En doft av kaprifol

Efter gårdagens myggbatalj hade jag planerat att lämna kameran hemma på morgonrundan så att jag och hundarna kunde försöka att snabbt gå ifrån myggen. Men jag ändrade mig när jag såg Annes bild på en blommande vildkaprifol. Jag trodde att jag har haft koll på kaprifolens utveckling här hos mig men nu insåg jag att jag nog hade missat något. Anne bor en bra bit norr om mig och om de blommar där borde jag kunna hitta utslagna exemplar här också. Jag var helt enkelt tvungen att genast ta med hundar och kamera och ge mig ut för att rekognosera. Mycket riktigt. Båda de kaprifoler jag känner till hade slagit ut, även om många knoppar fortfarande är just knoppar.

Först kom jag till den lite mer rosa varianten…

…och lite senare fick jag se utslagna blommor även i den vita kaprifolen. Det doftar ljuvligt när man går förbi. Och nu måste jag ta en  liten paus för att gå och spola ner den fästing som jag ser kryper på min arm 😨🤢

Usch, nu känns det som om det kryper överallt på mig. När jag kom hem tog jag en kam och rensade håret från alla döda mygg. Jag slog ihjäl ett ganska stort antal mot huvudet under promenaden. Kanske måste jag börja gå i stadsmiljö på morgnarna 😦 Jag avbryter nu och hoppar in i duschen för att försöka få bort allt som möjligtvis fortfarande kryper på mig.

Sådär, nu är jag tillbaka och jag är förhoppningsfri helt krypfri 🦗🕷. Jag har även hunnit med ett ganska långt samtal med ett av mina barn och nu är jag redo för att avsluta det här inlägget. Ett svammelinlägg utan egentlig innebörd 😉

De här bilderna är från mitt på dagen igår och jag blev inte alls lika ansatt av myggor.

001003002017008

För första gången testade jag den funktion på kameran som är till för rörliga motiv. Det gick väl sådär men nu, när jag har upptäckt den, ska jag försöka använda den mer och kanske kan det någon gång bli en skarpare bild på en flygande fjäril eller fågel eller kanske t o m en skuttande hare. Den här vita fjärilen flaxade omkring ganska ostrukturerat så jag blev förvånad att det alls blev ett resultat där man faktiskt kan ana en fjäril.

005


11 comments

 1. Kaprifoler är bara så vackra så det var verkligen tur att kameran fick följa med ut! När det gäller olika funktioner på kameran är jag lite dålig på att använda dem. Jag har samma för motiv i rörelse, ett så kallat sportmotiv, men använder det på tok för sällan dessvärre. Skärpning för min del nu!

  Kram och fortsatt trevlig onsdag!

  Gilla

  • Ja, jag har gått och tittat ofta på kaprifolerna för att inte missa blomningen men det var nära att jag gjorde det i alla fall. Men det verkar komma många knoppar så kanske det inte var någon riktig fara för det 🙂
   Jag använder bara de automatiska funktionerna men den här har jag inte testat förut. Det bara rasslar till när man trycker in avtryckaren och plötsliga har man en hel serie kort med kort tidsrymd. Förmodligen hade fjärilen blivit tydligare om jag hade hållit kameran stilla men jag ryckte nog till lite när rasslandet satte igång. Kanske försökte jag följa fjärilen, jag vet faktiskt inte. Men det är en kul funktion och jag ska försöka komma ihåg att använda den 😀
   Kram och detsamma till dig!

   Gilla

 2. Se där, vi låg inte före som du trodde 🙂 Nog är det härligt med allt blommande! Nackdelen med väderleken har du också beskrivit väl – mygg och fästingar 😦 Baksidan med den vackra årstiden!

  Gilla

  • Nej, det var bara att titta hos en granne några hus bort för att hitta blommande lupiner och som synes så blommar kaprifolen för fullt här också 😀
   Trots diverse småkryp som påfrestar tålamodet så är sommaren härlig. Men, som du vet, tänker jag varje sommar på att ”hemma” finns det minsann inga fästingar och så skönt det var att inte behöva vara försiktig när man gick igenom högt gräs. Det här var den första fästingen som har krupit på mig sedan jag flyttade ner så egentligen är det inte så farligt 😀 Det är värre för hundarna som kryllar av de små djuren. Tur att ingen av dem är uppe i möblerna eller sover i sängarna.

   Gillad av 1 person

   • Ja hu vad fästingar de kunde släpa in – hunden och katten. Försökte med allehanda medel och även om de fungerade så att fästingen inte bet sig fast så följde de ju ofta med in ändå. Helt onödiga kryp om du frågar mig. Någon borde komma på en bra, biologisk och ofarlig (för andra än fästingar) bekämpningsmetod för dem också.

    Gilla

   • Jag håller helt och hållet med dig! Jag tror att jag har hört eller läst att fästingar inte har någon särskild betydelse för näringskedja eller andra naturfaktorer. Vet inte om det är tillförlitliga uppgifter men om det är så skulle jag gärna se dem utrotas (säger jag som nästan är vegan och värnar djurens rätt 😉 )

    Gillad av 1 person

   • Jo jag har också hört att det är på det viset. Jag brukar anse mig vara djurvän men det finns gränser för allt 🙂

    Gillad av 1 person

  • Jag har nog inte heller sett kaprifol innan jag flyttade hit. Jag upptäckte den första gången för att det doftade starkt, som av parfym. Då tittade jag lite extra och såg de här blommorna. Senare hittade jag även den lite mer rosa sorten på en annan plats. Ljuvliga blommor och härlig doft 😀
   Kram

   Gilla

 3. Härligt doftande blomma! Myggor har jag som sagt inte så stora problem av … men fästingar är verkligen obehagliga! borde vaccinera mig mot TBE – gjorde det faktiskt för ganska många år sedan, men tyvärr tog jag inte den andra sprutan – något kom emellan och det föll i glömska. Jag tänker nu på det varje vår, men så blir det inte mer.
  kul att hitta an ny funktion på kameran 🙂 Fina bilder!
  Kram

  Gilla

  • Den doftar både starkt och gott 🙂
   Jag kanske också borde fundera på vaccination. Konstigt att jag inte har fått några direktiv om det, jag som är extra känslig mot det mesta nu. Måste fråga sköterskan när jag träffar henne. Om hon inte säger att det är viktigt att jag gör det så vet jag att jag kommer att strunta i det. Sådan är jag 😉
   Ja, det räcker gott för mig att använda de automatiska funktionerna. Det är ändå knappt om tid ibland bara att vrida på det vredet. Men jag har sett min fotokunniga systersons foton och när han lägger ner mycket tid och väntar tålmodigt så får han till fantastiska bilder. Sådana som jag bara kan drömma om. Han kan mycket om att använda ljuset och ser saker som inte jag ser. Men jag är nöjd som det är just nu 😀
   Tack!
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s