Nu finns det säkert murklor

Jag lärde mig för länge sedan att när björklöven är som musöron så finns det murklor. Jag letar aldrig efter murklor nu för tiden men tanken på dem ploppar upp automatiskt varje vår när björkarnas löv spricker upp. På den tiden vi plockade murklor, ofta på hyggen, förvällde vi dem minst tre gånger innan vi vågade använda dem. Plötsligt kom det varningar om att det inte räckte och att man skulle undvika att äta dem och sedan dess har jag inte vågat servera dem här hemma. Men det är synd för det är väldigt gott med en god murkelsås.

Som ni ser så börjar björkarnas lövsprickning nu och många andra träd och buskar blir också allt grönare. Gräset börjar också vakna till liv och i år ska vi absolut varken gödsla eller mossbekämpa. Usch och fy vad det växte förra året. Det gillar vi inte.

DSC_0003DSC_0007DSC_0026DSC_0035

Lökväxter dyker upp lite överallt. De har förmodligen slängts ut i naturen när någon har rensat på tomten och sedan har de spridits till stora områden. Det är fint att titta på när man vandrar förbi.

DSC_0038DSC_0040

Eller så sätter man sig ner och vilar en stund mitt i havet av scilla. Det är inte jag som har beordrat honom att sitta bland blommorna. Han placerade sin rumpa där alldeles frivilligt när jag fotade och då la jag ifrån mig hans koppel och passade på med kameran. Han är ju den finaste av alla blommor.

DSC_0042

En del planer börjar ta form och jag har inte tänkt sitta här i Mjölby och göra ingenting i sommar. Äntligen kan jag ta mig iväg på små äventyr och redan i början av maj blir det troligtvis en liten tripp en bit upp i landet. Första stoppet blir hos min svärmor i Sörmland och där hoppas jag kunna träffa övrig släkt på min mans sida. Efter någon dag tar jag med mig svärmor upp till min son i Uppsala, bara över dagen, och sedan stannar jag ännu en natt och åker hem morgonen därpå. En lagom tripp att börja med och tre nätter hemifrån.

Jag och min syster har bokat samma stuga i norra Småland som vi hyrde förra sommaren. Då stannade vi i den lilla stugan alldeles vid en sjö i fyra dygn. Nu har vi bokat en hel vecka och det ser jag verkligen fram emot. Då var vi där på hösten och jag hittade massor av svamp. Den här gången kommer vi dit mitt i sommaren så det får bli andra aktiviteter. Hundarna älskade att bo precis vid vattnet och de kommer säkert att bli lika glada den här gången.

I början av augusti tänker jag äntligen fara upp till mitt älskade Östersund. Jag får med mig min svägerska några dagar men jag nöjer mig inte med det utan stannar lite extra och försöker hinna med att träffa några vänner. Det kan hända att min son får möjlighet att också komma upp några dagar samtidigt och det vore ju väldigt kul. På programmet står naturligtvis minneslunden men jag vill upp till Höglekardalen och vandra upp på Västfjällets topp, ta en nostalgisk tripp till Andersön, förhoppningsvis ta mig ner till Optand tillsammans med min fina granne från den tiden och promenera runt Frösön och överallt i Östersund. Det blir hotellboende och jag ser redan fram emot hotellfrukostarna.

Här, i Optand, bodde vi och min fina Rex fanns kvar hos mig då.

 

Naturligtvis ska jag utnyttja min andelsvecka i Åre vecka fem nästa vinter. Den har stått tom två år i rad och nu längtar jag dit. Min inbjudan till intresserade bloggvänner gäller fortfarande och om någon måste boka ledighet i god tid så kan vi bestämma något redan nu. Annars återkommer jag om det senare.

Det här är det som är bestämt nu. Det kan mycket väl bli fler aktiviteter. Någon utlandsresa ger jag mig inte i kast med i år men nästa vår/sommar räknar jag med att åka till Island och det verkar som om ett antal personer vill följa med. Jag behöver inte göra allt ensam och det känns bra. Men jag är inte rädd för att resa ensam. Jag har haft fyra år på mig att förbereda mig på att inte vara en del av ett par längre och jag är beredd och stark och jag klarar allt jag vill.


