Det här året…

Det här året ska mitt nya liv börja. När det sker vet jag inte men jag är övertygad om att det ska ske i år. Det ska bli ett bra år och en fin början på något bättre. Inte bara på ett sätt. Ni vet vad jag syftar på i första hand men det finns fler områden att förändra.

Jag avger av princip aldrig några nyårslöften. Kanske kan man säga att mitt ständigt återkommande löfte är just att inte avge några. Men kanske ändå att jag ska lova mig själv att försöka något som jag en tid har funderat mycket på. Det handlar om kosthållning. Ni vet vid det här laget att min son är vegan och att vi andra i familjen gärna äter vegansk mat samtidigt som vi tycker mycket om kött och andra produkter som kommer från djur. Min son har aldrig försökt tvinga på oss sina åsikter och han har absolut inte tagit för givet att vi ska äta samma mat som han när vi träffas. Men vi har pratat mycket om vad som har fått honom att bli vegan och jag har märkt, mer och mer, hur mina tankar förändras och att jag har blivit påverkad. Det har inte varit tillräckligt för att förändra min kosthållning men nu före jul hände något.

Dels såg jag ett inslag i Rapport om slakt av svenska grisar och dels visade min syster mig en text om hur hankycklingar bara kastas i avfallet i äggproduktion. När jag griljerade julskinkan och tittade på den där den låg i ugnen, tyckte jag att jag såg en liten griskulting på plåten. Ett ögonblicks avsmak och jag trodde att det inte skulle vara mer än så. Men bilden av en liten söt griskulting i min ugn kom tillbaka gång på gång. Jag har ätit av skinkan och den har varit lika god som vanligt men något är ändå annorlunda. En fras som min son har sagt återkommer till mig. Vad ger oss rätt att utnyttja andra levande varelser?

Det är upp till var och en att tycka vad man vill om det och jag har slagit ifrån mig de här tankarna förut. Nu brottas jag med dem och jag vill lova mig själv att blanda in mycket mer vegansk mat i min kost. Jag ska absolut inte kalla mig vegan och jag har inte tänkt sluta äta produkter som kommer från djur. I alla fall är det inte aktuellt nu. Men jag ska successivt minska på det jag utan stora svårigheter kan avstå från. Jag har rannsakat mig själv för att komma fram till vad som skulle vara svårast att vara utan och i mitt fall är det nog mjölk och ost. Jag har upptäckt så många goda alternativ till andra produkter men om jag ska sluta köpa mjölk så måste jag sluta dricka kaffe. Det är egentligen inte ett jättestort problem men jag tycker om att ha mjölk i te också, även om det skulle funka utan. Jag älskar verkligen hushållsost. Det vore nog den största förlusten för mig. För att göra det lätt för mig själv tänker jag inte dra in på just dessa två produkter.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta men jag ska inte bli för utförlig och inte heller vill jag säga till er andra vad som är rätt eller fel. Jag vill gärna berätta om mina tankar och insikter och just nu känns det här som något viktigt för mig. Jag har en liten fundering på om jag kanske inte ska lova mig själv för mycket ännu. Det kanske blir en del förhållningsorder efter operationen och jag måste naturligtvis följa dietistens rekommendationer. Men jag tror inte att det ska ställa till några problem, i alla fall inte på lite längre sikt. Jag tycker att det här känns spännande och inte alls som en uppoffring. Nya vanor och nya möjligheter och mycket roligare att laga mat igen.

Så här såg det ut från ett av mina fönster i går kväll. Likadant såg det ut i alla de andra väderstrecken och även om jag har många invändningar mot raketer så kan jag inte låta bli att titta. Det är ju faktiskt ganska vackert och från mitt hem har jag bra sikt åt alla möjliga håll.

505,01

 


14 comments

 1. Jo nog finns det en del att fundera på runt mathållning alltid. Jag har också funderingar kring sådant och äter allt mindre rött kött av bara farten, tankarna påverkar nog valen mer än man tror även om jag inte AKTIVT valt att köpa mindre rött kött. Var ner till en lokal gårdsbutik och köpte korv för något år sedan, gosade sen lite med de ursöta highland cattlekalvarna i hagen. Gick hem och skulle äta korv men se… det gick inte. För mitt inre såg jag de söta små kalvarna och tuggorna bara växte i munnen. Märkligt egentligen, jag är uppväxt i en jagande familj och på en bondgård där djuren slaktades hemma (i och för sig betydligt bättre än nutidens produktion) och borde sannerligen vara van. Men nej, det gick inte.
  Jag skulle nog kunna tänka mig att mer och mer gå över mot en vegetarisk kosthållning, vegansk känns lite för långt bort än så länge. Men det kan ju ändra sig!
  God fortsättning på det nya året och lycka till med funderingarna. Och du vet ju redan vad jag önskar dig mest av allt 😉

