Tidig lördagsmorgon

Klockan sex en lördagsmorgon, eller en söndagsmorgon, är den perfekta tiden att ta en promenad ner till centrum en varm sommar. Det är fortfarande svalt, så gott som bilfritt, nästan folktomt och i stället för diverse buller hör man fåglar. För Kaspers skull tog vi närmaste vägen ner till Svartån. Vi går ofta dit så att min hund kan svalka sig i vattnet. På väg ner gick vi förbi ett buskage med dessa blommor.

DSC_0081

En liten vallmo stod helt ensam i en gräsmatta

DSC_0082

Vi gick förbi järnvägsstationen och genom tunneln under järnvägen för att komma fram till ån.

DSC_0084

Strax innan vi nådde vattnet gick vi förbi de här stora blafforna. På den vänstra bilden syns de som nu finns här i Mjölby. Jag mindes att på senhösten 2014, då jag nyss hade kommit till Östergötland, tog en kompis från skoltiden med mig på en konstrunda (Vinterljus) i Linköping. Vi gick där med våra fyra hundar och tittade på diverse installationer som alla var ljussatta. Det var en fin upplevelse. Bl a såg vi den installation som syns på högra bilden. Antingen har de flyttat detta konstverk till Mjölby eller så har vi fått en kopia. I alla fall nästan en kopia för vi har bara fyra blaffor och de är inte placerade på samma sätt. Om de lyser i mörkret vet jag inte men nog ser de likadana ut för övrigt.

Sin vana trogen plumsade Kasper rakt ner i vattnet och tungan började arbeta. Nalle, som är en riktig badhund när matte kastar hans boll, började också arbeta med tungan. Men i hans fall var det av nervositet. Kroppsspråket visade tydligt att vattnet var han inte intresserad av och han ville inte bli tillsagd att gå i. Naturligtvis skulle jag aldrig tvinga honom men jag tycker att det är lite synd att han inte passar på att släcka törsten när han har chansen. Titta noga på Nalle och kom ihåg hur han såg ut för nu hör jag hur hans matte har startat klippmaskinen och snart har han inte mycket päls kvar. Det är för hans eget bästa. Han får lätt s k hotspots, fuktexem, och det kan undvikas om han blir väldigt kortklippt.

Den lilla sälen på stenen får ofta sällskap av olika fåglar och de lämnar en del mindre trevliga rester på honom.

DSC_0102

Fortfarande har jag inte sett några fågelungar nere vid ån och så här tidigt på morgonen ser jag inte många vuxna individer heller. Men två gräsänder kom simmande mot mig och hundarna och förvrängde bilden av träd som speglade sig i ån.

DSC_0126

Här skulle jag försöka fota två måsar (tror jag, jag är väldigt okunnig när det gäller måsar och trutar). Avståndet var stort men jag försökte i alla fall. Just som jag knäppte flög de iväg och då blev det så här. Det går inte att beskära bilden mer för då blir det väldigt suddigt.

DSC_0128

Jag fortsätter att visa lite Mjölbykonst. ”Det kom en gång en mjölnare” är namnet på den högra statyn. Konstverket där en kvinna läser för två barn hade ingen skylt men när jag googlar inser jag att allt hör ihop och att kvinnan inte är en kvinna utan mjölnaren i en annan situation 😉

DSC_0104

Vi tog oss långsamt hem igen. Det är inte långt och vi gick samma väg tillbaka. Men det lutar uppför och då blir det segt för Kasper. Han fick den tid han behövde och vi tog långa luktpauser. Då gick det bra. Så småningom, efter att jag både hade hunnit med ”hundkaffet” och mitt träningsprogram, började det röra sig i andra delar av huset. En ny dag är på gång och förmodligen blir den ganska lik gårdagen.


17 comments

 1. Det måste vara jobbigt nu för hundarna – värmen brukar ta på rejält. Det blir nog skönt för Nalle att bli lite korthårigare i den här värmen 🙂
  Utanför jobbet går en liten å (tror den har varit med på bild någon gång), där simmar just nu flera flockar med små fågelbebisar – så söta!

  Gilla

  • Kanske borde jag klippa Kasper också men det känns lite onödigt när han inte har sådana problem.
   Men om ungarna finns hos dig borde de ju finnas här också. De ligger förmodligen gömda och sover så tidigt på morgnarna 😉

   Gillad av 1 person

   • Ja man ska nog inte klippa dem om de inte har bekymmer. Jag klippte förvisso min bearded collie jag hade förut – han såg inte klok ut men lyckligare hund efter klippningen får man leta länge efter. Jag kommer ihåg när han sprang runt och visade upp sig i byn – alla skrattade så de låg dubbla och han var överlycklig 😉

    Kanske de inte är framme på morgonen som du säger. Jag har faktiskt igen aning.

    Gilla

   • Åååh, han blev av med det som gjorde honom varm. Klart han blev lycklig och ville visa det 😀 Eller så var han mest glad för att alla gav honom uppmärksamhet 😉
    Jag vet inte heller hur fåglar beter sig och om de sover på morgonen. Det var i alla fall väldigt tomt vid vattnet.

    Gillad av 1 person

   • Ja nog blev han glad – om det var för värmen eller något annat har jag ingen aning om. Frissan han var hos sa att vi inte fick skratta för då skulle han skämmas. Hon hade fel, jag tror han blev extra lycklig över att alla blev så glada när de såg honom.

