Snart dags för bilbyte

I det här fallet är ”snart” detsamma som om drygt fem månader. Det känns som om jag har gott om tid på mig att bestämma vad jag vill ha för bil nästa period. Men jag har förstått att jag måste vara ute i ganska god tid om jag ska få bestämma helt och hållet. Annars kan det bli så att jag måste ta en bil som redan finns i landet och då kan t ex färgval vara ett helt annat än det jag önskar. Så var det sist. Jag ville ha en blå bil och det var det enda krav jag egentligen hade när jag då, för första gången på egen hand, skulle välja en bil. Min syster skämtade hejdlöst om hur jag skulle gå in till bilförsäljaren och säga att jag ville ha en blå bil. Det var inte det första jag sa men efter att ha valt modell la jag fram det önskemålet och sa att det var viktigt. Tyvärr gick det inte att ordna och efter att ha funderat på om jag skulle välja en annan modell för att få en blå bil, kom jag fram till att det är nog inte så man ska välja bil. Det fick bli en grå metallic med svart tak och svarta lister. Jag är jättenöjd med min bil, både färg och köregenskaper, men den här gången blir det nog ett annat märke.

Hur ska man tänka när man väljer bilmärke? Jag har ingen lust att åka runt och provköra massor av olika bilar och jag förstår mig inte på alla tekniska detaljer. För mig är tre saker viktiga (förutom färgen och den här gången vill jag ha en blå bil). Priset är väldigt avgörande. Jag har ingen lust att låta en alltför stor del av min inkomst gå till en bil. Sittkomforten är också viktig. När jag sålde BMW:n, som min man hade valt, tyckte jag konstigt nog att jag fick en bättre sittkomfort i min nya renault captur. Jag sitter lite högre och tygklädseln är mycket skönare än den läderklädsel jag satt på innan. Det tredje kravet är att min bil ska vara lättkörd. Där fick jag också en bättre upplevelse när jag såde BMW:n. Den var tungstyrd, trots servo, och den jag bytte till är mycket lättare och därmed roligare att köra. Det finns en detalj till som kan vara avgörande. Chansen finns att jag bor i Östersund om tre år när det återigen är dags att byta bil. Då vill jag inte vara tvungen att åka till Mjölby för att lämna in min bil. Det måste jag om jag leasar en bil på samma firma som förra gången. Jag vill höra med en bilfirma, som finns i hela landet, om det finns möjlighet att ha service och återlämning där jag för tillfället bor.

Eftersom jag är lat i vissa hänseenden och inte tycker att bilköp är ett dugg kul, blev jag glad för det reklamblad som kom i brevlådan. Toyota har tydligen elhybrider i olika modeller och t o m lilla Yaris finns som sådan. Jag vill gärna ha en miljöbil men den måste ha lång räckvidd och inte behöva laddas innan jag är framme vid mitt mål om jag reser lite längre. Som jag har uppfattat det finns det ingen renodlad elbil som både är i den prisklass jag kan tänka mig och har tillräckligt lång räckvidd. Därför har jag knappt ens funderat på det alternativet. Men visst är det bra om jag kan köra en hybrid, som är ett mycket bättre miljöval än en bensinbil. Enligt reklamen, och det jag läste på toyotas hemsida, laddas batteriet vid vissa moment i körningen och ingen kabel eller laddningspaus behövs. Vid långresor används nog bensinen ganska mycket men det här är uppgifter som jag måste få veta mer om. I morgon har jag bokat tid för en provkörning och sedan får vi se. Det känns nervöst för elhybriderna fins bara som automater och jag har aldrig kört annat än bilar med manuella växlar. Jag hoppas att de ger mig en liten lektion innan jag ska ut på vägarna. Jag får agera hjälplös stackars kvinna så att någon får känna sig duktig som hjälper mig. I det fallet behöver jag i och för sig inte ens agera hjälplös. Det är precis så det är 😉

Några bilder från morgonpromenaden.

Ingen kan tveka om vad som menas med getingmidja 🙂

DSC_0121

Jag såg inte många lingon och de jag såg mådde inte särskilt bra. Inget bra lingonår i år.

DSC_0129

I ett skuggigt skogsparti växte en vinbärsbuske och den ser ganska mycket mer välmående ut.

DSC_0136

Den här lilla vita blomman var förra sommaren omgiven av många likadana blommor. I år står den där helt ensam.

