Allt på en gång

Vi är många som har uttryckt det på olika sätt. Naturen exploderar av plötslig vår och ibland sommartemperaturer. Det är klart att allt inte kommer på en gång men det känns nästan så. Som tur är har vi mycket kvar att glädjas åt framöver. Kameran måste med på minst en promenad varje dag. Ändå känns det som om jag missar massor. Men då får jag hitta det nästa vår och sommar i stället.

Det här är en del av det som blommar i trädgården just nu. En del är fortfarande bara knoppar men jag gillar även det stadiet. Nya små under som snart spricker upp och förvandlas till ännu större skönheter.

 

DSC_0023019DSC_0012DSC_0004 (2)DSC_0018

Jag har tidigare berättat att det förbereds för att bygga villor i utkanten av skogen. I morse hittade jag nya pinnar utsatta på för mig märkliga ställen i närheten av byggplatsen. Ska de förstöra en fin promenadstig också? Något ska troligen ske för varför sätter de annars ut pinnar här? Det här gillar jag inte.

001

Men det här gillar jag desto mer. En skog som ser ut som en skog ska se ut. En stor bonus är att det finns otaliga stigar att utforska och variationen på våra promenader är stor.

002

Vildkaprifolen är på gång…

003

…och likaså blåbären. Här, i min skog, blir det stora mängder blåbär i år (om inte frostnätter dödar dem).

004005

Ett kul fynd på en trädstam. Någon slags svamp och kanske dyker det upp info om vilken sort det är bland kommentarerna. Har man, som jag och några av er andra, turen att ha en duktig svampkännare i vänkretsen så får man ibland svar 😀

Svaret kom från hjälpsamma Anki och nu vet jag att det är en klibbticka. Jag har även lärt mig att dropparna undertill inte är vatten utan klibb från tickan. Tänk så mycket både glädje och nytta man har av bloggvänner.

006

Ni vet vid det här laget att jag älskar vattendroppar och därför kommer här en närbild på dropparna under svampen.

007

En av mina favoriter, liljekonvaljen, är i startgroparna.

008

Här står någon och spänner musklerna, beredd på att ta plats efter vinterns dvala.

009

Som det ofta blir, såg jag inte den lilla besökaren när jag fotade. Det blev en överraskning när bilden blev större.

010011

Ett träd med ett spännande växtsätt. Plötsligt bildas en grön klump av blad på en kal gren och därifrån kommer det nya små skott av något som jag gissar blir nya grenar. Jag har ingen aning om vad det här är men jag tar gärna emot information.

Ännu en gång tackar jag  Anki för att hon är snäll och delar med sig av sina kunskaper. Nu vet jag att det här är en alm.

014015

Det är extra roligt när jag hittar saker jag inte visste fanns. Till viss del beror nog de nya upptäckterna på att jag inte  har haft tillgång till hela denna flora där jag bodde förut. Men, som jag har skrivit flera gånger förut, mycket är kamerans förtjänst. Nu letar jag efter motiv och är mer uppmärksam. När jag hittar allt detta vill jag gärna dela med mig av glädjen och min blogg fick en ny dimension för ganska precis ett år sedan när jag började fota. Tack alla fotande bloggvänner för inspirationen 😀

Nu har jag planerat in ännu en kul aktivitet i sommar. Min son frågade om jag vill komma och hälsa på honom och stanna några dagar. Självklart vill jag det och extra roligt är det när han frågar. Då känner jag mig extra välkommen. Han råkar vara ledig på nationaldagen och vi bestämde att om väder, lust och ork samarbetar så ska vi ta tåget från honom i Uppsala till Stockholm och uppleva firandet där. Det kan vara kul att för en gångs skull fira den dagen. Jag har aldrig brytt mig särskilt mycket. Risken är bara att vi båda får lite panikkänslor i folkmassorna men då gör vi något annat, typ tar en skön promenad runt Djurgården. Det får bli en happening och jag längtar redan efter att få umgås med min son på hans hemmaplan i några dagar.


22 comments

 1. Så vackert och jo, det går undan nu! Man hittar nya blommor varje dag!
  Låter härligt med lite försommar i Uppsala och härligt att du nu kan verkställa alla planer du har!

  Gilla

  • Blommor i träd, buskar och på marken 😀 Och inte kan jag låta dem vara utan att fota 😉
   Det ska bli jättekul att vara tillsammans med min son och orka göra något. Jag gillar inte att trängas men det låter ändå spännande att se hur det är i huvudstaden på nationaldagen 🙂 Men om det regnar hittar vi kanske på något annat.

