En bonus

En bra bonus, som jag inte hade räknat med, upptäckte jag efter en liten tids mestadels vegansk kosthållning. Jag vågade inte sätta den i samband med kosten eftersom transplantationen och medicinerna lika gärna hade kunnat röra om och förändra. Men jag har mer och mer börjat tro på att min mage fungerar mycket bättre nu tack vare att jag nästan har uteslutit animaliska livsmedel. Jag frågade min son, som har varit vegan ganska länge, om han hade märkt samma skillnad. Vi har haft liknande problem förut och en läkare sa till mig att det var IBS (irritable bowel syndrom eller colon irritable). Min son svarade att hans besvär försvann nästan genast när han började med vegansk kost och troligtvis är det därför det fungerar mycket bättre för mig också. En väldigt välkommen bonus. I ett skåp står nu en och en halv förpackning med inolaxol (bulkmedel) som jag förmodligen aldrig mer behöver använda. Himla skönt!!!

Jag fick två roliga besked idag. Min yngsta dotter kommer och hälsar på till helgen och det längtar jag till. Det blev även bekräftat att min rumskompis från Sahlgrenska kommer och besöker mig några dagar i den stuga Kasper och jag ska hyra efter midsommar. Det längtar jag också till. Två levertransplanterade mogna tjejer som har mycket att prata om och liknande erfarenheter inom flera områden. Det blir inget mysande med vin på altanen ljumma sommarkvällar. Våra levrar har fullt upp med att vänja sig vid sina nya omgivningar och all medicin. Men vi kan mysa med en kopp te eller något annat gott. Jättekul att vi fick så bra kontakt och att vi fortsätter att höra av oss till varandra.

De senaste dagarna har jag och Kasper inte gått lika långa promenader som jag förut, i min iver över nya upptäckter, drog iväg på. Det verkar inte spela så stor roll. Kasper är lika trött och långsam när vi är på väg hem oavsett promenadlängd. Det är nästan så att jag kan fundera på om han inte vill gå hem. Han går på utan problem, ofta före mig, så länge han vet att vi är på väg bort. Men jag vet att det inte kan vara så. Varför han ser lika sliten och ovillig ut i slutet av en lite kortare promenad som när vi har gått längre, vet jag inte. Vi ska hålla oss till  som längst ca 45-50 minuters promenader hädanefter i alla fall.

I morse gick vi en kortare väg ner till centrum och Svartån. Kasper badade och drack och vi vilade en stund, jag på en bänk och Kasper i gräset, innan vi gick närmaste väg hem, utan att ta omvägen längs ån. Några blommor såg vi efter vägen.

DSC_0083DSC_0089DSC_0101

Vår stads minigolfbana. Den ser inte särskilt inbjudande ut. Jag har inte gått här så många gånger men de gånger jag passerat har det varit folktomt.

DSC_0106

Hemma i trädgården har den blå irisen börjat blomma.

DSC_0108DSC_0113

En liten nyckelpiga ser väldigt fridfull ut från ett håll och lite mer farlig ut från ett annat.

DSC_0126DSC_0127


18 comments

 1. Åh man kanske ska prova – min mage är lite som den är den också (inga stora problem dock).
  Härligt att få umgås lite – både med nya bekantskaper och barnen. Umgänge i lagom mängd är ju härligt (men jag tror både du och jag har lite begränsningar för vad som är lagom 🙂 ).

  Gilla

  • Jag tror inte att du behöver bli vegan för att det ska fungera. Jag har dels ätit upp det animaliska som fanns i frysen och dels ätit kött hos andra och ändå har det blivit mycket bättre. Men mest veganskt har det blivit.
   Haha, ja lagom dos är bäst och efter några dagars umgänge, hur kul det än är, är det skönt att vara för sig själv ett tag 😉

   Gillad av 1 person

   • Nej det tror inte jag heller jag behöver och som skrivet, inga stora bekymmer men lite irriterande ibland. Men kanske en liten kostomläggning kan vara bra – frågan är bara åt vilket håll den ska göras – ha ha 🙂

    Gilla

  • Ja, det kanske är så man ska tänka. Det är väl kanske något du automatiskt tänker på, en yrkesskada 🙂 Jag ska omvärdera min syn på hur det ser ut och tänka på tillgänglighet och att det faktiskt ser rent och snyggt ut 😀

   Gillad av 1 person

 2. Vad roligt med besök att se fram emot! Kul att lära känna nya människor också.
  Det är ju jätteskönt om magbesvären försvinner i samband med att du äter mer veganmat.
  Kram

