Jag hade fel om kaprifolen

Jag funderade på varför jag inte har sett kaprifol i naturen tidigare och googlade på dess utbredning. Då kom det upp text och bilder på både vildkaprifol och kaprifol och jag insåg genast att jag hade fel när jag påstod att det som syns på mina bilder är vildkaprifol.

För det första så blommar vildkaprifolen i juli-augusti och såvitt jag vet är det fortfarande maj. Den äkta kaprifolen blommar däremot nu och när jag tittar på bilder så ser jag en tydlig skillnad.

För det andra ser bladen inte likadana ut. Vildkaprifolens översta blad sitter fria, var för sig, medan kaprifolens översta blad växer samman till en skål (precis som nedan).  Jag vill härmed erkänna mitt misstag och göra en rättelse. Det här är äkta kaprifol och inget annat.

016014

Hur var det då med utbredningen. Jo, den förklarar varför jag inte har sett kaprifolen tidigare. Den växer inte så långt norrut som i Jämtland.


7 comments

  • Det kanske är jag som har lurat dig eller så har vi båda tagit för givet att det är vildkaprifol eftersom den växer vilt 😉 Det spelar kanske inte så stor roll att vi har skrivit fel namn men när jag nu vet att det var fel så känner jag tvånget att rätta till det 😉

   Gillad av 1 person

 1. Jag vet att det finns både vilda, odlade och förvildade kaprifoler, men har aldrig brytt mig i vad som är vad och vilken som blommade först 🙂 Intressant att du funderade lite mer på ämnet – bra med lite ordning och reda även bland kaprifolerna 🙂 Nu vet jag säkert att mina kaprifoler är vildkaprifoler, så tack för det! 🙂
  Kram

  Gilla

  • Egentligen är det inte så viktigt för mig heller men eftersom jag inte vill sprida felaktig information så kändes det bra att komma med en rättelse. Lärdomen är att man ska inte ta för givet att det är på ett visst sätt, man ska dubbelkolla allt 😉
   Häromkring har jag hittills bara sett kaprifoler (upptäckte några till idag) och nu letar jag efter även en vild sådan 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Oavsett när och hur så är det en fantastisk blomma. Men jag tackar för kaprifoluppdateringen. Man lär sig något nytt varje dag.

  Kram

  Gilla

  • Ja, visst är den underbar 😀 Både till utseende och doft. Som jag skrev i en tidigare svarskommentar så är det kanske inte så viktigt vilken sort det är men jag vill inte sprida falska uppgifter 😉 Men jag har lärt mig något nu som jag kommer att komma ihåg 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s