   Gillad av 1 person

   • Jag har faktiskt aldrig varit iväg på något nationaldagsfirande – vare sig i Stockholm eller på annat håll. Det är nog spännande (men kanske trångt) 🙂

    Gilla

   • Jag har aldrig heller varit det, har inte känt mig lockad. Men kanske får jag se kungen 😉 (det är inte heller något som lockar). Hur som helst så ska det bli jätteroligt att för en gångs skull ta mig till ett stort firande tillsammans med min son. Men det är nog stor risk att vi ganska snabbt hittar på något trivsammare. En lång skön promenad och kanske en god lunch någonstans. Det finns alternativ 😀

    Gillad av 1 person

 2. Det är så underbart ute nu så man vill bara stanna tiden. Jag såg att syrenerna är på gång också. Så ljuvligt. Man vill verkligen att tiden ska gå sakta så man hinner njuta.
  Vad roligt att din son vill att du ska komma. Och jätteroligt att åka till Stockholm på nationaldagen. Dina barn måste vara väldigt glada att du mår bra igen.
  Kram

  Gilla

  • Jag vill både stanna tiden och skynda på den så att jag får genomföra mina planer 😀 Jag njuter för fullt av allt som händer nu och ser samtidigt fram emot det som kommer.
   Vi trivs väldigt bra ihop och det ska bli kul att fira nationaldagen med honom. Mina barn har varit lika tålmodiga som jag och accepterat att när de hälsade på hos mig så hände inte mycket. Men jag tror faktiskt att de tyckte att det var rätt skönt och avkopplande.
   Kram

   Gilla

 3. Härliga bilder!
  Ja, nu går det undan minsann – bara över en dag eller en natt så hinner det hända mycket! Visst är det så att man ser på omgivningen med ett annat sätt och man upptäcker ständigt nya motiv 🙂
  Härligt att bli inbjuden att fira Nationaldagen tillsammans med sonen … ja så kanske några dagar till 🙂
  Svampen ser ut som en ung klibbticka – de har ofta sådan droppa på undersidan. – kolla mina bilder här: https://ankissvampbilder.wordpress.com/2018/02/16/klibbticka/
  Trädet med den gröna ”klumpen” tror jag är alm … kolla här får du se: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/ulma/ulmus/ulmugla.html
  Hoppas den där pinnen inte betyder några stora förändringar …!
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Tack!
   Ja, nu växer det så det knakar överallt. Jag ser på t ex rabarbern hur den förändras varje dag och snart måste jag skörda 🙂 Det är bra för nu är alla rabarberpajer i frysen uppätna. Det är till stor del alla nya upptäckter som ger mig glädjen och stimulansen och väcker nyfikenheten hos mig. Tyvärr har jag, som du har märkt, lite svårt för att memorera alla namn men klibbticka tror jag att jag ska lyckas lära mig eftersom den har klibbdroppar undertill. Häftigt att det är klibb från svampen och inte regndroppar. De är så genomskinliga och klara så jag var övertygad om motsatsen. Vilka snygga bilder jag såg hos dig i din svampblogg. Jag fastnade längst vid de tickor som hade massor av klibbdroppar. Väldigt fascinerande. Tack för hjälpen!
   Att det konstiga trädet är en alm är jag nu helt övertygad om. Ännu något som jag inte lagt märke till tidigare. Jag tror inte att de fanns i Jämtland men jag har ju bott här i tre och ett halvt år nu så det var verkligen dags att lära mig hur alm ser ut 😉 Tack igen! Det här tror jag också att jag ska komma ihåg 😀
   Det är fler pinnar utspridda på ett konstigt sätt och jag befarar att den promenadstigen kommer att se lite annorlunda ut i framtiden. Som tur är finns det många andra stigar att välja.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Spännande och se vad som blir av där med pinnarna …
    Bara unga klibbtickor har droppar och bara om det är någorlunda fuktig luft, som efter regn eller vid morgondagg … bäst är att lära sig färgerna – unga tickor är ofta enfärgat gula/ orange, medan äldre är mörkbruna med en orange till vit kant. Dessutom är lukten speciell …
    Kul att du gillade mina svampbilder 🙂
    Kram

    Gilla

   • Ja, jag hoppas på att det blir någon väldigt liten påverkan på den väl använda stigen.
    Aha, då var ”mitt” exemplar en ganska ung klibbticka enligt dropparna men en gammal ticka enligt färgen ;). Ett motsägelsefullt exemplar. Jag ska lukta på den nästa gång så att jag lär mig att känna igen tickor med andra färger. Men det första jag kommer att titta efter är dropparna.
    Det var väldigt fina bilder 😀
    Kram

    Gillad av 1 person

 4. Så snyggt det blev med din nya header och den nya bakgrunden. Som vanligt är alla dina bilder väldigt vackra. Visst är det en fantastisk tid nu när allting blommar men jag önskar bara att den varade lite längre. Men inte ska man klaga när vädret är så fint som det är just nu!

