Kan inte hejda mig i blomsterhavet

Redan kl sex vandrade vi iväg i morse för att slippa den värsta värmen. Igår gjorde vi ett försök att återgå till skogspromenad på morgonen men det slutade med att jag vilt viftande stressade på hundarna för att komma ifrån blodsugarna där inne. Därför valde vi bort skogen och gick på gångvägar och genom några grönområden. Nu har naturen lugnat ner sig lite och de blommor jag såg har jag redan förevigat. En av alla fibblor får representera vår morgonpromenad.

DSC_0113

Jag har haft 120 kr i blomstercheckar i över ett år. Att jag inte har löst in dem beror på att bara blomsteraffärer anslutna till euroflorist tar emot dem. Vi har en sådan liten butik här i stan och det är en liten, exklusiv och väldigt dyr blomsteraffär. Inga utplanteringsblommor alls. Igår var jag återigen hos min kontaktsköterska  i Linköping för diverse kontroller och passade på att åka till det växtvaruhus, i andra änden av stan, där de tar emot dessa blomstercheckar. Jag skulle bara köpa två blommor att ha i små korgar hängandes vid min ingång. Jag hittade snabbt små samplanteringar där jag fick tre för 129 kr (en till balkongen på köpet). Perfekt tänkte jag och borde ha slutat leta. Men så fungerar jag inte när jag är i ett hav av växter. Tänk om det fanns något finare till samma pris lite längre bort. Det slutade med att jag behöll de tre blommor jag först valde och köpte sju till. Det är ju fint med blommor i krukor utomhus. För att plantera dessa blommor behövs jord så det blev två påsar urnjord också. Jag som hade tänkt vara sparsam och bara utnyttja mina blomstercheckar.

I den ena krukan satte jag två stora ljusgula tagetes och två andra blommor. Alla i olika höjder.

I den andra hamnade rosenskära i tre olika färgnyanser. Efter att ha planterat dessa i säkert ganska näringsrik jord och dessutom stoppat ner några näringspinnar, googlade jag och läste att de trivs bäst i mager jord. Övergödsla inte! Jaja, nu är det gjort och klarar de min behandling så gör de och annars hamnar de på komposten. Av detta har jag lärt mig att det är bättre att ta reda på fakta innan man gör fel 😉

Million bells finns i många färger och efter att ha stått och tittat länge och väl, med stor beslutsångest, och lyft på massor av krukor med olika kombinationer tog jag till slut de jag först hade lyft på. Den på första bilden hamnade på balkongen eftersom det behövs ganska skarpa färger för att synas på lite håll. Den på den andra bilden köpte jag i två exemplar och nu sitter de i sina korgar på varsin sida om min entré. Jag har ingen rabatt på framsidan, bara ett antal buskar, men nu är det i alla fall blomsterfägring med totalt fyra krukor (två hade jag redan sedan någon vecka tillbaka) och två korgar.

I trädgården blommar lupinerna. De är mycket färre än tidigare år. Undrar om vi har klippt och trimmat så att de har minskat eller om torkan ställer till det. Tittar man lite hastigt ser det ut som likadana lupiner men kommer man lite närmare ser man skillnaderna. Det ska finnas några helt rosa också men de är antingen sena i år eller så har de gett upp helt. Den vita blomklasen växer på långa stjälkar från en slags marktäckande växt.

Inne, på en list i trappan, hittade jag den här lilla besökaren. Jag ser nu att jag fotade från fel håll men jag såg inte var huvudet satt när jag skyndade mig för att hinna få en bild. När jag hade tagit min bild tog jag försiktig spindeln i händerna och bar ut den. Den  sprang snabbt iväg och jag hoppas att den var lika glad som jag över att den inte var kvar i min trappa längre. Någon kanske undrar varför jag inte bara tog en flugsmällare och slog ihjäl den. Jag är djurvän och de enda djur jag med lätthet har ihjäl  är fästingar (spolas ner i toan) och myggor som attackerar mig. Flugor och getingar som kommer in till mig försöker jag mota ut genom fönster eller dörr och det brukar gå bra.

DSC_0165


11 comments

 1. Åhhh så underbart vackert! Jag älskar blommor, både de som finns hos mig och de som växer hos andra. Det finns så mycket vackert, jag skulle vilja ha allt. Jag gillar att ha blommor i krukor, lätt och smidigt samt att de inte kräver så mycket skötsel. Mer än vatten och näring, och det bjuder jag gärna på. Som alltid, tack för allt fint ögongodis du bjuder på här hos dig.

