Snö på morgonen och tö lite senare

Att det kommer snö här i mitten av april är inte ett dugg ovanligt. Det snöar ofta en bit in i maj också. Det är alltså inte någon fara för oss som vet att vinterdäcken bör sitta kvar lite längre än lagen säger. Det var ett inslag igår på de lokala nyheterna där en polis sa att inte ens deras bilar har sommardäck än. Men längre söderut har många redan bytt däck och nu varnas det för nya rejäla snöfall. Jag hoppas att folk är försiktiga om de absolut måste ut just då och där. Mina dubbdäck sitter kvar till 30:e april, dagen innan resan söderut börjar.

Bilden är tagen på morgonen igår men det tog inte lång tid innan snön försvann från träden. På marken blev det bara blött.

Som vanligt passade jag på att promenera på Östersundsidan av sjön både innan och efter mötet med Gunnar. Ett gäng strandskator trippade omkring en bit bort men de ville inte låta mig komma för nära. Ännu ett vårtecken. Jag såg dem visserligen på långt håll redan förra veckan men då lyckades inte kameran fånga dem.

Det är precis två veckor kvar till vår resa och ingen av er blir väl förvånad om jag säger att jag redan har börjat packa. Jag har dessutom skrivit ut en lista på våra boenden och ska komplettera den med diverse uppgifter för hand. T ex in- och utcheckning, adresser och andra bra-att-snabbt-få fram-uppgifter. Min erfarenhet är att det går snabbare än att öppna mobilen och klicka fram de uppgifterna. Kopia på pass, körkort och de två betalkort som ska följa med finns också med i mappen och så klart bokningsbekräftelserna på de två färjorna. Pass måste tas med, inget annat duger, och ett EU-kort gäller för eventuell sjukvård även efter Brexit.

Inte nog med det. Jag har även skrivit ut en jämförelse mellan svenska och engelska vägskyltar och läst på lite om vad som gäller i trafiken. T ex att det trots vänstertrafik är högerregel som gäller. Även i rondeller, vilket är ganska givet. Det fick mig att inse att vi i Sverige faktiskt har en motsvarande vänsterregel i rondeller. Något som bara har gått automatiskt och som jag inte har tänkt på förrän nu. Det gäller också att vara försiktig i alla interaktioner med cyklister och fotgängare för det råder någon slags ordning i trafiken där störst ska ta hänsyn till mindre. Det varnas för att det kan ske incidenter avsiktligt bara för att kunna få pengar i ersättning och helst ska man ha en kamera monterad i bilen för att kunna motbevisa sådana anklagelser. Ojojoj, mycket att tänka på. Det går inte att tänka så hela tiden utan vi får helt enkelt hålla hastigheter och försöka ta hänsyn till alla. Apropå hastigheter så har jag självklart även koll på de vanligaste hastigheterna i miles och vad de motsvarar i km. Det är tydligen noga för fartkamerorna är många.

Än har jag inte kollat vilken utrustning som krävs i bilen. När vi reste genom många länder i Europa var det många olika krav och dessutom behövde jag beställa miljödekaler från Tyskland och Frankrie. Det tror jag inte behövs nu för vi ska inte in i London. Där har vi redan varit, inte tillsammans men vi tycker att vi vill se annat nu.

Låter det jobbigt? Det tycker inte jag. Det ger mig någon slags tillfredsställelse att ha koll på mycket och det är dessutom både spännande och intressant att jag får lära mig något. Men det får bli i omgångar om hjärnan ska hänga med. Jag svävar fortfarande på moln uppe i det blå av glädje 😀


En kommentar

  1. Tycker att din hjärna hänger med alldeles förträffligt. Hjärngympa vill jag kalla det, och det är ju lika viktigt som kroppslig gympa. Men jag blir trött bara av att läsa om allt som du redan har tagit reda på.

    Det brukar vara ett par strandskator här hos mig också. Fast än har jag inte sett dem.

    Gilla

    • Jodå, bara jag tar det i små etapper så fungerar den ganska bra 😀 Jag kan verkligen behöva lite hjärngympa för att inte helt fördummas. Jag måste vara förberedd för om jag kommer dit och inte har kollat upp saker, då blir det kaos. Nu är ju iofs min son med och kan bringa klarhet i vimsigheten 😀
      Stranskatorna kommer nog till dig också. Men de får rappa på lite om de ska hinna träffa dig.
      Kram

      Gilla

  2. Jag tycker inte heller det låter jobbigt utan det handlar om en välplanerad struktur. Det är absolut inte fel att vara påläst och ha koll. Ni kommer att få en alldeles fantastisk resa och det finns så mycket att se och uppleva. Husse vill verkligen ha stenkoll medan jag kan ta det lite mer piano.

