Syrener i massor

Det doftar av syren och hägg samtidigt. Väldoften slår emot mig när jag går ut och förutom inne i skogen ser jag syrenbuskar och syrenträd överallt. Undrar hur många färgnyanser de egentligen kan ha. Jag gissar att det kanske finns tre nyanser som är naturliga (blå, vit och rosa) och att resten är genetiskt manipulerade färger. Vackert är det och gott luktar det så jag bryr mig faktiskt inte så mycket om hur det förhåller sig.

001002004005 (2)006006,01008007

Som ni ser på de två följande bilderna varierar färgerna även beroende på sol eller skugga. Lite spännande.

009010

Jag hade tänkt lämna kameran hemma och strunta lite i allt som blommar men precis när jag skulle gå kände jag tvånget att ändå gå upp för trappan och hämta den. Så besvärligt är det inte att bära med mig den. Jag upptäckte vildkaprifolen förra våren och jag kan inte sluta att fascineras av hur den växer. Ur ett blad bildas små knoppar som sedan växer och blir till en vacker blomma. Att det sker i etage är ännu mer spännande. Ser ni ömheten i bilden? Jag inbillar mig att mamma kaprifol skyddande håller om kaprifolbebisen tills den har vuxit lite och klarar sig själv. Snart slår de här knopparna ut och då kommer det fler bilder 😉

013017

Vi träffade kompisen Mitsy. En väldigt pigg rottweilerflicka som Nalle faktiskt har lite respekt för. Han brukar visa de flesta hundar att han är respektingivande men Mitsy är stor och tung och det kan göra ont att leka lite för vilt med henne. Nu har hon precis löpt så de har inte kunnat leka på ett tag. Idag träffades vi på ett lite dumt ställe så de kunde bara hälsa lite på varandra. Naturligtvis hälsar Kasper också men han säger hej och sedan går han undan. Det är svårt att tro att Kasper är den dominanta av våra hundar för han gör definitivt ingen affär av det.

En nyfiken ringduva kollar in oss när vi går precis under. Den tänker nog att ”här sitter jag säker” för den visade inga tendenser till flykt.

020

Hemma i trädgården gick Nalle och la sig bland alla äppelblomsblad i skuggan under äppelträdet. Ett skönt ställe för en vovve en varm dag.

021

Smultronplantan, som min syster har fått som present, blommar fint nu.

014

Igår hittade två hortensior hem till mig och står nu i varsin kruka och piffar upp en liten del av trädgården. En lite kul färgmix med mest blått, rosa och gult.

016

 


15 comments

 1. Syrener är verkligen underbara, det påminner mig om skolavslutning när jag var liten. Vet inte om syrenerna blommade senare då. När jag går till tåget på morgnarna går jag i en doft av syrener, det är många buskar jag går förbi. Nu har det varit så underbart på morgnarna för solen skiner och fåglarna kvittrar. Rena drömmen!
  Kram

  Gilla

  • Ja, de påminner mig också om skolavslutningar 🙂 Men mina barn har gått i skolan längre norrut och där blommade ofta inte syrenerna i tid. Härlig doft sprider de i alla fall och vackra är de. Det verkar som om sommaren ska fortsätta ett tag till så vi får njuta lite till 😀
   Kram

   Gilla

 2. Syrener är nog min favoritblomma tror jag (fast nog är det svårt att välja). De är så vackra och doftar så gott!
  Är man den dominante behöver man ju inte göra så stor affär av det – det är ju liksom redan avgjort 🙂 (i hundarnas värld i alla fall). Jag minns när min stora kluns ”moppsade” sig mot en stor alaskan malamute – det stod på varsin sida av ett fält och min kluns tyckte att han var störst, bäst och vackrast. Då sträckte alaskan malamuten en liiiiten aning på sig och gav min hund en blick, så var det klart. Slut på moppsandet. Det var utan tvekan helt avgjort vem som var den största, bästa och vackraste 😉

  Gilla

  • Jag börjar inse att jag har ganska många favoritblommor 😉 Syrenerna är ofta stora och mäktiga och från mina fönster ser jag alla olika färger. Går jag ut kommer dofterna från alla håll. Bara att låta sinnena ta för sig 😀
   Jag tror inte ens att Kasper är riktigt medveten om sin dominans. Kanske är det bara Nalle som är lite undergiven. Nalle låter väldigt kaxig när han träffar andra hundar och han kan tukta dem ganska rejält (utan att göra illa dem) men för Kasper viker han undan. Å andra sidan verkar det inte som om Kasper ser Nalle för han går dit han vill och lägger sig där han vill oavsett om Nalle råkar vara där först. Han kan ta vägen under Nalles mage om det krävs för att komma fram. Men jag har aldrig sett honom visa någon som helst irritation mot Nalle. Det är jätteskönt att veta att de aldrig blir ovänner. Om en annan hund skäller på Kasper så ignorerar han den men annars går han gärna glatt fram och nosar en liten stund.
   Oj, jag kanske hade blivit lite nervös med två väldigt stora hundar som är lite utmanande. Då gäller det att ha ordentligt grepp om kopplet. Men det löste sig ju på ett alldeles perfekt sätt. Skönt när de förstår varandras signaler och den ena inser att den ska ge sig.