  Gilla

  • Jag tror att det ligger i tiden att fundera kring det här. Många har argument för och andra har lika många argument mot. Alla måste själva få avgöra vad som är rätt för dem men nu, när det har blivit mycket lättare att äta veganskt (eller vegetariskt) så övergår nog fler och fler till att sätta upp fler sådana alternativ på menyn. Jag tycker inte att det är underligt att du först nu börjar känna som du gör. Man blir påverkad av omgivningen och det finns en större förståelse för det här nu än för bara några år sedan. Vi behöver egentligen inte lova något utan bara känna oss för och göra de förändringar som känns bra. Inget tvång utan bara egen vilja 😀
   Det som lockar mig med det veganska synsättet är att om man värnar om djur och inte vill äta kött så borde man även tänka sig för om allt som sätter djur i fångenskap och i slutändan slakt. Jag är inte riktigt så stark i min övertygelse att jag tar steget ännu men ett litet smygsteg gör också skillnad, hoppas jag 🙂
   Detsamma till dig och tack för att du hoppas för min del 😀

   Gillad av 1 person

   • Jag tror faktiskt att miljöpåverkan också är en stor del i mina funderingar. Det kostar helt enkelt på för mycket att föda upp djur. Men djurens väl och ve är också en viktig faktor. Givet funderade jag inte över det här när jag växte upp. Alla djur knallade runt i det fria och hade det finfint innan det var dags så saken såg lite annorlunda ut än vad det gör med dagens massproduktion. Det är nog främst djurens lidande i produktionen som fått mig att börja fundera – men visst spelar miljöaspekten in också.

    Gilla

 2. Intressant. Jag håller med dig. Jag klarar inte av att tänka att det är djur vi äter. Klarar inte heller att se hur djuren behandlas. Jag mår riktigt dåligt av det. Nu äter jag inte särskilt mycket kött. Äter kyckling (jag vet, det är också djur) skaldjur och fisk. Men jag tycker jag har för lite kunskaper om vad jag ska göra för mat om jag skulle sluta helt. Men önskar dig lycka till och jag beundrar dom som bestämmer sig.
  Kram

  Gilla

  • Jag har fått mycket inspiration och insikt från min sons matlagning så jag vet att det inte är särskilt svårt. Det finns massor av recept på nätet och jag har blivit förvånad flera gånger över hur gott det blir. Det finns många färdiga produkter också om man vill ha det lite lättare.
   Tack för lyckönskningen 😀 Ännu så länge har jag bara bestämt mig för att äta veganskt lite oftare. Jag vill känna mig för lite och se hur det fungerar. Vart det leder får framtiden utvisa 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Inga nyårslöften här heller … jag fortsätter som vanligt med både goda och dåliga laster under detta år också 🙂
  Min yngste sons sambo är vegetarian och det är ju betydligt lättare att ta det steget än att som din son bli vegan. Själv skulle jag ha svårt att avstå kött … och samtidigt avskyr jag hur djuren behandlas – både under sin korta livstid och hur slakten går till.
  Fina bilder på fyrverkerier i din närhet – de enda fyrverkerierna vi såg här var de på Skansen 🙂
  God fortsättning!
  Kram