    Att det kan fortsätta att komma lite snö hos dig är väl helt normalt men den lär knappast bygga på snötäcket något speciellt.

    Kram och god kväll!

    Gilla

    • Jag har alltid varit bra på att förbereda mig inför olika situationer men numera är det ännu viktigare. Min hjärna vill inte ha både förändringar och överraskningar på samma gång. Som tur är behöver inte jag sitta bakom ratten mer än jag klarar av och jag har fullt förtroende för att min son fixar det här lätt. Vi ska ha kul, njuta av upplevelser och kanske skratta åt misstag 😀 Husse och du kompletterar säkert varandra på ett väldigt bra sätt 😀
      Det händer att snön lägger sig den här tiden men den smälter bort snabbt sedan.
      Kram

      Gilla

  3. Vad bra att du ser till att du är förberedd, det verkar ligga naturligt för dig och det är ju toppen! Mycket att hålla redan på och skönt att ha alla dokument utskrivna, även om de finns i telefonen. Hängslen och livrem är inte fel tycker jag. Ha en fin torsdag, kram!

    Gilla

    • Ja, du har helt rätt i att jag helst planerar och förbereder mig. Då slipper jag bekymra mig om överraskningar, I alla fall till viss del. Det är inte alltid mobilen levererar så det känns skönt att ha allt på papper 😀 När vi skulle in i Finland i slutet av pandemin lyckades jag inte få fram mit covid-bevis men som tur var lyckades min son få fram det på sin mobil. Då var jag tacksam för att vi hade delat våra bevis med varandra. Så jag vet att det kan strula.
      Tack Anna och detsamma!
      Kram

      Gilla

  4. Förstår inte hur det gått till, men åter har jag missat flera av dina härliga inlägg! Nu har jag i alla fall läst ifatt allt, men orkar inte kommentera … förlåt!

    Såå många fina bilder och bland favoriterna är isskulpturerna!

    Det har hänt och händer mycket … intressant som alltid att läsa om dina möten med Gunnar och jag sitter och småler lite åt hur du fastnade i snön … och precis som du själv kom jag att tänka på Rumpnissarna 🙂

    Härligt med en planerad bilresa till England! WOW! Ska bli trevligt att följa era äventyr!

    Ha det fint Ingrid!

    Kram

    Gilla

    • Kul att du hittade alla inlägg och jag har saknat dig. Men jag vet att det har hänt förr så jag tänkte att rätt som det är syns du här igen. Självklart behöver du inte kommentera allt och jag fick ju en sammanfattande kommentar här 😀
      Tack! Isskulpturer är en favorit här också 😀
      Gunnar och rumpnissar har avhandlats och båda har gett mig insikter och leenden.
      Ännu en resa med min son och du förstår nog att jag längtar. Inte långt kvar nu 😀
      Tack Anki och detsamma!
      Kram

      Gillad av 1 person

  5. Vilka fina strandskator!

    Jag förstår din glädje inför resan, att planera och längta är jätteroligt. Så spännande allt låter!

    Kram

    Gilla

  6. Strandskatan är en mycket stilig fågel, tror du hittar många andra fågelarter snart som pratar engelska med dig! Nej, jag är inte förvånad över att du nästan står i farstun färdig att resa! Du och min dotter är exakt lika effektiva och tänker på allt! Jag skulle aldrig fixa alla förberedelser, min hjärndimma är på tok för stor, o inte har jag varit någon duktig organisatör någonsin heller om jag är ärlig. Mitt skrivbord på jobbet var alltid värst, men, jag visste exakt var jag hade grejerna. Att köra i vänstertrafik låter skitjobbigt ärligt talat! Men kanske faller det sig naturligt på en gång!

    Gilla

    • Ja, den är fin och en av de jag ivrigt väntar på när våren närmar sig. Hahaha, jag får kanske lära mig även fågelengelska då så att jag kan nicka och förstå 😀 Jag har försökt skriva lista och packa i sista stund men då glömmer jag att titta på listan och glömmer viktiga saker. För mig funkar det bättre att börja i god tid och packa vartefter jag kommer på att något ska med. Nu är jag klar och på onsdag bär det iväg, först mot Uppsala med övernattning i Ljusdal.
      Det viktigaste är ju att man själv har koll så ditt skrivbord var säkert perfekt för dig. Vänstertrafiken är det enda som ger mig en aning fjärilar i magen men jag tror att de snabbt försvinner när vi väl är där.
      Kram

      Gillad av 1 person


Lämna en kommentar