Vegansk kost – inte bara grönsaker

Visserligen börjar det bli mer och mer vanligt att äta vegansk kost men ändå finns det många fördomar om hur tråkig den kosthållningen är och en del har en föreställning om att det bara är grönsaker som gäller. Jag har tidigare skrivit om min ambition att övergå till att mest äta veganmat och nu vill jag berätta lite om hur det går. Men först en liten bildkavalkad med några av de rätter jag har ätit sedan jag började förändra min kost. De rätter jag har valt att visa är de som jag tror visar hur fel många har om den här livsstilen. Visst blir det mycket baljväxter, linser och olika sorters grönsaksbiffar men det går att variera med väldigt mycket annat. Jag tycker att jag äter godare och mer genomtänkta måltider nu och plötsligt har matlagningen blivit roligare igen.

Under den dryga vecka jag låg inlagd på Sahlgrenska bad jag att få vegansk mat. Jag tänkte att det var ett bra tillfälle att testa min nya inställning. Nu var ju tyvärr inte matlusten i topp, eller rättare sagt förmågan att äta var inte på topp. Jag var sugen och det smakade bra men det tog stopp i magen väldigt fort. Men det mesta av det jag serverades smakade väldigt gott och i det lilla avdelningsköket fanns det fler resurser än jag hade förväntat mig, typ havredryck i stället för mjölk till kaffe och té.  Jag fuskade någon gång och tog en yoghurt för att det var lätt att få ner men i övrigt åt jag veganskt.

Här hemma blir det mer varierat. Jag har fortfarande en hel del kyckling, kött och korv i frysen och att slänga mat av djur skulle kännas många gånger värre än att äta upp den. Att först vara en del av utnyttjandet av djur för att sedan bara kassera det jag har köpt känns som om jag skulle förödmjuka dem grovt i stället för att respektera deras liv. Därför ska jag tillaga och äta upp allt detta och sedan får vi se hur fanatisk jag blir. Som jag känner nu kommer jag aldrig att bli helt vegan. Då blir jag besvärlig i en del sammanhang och ännu så länge känner jag inte att det är nödvändigt att vara krånglig. Jag ska äta det jag bjuds på hemma hos andra och inte kräva att gå på särskilda restauranger om jag går ut och äter med släkt eller vänner. Finns det inget gott veganskt alternativ på menyn så ska jag tillåta mig att välja något annat. Men jag vill så långt som möjligt välja veganskt hemma hos mig själv. Det gäller allt ätbart. Godis, kakor, mellanmål, drycker etc. Jag vet nu att det inte är svårt och att det finns massor av goda ersättningar.

Som ni läste i bildtexterna så blir det många soyaprodukter men de är både goda och nyttiga. De är en bra proteinkälla och protein är något jag behöver just nu säger dietisten. Hon har gått igenom vad som gäller med mig och det finns inga problem med att övergå till vegansk kost. Möjligtvis kan jag behöva ett tillskott av B12 och kanske även D-vitamin. Men så länge proverna visar att jag mår bra så är det inget jag behöver tänka på.

Om man ska vandra vidare i tankarna om att inte utnyttja djur så kan man hamna i alla möjliga svåra dilemman om var gränser går. Jag känner inte att jag utnyttjar djur för att jag äger och älskar min hund men kanske är tävlingsverksamhet en annan femma. Vilka djur kan man ha och under vilka förhållanden? Jag tror inte att det finns en klar gräns utan det måste vara upp till var och en. Hur ska man tänka om produkter som är gjorda av djur? Jag har både ett duntäcke och en dunkudde t ex. Men för mig känns det likvärdigt med att jag inte vill slänga den mat jag redan har i min frys. Kanske vore det ett vanhelgande av djuren att inte använda produkterna så länge som möjligt. Men jag kommer nog att vara mer försiktig i mina inköp av kläder, skor och andra produkter hädanefter.

Så långt har det gått på kort tid. Jag har levt i utkanten av den här miljön och det här tankesättet så länge utan att själv ta till mig det men plötsligt, och det var verkligen plötsligt, kände jag att jag verkligen sympatiserar med allt detta. Vilken förändring i en halvgammal tants liv. Det känns bra. Jag gillar min förändring. Men jag ska vara väldigt vaksam på mig själv så att jag inte blir dömande mot människor med andra tankar om detta. Jag ska inte glömma att jag själv under största delen av mitt liv har tyckt att det är ok att äta och använda djurprodukter. Samtidigt hoppas jag att jag möts av samma respekt för mina val. Jag blir inte en militant extremist för att jag har dessa nya tankar 😉