DSC_0140


33 comments

 1. Getingmidja är nog inget att stå sig efter fast många tycks tro det 🙂
  Jag provkörde en massa hybridbilar förra året, vi kom inte längre än så då men tanken att köpa en hybrid finns än. Toyotan som inte behöver laddas använder endast elen vid körning under 50 km per timme (och kanske lite mer än så ibland). Snittförbrukningen ligger på 0,7 l/mil vilket är mycket för en hybrid. Dessutom var en av de Toyota RAV vi provkörde otroligt – och jag menar otroligt – slö. Kanske det var något fel på just den eller så är de otroligt ojämna. Provkörde också en Toyota Prius (laddhybrid) men den var så ”spacad” så jag kände mig urgammal 😉
  Vi kikade mer på de laddningsbara hybriderna – de laddar sig själva de också men har mer batterikapacitet tack vara ”sladdladdningen”. Tar elen slut går de ju bara över på el och de kan också köras i högre hastigheter på elen än RAV:en.
  Jag gillade KIA’s elhybrider – Nero och Optima vill jag minnas att de hette. Neron är en ganska liten bil och Optiman är rejält stor. Optiman var min favorit, rejäl och rymlig och med massor med ”lullull” (som jag gillar).
  Sambons favorit var däremot Passat hybrid, också en helt okej bil kan jag tycka. Hans bedömning grundar sig på köregenskaper (jag gillar ju som sagt lullull) och där, det får jag medge, var Passaten outstanding. Ett rejält kraftpaket var det också. En tidigare kollega till mig har just en sån Passat och hon älskar den bilen, dessutom är snittförbrukningen av bensin endast 0,3 l/mil trots att de kör ganska mycket långkörningar (där elen inte räcker hela vägen).

  Hoppsan, det blev en lång kommentar men jag hoppas den är till någon hjälp i ditt val av bil. Skrev ett inlägg i gamla bloggen om bilarna när känslorna var lite mer färska – men jag tror inte jag tänkte så annorlunda då 😉 https://utsiktfraninsidan.wordpress.com/2017/09/16/den-vilda-jakten-pa-hybridbilen/

  Gilla

  • Tack för all info 🙂 Jag kommer ihåg inlägget och alla era funderingar 😉 Jag ska kolla de andra bilarna lite också (men det är ju så tråkigt 😉 ). I den broschyr jag har står det att Yaris drar 0,35-0,36 l/mil. Jag litar aldrig på sådana uppgifter men kanske är det i alla fall bättre än de lite större bilarna. Jag vill ha en liten bil eftersom jag mest åker ensam och inte har hund längre. Utvecklingen går snabbt så kanske är det redan nu bättre teknik än förra året. Jag ska vara vaksam på segheten 😉 Gillar jag att köra den, efter att först ha lärt mig hur automat funkar, och jag får lämna tillbaka den på annan ort så kanske jag inte orkar leta mer. Jag vet att jag borde men vid det här laget har du nog förstått min inställning till billetande. DET ÄR JU SÅ TRÅKIGT! Kanske får färgen avgöra beslutet 😉
   Tack för att du vill hjälpa mig 🙂

   Gillad av 1 person

   • Vi hade ganska kul när vi provkörde – men kanske det var för att vi inte omedelbart skulle ha en ny bil utan bara testade.
    Automat är egentligen inget svårt att köra, det svåra är att komma ihåg att man inte ska koppla 😉 Det kan bli en och annan tvärnit när man stampar bromsen i botten i tron att man ska koppla ur – ha ha! Jag, som precis som du är van vid manuella bilar, har provat 😉
    Yarisen vet jag inget om, jag tittar aldrig på så små bilar av den enkla anledningen att jag är 180 cm lång och känner mig som en ihoppressad sardin i en plåtburk i småbilarna 😉

    Gilla

   • Kanske en del i det roliga var att ni var två. Jag tycker mest det är jobbigt eftersom jag känner mig så bortkommen i den världen. Men som med allt annat så vet jag att jag fixar det 🙂
    Jag har hört massor med bra saker om automatbilar så kanske kommer jag också att tycka att det är bra. Min värk sitter mycket i höger arm och axel så det är klart att det skulle underlätta. Dumt att jag inte har provat tidigare 😉 Jag ska tänka på att inte bromsa när jag tror att jag ska koppla.
    Klart du ska ha en bil där du inte slår huvudet i taket. Jag är lite kortare (har faktiskt krympt några cm enligt vården) så jag kanske får plats i Yarisen 😀

    Gillad av 1 person

   • Det är värst när det händer något och man behöver stanna fort eller något sådant – då är det lätt hänt att det blir två fötter på bromspedalen 😉
    Huvudet är det nog ingen fara med egentligen men när det känns som om man sitter i baksätet och kör är det inte kul 🙂

    Gilla

   • Komforten är jätteviktigt 🙂
    Ha ha… många automatbilar har lite bredare bromspedal så det är inte så svårt att få dit två fötter 🙂

    Gilla

   • Eller bara för att det finns plats?? Ingen aning och kanske inte alla har det heller, som skrivet så har jag mest kört manuella bilar.

