Jag gissar på större hackspett

Jag är ingen fågelkännare men jag tycker om fåglar och jag har lärt mig några stycken. Men att utifrån de små kunskaperna kunna bestämma vad för slags fågelunge som sitter i ett hål i ett träd, det vågar jag inte riktigt. Däremot kan jag komma med en gissning och jag gissar på att ungen på nedersta bilden är en större hackspett. Den var ganska stor och först tänkte jag på olika trastar. Men ingen jag känner till har röd hjässa. Jag tog en vild chansning och googlade hackspettunge röd hjässa och då dök några bilder upp som kanske visade att min gissning är rätt. Ungfåglarna har röd hjässa och boet är oftast ett uthackat hål i ett lövträd. Det stämmer ju bra. Söt är den i alla fall. Jag hade tur att den tittade ut när jag stod beredd med kameran. Just där var det ganska många mygg och jag ville dessutom inte hindra föräldrarna från att mata den pipande ungen så jag valde att inte stanna så länge.

Resten av bilderna visar diverse annat fint som finns just nu i min närhet.


21 comments

 1. Häftigt! Visst är det kul när man upptäcker ungarna som kikar ut! Bra gissning också förstår jag av Melkers kommentar. Fåglar är svårt tycker jag som väl nästan är ”fågelanalfabet”.
  Vad är det för läckert gult du fångat där i trädet? Någon form av lav eller?

  Gilla

  • Ja, häftigt är rätt ord för att beskriva det. Jag har gått förbi det här trädet ett antal gånger och hört pipandet men inte sett någon fågel. Jag hade tur den här gången 😀 Det blev inte lika fina, närgångna och många bilder som du fick på nötväckorna men jag tröstar mig med att jag stod bland mygg och fullt synlig för skygga fåglar 😉 Extra kul är det när man själv lyckas luska ut vad det är för fågel 🙂
   Det är jättekul att du frågar mig om det gula 😀 Jag är den som kan minst av alla om lavar och mossor i det här sällskapet, tror jag i alla fall. Jag trodde nog att du eller Anki skulle vara de som kände igen det. Jag har för mig att jag har sett det någonstans, förmodligen hos Anki. Det enda i den vägen jag kan namnet på är fönsterlav och det har jag lärt mig nyligen, gissa av vem 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Jag är långtifrån någon expert på fåglar men även jag kan bekräfta din teori för visst är det så! Den ser verkligen söt ut när den tittar fram så där ur sitt bo. För övrigt är det som vanligt vackra bilder på blomsterprakten i din närhet!

  Kram och god söndagskväll!

  Gilla

  • När jag väl kom på att den röda hjässan kunde betyda hackspett så var det ganska lätt att tro att det stämde. Bilderna visade på det men helt säker var jag inte innan jag fick det bekräftat av Melker, som kan sina fåglar 🙂 Jag hade trott på dig också om inte svaret redan hade kommit 🙂 Ja, den är verkligen söt och jag kommer nog att stanna till och titta fler gånger 😀
   Tack, det kommer nya blommor ett litet tag till verkar det som.
   Kram och detsamma till dig!

   Gilla

 3. Mysigt att få med hackspettsungen på bild! Härliga bilder med många vackra blommor! Det gula skulle kunna var vägglav, men ser inte riktigt ut som den brukar … i övrigt har jag nog ingen idé 🙂
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var en lyckoträff för idag var den utflugen. Jag fick bara en chans och lyckades hålla kameran någorlunda stadigt. Men jag skulle gärna ha fått möjlighet att ta några fler bilder med ännu stadigare händer.
   Tack! Ännu är inte alla blommor utblommade. Det kommer nya hela tiden 😀
   Min bild på laven är inte den skarpaste och det är nog svårt att avgöra vad det är. Vi nöjer oss med att veta att det är en lav och att den är gul 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Åh vilka vackra bilder. Min väninna som bor vid havet har ett ugglebo i sin trädgård och hon har sett dom små ugglorna bli matade av sin mamma och pappan dyker upp ibland med lite mat men försvinner sen. Så roligt att ha naturen så nära.
  Kram

  Gilla

  • Att kunna titta på ugglor och hur de föder upp sina ungar måste vara speciellt. Det skulle jag gärna ha möjlighet till. Jag tyckte att det var kul med en hackspett men ugglor är ett strå vassare 😀 Trots att vi bor mitt i ett villaområde ser vi harar, rådjur och naturligtvis fåglar utanför huset. Men jag har sällan möjlighet att fotografera dem innan de försvinner. Förr kunde jag sitta inomhus och fota alla möjliga fina djur genom mina fönster men då hade jag å andra sidan bara mobilen att fota med 😉
   Kram

   Gilla

 5. Man ska aldrig ge sig, plötsligt händer det! Den röda hjässan hjälpte kanske till så du fick syn på ungen. Hur gullig som helst. Här har jag inte sett en enda fågelunge i år. Kanske är jag lika glad för det, för ibland brukar katterna komma farande med ett byte i munnen och då blir jag så ledsen. I synnerhet när vi hade svalor under taket och katterna låg under bona och bara spejade för att kunna öppna gapet när en unge trillade ut…
  Ljuvliga blomster, känner igen de flesta, men namnen vill gärna försvinna i hjärnans irrgångar.
  Kram

  Gilla

  • För en gångs skull hade jag tur 🙂 På långt håll såg jag att det rörde sig som om ungen var halvvägs utanför hålet. Därför tittade jag lite extra men det tog en stund innan den snabbt vågade titta fram igen. Jag gissar att den var på väg att lämna boet och att jag hindrade den genom att stanna till. Idag var boet helt tomt så jag hade dubbel tur – både med att den visade sig och att den inte hade hunnit därifrån 🙂
   När vi hade katt ville jag helst hålla den instängd på försommaren. Men det gick ju inte och katter är ju som de är. Men om jag såg att den lurade under något bo tog jag bort den. Det gjorde nog ingen skillnad men det kändes bra att försöka rädda fågelungarna.
   Tack! Jag känner också igen dem men kan bara ett fåtal namn. Njuta kan man göra ändå 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s