Kul att upptäcka nya funktioner och fortfarande bli lite överraskad efter så lång tid. Så kommer det nog att bli för mig också 😉
   Jag har inte bråttom att få bilen så du får behålla sommaren ett tag till 😀 Jag kan däremot längta efter höst emellanåt. Jag brukar alltid se fram emot nästa årstid, jag gillar dem alla, så det är iofs inget konstigt med det.
   Kram

   Gilla

 6. Grattis! Du kommer säkert att trivas med bilen! Automat är skönt att köra och man behöver inte hålla på och kolla en massa tekniska grejor, det finns det andra som är bra på.
  Kram,

  Gilla

  • Tack! Kul att du tycker det 😀 Jag gillar den men vi kommer bara att vara vänner i tre år. Då går kontraktet ut. När jag blev ensam blev det många och dyra bilreparationer på den bil jag hade och då bestämde jag mig för att privatleasa. Då vet man i alla fall vilka kostnader man har.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s