Vårkänsla…i januari…på Frösön

Jag trodde nästan inte mina ögon när jag kollade termometern innan jag gick ut idag. 8,1 plusgrader…i januari i Jämtland. Solen sken och jag såg nästan inga rörelser i träden när jag tittade ut. Hur klär man sig en sådan dag? Ja, vad jag skulle ha på fötterna fanns det ingen tvekan om eftersom halkan fortfarande är omfattande. Då är dubbskorna ett självklart val. Men skulle jag plocka fram vårjackan eller skulle jag ångra mig då. Jag vågade inte riktigt lita på termometern så jag gjorde en kompromiss och tog bara en t-shirt under jackan. Mössa och tunna fingervantar stoppade jag ner i väskan, bara för att gardera mig.

Termometern talade sanning och det var en helt fantastiskt skön dag att vara ute i. Det var bara isen som förstörde en liten del av njutningen. Men jag höll mig till huvudstråken bland gångvägarna och där var det riktigt bra grusat. Det kändes faktiskt lite som vår. Jag tyckte t o m att solen värmde lite. Mjällebäcken porlade lite extra mycket på sin väg ut i Storsjön. Men tyvärr luktar det inte gott om bäcken. Lukten påminner om den svavellukt vi kände vid de geotermiska källorna på norra delen av Island. Ganska kväljande och tyvärr luktar det så om bäcken periodvis varje vinter.

Jag och min familj har klarat oss från corona ända fram till nu. I alla fall såvitt vi vet. Det kan ju hända att vi har varit smittade utan att märka det. Men nu har min son haft bekräftad covid-19. Han har fått tre sprutor men fick ändå lite feber, smakförändringar och allmän sjukdomskänsla. Provsvaret kom när han nästan var helt bra igen och då kom även kravet på att fylla i ett formulär om smittspårning. Det är inte så lätt att komma ihåg alla tillfällen då man har varit i närheten av andra men han fick ihop det riktigt bra.

För min egen del har jag förstått att jag nu ska vänta på att min kontaktsköterska kontaktar mig för att boka en tid för en fjärde spruta. Jag har sett info från två olika nyhetsbyråer om att bl a organtransplanterade ska få sin fjärde dos ca tre-fyra månader efter den tredje. Jag fick min tredje dos 17:e september så det lär inte dröja så länge innan jag får en tid. Det skulle vara spännande att få veta hur det står till med antikroppar hos mig, om jag över huvud taget har bildat några. Men förmodligen har det gjorts studier som visar att vaccinet gör någon nytta även hos oss immunsupprimerade.


16 comments

 1. Ja det där är intressant. Tänk om man kunde få veta om man har antikroppar mot viruset eller inte. Hur många har det egentligen? Ännu mera viktigt för dig att få besked. Kan du inte fråga din sköterska om du får det?
  Verkligen vårkänsla idag. Jag var med min dotters familj och grillade. Klädde som vanligt på mig mycket… Jag tycker det brukar bli kyligt efter ett tag hur man än klär sig. Men idag blev det inte så. Ett tag tog jag av mig jackan en stund, solen var så varm. Sedan gick den i moln och jackan åkte på igen. Härligt var det hur som helst.

  Gilla

  • I samband med första sprutan sa min kontaktsköterska att jag troligtvis skulle bli testad för antikroppar men sedan togs beslut om att det inte skulle bli så. Jag vet att en grupp levertransplanterade har testats och att en del inte bildade antikroppar. Jag har hela tiden tänkt att jag hör till de som har antikroppar eftersom jag inte är eller var så sjuk som många andra. Men det vore bra att få veta och jag ska fråga när jag blir kontaktad.
   Det var ju rätt dag för att grilla utomhus 😀 Men nu hoppas jag att det är slut på vårvärmen och att det blir vinter igen.

   Gilla

 2. Det var verkligen rena vårvädret hos dig i dag! Här har det varit vindstilla och milt men inte så varmt som hos er.
  Personligen så tycker jag att du borde få göra ett antikroppstest innan för att se om du behöver en påfyllning. Jag tror att det kan variera ganska så mycket från person till person.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, det var riktigt skönt att promenera i vårvärmen men det är inte så det ska vara nu och inte heller så som jag vill ha det nu. Det ser ut att bli lite bättre vinter enligt appen så jag håller tummarna för att det stämmer.
   Jag ska fråga kontaktsköterskan om antikroppstest men jag gissar att svaret blir att de inte har några instruktioner om det. Visst kan det variera och jag vet att en grupp av de levertransplanterade som har testats inte har bildat antikroppar. Men som jag minns det var de en minoritet. Jag har hela tiden utgått från att jag inte tillhör den minoriteten pga min jämförelsevis goda hälsa.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Då tror jag inte heller att du hör till den gruppen faktiskt. Samtidigt så är det lite knepigt att inte veta. Möjligheten finns ju att ta ett antikroppstest själv men principiellt så tycker jag att det ska ske i vårdens regi.

    Kram

    Gilla

   • Jag brukar inte oroa mig. I alla fall inte när det gäller mig själv. Men det vore ändå bra att få veta om jag har rätt. Än så länge är jag inte beredd att bekosta ett test men jag kanske kommer dit.
    Kram

    Gilla

 3. Ja, +8 i Jämtland i januari torde vara lite unikt, här var det +1, men det räckte för att det lilla snötäcket skulle tunnas ut. Ur led är tiden, bara att konstatera att vi har en global uppvärmning, klimatförnekarna kan gå och gräva ner sig någonstans.