    Gillad av 1 person

   • Glömde…
    Det kan nog vara praktiskt med en automat med tanke på dina värkproblem, det är ju händigt på många sätt. Jag kan faktiskt tänka mig en automat nästa gång jag byter bil men sambon är väl inte riktigt lika glad i den idén 🙂

    Gilla

   • Jag har alltid hävdat att det är roligt att växla och att man då kan välja att axa längre på en låg växel för att snabbt göra en omkörning. Men kanske det fungerar lika bra med en automat. Ska bli spännande, och läskigt, att prova 🙂

    Gillad av 1 person

 2. Det er ikke så enkelt å velge bil, men klart fargen har mye å si. Man må være tidlig ute uansett hva man skal kjøpe for å få ting som man vil. Jeg velger stort sett ut de bilene jeg ikke vil ha først, så velger jeg ut en så stor bil jeg må ha for å få med meg alt jeg skal ha med. Da er det stort sett ikke veldig mange bilene igjen 😉

  Gilla

  • Ja, jag förstår att du behöver en stor bil för att få plats med alla hundar 😀 Jag har ingen hund längre och kommer mest att åka ensam i bilen. Därför vill jag ha en liten och relativt billig bil. Det finns ju så mycket annat jag hellre lägger pengar på än en dyr bil 😉

   Gilla

 3. Vore jättekul om du dök upp hos mig. Jag är för det mesta hemma. Ring 070-2195287 så du inte åker i onödan. Du är så välkommen ska du veta

  Gilla

 4. Bilar är faktiskt roligt, även om jag inte äger någon längre. Jag är jättenöjd att vara med i en bilpool med elbilar och sen åker jag tåg om jag ska längre iväg. Jag har kört hybridbil och det är ju ett bra sätt att vara mer miljövänlig om man inte klarar sig med elbil. Lycka till ☺
  Kram

  Gilla

  • Om jag flyttar till ett område med en bra bilpool så kanske det blir en sådan nästa gång. Det beror lite på hur jag kommer att resa. Reser jag bort en vecka och bilen bara står still medan jag är på resmålet, så kanske det inte lönar sig. Men jag har tänkt en del på det alternativet.
   Vi får se vad jag tycker om att köra en hybrid. Gillar jag den inte så blir det nog en bensinare.
   Tack för lyckönskningen 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Vi kör sedan många år tillbaka Toyota och är väldigt nöjda med märket. Själv hade jag velat ha en röd bil men vi fick ta vad som fanns inne och det blev en vit. Förra bytet kom oväntat snabbt eftersom vi krockade med två rådjur. Hoppas du hittar såväl rätt modell som färg denna gång men visst är det klokt att vara ute i god tid 😀

  Kram

  Gilla

  • Vi hade en toyota i början av 80-talet och den var väldigt bra men sedan dess har det blivit andra märken. Kanske är det dags att börja om där det startade 🙂 Fy, så otäckt att krocka med rådjur. Hoppas att de inte behövde lida alltför länge och att ni klarade er från mardrömmar eller skador. Man tror inte att rådjur kan ställa till så stor skada men om ni var tvungna att byta bil måste den ha blivit rejält tillbucklad.
   Jag vill ha en blå bil men det måste vara en fin blå nyans, annars blir det något annat. På hemsidan är nyansen fin men jag litar inte riktigt på att den motsvarar verkligheten.
   Kram

   Gilla

   • Tack och lov så kom skyddsjägaren föredömligt snabbt så djuren slapp att lida alltför länge. Det blev inga personskador men bilens front blev helt havererad och bilen pressades delvis ihop. Den hade gått att laga men det skulle tagit väldigt lång tid för man var osäker på hur omfattande skadorna var under bilen. Då valde vi att byta vilket nog var bra för Husse som körde blev matt bara av tanken att sätta sig i bilen igen. Jag hade inte insett hur stor skada två rådjur kunde orsaka…

    Bäst att titta på nyansen i verkligheten skulle jag vilja säga.

