Ett mumsigt fynd

Jag vill börja med att berätta om ett fynd som jag gjorde tack vare Anki. Ännu en gång har hon hjälpt mig med att identifiera en växt och berättat om dess användningsområde. En bild i mitt förra inlägg visade en för mig okänd växt men jag fick lära mig att den heter löktrav och att den är god att använda på olika sätt i matlagning. Jag googlade efter mer information och fick veta att den smakar vitlök och senap – två smaker som jag verkligen gillar.

Nästa promenad repade jag av bladen från ett gäng av den löktrav jag hittade. Väl hemma igen sköljde jag den väl (det är extra noga för min del nu), hackade den och tänkte att jag skulle torka den. Som tur var googlade jag även på att torka löktrav och det ska man inte göra. Mycket av smaken försvinner. I stället blandade jag ner en del av den i ett veganskt smör (inte margarin) och bredde på båda skivorna av ett dubbelt bröd. Jag la på tomatskivor som jag kryddade med lite bruschettakrydda och grillade min macka en stund i kontaktgrillen. Mums! Det smakade verkligen mycket vitlök och jag har hittat en ny favoritväxt. Kanske lägger jag även på en skiva soyabaserad ost nästa gång.

Resten av min hackade löktrav la jag på två brickor och frös in. Jag ville inte att det bara skulle bli en klump av allt och det blev det inte när jag spred ut allt vid frysningen. Senare kunde jag fylla några burkar och nu väntar de i frysen på att jag ska använda dem i någon slags matlagning. Jag är väldigt glad för hjälpen att förstå möjligheterna med denna jättegoda växt.

Det blommar så mycket överallt att jag har svårt för att veta var jag ska fästa blicken. Högt och lågt, i trädgård, i skog och i parker. Här kommer ett potpurri av bilder från igår och idag.

Från trädgården:

Från skogen:

Även den som är utblommad kan vara vacker. En ringduva spatserade helt obesvärat framför mig och hundarna en lång stund.

I parken:

Det finns mycket mer men någonstans måste man ju sätta gränsen 😉


16 comments

 1. Intressant, har aldrig hört talas om löktrav tidigare och definitivt inte hur man kan använda den, det finns ju mer ätbart ute i naturen än de flesta tror. Själv håller jag mig till bär, svamp och de få bestånd av vildsparris som jag känner till, men skulle gärna lära mig mer om allt annat.

  Gilla

  • Jag har ofta tänkt att jag borde lära mig mer och ta vara på mer. Men det blir inte av. Därför är det mycket värt att någon upplyser om något som jag verkligen känner att jag kommer att ha användning av. Jag rekommenderar verkligen att plocka denna växt. Du känner direkt när du repar av bladen att det luktar starkt av lök. Var bara försiktig så att du inte hackar ner en snytbagge också 😉

   Gillad av 1 person

 2. Löktrav var något helt nytt för mig och således hade jag inte heller någon aning om hur man kan använda den. Själv är jag ganska så försiktig med att plocka växter i naturen för jag är inte helt övertygad om att jag skulle ta rätt. Därför blir det ingen svampplockning för mig heller. Kanske dumt för naturen erbjuder mycket som är ätbart!

  Som vanligt bjuder du på många fina bilder!

  Kram

  Gilla

  • Det var helt nytt för mig också men nu ska jag ta vara på så mycket jag orkar 🙂 Det blir inte så vackert längs stigen där jag har repat av bladen. Bara långa stänglar kvar. Men jag försökte lämna kvar några blad på strategiskt placerade exemplar 😉
   Det är bra att vara försiktig men den här kan du nog inte ta fel på. Lukten är väldigt stark och lökliknande 🙂
   Tack, det finns mycket fint att fota.
   Kram

   Gilla

 3. Åh det lät gott! Nu får jag ut och leta efter löktrav 🙂
  Det är jobbiga tider nu… blommor överallt 🙂 Jag har faktiskt gett upp lite, hinner och orkar inte med att fota dem alla. Men det gör ju inte så mycket – jag kan ju titta på dina foton 🙂

  Gilla

 4. Löktrav har jag sett man att den gick att äta hade jag ingen aning om. Det måste jag testa. Visst är det vackert i naturen nu, alla dessa färger och alla fina blommor. Bokskogen är så sagolikt vacker med sina gröna skira blad. Vilken underbar årstid. Syrenen håller på att slå ut i full blom såg jag när jag körde till stugan på Öland och syrener finns det mängder av på väg till min stuga. Vilka fina foton du bjuder på som alltid.

  Kram

  Gilla

  • Då har du också fått lära dig något nytt 😀 Jag visste inte ens vad den hette men så är det med mycket i naturen. Man ser och beundrar men har ingen aning om vad det är 😉
   Det är fantastiskt i naturen just nu. Det är fjärde sommaren jag bor här nere i Östergötland nu och det är en väldig skillnad i flora mot i Jämtland. Jag tycker fortfarande att det är exotiskt med ekar, kastanjer och mycket annat. Det är väl därför jag tycker att det finns så mycket att fota 🙂 Men bokskog har jag inte sett någon. Jag har vandrat i sådana i Skåne och jag håller med om att det är något alldeles speciellt.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s