  Gilla

  • Ja, min dotter är efterlängtad. Det är inte länge sedan vi sågs men det kan inte bli för ofta 😀
   Min rumskamrat och jag lärde känna varandra ganska väl men det finns mycket mer att prata om. Det är kul och spännande när man hittar någon som det klickar med och som dessutom har samma erfarenheter.
   Magen är viktig för välmåendet så det känns väldigt bra 😀
   Kram

   Gilla

 3. Så trevligt med besök först av dottern och sedan av rumskamraten från sjukhuset. Kul att lära känna nya människor och ni har dessutom en gemensam erfarenhet som långtifrån alla har.

  Om magbesvären blir bättre är det verkligen winwin! Själv tycker jag dock att en del vegetariskt och veganskt är ganska så gasbildande…

  Kram och god tisdag!

  Gilla

  • Jag äter inte särskilt mycket bönor. Kanske är det därför jag inte har de problemen. Å andra sidan hörde mycket gaser till de problem jag hade och jag tycker nog att de inte är så störande eftersom de har minskat 😉😀
   Kram

   Gilla

 4. Så bra att magen verkar gilla din nya kosthållning 🙂
  Trevligt med besök … härligt att kunna umgås med nära och kära och att hålla kontakten med nyfunna vänner 🙂
  Fina bilder från din promenad – och den blå irisen är såå vacker!
  Jag tror ändå det är bra att du kortat ner promenaderna för Kasper … annars är ju frågan vad som gör att han inte vill gå hem om det är så …
  Ha en fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Både magen och jag blir glada av det 😀
   Det ska bli jättekul att få ha min dotter här några dagar. Hon har haft fullt upp och jobbat massor med att hjälpa klienter inför GDPR (som du säkert har hört till leda om) så nu ska hon placeras under äppelträdet med en god bok och något kallt att dricka 😀
   Tack, irisar är väldigt vackra och snart blommar även den gula 🙂 Men blå är min favoritfärg så jag gillar nog den här mest.
   Det kan vara så enkelt som att han tycker att han kan slappna av och inte behöver bevisa så mycket när vi närmar oss vårt hus 😉 Där han inte trivs blir han stressad och kräks så han har nog inget han han tycker är obehagligt här, hoppas jag. Vem vet hur en hund tänker 😉
   Detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Underbara blomster, speciellt irisen. Är den så lilablå eller är det ljuset? De irisar jag sett är mycket blåare i tonen. Vet du, jag fotar inga blommor, ljuset är för starkt, vägrenarna är överfulla av blommor så det inte går att urskilja vad som växer där och allt är på tok för frodigt för mig. Det blir liksom råddigt, precis som i mitt huvud. Inte för att jag gillar ordnade trädgårdar, tvärtom, men nu växer det ju nästan lager på lager och högst vinner och får synas…Så trevliga besök du har att se fram emot. Det går nog bra att pimpla te också, även om jag ännu inte lärt mig. Men en o annan kopp kamomillte har jag lyckats smälla i mig, med hjälp av citronsaft och whiskyhonung…Kram

  Gilla

  • Irisen är ett litet konstverk och ja, färgen stämmer ganska bra med verkligheten. Det finns irisar i olika färger och de du har sett kanske är vanligare. De gulvita irisar jag har, som inte blommar än, har jag med mig från Optand i Jämtland och de har min farfar en gång planterat där. Kul att kunna ta med ett växtminne 😀 När jag flyttade därifrån bodde jag tillfälligt i en liten lägenhet och då tog min storasyster med en del växter från Optand som fick bo hos henne tills jag kunde plantera dem i min egen trädgård.
   Jag tror att jag har utvecklat lite av en falkblick och jag hittar små pytteblommor i allt det höga. Jag orkar inte fota allt men jag ser mycket mer sedan jag skaffade kameran.
   Båda besöken ska bli jätteroliga 😀 Te, Kaffe eller någon kall alkoholfri dryck spelar ingen roll. Vi ska nog ha det mysigt oberoende av vad vi äter och dricker 😉 Det känns ganska skönt att inte känna att jag gör någon besviken när jag inte dricker t ex vin eller öl. Det är ju sällskapsdrycker, i alla fall enligt mig, och någon annan än min rumskompis kanske gärna skulle ha velat ta ett glas på verandan. Det är ju ganska hög mysfaktor på det och förr skulle jag gärna ha gjort det.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s