   Gillad av 1 person

   • Det var ingen fara, avståndet var ganska stort. Och utmanandet handlade bara om kroppsspråk, ganska intressant att se faktiskt. De som är dominanta ”på riktigt” behöver nog inte göra så mycket väsen av det, det är ju bara så på något vis.

    Gillad av 1 person

 3. Syrener är bara så ljuvligt fina och har en alldeles underbar doft! Jag gillar alla färgerna och de pryder verkligen sin plats. Själv har jag inget minne av att de blommade lagom till skolavslutningen utan här har blomningen alltid infallit i maj. Men Sverige är onekligen ett avlångt land…

  Kaprifoler är också otroligt vackra men det ska vara den sorten som doftar!

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Haha, du bor ju väldigt långt söderut så det kanske inte är så underligt att vi har olika minnen av syrenernas blomningstid 😀
   Första gången jag såg de här kaprifolerna var det doften som fick mig att stanna till och leta med blicken. Som en stark parfymdoft 😀
   Om syrenerna snart är överblommade så tar andra härliga dofter över i stället 😀
   Kram

   Gilla

 4. Oj så mycket fina blommor i vackra färger. Syrener är så vackert. När jag står intill ett syrenträd så måste jag bara kolla om det finns någon blomma med fem blad. Då tar jag bort den, stoppar den i munnen käkar upp den samtidigt som jag önskar något. Jag vet inte om det hjälpt, men tron kan göra under 🙂 Nästa vecka ska farsgubben och jag ge oss ut på vår årliga ”titta-på-syrener-dag”. Då blir det Öland runt, han brukar hålla sig vaken den första timmen i alla fall 😀
  Så skönt att läsa om dina fina upplevelser inom sjukvården, då är det som det ska enligt mig.

  Kram

  Gilla

  • Jag har tydligen missat något för jag har aldrig hört om att en fembladig sytenblomma betyder något särskilt (tur antar jag). Nu kommer jag också börja leta 😁
   Mysigt med en utflykt med din pappa, oavsett om han somnar 😊
   Ja, det är som det ska ur min synvinkel, som patient. Men ur vårdpersonalens synvinkel är det nog inte alltid lika bra, tyvärr.
   Kram

   Gilla

 5. Man förundras varje år … dessa nyanser av lila, rödlila och rosa – och så den bedövande doften … nästan så man blir yr i huvudet 🙂
  Samma sak med alla gröna nyanser – hur många olika gröna färger finns det?
  Härliga bilder på både vovvar och blommor – ja på ringduvan också!
  Ha en fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det kanske är det som är det bästa med våra olika årstider, att vi får uppleva allt om och om igen 😀
   Jag har också tänkt på att det finns väldigt många olika gröna nyanser. Det blir aldrig enformigt.
   Tack, vovvarna är som alltid finast 😀
   Kram och detsamma till dig 😀

   Gillad av 1 person

 6. Tänk om det fanns doftbilder också! Hade velat lukta både på syrenen och liljekonvaljen. Jag norpade faktiskt några små liljekonvaljer i knopp hem idag, men inte doftar dom inte…jag får nog tåla mig ett tag. Detsamma gäller syren. Jag tittade på ”min” buske uppe på gården då jag gick för att kolla posten, o först trodde jag den hade dött i vinter för jag såg inte en knopp ens. Men gick man närmare så fanns dom ju där, pyttesmå.Önskar dig en ljuvlig pingsthelg, Här ska vi inte hänryckas nåt vidare, bara leva som vanligt. Har exets hund på kollo några dagar så jag har trevligt sällskap
  Kram

  Gilla

  • Haha, ja det är synd att vi inte kan lägga till dofter i våra inlägg. Men bara väldofter borde i så fall fungera 😉 När vi har slut på all fägring så kan du göra oss avundsjuka med dina syrener och andra doftväxter. Eller så kan vi glädja oss åt att titta på allt om och om igen i alla bloggar över landet 😀
   Ärligt talat har jag inte ens tänkt på att det är pingst. Alla dagar och helger är lika för mig när jag inte har någon med normala arbetstider i min närhet. Men hänrycks gör jag lite då och då oavsett om det är en helg avsedd för det eller inte 🙂
   Kul för Blinka att få en extra kompis och du får ännu mer mys med alla djur 😀
   Kram

   Gilla

 7. Syrener är underbara blommor men här blommar inte ens häggen ännu men snart tror jag för nere i byn har häggen slagit ut och det är stora knoppar på syrenerna. Mina blommar till midsommar.

  Gilla

  • Ja, när alla syrener blommar är det otroligt vackert. Tyvärr blommar de över ganska snabbt men då har du ditt kvar och jag kanske får se det en gång till genom dina bilder 😀 Det är inte så illa att kunna klä midsommarstången med syrener 😀 Det har vi gjort några gånger.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s