    Kram

    Gilla

   • Skönt att rådjuren slapp lida länge och ännu bättre att det inte blev några personskador. Jag förstår Husse mycket väl. Det skulle nog inte vara kul att sätta sig på förarplatsen i den bilen igen.
    Haha, för sent 😉 Kontraktet är påskrivet. Jag har för mig att jag har skrivit att jag är snabb att ta beslut om lite större affärer 😀
    Kram

    Gilla

 6. Kan tyvärr inte komma med några goda råd ang. olika bilmärken, men automat är bra! Man känner efter lite och letar efter kopplingspedalen första gången, sen vill man inte ha något annat än automat 🙂
  Kram

  Gilla

  • Om jag tycker om den bilen i övrigt så hoppas jag att det blir så som du säger. Jag har fått skämmas flera gånger när jag har haft tidigare bilar på service och inte kunnat köra den lånebil de har erbjudit. De har lyckats fixa fram lånebilar med manuell växling men lite pinsamt är det. Jag kanske bestämmer mig redan i morgon 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Hoppsan min vän, här kom ett inlägg som jag inte kan varken kommentera eller bemöta. Jag körde senast bil i USA 1981. Sen kom år då jag inte hade tillgång till bil, och år då jag hade en man som bara körde nya bilar och jag inte var betrodd att köra. När väl det fanns en gammal rosthög där på parkeringen, då hade jag legat av mig i tjugo år. Så hej och hå med det. Intressant dock att du kanske planerar flytt! Spännande! På bärfronten kan jag berätta att jag efter en timmes svettig plockning idag fått ihop .,..tadaa 5 dl blåbär! Så det var nog The end för denna säsong . Angående min stegräknare så var det alltså så att när jag öppnade dörren med nyckel så drog jag i snöret för att få ut nyckeln igen och då aktiverades larmet. Och man måste ju dra ur nyckeln när man öppnat dörren o då är risken stor att man knycker till o larmet går…
  Kramen och lycka till med den blå bilen!

  Gilla

  • Jag tror inte att någon kan säga vilken bil som är bäst för en bil är en väldigt personlig sak. Jag trivs jättebra med den bil jag har nu men jag vill ha en lite mindre, billigare men även mer miljövänlig bil sedan. Jag väljer privatleasing för att då vet jag vilka kostnader jag har och jag är till stor del kontrollmänniska, dessutom noga med ekonomin.
   Flytten kommer så småningom. Vet inte riktigt när men min hemlängtan är stor. Samtidigt är det svårt att tänka att jag inte ska dela hus med min syster längre. Men vi är båda inne på att flytta när hennes son inte längre behöver tillgång till tåg för att komma till skolan. Kanske flyttar han till annan ort och min systers del av huset blir alldeles för stort för bara henne (med utbyggnaden har hon nästan 200 kvm). Det blir tidigast nästa sommar och kanske dröjer det ännu längre. Inget beslut är taget än.
   Jag tycker att du är jätteduktig som orkade plocka så mycket blåbär. Men belöningen gör det nog värt besväret 🙂
   Aha, då förstår jag sambandet nyckel-larm. Det blir ju lite jobbigt om det ska tjuta om dig så fort du låser upp dörren 😉
   Kram tillbaka och tack för lyckönskning!

   Gilla

 8. Jag testade 5 olika bilmärken innan mitt val föll på en Seat Leon. Mina krav var en större skuff så buren skulle få plats. Jag ville sitta högt, ha bra körkomfort och att bilen skulle vara röd. Jag vill också ha en bensinsnål bil efter som jag kör väldigt mycket. Helst skulle den dra under 0,5 l. Jag vill ju gärna ha en bil med manuell växellåda. Ha inget emot att köra automatare, smidigt och bra men växla det är kul. Så nu har jag en röd, bensinsnål (0,42 l milen), med fantastik körkomfort och en bil till ett bra pris. Alltid spännande och väldigt förvirrande att titta på ny bil. Alla vill sälja!

  Kram

  Gilla

  • Härligt att alla dina krav fanns i en bil och vilken tur att du hittade den 😀 Jag behöver inte längre tänka på att få plats med en hund så för mig passar en liten bil bra. Jag sitter ganska högt i den bil jag har nu och om jag ska hitta något negativt med min nya så är det just att sitthöjden blev sämre. Jag trodde att jag gillade att växla men jag kände direkt att det här var bättre. Jag har ofta värk i höger arm och axel så jag förstår inte varför jag inte har fattat att jag ska ha en automat tidigare. Rädsla och envishet förmodligen 😉
   Haha, ja alla vill sälja men den här säljaren hade aldrig någon chans att göra sitt jobb innan jag sa att jag ville ha den bilen och att den ska vara blå 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s