Mygghåla

Jag är inte lika tillfreds när jag går mina morgonpromenader längre. Mitt vanliga glada jag förvandlas till en bitter gnällkärring och jag slår vilt omkring mig samtidigt som jag svär inombords. Så fort jag stannar en stund så har jag plötsligt mygg i öronen, nacken, huvudet, på händer och armar. Överallt där de kan komma åt att sticka.  De foton jag har tagit har jag lidit för att lyckas få till. Då stålsätter jag mig och försöker strunta i surrandet runt huvud och sticken lite överallt. Konstigt nog har jag inte sett att jag har några myggbett så antingen hinner myggorna inte mer än börja sticka innan jag jagar iväg dem eller så har jag blivit så myggbiten genom åren så att jag nu är immun.  Det sista tror jag inte riktigt på. Som exjämtlänning borde jag kanske vara van vid mängder av de små vampyrerna men där vi bodde, på två olika orter vid Storsjön, såg jag aldrig de här mängderna och blev aldrig så irriterad. Myten om Norrland som en mygghåla vill jag härmed ta död på och i stället utnämna skogen i Mjölby till den benämningen.

På lunchpromenaderna är det inte lika illa så kanske borde jag börja ta med kameran då i stället. Myggorna verkar jaga på morgonen och kanske vilar de efter näringsintaget lite senare på dagen 😉 Nu ska jag sluta gnälla och visa er de bilder jag har lidit svårt för att få med mig.

DSC_0007DSC_0008DSC_0011DSC_0018

Som ni märker klarade jag inte av att härda ut mer än några gånger men när jag kom ut ur skogen såg jag den här stora humlan vid trottoaren. Där attackerades jag inte av några mygg och kunde i lugn och ro studera denna fina varelse. Men den tröttnade på att bli studerad ganska snabbt så det blev inte mer än en bild i alla fall. Jag tycker mig se att den sneglar misstänksamt och kanske lite irriterat på mig och strax efteråt försvann den.

DSC_0033

Inte heller hemma i trädgården kom det några surrande flyganfall och här är lupinknopparna nu stora och snart färdiga att slå ut. Snart är rabarbern helt dold i havet av lupiner och den perioden är en av mina favoriter.

DSC_0037


15 comments

 1. När alla lovordar sommaren och bara längtar, då tänker jag: hmmm, fästingar, flugor, getingar, mygg, knott! Det är min verklighet…Jag brukar bära något på huvudet, keps eller hatt med lite brätt, jag brukar stryka på mig myggmedel innan hundpromenaderna. Jag går inte i skogen barbent eller bararmad. Har köpt mig några billiga herrskjortor på loppis, stora såna, jag viker upp ärmarna till lagom längd, låter bli att knäppa skjortan som ska vara ljus till färgen, blir det för jävligt kan jag knäppa översta knappen o skydda halsen. Alla knep är tillåtna i kamp mot insekterna. Här är det ganska lugnt på fronten ännu, men vi brukar ha horder! Läste idag om några stackare i en Värmlandsort som måste bära galonregnkläder när de klipper gräset, myggen är så aggressiva att de biter genom vanligt tyg! Fy bubblan säger jag…
  Har vilodag idag, drabbades av akut gikt i foten för ett par dagar sedan o exet förbarmade sig över mig och tog med Blinka till jobbet idag. Hoppas det lättar snart, omöjligt att då på en sko för tillfället.
  Kram från pörtet

  Gilla

  • I Jämtland (oj, vad jag tjatar om Jämtland märker jag 😉 ) fanns det så gott som inga fästingar. Ett år fick en av hundarna fyra stycken men annars har jag aldrig plockat några fästingar på dem där uppe. Vi hade varken ormar eller mördarsniglar heller runt Storsjön. Det är en väldigt skillnad mot här och nu verkar t o m myggen vara färre där uppe 😉 Men än ger jag inte upp och flyttar tillbaka. Att bo tillsammans med syrran väger tyngre fortfarande 🙂
   Men jag är för envis för att göra som du och skydda alla kroppsdelar. Är det varmt så vill jag gå barbent och med bara armar och då blir det till att vifta i stället 😉 Myggmedel vore kanske en idé men det luktar inte särskilt gott för människor heller. Jag har inte själv fått någon fästing så min skräck för dem har minskat något men de stackars hundarna får fästingar varje dag trots antifästingbehandling. Hoppas bara att de inte får några fästingsjukdomar. Fästingar är nog de äckligaste kryp jag känner till. Möjligtvis skulle det vara värre att få blodiglar på mig men det är ju inte lika stor risk.
   Men fy och usch! Har du gikt också. Jag har ingen aning om hur det känns men jag har hört att det ska vara väldigt jobbigt. Hoppas du har något som lindrar och att det inte varar så länge. Tur att du har hjälp så att Blinka får komma ut.

