Slarvigt

Så har jag då gjort det jag har försökt undvika att göra. Jag klickade på en länk i ett meddelande på messenger. Det såg ut som om en vän skickade ett youtube-klipp till mig och jag tänkte mig inte för. Eller rättare sagt, det gjorde jag men för sent. Just när jag klickade på länken insåg jag vad jag gjorde och tryckte snabbt bort den sida som visade sig. Då var skadan redan gjord och jag väntade på vad som skulle ske.

Först hände inget och jag slappnade av. I går kväll började det plötsligt plinga i min telefon och många undrade vad jag hade skickat till dem. I samma veva kom en fråga från fb om en viss inloggning var från någon obehörig. Jag svarade ja på det och den inloggningen blockerades. Jag satt länge och besvarade mina fb-vänners frågor och varnade för att öppna länken. Jag skrev ett inlägg på fb om samma sak och sedan började jag skicka varningar till alla som inte redan hade hört av sig. Det fortsatte jag med när jag vaknade i morse och då sattes också fb:s och messengers säkerhetsåtgärder in. Jag blev utestängd från mitt konto tills jag hade verifierat vem jag är och bytt lösenord. Jag blev positivt överraskad av att de har sådan koll och bra säkerhetsåtgärder. Jag skulle ha bytt lösenord i alla fall men jag prioriterade att skicka varningar först.

Det som skickades var en videolänk till youtube och det såg ut som om jag hade skrivit namnet på mottagaren följt av ett komma och en fråga (Kurt , Är det din??). Jag kunde inte låta bli att skratta när min äldsta dotter skrev så här till mig: mellanrum innan kommatecken och stor bokstav direkt efter. Nä. Inte du som har skrivit 😉 Det kanske bara är vi språknördar som lägger märke till sådant och min dotter känner mig så väl. Jag skulle vara riktigt stressad eller påverkad av något för att släppa iväg en sådan text.

Många har svarat att de inte har lyckats öppna länken och andra har skrivit att de förstod att det var något lurt som de inte skulle öppna. Jag kommer hädanefter att vara ännu mer försiktig med att öppna länkar men jag hoppas att det inte får fler efterverkningar nu. Jag har inte fått någon liknande länk skickad till mig igen och jag hoppas att det betyder att ingen av mina fb-vänner har råkat ut för detta. För några veckor sedan fick jag ett mail som påstods gälla min morbror. Någon bad om hjälp å hans vägnar och skrev att han var fast i något land och behövde pengar för att ta sig därifrån. Det mailet åkte in i skräpkorgen direkt för riktigt så lättlurad är jag inte. Men det gäller nog att vara vaksam för det verkar florera en hel del lurigheter där ute. De flesta av oss har väl fått mail om att någon väldigt rik, okänd släkting har dött och efterlämnat ett stort arv som man bara behöver betala in en liten summa för att få eller att någon ber om hjälp med att mot ersättning föra in en stor summa pengar i landet. Naturligtvis innebär även det först en liten utgift. Snart måste väl de flesta ha lärt sig att inte tro på alla detta. Jag har i alla fall lärt mig min läxa nu.

Jag har aldrig lagt upp någon bild på min fula lever, den som jag inte längre har. Jag kunde dock inte låta bli att göra en jämförelse när jag tog en närbild på en blodapelsinklyfta. Inte jättelik men nog påminner den om min cystlever 😉 Men var lugna, det här är bara en apelsinklyfta.

CSC_0005


17 comments

 1. Men så märkligt! Jag klickade på ”playknappen” men kom då till en sida som man skulle kunna tro var från Youtube. Sedan backade jag.Jag läste att för att ”bli kapad” var man tvungen att ladda ner ett tillägg för att kunna se filmen men det gjorde kanske du… Hur som helst så är det bra att FB har koll!