13 comments

 1. Jag respekterar dig naturligtvis för de val du gör i livet och är glad när jag känner att du mår bra. Yngste sonens sambo, är vegetarian och det är ju betydligt enklare än vegan, men jag har genom henne ändå fått en liten insikt i detta med ersättning för kött och brukar göra bl.a. kikärtsbiffar som är riktigt goda – sen har jag ganska nyligen testat en vegans gulasch – tror du missade den då det var när du var i Göteborg. Du hittar den här: https://ankisbildblogg.wordpress.com/2018/01/16/lagtryck/ Den blev i alla fall väldigt god 🙂 Fina aptitliga bilder och visst finns det många möjligheter till variation … men vanans makt är stor, så jag fortsätter nog med både kött och fisk – men vi äter redan vegetarisk mat en gång i veckan 🙂
  Maten är ju som sagt bara en del av en vegans vardagsval – sen är det ju allt annat som du också tar upp. Vad väljer man istället för läder i skor? Vad mår just jag bra av istället för dun och fjädrar i kudde och täcke? Och är det egalt att använda fårull? Ja frågorna är många och förmodligen svaren också.
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Hahaha, jag kan inte låta bli att skratta åt mig själv och hur vimsig jag måste ha varit den veckan 😀 Nu har jag upptäckt missade kommentarer och jag vet att jag skrev en kommentar på inlägget du länkar till. Men tydligen har jag inte lyckats publicera den kommentaren. Men redan då sparade jag receptet för att prova senare 🙂 Jag skulle nog ha avstått från aktiviteter i bloggvärlden den veckan 😉
   Det här är val som var och en måste göra (eller helt låta bli att fundera på) efter sina egna känslor. Jag skulle ha kämpat emot om någon hade försökt tvinga på mig detta val genom att ge mig dåligt samvete. Genom att jag under lång tid ibland var gäst i den världen kunde jag själv ta ställning när jag kände att jag ville det. Nu har jag och min son ännu ett samtalsämne och ett intresse gemensamt och det är också kul 🙂
   Fortsätt att äta det ni tycker är gott och gör det med rent samvete. Det finns inget som säger att mitt synsätt är det som är rätt även om det känns så för mig. Jag kommer inte att tjata om detta men eftersom det är en del av min vardag så dyker ämnet säkert upp igen.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Jag är lite av en allätare men dras mer och mer till vegetariska alternativ. Vi har i gruvan förmånen att alternativet alltid finns och i kombination med en rejäl sallad- och grönsaksbuffé avstår jag ofta det animaliska. Det är för min del ingen direkt principsak men jag tycker det känns som ett gott alternativ. Har man en duktig kock så är alternativet oftast mycket tilltalande. I fredags blev det en chili sin carne och det smakade utsökt!

  Kram och god söndag!

  Gilla

  • Var och en ska leva och äta efter sin egen övertygelse och sina egna känslor. Vill man förändra något så måste det komma inifrån en själv för att det ska vara hållbart. Det tog lång tid för mig att komma fram till att jag vill göra denna förändring och jag blev nog mest förvånad själv. Tycker man om vegetarisk eller vegansk mat så blir det ganska naturligt att lägga in något sådant mål emellanåt och framför allt om man har turen att bli serverad god mat på sin arbetsplats 🙂 Jag vill inte påverka någon men det är klart att jag tycker om att höra att vegansk mat är uppskattad 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Var och en gör som de vill tänker jag. Själv funderar jag över att äta lite mer vegetariskt, längre än så går jag nog inte. Men jag köper gärna närodlat (eller uppfött) där jag med egna ögon kan se hur djuren har det.
  Men visst förstår jag tankegångarna. Samtidigt kan jag tycka att t.ex. skor av läder är okej. Det är knappast därför djuren föds upp och slaktas utan en restprodukt som jag anser ska tas tillvara om vi nu ändå har slaktat djuret.
  Så, jag återkommer till det jag skrev inledningsvis – var och en gör som deras samvete säger. Sen kan jag nog tycka vi borde bättra oss i vart fall lite var till mans – då skulle mycket vara vunnet.

  Gilla

  • Jag tänker precis som du när det gäller hur gemene man ska göra. Det ska inte tvingas på någon utan var och en gör så som det känns bra att göra. Jag blir alltid upprörd över intolerans och fördomsfulla åsikter så jag vill verkligen inte ge sken av att jag har mer rätt än någon annan. Ärligt talat vet jag inte varför jag just nu har fått den här övertygelsen men jag ska göra allt för att inte bli fanatisk om hur andra borde leva 😉 Jag vill inte ens säga att alla borde förändra sig lite. Jag är nog lite rädd för att hamna i de tankebanorna och för vart de kan föra mig 😉 Jag skulle vilja att någon säger ifrån på skarpen om jag börjar rynka på näsan åt andra personers sätt att äta och leva 🙂

   Gillad av 1 person

   • Jag tror dock att vi var till mans behöver förändra oss lite på många områden om det ska gå vägen med moder jord 😉 Inga jättesaker, men lite… det gäller så klart inte enbart maten.
    Men i stort är jag nog tillbaka till samma envisa tjatande – var och en… osv. 🙂

    Gillad av 1 person

 4. Jag skulle nog inte kunna eller villja bli 100% vegan, men idag är det inga större svårigheter att vara vegan. Det enda jag ogillar är när det blir lite religion över det, när man lägger sig i vad andra äter. Jag har köpt flera kokböcker under senare år med vegantema, gott och nyttigt.

