Figurer i Målsånna

Här i Målsånna, vid Anebysjön i Småland, finns det många levande varelser. Förutom änder har vi sett diverse kryp, kreatur och andra djurkategorier. Det finns även människor. Vi har en granne som, såg jag tidigare idag, matar änder med bröd 😉 (andmysteriet är löst). Men i det här inlägget finns det inte utrymme för människor. Här vill jag visa några andra invånare i Målsånna.

Den här filuren delar en vädd med några andra små varelser. Jag tror att det är löss av något slag.

097

Minst två getter bor i en liten stuga vid Målsånna gård.

095,01

Ekorrn satt i granen … 🎵🎶

Först träffade jag på en helt vanlig ekorre…

061

… och lite senare dök en zombieekorre upp

059

Koltrastens kroppspråk påminner om min äldsta dotter som barn. ”Här är jag och jag har full koll på allt”. Hon stod precis så här och såg bestämd ut 😀 ❤

060

Undrar om det är denna söta lilla sak som har ätit på bladet och efterlämnat något vitt.

058

En liten bit inne i skogen stod två tomtar och väntade på bättre tider. Om de är levande och platsar i det här inlägget – det får var och en ha sin egen uppfattning om 😉

062

Här gick jag utan hund och tog mig tid att titta på de fina kalvarna en stund, medan de och deras vakande mammor tittade tillbaka.

063

Allra vackrast av alla jag har sett här, är kanske ändå den här sländan. Vilket mönster den har i sina vingar.

098


18 comments

 1. Mönstret i sländans vingar är som den skiraste spets! Så vacker!
  För övrigt tycker jag absolut att tomtarna passar in i inlägget – det beror ju bara på hur man tror 😉

  Gilla

 2. Kanonbilder Ingrid! Skogstomtar finns förstås – det vet väl alla … eller? Jo, så är det nog … 🙂
  Många härliga figurer där hos dig 🙂 Nu vet jag inte om du vet vad det är du fotat, eller om du ens vill veta, men den gula nyckelpigan, heter tjugotvåprickig nyckelpiga (vilket namn!). Den är nog liksom de flesta av nyckelpigorna.ett litet rovdjur som föredrar köttdiet – bladlöss och sköldlöss.
  Ha det fortsatt bra!
  Kram

  Gilla

  • Det är roligare att tro på tomtarna så jag försöker göra det 😁
   Jag vill jättegärna få veta vad de olika figurer jag fotar heter, så tack för den infon. Lite underligt namn på den gula 😉 Jag vill inte ständigt fråga men blir glad för din hjälp med vad allt är 😊
   Vi fortsätter vårt njutande 😊
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Ok … då kan jag berätta att den randiga figuren är en fyrbandad blombock, de gröna små på vädden är bladlöss och den tjusiga trollsländan tror jag heter fyrfläckad trollslända (namnet av de fyra vingfläckarna) 🙂
    Ha det gott!
    Kram

    Gilla

   • Tack för att du berättar 🙂 Det som jag tog som fläckar kan faktiskt bli till fyra vågräta band över ryggen så det är mer logiskt än den 22-prickiga nyckelpigan. Bladlöss gissade jag på men tänkte att om jag skriver det så är det säkert fel 😉 Jag hade i alla fall rätt om lus. Jag var tvungen att kolla mina bilder lite extra och ja, trollsländan verkar ha fyra fläckar på varje vingpar, inte varje vinge såvitt jag kan se. Det finns säkert massor av olika sorters sländor men den här gillar jag. Hade jag fått en lika fin bild på den blå jag hade med i ett tidigare inlägg så kanske den hade blivit favorit 😀
    Tack igen och var inte blyg med info – det är bara kul att få 😀
    Kram

    Gilla

  • Ja, getterna är jättefina 😀 och ekorrarna söta. Men ekorrar har en tendens till att alltid springa undan eller sätta sig i mörker eller väldigt högt upp. Man får vara glad för de bilder man lyckas få till 🙂

   Gilla

 3. Oj så vackra bilder, och du lyckades minsann där jag misslyckades totalt. Hur dresserade du sländan att sitta still? Tell me your secret…
  Allsköns insekter är spännande på bild, i verkligheten får de gärna hålla sig på avstånd, jag klappar hellre getter och kossor. När jag såg rubriken tyckte jag ortsnamnet var så speciellt, aldrig hört det förut. Betyder det något tro`? På någon dialekt?
  Ni ser ut att ha hamnat bland helt rätt gäng, visst, du sa visst människor också. hoppas dom inte är ilskna o bits!
  Kramen

  Gilla

  • Tack! Sländan (fyrfläckad trollslända, enligt Anki) var säkert trött eller så blev den förälskad i fårstängslet 😉 Jag satt ute med en kopp kaffe när den landade där. Försiktigt gick jag iväg för att hämta kameran och den satt snällt kvar både när jag kom tillbaka och medan jag fotade. Till sist tröttnade den ändå på att jag var så närgången och flög iväg. Mina tidigare försök med sländor har inte alls varit lika tursamma.
   Jag har ungefär samma inställning till insekter som du. De får gärna finnas och de kan t o m vara vackra men de ska inte vara på mig 😉
   Jag är lite osäker på om Målsånna är en ort eller bara namnet på gården och turismanläggningen (stugor och camping). Jag försökte googla betydelsen men hittade inget. Det hindrar inte att det har en lokal eller personlig betydelse 🙂
   Ja, vi omger oss med bra sällskap 😀 Inga människor har varit ilskna hittills så det är nog ingen fara 😉
   Kram

   Gilla

 4. Alltså, du har verkligen lyckats med dinabilder och vackrast är nog trollsländan Att få en sådan att fastna på bild är minsann inte lätt och med sådan skärpa också-

  Gilla

 5. Här var det lite av varje må jag säga 🙂 sitter på jobbet och fnittrar lite för mig själv. Tomtarna var ju bara för söta, längtande efter bättre tider. Men min favorit är ju ekorren även om sländan var otroligt vacker. Igår såg jag mest humlor. Vi var på en plan som tillhör skolan och där hade gräsmattan (vitklövern) vuxit till sig eftersom skolvaktmästaren troligtvis har semester. Här surrade humlorna helt tokiga av alla godsaker de hittade.

  Kram

  Gilla

  • Visst blir man glad av att se tomtar mitt i sommaren 🙂 Men de gömde sig i skuggan under en stor gran och ville nog hellre ha lite kyla 😉
   Jag gillar ekorrar men de är så svåra att få till bra bilder på. Nästan svårare än sländor. Till sist nöjer man sig med det som blir.
   Humlor är mina absoluta favoritinsekter 🙂 Det har de varit ända sedan jag såg ”Dunderklumpen”, en film där Beppe Wolgers sitter och klappar en humla i en scen. Den filmen har alla jämtlänningar sett men jag vet inte hur spridd den är för övrigt. Jag blir aldrig rädd när en humla surrar omkring mig för de har ett mycket lugnare temperament än t ex getingar. De är bara mysiga så gläd dig åt alla humlor. De är dessutom fascinerande eftersom de trotsar fysikens lagar 🙂
   Kram

   Gilla

   • Jag brukar tänka på humlorna ibland då jag tänker att det här ”går inte”! Kan humlor flyga kan jag detta, vad det än är som är motigt. Humlor är mina favoriter också.

    Kram

    Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s