    Gillad av 1 person

 2. Fina konstverk. En tidigare arbetskamrat till mig har sommarhus (fast det går att bo där året runt) i närheten av dig, Blåvik heter det. Med sjötomt.
  Jag njuter också av få människor ute på morgnarna och ännu färre blir det när jag får gå hemifrån kl 5 på morgonen nu när schemat träder igång.
  Kram

  Gilla

  • Ja, de är mycket finare än det underliga konstverk jag visade för ett tag sedan 😉
   Jag kollade var Blåvik ligger och det är ca 3,5 mil från mig. Inte alls långt. Det är väldigt vackert vid Sommen så där bor hon/han bra 😀
   Jag är alltid vaken tidigt så att gå kl sex är inget konstigt. Men för de flesta, och kanske för dig också, är det väldigt tidigt att behöva gå hemifrån redan kl fem. Du kanske kommer hem ganska tidigt i stället och det kan vara skönt om det är varmt 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Härliga bilder från er morgonpromenad! Jag kommer ihåg de röda grejerna från Vinterljus det året – har nog foton på dem också 🙂
  Härligt med folktomma, tidiga morgonpromenader – så fint ljus i den gröna, sköna bilden med gräsänderna – så fint hur vattnet med trädspeglingarna rör sig! Fint konstverk också med mjölnaren … såklart måste det finnas en förevigad mjölnare i Mjölby!
  Ha en fin lördagseftermiddag/ kväll!
  Kram

  Gilla

  • Tack. jag tyckte att Vinterljus var en väldigt fin runda och tillsammans med våra tre goldisar och Kasper blev det en jättemysig kväll 🙂
   Ja, visst är det bra att vara morgonpigga så att vi får uppleva sköna morgnar. Bilden med gräsänderna blev extra fin med effekten av trädspeglingen.
   Jag har förstått att Mjölby är känt för potatis och sina kvarntraditioner och mjölnaren ska gestalta det senare. Den statyn är väldigt mycket finare än rondellpotatisen 😉
   Tack, än så länge har det varit fint. Detsamma till dig 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Vilken härlig morgonpromenad det blev för er för visst är det praktiskt att gå när det inte är så varmt. Miss E ska kammas och duschas i morgon och sedan blir det klippning på måndag. Det underlättar verkligen med en kort och lättskött päls nu samtidigt som det blir svalare för dem.

  Kram och god lördagskväll!

  Gilla

  • När man vaknar väldigt tidigt av sig själv så går man gärna den tiden och får alla fördelar av det. Men för den som gärna sover lite längre är nog det viktigare. Nu är det riktigt medelhavsklimat så jag och Kasper är tacksamma för den relativa svalkan på morgnarna.
   Miss E kommer säkert tycka att det blir skönt med lite mindre päls. Jag är inte så säker på att Kasper skulle acceptera den behandlingen men han har ju inte den vanan 😉
   Kram och detsamma!

   Gilla

 5. Det finns så mycket att tycka till om och kommentera om alla dina fina blombilder o andra. Men utrymmet är begränsat, kan bara konstatera att du tar fantastiska naturfoton, måsar inräknade! Har inte fotat flygande fåglar överhuvudtaget! Min Blinka har också slutat doppa sig i sjön, därför är det viktigt att jag trimmar henne så hon inte blir för varm. Ibland kan jag få henne att hämta en pinne i vattnet men oftast tittar hon förebrående på mig och lomar därifrån…
  Rottisen j ag hade älskade bad men fick ofta fukteksem o hur förklarar man för en badälskare att hon inte får doppa sig innan huden är läkt. Nä just det, det går ju inte…
  Har du fått njuta av dotterns sällskap även idag kanske? Önskar dig en skön lördagkväll, tänkte se filmen på SVT1 nu halv tio. Kramen

  Gilla

  • Tack, du skriver så snällt och jag har tillräckligt mycket av jantelagen i mig för att vilja protestera. Inte tar jag särskilt fina foton… Ja, du förstår. Men så ska man inte tänka utan man ska tacka och ta till sig av allt snällt man får skrivet till sig 🙂 Så tack igen 😀
   Synd att Blinka inte vill doppa sig, det kan våra hundar verkligen behöva de här varma dagarna. Nalle är oftast badtokig men det får inte finnas en kant att ta sig ner för, inte ens en liten som det var här. Då blir han rädd och nervös. Han vill nog ha full koll på var han sätter tassarna. Lite senare var vi vid en annan sjö och där simmade han massor. Mer om det i morgon.
   Det är inte lätt att hålla badhundar borta från vatten trots exem. Vi hade samma problem med vår första golden.
   Min dotter har varit kvar idag också men nu har hon tagit tåget hem. Om några dagar ska jag i stället åka till min son i Uppsala. Vi ska också ha några mysiga dagar ihop 😀
   Oj, sådana sena kvällsvanor orkar jag inte med. Kl tio får hundarna gå ut och kissa och sedan vill jag sova 😉 Men jag vaknar oftast mella fyra och fem på morgnarna oavsett när jag lägger mig så jag vill inte komma för sent i säng.
   Ha en fin filmstund 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s