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Nej, jag kom direkt till en sida som såg ut att vara från Willys och de ville att jag skulle svara på några frågor för att kunna vinna varor för 10000 kr. Jag läste inte ens frågorna utan tog mig därifrån direkt. Möjligtvis har jag lyckats dubbelklicka på länken så att det blev en dubbel effekt men det är inget jag i så fall vet om. Hur som helst så var det dumt gjort och kanske kan det vara en varning till andra 😉
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Ja jag har också fått den men inte klickat (tack och lov). En undrar ju lite över nöjet att fixa till sådant – det finns väl bättre saker att använda sin tid till.
  Ha ha… ja nog kan det vara bra att veta hur ens nära och kära uttrycker sig 🙂 Räddar en från virus ibland! Samma sak med många av de mejlen du skriver om, ren rappakalja i språkväg (gissningsvis googleöversättningar).

  Gilla

  • Det måste finnas något syfte, typ att få tillgång till så många inloggningsuppgifter som möjligt. Jag har svårt att tro att man bara gör sådant för sitt nöjes skull. Men jag kanske har fel och det kanske bara är så att någon tycker att det är jättekul.
   Visst kan mina fingrar halka till och göra så att text blir konstig men kanske inte både mellanrummet och versalen i samma korta mening 😉 Men nog är det ganska kul att det var just det som övertygade min dotter 😀 De långa texterna där någon försöker lura till sig pengar är ofta alldeles för språkligt dåliga för att tas på allvar och inget sådant ärende skulle skötas på det sättet. Hade jag gått på något sådant så hade jag verkligen skämts. Lite gör jag det nu också men inte lika mycket 🙂

   Gillad av 1 person

   • Inget att skämmas för tycker jag, värre om du svarat på mejlet om att du ärvt några miljarder från en okänd släkting – skrivet på usel svenska 😉
    Jo då, nog slinter fingrarna ibland men som du säger är det sällan flera saker på raken. Men jag får nog erkänna att mina texter lämnar en del att önska vad gäller grammatik och vad gäller ”röd tråd”. Upptäcker ibland att jag tänkt lite fortare och glömmer hälften av det jag tänkt när jag skriver vilket gör det hela ganska obegripligt för läsaren 🙂

    Gilla

   • Titta vad jag hittade i skräpposten 😉 Men nu har den hamnat på rätt plats och då blev det kommentarer från båda dina bloggar 😀
    Tack för att du är snäll och inte tycker att jag ska skämmas 🙂 Det finns nog värre saker man kan göra men lite pinsamt är det ändå.
    Fingrarna slinter för mig också och fel blir det lite då och då. Men kanske inte så som det var i den texten. I alla fall tror inte min dotter det om mig 😉 Jag sitter inte och korrekturläser andras blogginlägg men jag tror att du oftast får till språket som det ska vara. Men, som du har påpekat tidigare, det är egna fel man reagerar på och inte andras. Skillnad är det om jag läser t ex en tidning. Då kan jag störa mig på alla fel och det så mycket så att jag har svårt att ta till mig texten. Kan tillägga att jag inte prenumererar på någon tidning, inte ens en dagstidning 😉

    Gillad av 1 person

   • Jag tycker det är mycket som hamnar i skräpposten numera. De måste ha gjort om något på WP.
    Håller med dig om tidningarna, där – om någonstans – borde en kunna förvänta sig korrekt text men icke. Så, med andra ord prenumererar inte jag heller på någon dagstidning eller för övrigt någon annan tidning heller 🙂
    Men det gäller för professionella skribenter, här på bloggen reagerar jag inte särskilt på andras språk. Däremot på mitt eget 🙂

    Gilla

   • Det är ju en himla tur att vi tänker så. Det räcker så bra med att försöka ha koll på hur man själv skriver 😉 Det är också ganska skönt att vi faktiskt släpper igenom en del felaktigheter så att det märks att vi är mänskliga 😉