  Gilla

  • Den temperaturen tror jag inte att jag har varit med om tidigare här en januarimånad. Jag har svårt att förstå att någon kan förneka klimatförändringarna nu. Men det finns alltid de som fanatiskt håller fast vid en åsikt oavsett hur många bevis det finns för motsatsen. Det har vi sett många gånger de senaste åren.

   Gillad av 1 person

 4. Du har ju nästan vår hos dig. Porl i bäcken och en massa plusgrader. Snart tittar vårblommorna upp. Här har det blåst nordan så det lär nog dröja tills april innan jag får upp värmen.
  Så bra att du ska få din fjärde spruta, för om du blir smittad så blir förhoppningsvis symtom och sjukdomsförloppet snabbt avklarat. Här på jobbet är det relativt lugnt även om många av personalen är hemma just nu. Mycket jobb för de som är på benen.
  Önskar dig en härlig måndag!

  Kram

  Gilla

  • Ja, en dag var det vår 😀 Men nu är det bara någon enstaka plusgrad och det verkar som om minusgraderna är på väg hit, tillsammans med snön. Jag hoppas att det stämmer för våren ska inte komma förrän i april. Efter vårvintern.
   Jag har inte hört något från kontaktsköterskan än men det samtalet kommer nog snart om uppgifterna i nyhetsrapporteringen stämmer. Den här gången verkar det som om vi transplanterade t o m går före de äldre så det är nog bäst att ta de sprutor som erbjuds. Men jag känner mig inte ett dugg orolig för smittan för min egen del.
   Det är nog tomt på personal på många arbetsplatser nu. Det är synd om de som får ta ett stort ansvar men förhoppningsvis är ni snart fullt bemannade igen.
   Tack Lotta och detsamma!

   Gilla

 5. Det verkar vara svårt att klara sig undan covid-smittan. Skönt att du ska få din påfyllnad. Vi får hoppas att vi är på väg ur det här.
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag räknar med att bli smittad någon gång och kanske har det redan hänt. Jag känner bara ett stort JAHA inför den här fjärde dosen. Självklart ska jag ta den men det känns som om det aldrig tar slut. Men som alltid så är jag tacksam för alla förmåner jag får inom vården tack vare transplantationen.
   Kram

   Gilla

 6. Tänker som du; tar det någonsin slut.
  Förhoppningsvis blir den här smittan med alla sina varianter som en vanlig influensa (som återkommer varje vinter) så småningom. Då blir det som med influensavaccinet att äldre och ”sköra” tar det varje år, och övriga i befolkningen väljer hur de vill göra.
  Ha det gott!

  Gilla

  • Jag hoppas att pandemin tar slut snart men viruset kommer att vara kvar i någon form och små utbrott får vi nog vänja oss vid. Men då kan vi kanske slippa alla restriktioner. Jag vill gärna tro att det blir så någon gång i år.
   Tack detsamma Barbro 😀

   Gilla

 7. Tänk de som är spruträdda och nu ska vänja sig vid en eller flera stick varje år om detta fortsätter! Fast å andra sidan borde de ju vänja sig, är det inte kognitiv terapi när man utsätter sig för det man är rädd för, tihi
  Så bra att de håller bra koll på dig. Nu har det kommit en ny variant läste jag någon rubrik, vilken nummer i ordningen vete fåglarna. Din son hoppas jag klarar sig med mat och dryck medan han måste sitta inomhus i karantän? Det som oroar mig mest är ju hunden förstås. Ut får jag gå men tänk om man inte orkar utan blir riktigt dålig? Vi trodde Paulina hade drabbats i helgen när Saija var här, men hon tog test som var negativt och följande dag mådde hon bra igen. Men, hon tog en extra sjukdag idag för att vara på den säkra sidan och inte få något bakslag.Vintern hallå, har du hittat den än?

  Gilla

  • Min svägerska sa först att hon skulle strunta i vaccinering eftersom hon var så spruträdd. Men hon tog mod till sig eftersom hon vill träffa barn och barnbarn och nu, efter tre sprutor, har hon upptäckt att det inte är så farligt. Så kanske har många nu lärt sig att sprutor inte är så farliga att ta. Som du skriver, KBT 😀
   Jag känner mig väl omhändertagen men det är ändå väldigt skönt att läkarbesöken glesas ut. Provtagningarna var tredje månad ser jag som en stor förmån och en trygghet.
   Min son klarade sig bra och han fick erbjudande om att få hemleverans av en kompis. Men det behövdes inte för det enda han saknade var godis och det tyckte han inte kändes så viktigt.
   Jag brukade också oroa mig mest för hundarna och det har hänt att jag har skjutit upp vårdbesök tills min man kom hem efter en veckas jobb. En gång var han tvungen att skälla lite på mig (min man alltså, inte en hund) för att jag skulle åka in till akuten. Men man kan ju inte överge sina vovvar. I efterhand insåg jag att det fanns faktiskt grannar som gärna skulle ha hjälpt mig 😀 Om du skulle bli riktigt sjuk så kan du säkert sätta en lång lina i Daniels halsband och låta honom gå ut ensam på baksidan. Eller be någon av alla dina snälla grannar om hjälp.
   Vintern vill inte riktigt komma tillbaka men jag har fortfarande hopp.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s