  Gilla

  • Nej, det är bäst att inte lova för mycket och jag vill inte heller lova något mer än att försöka ändra vanorna till viss del 🙂
   Det var en ganska lång process innan han blev helt och hållet vegan så det var väl genomtänkt och han är så duktig på matlagning så han får förmodligen i sig mer av det vi behöver än de flesta andra. Jag vet inte var jag kommer att hamna. Förmodligen kommer jag inte att kunna kalla mig vegan men jag vill gärna komma i närheten av det.
   Det var med blandade känslor jag såg fyrverkerier runt om i alla riktningar. Visst är det fint men jag skulle inte bli ledsen om fyrverkerier förbjuds. Djur och natur är viktigare.
   God fortsättning önskar jag dig också 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Köpte en bok häromdagen, Hälsans skafferi som jag kan rekommendera! Även här, både privat och på jobbet virvlar ju tankarna kring kosten emellanåt 😉 Även mannen som är en riktig korvgubbe reagerade på ett tv-program för några veckor sedan. Det handlade om miljöpåverkan och just frågan väcktes om hur världen skulle se ut om alla levde och åt som vi. Det skulle helt enkelt inte fungera om t ex hela Kinas befolkning skulle äta lika mycket kött som oss och då kanske man måste tänka till lite. Sen har vi alltid de som gapar högst om- att jag minsann har alltid ätit och tänker aldrig….och så är det ju. En del vägrar inse att världen ser annorlunda ut nu än för 50 år sen och alla kan inte köra samma race.
  Men alla kan göra lite och lite mer vegetariskt bidrar både till bättre miljö, hälsa och djurens bästa så inte dör vi av att byta ut söndagssteken ibland 😉
  Kramar

  Gilla

  • Ja, jag förstår ju att du tänker mycket på det här eftersom du jobbar med mat. Jag tror att det är svårt att undvika den här frågan nu när det pratas mycket mer om djurhållning och naturpåverkan. Men jag vill inte vara den som säger vad som är rätt. Det får alla ta ställning till själva. Jag känner att jag vill övergå mer till vegansk kosthållning och så småningom kanske till hela det veganska tankesättet med klädindustri och annat. Just nu vet jag inte var jag hamnar men jag tycker själv att det ska bli spännande att se om det blir mer än bara en liten förändring 😀
   Jag ska bjuda er på en god vegansk middag när jag är som jag ska igen 😀
   Kram

   Gilla

 5. Jag ger sällan löften jag heller men jag delar din uppfattning och väljer gärna det veganska alternativet i gruvan. Gott och vällagat när man har en duktig kock!

  Kram

  Gilla

  • Då har du en stor fördel som kan få äta god vegansk mat på jobbet 🙂 Det bästa är nog att inte avge några löften utan att bara äta det man tycker känns bra att äta.
   Kram

   Gilla

 6. Här i vår by har de flesta hundar och det har blivit mindre och mindre av smällare och raketer eftersom och i år såg jag inte en enda raket och jag är glad för djurens skull.
  Vad det gäller veganer och vegaitarianer så har jag lite svårt att förstå det. Jag som kommer från en bondgård har sett det som något naturligt att äta kött. Vi skötte alltid djuren så bra och dom hade haft ett bra liv den tid dom hade det. Dessutom har jag stundtals varit utan mat och fått vara hungrig och då äter man precis vad som helst som man kan få tag i . Känns nog bara besvärligt att låta bli att äta det som bjuds. och du nog kan du ta en skvätt mjölk i kaffet Kon unnar dig nog det för då är den ju levande Man får väl inte vara alltför noga. Det är ju du själv som bestämmer över ditt liv

  Gilla

  • Jag har alltid tänkt att det är ok att äta kött från djur som har det bra. Så tänker jag fortfarande och egentligen skulle jag nog hellre äta kött från välskötta biffdjur än dricka mjölk. Jag har nära släkt som har bondgård med många kor. De korna har det väldigt bra men jag reagerade ändå starkt första gången jag insåg hur tidigt kalvarna skiljs från sina mammor. Biffkor får vanligtvis ha kvar sina kalvar och jag blir löjligt glad när jag ser dem tillsammans i hagarna. När jag förstod hur det var slutade jag köpa kalvkött för jag tycker inte att de har det bra vad än uppfödarna säger. De står i sina små bås utan sina mammor och den mjölk de skulle få går till oss i stället.
   Men jag tycker inte att de som vill äta det som kommer från djur gör något fel. Som du säger så bestämmer vi själva över våra liv och våra val och för mig är det viktigt att vi respekterar varandras åsikter. Jag vill inte försöka övertyga andra utan bara tala om hur jag tänker. Om jag vore utan mat skulle jag tacksamt ta emot vad som bjöds men nu har jag möjlighet att välja och det känns bra att välja bort en del från djur. Idag har jag faktiskt provat att ha en produkt av havre i kaffet (den heter ikaffe) och jag blev faktiskt förvånad över att det fungerade så bra som det gjorde. Mjölk är fortfarande bättre men det finns alternativ.
   Jag måste berätta att jag har skrattat många gånger åt din kommentar om julmaten 😀 Jag ska lägga ut bilder på några veganska rätter någon gång så att du får se att det inte bara är grönsaker 😀
   God fortsättning!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s