Härligt, frostigt, kyligt och lugnt

Kan det bli bättre förutsättningar för en skön höstpromenad? Inte enligt mig och jag gav mig iväg relativt tidigt eftersom mitt huvudsakliga mål var att tända ett ljus i minneslunden innan det blev ljust. Ett ljus i första hand för min man men även för hans pappa och mina farföräldrar, som alla finns här. Jag valde avsiktligt att komma hit morgonen efter den dag då de flesta samlas här för att tända ljus. Att trängas och inte känna lugnet och stämningen som ensamtid här kan ge, är inget för mig. Då blir jag bara stressad och kan inte känna eller tänka på min man. I morse var jag helt ensam i minneslunden och jag ställde mitt ljus bland alla andra brinnande ljus. En vacker stund, jag och mina tankar helt för oss själva.

Jag hade egentligen planerat att åka till Bynäset efter besöket på kyrkogården men jag tänkte om och fortsatte till fots in i den närbelägna skogen. Det var ju de här förutsättningarna jag hade längtat efter och jag kom så småningom till hårda och fina skogsstigar. På väg dit passerade jag några spännande buskar där bären fortfarande sitter kvar. Det är samma bär på båda de följande bilderna men närbilden togs med blixt så färgen blev lite annorlunda. Mer som den var i verkligheten faktiskt.

Äntligen kom fotolusten tillbaka när det dök upp frostiga växter.

Jag återvände till bilen efter en skön runda men på vägen hem stannade jag till när jag såg sjörök och att solen fortfarande bjöd på ett litet skådespel långt där borta.

Den här platsen, en av alla platser för storsjöodjursspaning, känner ni nog igen vid det här laget.

När jag kom hem smakade det väldigt bra med en mugg kaffe och en pepparkaka. Nästan lite adventsstämning. Det är ju faktiskt bara tre veckor kvar till första advent. Advent är den längsta och mesta mystiden av alla.


20 comments

 1. Åh vilka fina bilder! Jag fick också adventskänsla av att se dem. Det var en bra tanke att gå till kyrkogården tidigt på morgonen. Det har blivit ett väldigt ståhej på en del platser.
  Jag ska också ta en kopp kaffe och pepparkaka nu!
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack Marie! Det behövs bara lite frost och sedan en pepparkaka när man kommer hem för att känna lite grann av advents- eller julstämning. Jag trivs bäst när jag får vara ensam, eller med någon i familjen, i minneslunden. Andra kan säkert känna sig trygga i gemenskapen då många samlas med samma syfte.
   Hoppas kaffet och kakan smakade bra 😀
   Kram

   Gilla

  • Det är en fin minneslund och på sommaren strilar vattnet så fint i fontänen. Jag vill helst vara ensam, eller tillsammans med någon i familjen, när jag går dit och då är tidiga morgnar bäst. Men jag har egentligen inte något behov av att gå dit. Jag kan lika gärna tända ett ljus hemma. Nu ville jag passa på att se hur fint det är på kyrkogården när det brinner massor av ljus överallt.

   Gilla

 2. Visst är det havtorn som du har fotograferat? Den busken får du gärna visa mig nästa år. Kanske kan jag plocka lite… försöka undvika taggarna. För övrigt underbara närnaturbilder.
  Jag var också till kyrkogården. Men den här gången tidigt på dagen. För mycket folk redan då, enligt min mening. Det är nog bättre att vänta till morgonen, som du gjorde.

  Gilla

  • Jag visste inte att det var havtorn men nu har jag googlat och visst ser det ut som om du har rätt. Det växer en hel rad med buskar där och om man kan plocka bären när de har varit frysta så kan jag visa dem någon dag snart. Eller om du hellre går dit själv så växer de utanför den nya delen av kyrkogården, mitt emot OKQ8.
   Om man inte tycker att det är viktigt att tända ljus på kyrkogården på rätt datum så är det betydligt glesare med folk morgonen efter. Kommer man dit innan det ljusnar helt så får man ändå känna av stämningen med alla ljuslågor.