11 comments

 1. Vad härligt att läsa detta inlägget och allt du planerar! Det låter toppen allt du tänker ta för dig och roligt att räkna in andra människor, både dom du vill ta med dig och dom du ska hälsa på.
  Kram

  Gilla

  • Det känns som om jag verkligen börjar mitt nya liv nu och det ska bli spännande och roligt 😀 Jag har försummat många som jag tycker om under lång tid p g a att jag inte har orkat så nu ska det bli jättekul att orka med dem igen 🙂
   Kram

   Gilla

 2. Skratta inte nu, men nu har jag varit på Eniro o letat fram Mjölby! Är så dåligt bevandrad i svenska geografin så jag skäms…men nu vet jag var du håller till. Och vilka trevliga sommartrippar du planerar. Huset vid sjön, man blir ju lyrisk, klart att ni ska återvända till det paradiset. Ja tänk så himla kul nu då världen åter har öppnat sig för dig och du blir lika sprängfylld av energi och kraft som alla knoppar du visar upp! Nu ska jag läsa vidare, har visst missat en del

  Gilla

  • Du är absolut inte ensam om att inte veta 😉 På Sahlgrenska visste nästan ingen var Mjölby är. Geografikunskaperna är ganska små hos många. När vi flyttade från Halmstad till Linköping frågade alla mina nya klasskamrater var Halmstad låg och min dotters gympalärare trodde att vi skulle bo vid Östersjön när hon fick höra att vi skulle flytta till Östersund. Jag har kuskat omkring mycket med husvagn över hela Sverige och dessutom flyttat runt en hel del så jag brukar i alla fall oftast ha lite hum om olika orter. I alla fall de som räknas som städer. Men jag har säkert också många luckor i de kunskaperna 😀
   Det är ett jättemysigt hus och inte alls dyrt att hyra. Tyvärr hade det börjat växa någon slags alger när vi var där sist men jag hoppas att det är bättre i år. Vi kommer ju tidigare på säsongen. Men för övrigt var det just ett paradis 🙂
   Det är verkligen precis som du skriver. Jag är sprängfylld med energi och lust att uppleva saker. Jag måste bättra på kondis och styrka lite men det ordnar sig.
   Kram

   Gilla

 3. Så positivt att läsa om dina planer för sommaren … ja ända till vintern och ännu längre – så glad för din skull att du känner framtidstro!
  Bra att du slutat med stenmurklorna – dumt att äta dem när man vet att de är giftiga och även kan vara cancerogena.
  Kram

  Gilla

  • Egentligen har jag planerat de här sakerna väldigt länge men inte vetat när de skulle kunna genomföras. Nu känns det härligt att det äntligen är dags 😀 Jag är också väldigt glad för att jag hade rätt i att mina senaste problem var medicinrelaterade. Lite rädd var jag att de som befarade annat skulle ha rätt. Nu är det bara värken kvar men den har jag haft så länge och har lärt mig att leva med och den hindrar mig inte alls på samma sätt. Livet känns härligt 😀
   Ja, det var nog ett klokt beslut men då var det inte helt självklart. Det kommer så många larm och murklor är ju väldigt goda. Men vi tog ett gemensamt beslut om att inte riskera hälsan för denna delikatess skull.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Klart att man ska sätta sig ner mitt i blomsterprakten och vila om det behövs och där satt Kasper verkligen fint! (Hoppas nu jag fick rätt namn.) När Herr hund var valp så hade vi en rejäl bit i gräsmattan som var täckt med påskliljor. Det första han gjorde när han kom hem som valp var att rulla sig i dem. Det gjorde han sen varje år. Nu finns bara en sju åtta blommor kvar men jag tänker på honom varje gång jag ser dem.

  Så härligt att du har så mycket trevligt inplanerat inför sommaren. Det låter väldigt klokt att börja inom landets gränser och sedan ta Island nästa år. Vi åker tillbaka till grekiska Parga och förhoppningsvis blir det en tur till Stockholm också men än är vi bara i tankestadiet där.

  Kram och god onsdag!

  Gilla

  • Kasper är helt rätt namn 😀 och han har en viss förmåga att tröttna och sätta sig på strategiska platser när han tycker att jag krånglar för mycket. Men det är bara charmigt. Vilket fint minne av Herr Hund. Jag skulle också alltid associera till honom om jag vore du. Fint men lite vemodigt.
   Det ska bli så kul att börja göra små utflykter. Jag har visserligen tagit mig till Örebro några gånger men dit är det inte särskilt långt och väl där har inte mycket gjorts (förutom på bröllopet då jag gick på adrenalin och lycka 😀 ). Jag hyrde ju faktiskt både en campingstuga och stugan i Målsånna tillsammans med syrran i somras så lite aktiverade jag mig då också 🙂
   Island ser jag väldigt mycket fram emot att komma till. Vilka naturupplevelser man kan få där.
   Härligt att du får komma tillbaka till den plats i Grekland som du trivdes så bra på. Stockholm är också ett fint resmål och där hittar du ju bra och vet vad som finns. Det är jättekul att planera och nu är vi båda mitt uppe i det stadiet 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s