Återigen sitter min dotter under äppelträdet

Min dotter har haft en ganska hektisk period sedan hon blev färdig jurist och genast började jobba. Alla känner väl vid det här laget till GDPR (dataskyddsförordningen som nu har börjat gälla i hela EU). Min dotter har flängt omkring till olika städer och klienter för att hjälpa dem med omställningen inför detta. Som vanligt är alla sent ute när nya bestämmelser införs och alla vill ha hjälp i sista stund. Nu hade hon äntligen tid och ork att komma hem till mamma. Det är så skönt med kravlös samvaro och när mitt yngsta barn kommer finns inga krav eller måsten. Hon har längtat efter att sitta under äppelträdet och läsa (eller plugga koreanska som hon gör just nu) och jag känner mig väldigt nöjd och glad för att jag kan erbjuda henne en sådan plats. Första sommaren här kom hon hit ganska ofta och när det var fint väder var det skuggan under äppelträdet som gällde. Nu känns det som om allt är som det ska igen. Där sitter hon och jag passerar ibland, kanske med lite kaffe till oss båda.

När hon kom blev det en enkel lunch med grillad sojakorv i bröd. Gott och lättsamt. Det fläktade ganska skönt så vi kunde sitta en stund i solen. Lite senare kändes det inte lika lockande.

I trädgården blommar det i buskar och rabatter. Här en Rödbladig smällspirea, Physocarphus opulifolius ”Lady in Red”. Kärt barn har många namn 😉

CSC_0104

Schersminen är en omtyckt blomma bland småkryp och även av mig. En av alla väldoftande buskar och träd som turas om att fylla luften med härlig doft.

CSC_0109DSC_0095

Om ni, som jag, har funderat över om jasmin och schersmin är två stavningsalternativ på samma växt så har ni svaret här:

Alltså: schersmin, Philadelphus, en försommarblommande stor buske med vita, vanligen doftande blommor. Det finns flera arter och namnsorter. Upp till zon 8 beroende på sort.

Vinterjasmin, Jasminum nudicaule, en buske med veka, tunna grenar som blommar med gula blommor på vårvintern. Endast härdig i de mildaste zonerna 1-2.

 

Denna väldigt vanliga blomma vet jag inte namnet på. Först ser det ut som en stor, ganska grov grästuva och sedan sticker det upp långa stjälkar som slutar i stora gula blommor.

DSC_0102

Ibland blir de olika blommorna lite förälskade i varandra.

DSC_0104

Jag har fått en del samtal idag och några av er förstår varför när jag berättar att min storasyster ringde och sjöng ”ekorrn satt i granen” för mig. Den traditionen har jag berättat om tidigare.


20 comments

 1. Vilken fin dotter! Jag visste inte att din dotter också är jurist!
  Kan det vara så att du fyller år idag?
  Kram

  Gilla

 2. Grattis 🙂 Ekorrn satt i granen satte mig på spåren 🙂
  Jo då, GDPR har jag hört om (suck), mycket jobb för – med tanke på den verksamhet jag jobbar i – ganska lite. Men visst behövde även vi se över och rensa ur även om våra register är lite speciella redan innan. Jag antar att det på andra håll blev betydligt mer jobb än för oss! Tur det finns de som hjälper till då.

  Gilla

  • Haha, du kom alltså ihåg den tokiga traditionen 😉
   Hon är väldigt insatt i allt som har med GDPR och hon har påverkat sin mor en hel del. Jag satt och retade upp mig vid en rapportsändning för att de sa att det var en ny dataskyddsLAG. Det är ingen lag utan en EU-förordning och det, har jag nu lärt mig, är inte samma sak! Jag vet också nu att EU-förordningar gäller över nationella lagar. Du ser vad jag lär mig 😀

   Gillad av 1 person

 3. Kan tänka mig att det har varit en intensiv tid för din dotter men samtidigt måste det ha varit härligt att ha en tjänst innan hon var klar med sin examen. Hur som helt så förstår jag att att det är mysigt med besök. Här hemma har yngsta fröken just landat in i soffan!

  Kram och ha en fortsatt fin helg!