  Kram

  Gilla

  • Visst blir man alldeles lyrisk och väldigt obeslutsam när man går omkring bland alla fina sommarblommor. Till viss del fick plånboken bestämma men jag blev ganska nöjd med att inte köpa precis samma sorter som tidigare år. Nu är det bara att avvakta och se om de trivs hos mig 🙂 Tack själv för att du tittar in här 😀
   Kram

   Gilla

 2. Hej igen, jag gick idag upp till gården där jag bodde förut. Har kollohunden här också, o tänkte ta en promenad där vi inte möter så många andra jyckar eftersom det triggar en liten fröken. Jag passade på att kolla brevlådan, men nu har det slutat komma post dit, skönt. Hittade dalklockor som nästan slagit ut, de växer i skuggan under buskar, syns knappt om man inte vet var man ska leta. Jag har varit i krig med lupinerna på gården i två år, stått och ryckt upp dem när blomningen är över, burit över dem på skottkärra som jag burit ut i skogen o lämpat ner och täckt över. Allt för att de inte ska föröka sig och ta över all annan växtlighet. Nu såg jag till min förvåning att det knappt växte några lupiner alls längs vägkanten! Men det kommer desto mer rallarrosor..
  Den lila lupinen har jag läst tar över de andra färgerna. Trist, för på sikt kommer det alltså bara att växa lila lupiner! Mycket man inte förstår, men den har starkast arvsanlag antagligen. Nä nu blir det kaffe, är så trött och seg denna eftermiddag. Kram

  Gilla

  • Skönt att ha de promenadmöjligheterna och slippa undan folk med vovvar om det ställer till problem. Det brukar ta ett tag innan all post hittar rätt och då är det bra att du själv bor så nära att du kan kolla gamla brevlådan.
   Jag var tvungen att googla dalklocka. Den har tydligen många namn men jag har alltid hört och sagt smörboll. Kärt barn… osv.
   Jag gillar lupiner men även här gäller det att hålla efter dem så att de inte tar över helt. Det löser jag genom att trimma ner dem efter blomning och även alla som jag tycker växer på fel plats 😉 Rallarrosor ser jag inte många här. I år har jag inte sett någon men jag har inte gått där jag såg några stycken förra året. Den har också många namn men jag tror att det officiella är mjölkört. Jag har hört att rallarros kommer från när järnvägsrallarna fick ledigt och tog med sig blommor hem. Då valde de dessa gratis blommor i stället för rosor 🙂
   Ja, då förstår jag varför det finns mest av lila lupiner. Det allra vackraste är när massor av lupiner i flera färger blommar tillsammans.
   Kanske blir du seg av värmen. Jag, och naturligtvis hundarna, känner oss också riktigt sega nu. Inga regn i sikte och nu behövs det verkligen både vatten och svalka för naturens skull.
   Kram

   Gilla

 3. Blomsteraffärer är ett gissel 🙂 Känner så väl igen mig i ditt beteende, men det spelar ju ingen roll för man får njuta ett bra tag av inköpen i alla fall 🙂

  Gilla

 4. Att åka till blomsteraffär är något av det bästa jag vet. Bara doften gör mig glad. Hade jag kunnat välja om mitt yrkesliv hade jag utbildat mig till florist.
  Kram

  Gilla

  • Jag skulle vilja svara att det inte är försent men du kanske känner att det inte är värt kostnaden för ett begränsat antal år som florist. Du har i alla fall möjlighet att gå in i blomsteraffärer och växtvaruhus och njuta av alla dofter 😀
   Kram

   Gilla

 5. Inte svårt att förbruka presentkort eller egna slantar i blomsteraffären 🙂 Mycket fint blev det! Jag har inte köpt några sommarblommor direkt, men ska väl fylla en balkonglåda som jag har under fönstret på ”Lillstugan” med något 🙂
  Lupiner är ju vackra, men … oj vad de kan bre ut sig och tränga ut våra inhemska blommor. Gärna lupiner på en plats i trädgården, men under uppsikt, men bort med de som växer vilt i vägkanterna – ja, det är vad jag tycker …
  Nu kom Olle! Han gillar både solen och värmen 🙂
  Kram

  Gilla

  • Nej, jag vill helst inte åka till sådana ställen när kortet är nyladdat med pengar. Det är bättre att passa på när det är lite skralt så att det inte blir alldeles för mycket. Jag grips av ha-begär när jag ser alla blommor 😉 Men jag är nöjd med mina inköp och ännu finare blir det när målaren förhoppningsvis kommer om någon vecka och fixar husfasaden. Jag har nog alltid älskat haven av lupiner längs vägarna men det var innan jag visste vilka ogräs de är och hur de tar över. Jag tycker fortfarande att de är vackra men upplevelsen är numera lite bitterljuv.
   Olle verkar vara en riktig glädjespridare och ett energiknippe. Ha så kul tillsammans med honom 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s