  Kram och ha en härlig kväll!

  Gilla

  • Tack! Det är kul att förändra lite ibland 🙂
   Jag får tacka min kamera för att den snällt sköter allt automatiskt. Jag bara vrider på hjulet som avgör vilken slags bild jag vill ha och så fixar kameran inställningarna 😀 Kanske orkar jag lära mig att göra mer manuellt så småningom 😉
   Man känner en rejäl livsglädje när det är sådana här dagar då både väder och växter bjuder på ett fint skådespel.
   Visst vore det bra om vi kunde förlänga den här perioden men senare kommer andra sevärdheter, typ bär av alla slag och senare höstfärger. Det händer nya saker året om 😀
   Kram och detsamma till dig!

   Gilla

 5. Vilken underbar header, den blomman har verkligen bestämt sig för att posera för fotografen och visa sin bästa sida! Den ser både söt, blyg och uppnosig ut…
  Vad är den ludna lilla växten för något, nummer två, med rosa blommor? Många växter här som jag inte känner igen, visst är det härligt att vi har tillgång till expertis i Anki, säkert finns det många fler som är duktiga botanister. O så roligt att besöka sonen på hans hemmaplan. Jag skulle vilja till huvudstaden jag med, både för att åter träffa barnbarnet där men också för att träffa gamla arbetskamrater från åttiotalet eftersom jag missade vår återträff. Men det krävs ett bidrag från Lotto eller trisslott för att bli verklighet. Men hoppet lever…Och blir det inte i år så kanske nästa..
  Det går ju ingen nöd på mig direkt. Klokt av dig att inte vistas så mycket i solen, i alla fall inte mitt på dagen. Enda anledningen till att jag avstår är att jag inte njuter av att bli varm och svettig. Det ska man bara bli i bastun om du frågar mig, hihi. Åska och oväder väntas i helgen här, kanske behövs en liten urladdning!
  Kram

  Gilla

  • Tack, i headern är det en liten margerit. En sån där som växer överallt i gräsmattan (ca 1,5 cm i diameter). Jag tycker om dem men vet att en del tycker att de bara är ogräs.
   Den ludna lilla växten är inte så liten. Det är ett äppelträd (vet inte vilken sort men äpplena blir gröna och något syrliga).
   Anki har hjälpt mig många gånger och jag tar tacksamt emot hjälp där jag själv brister i kunskap 🙂
   Det som lockar med nationaldagen är att jag ska få vara tillsammans med min son. Vi har kommit varandra väldigt nära och trivs tillsammans. Jag vill upptäcka både Uppsala och hans favoritplatser i Stockholm med honom och då kan vi ju börja med det värsta, trängsel i huvudstaden 😀 Men kanske blir det en jättekul upplevelse. Han kanske får mig att se nya sidor av folkvimmel i storstaden 😉
   Synd att jag inte kommer norrifrån för då kunde jag hämta upp dig så att du också kan komma dit. Men kanske är det boendet som är det största problemet. Jag skulle vara i samma sits om jag inte fick ”ersättning för utebliven försörjning” från försäkringsbolaget som försäkrade skogsmaskinen i min mans olycka. Tack vare den har jag en inkomst som jag klarar mig bra på och kan unna mig en del nöjen. Annars vet jag inte hur det skulle ha gått med en ynklig sjukpenning.
   Det vore ju synd att få cancer för att jag är oförsiktig nu när jag har börjat må så bra. Jag kan inte hålla mig borta från solen helt men ser till att inte bli röd.
   Jag hoppas på regn. Det behövs nu för det är väldigt torrt i rabatterna.
   Kram

   Gilla

 6. Tänk så spännande när man ser växterna på nära håll. Helt underbart. Den här tiden är den bästa när man har hela sommaren framför sig och ögonen är känsliga för grönt.

  Gilla

  • Ja, då ser man saker som bara ögat inte ser i vanliga fall. Det är nog de bilderna jag själv gillar mest 😀
   Jag håller med. Det finns så mycket fint att se fram emot och när allt är överblommat här kommer jag upp till Jämtland och får äntligen njuta av blommande diken och underbara vyer 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s