  Gilla

  • Intensivt men väldigt roligt eftersom hon har fått väldigt mycket uppskattning och tacksamhet. Det är alltid tillfredställande att veta att man har gjort ett bra jobb och mamma är jättestolt 😀
   Ja, du vet ju hur mysigt det är när barnen kommer ”hem” 😀 Vi får båda passa på att njuta av våra yngsta nu.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 4. Klart jag kommer ihåg den roliga traditionen! Stort GRATTIS så här en dag för sent – ledsen att jag missade den riktiga dagen 🙂
  Härligt att din yngsta dotter är på besök – och så härligt att kunna njuta en god bok under äppelträdet.
  Den gula blomman heter daglilja – ibland gul daglilja. Jag har den både här och där – den sprider sig gärna. Den gula är nog den allra vanligaste, men det finns många fina varianter av den i flera färger. Jag har en orange också, men den blommar lite senare.
  Ha en fin lördag!
  Kram

  Gilla

  • Tack snälla du 😀 Jag bryr mig inte så mycket om mina födelsedagar längre men grattisönskningar tar jag gärna emot 🙂
   Jag har längtat efter att ha henne här så nu trivs jag. Hon trivs också ganska bra där under äppelträdet (varför får jag associationer till Ferdinand under korkeken tro 😉 ).
   Nu när du skriver att det är en daglilja känner jag igen att jag har hört det förut. Jag tror att vi också har en orange som kommer senare men helt säker på färgen är jag inte. De är jättefina men lite synd är det att de blommar så kort tid. Kanske därför den heter just daglilja 😉 Tur att det kommer många nya knoppar 🙂
   Detsamma!
   Kram.

   Gillad av 1 person

 5. Så mysigt mor och dotter har det där! Blir riktigt avis, var så längesen jag satt med min dotra. Ibland är det så i livet. Duktig dotter har du som pluggat länge och hårt och nu fortsätter karriären. Läste universitets grundkurs i juridik när jag jobbade på bank och jag kan säga att juridiken och jag sällan var överens! Alltså vi hade helt olika logik…lagen och jag. Tur jag inte valde den banan…Läser vidare

  Gilla

  • Vi är en sammansvetsad familj och kanske ännu mer efter det vi var med om. Jag och min yngsta har inte lika tät kontakt som jag har med de andra två men behoven är olika och vi har kontakt när vi behöver eller vill 😀 Jag försöker anpassa mig mycket efter mina barns behov och det har funkat bra. Hon har kämpat hårt men älskar att lära sig saker inom alla möjliga områden och när hon blir intresserad av något kan hon, som hon själv uttrycker det, inte bli intellektuellt uttröttad. Det har hjälpt henne på vägen 🙂
   Som bankaspirant fick jag mycket mindre utbildning än du. Ett antal kurstillfällen tillsammans med andra nyanställda inom olika områden under första året. Bl a lite familjerätt och privatjuridik. Det räckte för att imponera lite på min dotter hennes första termin men inte mer än så 😉 Men när hon har berättat om sin utbildning så har jag förstått att det oftast inte är helt klart vad som gäller. Det är mycket som ska tolkas och många olika paragrafer att ta hänsyn till. Men jag tror att just GDPR är ganska lätt att tolka.

   Gilla

 6. Mysigt med mor/dotter tid, det är ju så med barnen även om man inte ses så ofta så vet man att de finns på nära håll även om det är några mil emellan när det behövs. Förstå att din dotter haft fullt upp nu med nya lagen, hoppas det lugnar ner sig lite nu. Kommer snart annat som måste läggas full fokus på. Det är ju så hela tiden i samhället nu, fort ska det gå och nya riktlinjer kommer innan bläcket hunnit torka på de gamla.
  Mysigt när kärleken spirar i rabatten❣️

  Kram

  Gilla

  • Det är alltid jättekul när ”ungarna” kommer hem till mig. Nu orkar jag dessutom med dem mycket bättre och då blir det ännu bättre 😀
   Det finns mycket mer arbete att klara av när det gäller GDPR men lite lugnar det nog ner sig nu. Min dotter och hennes man följer med upp till Östersund i augusti så om inte förr så ses vi igen då. Även om vi kommer att bo på olika håll.
   Jag hoppas att det är kärlek mellan blommorna och att de inte försöker strypa varandra 😉
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s