    Gillad av 1 person

 3. Jag har fått såna konstiga meddelanden skickade till mig men har lyckligtvis inte klickat på något. Kom att tänka på en kille som berättade att han fått ett sånt här meddelande om en släkting som dött och att han skullre få ärva. Han hade spelat med och skrev en massa konstiga frågor så det blev komiskt av det hela. Han skrev långa komplicerade mail tillbaka så dom som skulle lura honom gav upp 😀
  Kram

  Gilla

  • Jag har faktiskt läst den mailkonversationen och skrattat gott åt hur han medvetet drev med lurendrejarna. Men hur det slutade vet jag inte eftersom han la ut konversationen på nätet vartefter de skrev nya mail. Men där var det de som lurades som i stället blev lurade. Jättekul läsning 😀
   Kram

   Gilla

 4. Jodå, jag har också fått två såna meddelanden på Messanger. Men då hade jag redan hört talas om hackare, så jag öppnade inte filerna. Men det är så trist att det ska behöva förekomma. Anta nu att någon kapar mitt fb-konto. Hur stor nytta har någon av det? Hur kan någon tjäna pengar på det? Ja man kan i alla fall inte vara försiktig nog och jag med mitt dåliga minne blir alldeles vimsig om jag blir tvungen att börja ändra en massa lösenord. Hittills har jag löst det så att jag har bytt till ettlösenord som är detsamma som innan men med en siffra efter.
  Angående kaninen, min grannfarbror kom ilande idag med andan i halsen och sa att kaninen har rymt! Men, det hade deninte, jag har under dagtid öppen dörr så han kan hoppa ner på golvet på farstubron och röra på sig lite. Det finns kompostgaller runt hela trappen så han håller sig innanför. Men jag tyckte det var gulligt att han reagerade…

  Gilla

  • Jag brukar tänka mig för och vara försiktig men den här gången slarvade jag. Jag vet inte vad som kan hända om hackare kommer över inloggningsuppgifter via länkar. Kanske händer inte så mycket men det är illa nog att de kan skicka meddelanden till alla från mig. Det kunde ju ha varit mycket värre innehåll. Jag har löst det på samma sätt som du förut men den här gången ändrade jag till ett nytt ord. Men det är ett ord som jag vet att jag kommer ihåg och ändå inte ett ord som någon direkt tänker på när det gäller mig.
   Stackars din grannfarbror, han blev väl alldeles förskräckt och det var ju snällt att han ville säga till. Vilken lättnad för honom att allt var som det skulle. Kaninen var nog väldigt glad för att få lite mer utrymme 😀

   Gilla

 5. Fy vilken obehaglig upplevelse! Jag har också fått konstiga saker på messenger och förstås via mejl också, men hittills har jag klarat mig från otrevliga överraskningar. ibland får jag dåligt samvete – behöver nog byta lösenord lite oftare. Jag finns på fb, men är ytterst sällan där. Jag har funderat på att gå ur, men jag är med i en del grupper som är intressanta, så jag blir nog kvar.
  Aha … är det så den såg ut din lever – som en blodapelsin i närbild! ser lite läskigt ut!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var inte kul men mest känns det obehagligt att mina fb-vänner fick ett meddelande som de trodde kom från mig. Det kunde ju ha stått väldigt tråkiga saker i det meddelandet. Hädanefter ska jag vara ännu mer försiktig.
   Jag är också dålig på att byta lösenord och det gäller nog de flesta. Det är lätt att vara lite naiv och tro att det bara drabbar andra. Men det gör det uppenbarligen inte. Det är likadant för mig att jag har kvar fb för några gruppers skull och för de minnen som har samlats där. Alla kommentarer från främst min man finns där och så messenger, som jag faktiskt använder ganska ofta. Det är sådant som gör det svårt att avsluta kontot.
   Haha, riktigt så såg den inte ut men jag tyckte ändå att det påminde ganska mycket om cystorna 😉
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s