   Gilla

 2. Myggor är inget kul. Jag är lite allergisk så mina myggbett kliar i flera veckor och jag får stora bulor.
  Kram

  Gilla

  • Usch då, inte kul alls. Kanske har apoteket något medel som du kan stryka på för att få lindring. Jag ska nog inte klaga så mycket eftersom det verkar som om det inte blir några bulor när de sticker mig.
   Kram

   Gilla

 3. Myggen har kommit hit också märkte jag i söndags. Det blir nog gott om den varan lite överallt i år. Jag bor ju inte i det besprutade området men det spelar ingen roll för inte ens där blir det myggfritt, Vectobacten tar ju bara en sorts mygg – alla andra sorter kvarstår 🙂
  I kväll när jag åkte hem från jobbet såg jag att lupinerna började slå ut, får ta och stanna till någon dag när jag åker förbi, det blev inte tillfälle nu. Jag undrar i mitt stilla sinne vad som ska blomma resten av sommaren. Det mesta är väl avklarat snart!

  Gilla

  • Ja, de finns väl överallt nu men jag kan inte minnas att jag har blivit så här ansatt förr. Det gäller att gå fort så att de inte hinner med 😉 Men hundarna måste ju få ta kisspaus emellanåt utan att jag står och stressar dem 😉
   När lupinerna står i stora mängder tillsammans och i olika färger, då är det vackert. De blommar ganska länge men det är nog inte helt slut efter dem 😉 Jag har för mig att prästkragar, renfana och ganska många andra blommor kommer lite senare 😀

   Gillad av 1 person

   • Ja förhoppningsvis finns det lite blomster kvar till sommaren också! Men prästkragarna är redan på gång här.
    Mygg är ett elände men det är väl bara att bita ihop och finna sig i det eländet. Inte mycket att göra åt. Förhoppningsvis är det mest skogsmyggor i farten, de håller sig ju mest i skogen – som sig bör 🙂 Fick googla lite och inser att det finns många, många sorters mygg… http://www.stickmygg.com/Fakta-om-mygg/

    Gilla

   • Ja, det finns tydligen betydligt fler sorter än vi kunde ana. Jag kände tydligt att det var i alla fall en del stickmyggor som anföll mig men kanske några av alla surrande flygfän var snälla skogsmyggor som bara var lite irriterande 😉

    Gillad av 1 person

   • Ja det gör ju det. Dessvärre sticks de alla – mer eller mindre. Det som är speciellt med myggan i Dalälvsområdet är att den ”anfaller” dygnet runt, i solen och så vidare som inte andra myggor gör (jag tror den kallas aggressiv till och med).

    Gillad av 1 person

 4. Myggor är inte kul – även om jag tillhör dem som egentligen inte lider så mycket av dem. När jag går själv så angriper de även mig, men har jag någon med mig så är jag tydligen mindre smaklig som blodgivare 🙂
  Kanske är det inte stickmyggor utan någon av de andra drygt 40- talet arter som ”inar” runt huvudet på dig … 🙂
  Du får skaffa en sån där hatt som sportfiskarna har!
  Fina och härliga bilder från din promenad!
  Kram

  Gilla

  • Nej, fy för att ha dem surrande runt huvudet. Men kanske är det kanske just surrandet som är det värsta. Sticken verkar inte påverka mig så mycket mer än att det blir ett litet stick. Kanske borde jag vara mer givmild med mitt blod. Jag får ju inte vara vanlig blodgivare längre så det här kanske kan bli ett nytt sätt att hjälpa 😉 Men nej, jag känner mig inte så vänligt inställd till de små blodsugarna. Men nog sticks de, de känner jag, så en del av dem är i alla fall stickmyggor.
   Tack och kram.

   Gillad av 1 person

 5. Trots alla irriterande och envisa myggor så måste jag säga att du lyckades bra med bilderna. Myggen brukar väl vara som mest aktiva när det är fuktigt vilket blir morgnar och kvällar. Vi har periodvis väldigt mycket mygg här och som allergisk gillas det inte. Ibland är det så mycket så att man inte kan stanna till på morgonrundan utan får stå och jogga. Kan tänka mig hur det ser ut… Skönt i alla fall att du sluppit irriterande bett i alla fall.

  Kram

  Gilla

  • Haha, tack 😀 Men det gick åt ett stort lass envishet och jag tyckte att jag t o m spottade ut myggor ur munnen den korta stund jag satt nedhukad. Jag tog med kameran på lunchpromenaden också och då var det helt annorlunda så nu vet jag hur jag ska göra 🙂
   Men jag är i alla fall inte allergisk. Jag känner att de sticker mig men det utvecklas inte till några röda, kliande märken. På något sätt har jag blivit immun och jag har hört om andra som också har blivit det. Det är i alla fall en positiv sida av det hela 🙂
   Du kanske inte är ensam om att jogga på stället när myggen är som flest. Jag ser nog också lustig ut där jag går och viftar 😉
   Kram

   Gilla

 6. Jag har ett rött ilsket märke efter att en mygga stor som en bålgeting stuckit mig på vristen. Det kliar så jag får smörja med handsprit hela tiden. Jag brukar sällan bli stucken men när det väl händer så får jag stora bulor och en hemsk klåda.

  Kram

  Gilla

  • Oj, så irriterande. Det är svårt att låta bli att klia men om handsprit hjälper så är det bra. Jag märker inte av några myggbett men jag vet att de har stuckit mig massor. När jag var barn brukade min farfar ta fram salubrinflaskan när jag fick myggbett och om de var lite sönderkliade sved det väldigt. Jag har aldrig utsatt mina barn för samma plåga. Handsprit har jag numera alltid hemma så om jag någon gång får ett kliande myggbett så ska jag testa det 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s