   Gilla

  • Det är en ganska stor kyrkogård och överallt lyste gravljusen. I minneslunden samlas alla ljus i en klunga så där blir det extra effektfullt.
   Tyvärr verkar det bli plusgrader längre fram i veckan så den snö som väntas kommer troligtvis att smälta ganska snabbt. Men visst, vintern gör små framstötar.

   Gillad av 1 person

  • Det är en fin minneslund men kanske ännu mer rofylld på sommaren då vattnet rinner i fontänen och man kan slå sig ner en stund på en bänk. Men det är så klart en väldigt vacker stämningsbelysning från alla ljus den här mörkare tiden. Det var en bra början på dagen 😀

   Gilla

 3. Såå vackra bilder från ditt besök vid minneslunden och din härliga morgonpromenad! Klokt av dig att åka dit i arla morgonstund! Fantastiska bilder från soluppgången!
  Önskar dig en fin start på denna nya vecka!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Jag tänkte på dig och på den minneslund du besöker och på den vackra plats där du kan sitta på en bänk och se ut över vatten. Så ska nog den optimala minneslunden vara belägen. Men jag är ändå väldigt nöjd med hur fint de har ordnat minneslunden här och att få vara ensam där gör stor skillnad på hur nära jag känner mig min man.
   Tack och jag önskar dig detsamma.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Vilket bra val att besöka minneslunden dagen efter i stället. Vill man känna lugnet och kunna sitta i egna tankar så ska man helt klart göra så. Bilderna är fantastiskt fina med alla ljusen som brinner för nära och kära.

  När det gäller vackra bilder så slår frost verkligen det mesta! Så njutbart att titta på dem och jag förstår att lusten att fotografera vaknade till lite extra.

  Kram och ha en fin start på den nya veckan!

  Gilla

  • Jag har trängts med alldeles för många människor i en minneslund en gång och det gav mig inget annat än stress. Men att göra som jag gjorde igår blir helt annorlunda. Tack Znogge! Det är mycket för att få se alla ljus som jag väljer att gå dit just den här helgen. För min egen del finns det andra datum som känns viktigare.
   Frost gör verkligen stor skillnad och lite vinterkänsla blir det. Jag hoppas att det blir många fler frostiga, och kanske snöiga, dagar framöver.
   Tack och detsamma till dig!
   Kram

   Gilla

 5. Ljus är så stämningsfullt och vackert. Kan tänka mig att du och din man hade fina tankar där i morgonstunden. Klokt beslut att inte tända ditt ljus när alla andra var där. Det blir mer stämningsfullt så.
  I natt har jag haft frost även här hos mig. Men jag kommer inte att få till några så fina bilder som du bjuder på. Håller med att fotolusten väcktes.

  Kram

  Gilla

  • Ja, det hade vi 😀 och det var skönt att vi fick ha den stunden ifred. Gravljus brinner länge så det var säkert lika stämningsfullt som kvällen innan.
   Det är klart att du kan få till minst lika fina frostbilder. Du har både en bättre kamera och större fotokunskaper så det är bara att sätta igång 😀
   Kram

   Gilla

 6. Du är ju makalös på att göra fantastiska bilder. Isen på bladen. de lysande bären. Färg och glädje får jag till mig och det behövs minsann en sådan här dag då snön vräker ner och jag får bli hemma istället för att åka på pro-möte.

  Gilla

  • Tack Anita! Om du tittar noga så hittar du säkert färgklickar hos dig också. Ett gyllene lärkträd t ex eller några rönnbär. Tråkigt att du inte kan ta dig till pro-mötet. Du har säkert mycket mer snö än här så jag förstår att det kan vara problem på vägarna.

   Gilla

 7. Så jättevackra foton du har tagit! Och visst blir man mera sugen när det finns vacker vit frost som ger världen en ny kostym!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s