  Gilla

  • Det är just att lägga mig i hur andra gör som jag absolut inte vill göra. Jag gillar inte heller moraliska, etiska eller religiösa pekpinnar. Det måste vara något man själv väljer. Men visst finns det mycket gott och spännande att prova 😄

   Gillad av 1 person

   • Precis, när religionen är ett rättesnöre för en själv är den helt okej, men när man vill göra den till ett rättesnöre för hur alla andra ska bete sig vänder jag den ryggen. (nu är väl jag diplomatiskt uttryckt inte troende, men det tankesättet kan appliceras på det mesta)

    Gilla

 5. Jag blir också lite obstinat och gör helst tvärt emot om jag känner mig pressad till något 😉 Jag lyssnar gärna på andras åsikter och jag berättar gärna om mitt liv men ingen ska säga till mig vilka val jag ska göra och jag ska naturligtvis också avhålla mig från sådant, oavsett hur jag själv har valt att göra. Det är våra olikheter som gör livet spännande 😁

  Gilla

 6. Hej, det är stor skillnad på utbud av veganska/vegetariska produkter idag mot för bara några år sedan. Jag hade förut en svärdotter som var vegetarian, men hon tillagade alltid kött eller fisk till oss när vi kom på besök och när hon kom till oss hade hon ofta egen mat, till exempel att grilla, med sig. Hon ville inte ställa till besvär. Jag äter gärna vegetariskt, men jag äter ägg och mjölkprodukter och vill inte avstå från dem. För mig handlar det inte lika mycket om etik som om klirret i kassan. Jag har en usel ekonomi o grönsaker och färdiga veganprodukter är dyra. Men jag laddar en gång i veckan med färska grönsaker när jag kan få leverans från stan, annars förlitar jag mig på frysen. Du resonerar väldigt förnuftigt och så länge du är tillåtande mot dem som gör annorlunda val är det ju toppen! Tänker på dem som slutat röka, de blir militanta så det räcker och har ingen som helst förståelse för att alla kanske inte vill/kan sluta med sin last. Jag slutade själv för några år sedan, men inte förrän jag stod vid ett vägskäl…

  Gilla

  • Ja, visst finns det ett mycket större utbud idag och det är inte särskilt svårt att laga vegansk mat. Ofta kan man utgå från sina vanliga recept och använda någon ersättning för det som är animaliskt. Jag tror att jag kommer att antingen göra som din f d svärdotter och ta med mat eller äta det som bjuds när jag blir bortbjuden men hemma hos mig själv får nog mina gäster acceptera min kost (eller ta med egen). Pasta med en krämig svampsås kan ju t ex vara något som kanske de flesta tycker om. För mina barn är det inga problem. Sonen är vegan och de andra tycker om vegansk mat. Möjligtvis kan jag kanske köpa en julskinka till jul för min äldsta dotters skull 😉
   Jag gillar inte folk som dömer ut andras sätt att leva. Så länge man inte gör någon illa så ska var och en leva som man vill. Skulle jag visa tendenser att bli fördömande så vill jag att någon, troligtvis blir det mina barn, säger ifrån ordentligt 🙂
   Jag och min man rökte när vi var yngre. Vi slutade men det hände några gånger per år, vid större festligheter, att vi rökte. Vi kunde göra det under utlandssemestrar ibland också men vi köpte inga fler cigaretter när vi kom hem. När jag blev änka blev det naturligt att ta till cigaretter som tröst och jag tyckte om mina giftiga vänner. Nu är det nästan tre år sedan jag drog mitt sista bloss, en nödvändighet att sluta inför transplantationen, och det händer att jag saknar rökningen. Det var både mysigt och gott men fruktansvärt dyrt och luktade illa. Då brydde jag mig inte om att det var hälsofarligt eftersom jag mest var skrämd av ett långt liv ensam. Det har hänt under de här åren att jag har tänkt att jag kanske kan röka någon gång ibland igen men jag inser snabbt att jag inte ska det. Ensam är det inte lika lätt att bara röka enstaka tillfällen och sedan låta bli och nu har jag en anledning att vara extra försiktig. Jag har dessutom fått tillbaka min starka livsvilja och bryr mig om att ta hand om mig själv. Men det är samma sak här. Jag förstår inte folk som dömer andra. Det är inte bara att sluta om man inte själv verkligen vill och är motiverad. Jag sörjde mina vänner men hade mitt medicinska skäl till att sluta. Kanske var det ett liknande skäl som hjälpte dig att sluta. Måste man så kan man.
   Haha, det här blev nästan långt som ett eget inlägg 🙂 Men ibland är det mycket man vill säga.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s