Volontärbrist

Katthemmet har alltid för få volontärer men så som det är nu har inte jag varit med om förut. Särskilt morgonpassen är svåra att fylla och jag har lite svårt att få ihop att det är så. Det har tillkommit många volontärer sedan jag började på katthemmet men av någon eller några anledningar försvinner de efter ett tag. Jag vet inte om arbetet är för krävande för en del och att de inte har förstått att det är så. Det låter så bra att få mysa med katterna men det är bara en del av allt som ska göras. Jag vet att en del ungdomar har fått arbete, börjat studera eller flyttat och då är det ju inte så konstigt att de inte kan fortsätta som volontärer. Men det är inte hela förklaringen till att det är brist på volontärer.

Det är en kvinna som ställer upp väldigt mycket. 3-4 pass per vecka är hon där och jag har delat ett morgonpass per vecka med henne. Det har känts bra att kunna avlasta henne lite men min hjälp har inte inneburit att hon kan minska på antal pass. Därför erbjöd jag mig att ta ett pass på egen hand den här veckan för att hon skulle kunna känna sig lite ledig. Jag skrev en vädjan i vår fb-grupp om att det vore bra om jag kunde få hjälp så att jag inte tar slut och blir tvungen att ta en lång återhämtningsperiod. Då erbjöd sig en kvinna att åka dit tidigt på morgonen, före jobbet, och göra det hon hann. Vi möttes när jag kom och hon var på väg därifrån och då hade hon hunnit med minst hälften av arbetsuppgifterna. Skönt att det ordnade sig den här gången men jag skulle önska att fler inser att det är väldigt givande och roligt att få vara en del av den här verksamheten. Dessutom får man mysa så mycket man vill och hinner med katterna. Bara det sker på deras villkor. Om jag klarade av det skulle jag gärna ställa upp mer än jag gör nu.

Alla kattungar växer och vågar mer och mer. Den här kattmamman låter mig stöka på runt omkring henne men jag skulle inte sträcka in handen och försöka klappa någon medan hon är där. Om kattungarna är ute på golvet kan jag få kela lite med dem men de är inte helt bekväma med att lyftas upp. Då får man ta det lite pö om pö. Två av de tre syskonen sökte trygghet hos mamman medan jag var där…

…men den tredje studsade omkring och lekte, undersökte maten och lät mig komma nära med försiktiga klappar.

När man kommer in i ett av de större rummen kommer den otroligt snälla kissen Vilde/Stålis oftast och vill ha lite gos. Jag vet inte riktigt varför han har två namn. När han kom hette han Vilde och han var en riktig monsterkatt. Det var t o m läskigt att gå utanför hans bås för att han var så arg. När det upptäcktes att han var snäll mot andra katter, och dessutom tog på sig lite av en papparoll mot de andra, fick han vara ute i det stora rummet och han blev mer och mer tillitsfull och kelig. En fantastiskt trevlig kisse som jag önskar snart får komma till sitt foreverhome. Lite svårt att få en nyfiken kisse att hålla lite avstånd till mobilkameran.

Vi har fortfarande många kattungar hos oss och i ett bås bor en familj där både mamman och alla ungar är helt orädda och trygga med oss människor. Jag satte mig på golvet hos dem en stund och försökte få några fina bilder. Men det var lek och bus som gällde och jag hade katter som klättrade både på mig och lekte koja bakom min rygg så det var inte lätt att få till någon bild.

Jag passade på när en av dem satte sig i kattungelådan. Inte så snällt att fota just då men man måste ta tillvara tillfället 😀

Det har inte funnits särskilt mycket att fota under mina promenader den här veckan. Kanske är det så att det är jag som inte är inspirerad nu när löven nästan helt har fallit från träden för det är klart att det finns motiv om man bara letar. Jag har redan visat er flera soluppgångar så jag har inte ens tagit fram kameran för att få fler liknande bilder. Men idag kom kameran i alla fall fram ur väskan några gånger. Sommaren har inte helt gett upp utan kämpar på lite trots att hösten har varit här länge nu. En bergklint är på väg att slå ut.

Massor av Baldersbrå med en höstinramning. Här sken solen fortfarande.

Plötsligt var det alldeles mulet och jag fick avsluta promenaden i regn. Men jag stannade till för att fota den här rönnen. Inte ett löv kvar men massor av bär. Snart borde sidensvansarna vara här och mumsa i sig av alla rikedomar.


20 comments

 1. Tror du de flesta sommarkatterna har kommit in till hemmet nu eller kan det finnas kvar därute? Tyckte jag åter hörde något på radion om ändring av lagen angående katthållning. Men var det inte nyligen man bestämde om skärpta regler? Jag förstår mycket väl att det är ett himla givande extraknäck att hjälpa till med kissarna. Håller tummarna att flera frivilliga anmäler sig! Visst är det klent med fotomotiv nu då löven trillat ner, vi får vänta på snöiga vidder, hos dig kanske det inte dröjer så länge? Ha en fin söndag och kramen

  Gilla

  • Nej, jag tror att det finns många katter som väntar och tyvärr får nog inte alla chansen. Ryktesvägen har jag hört att innan katthemmet fanns så samlade länsstyrelsen in katter och så småningom avlivades de. Jag vet inte om det stämmer eller hur länge det dröjde innan det gjordes men jag är rädd för att det kanske kan finnas många katter som möter det ödet fortfarande. Lagen är bra men jag undrar hur efterlevnaden ska kontrolleras. Det blir nog ingen större skillnad ute på landet där kontrollen är obefintlig. De som är skötsamma registrerar nog sina katter medan de som inte bryr sig fortsätter som förut.
   Man får otroligt mycket tillbaka när man tar hand om djur och det allra bästa är att se hur bra katter mår hos oss 😀 Jag önskar att fler volontärer stannar kvar när de väl har börjat.
   Det verkar kunna bli lite snö framöver här men det kan ändras snabbt. Jag vill helst inte ha snö förrän på torsdag eftersom jag ska få på vinterdäcken på onsdag. Sedan är jag redo för vinter och snö 😀
   Kram

   Gilla

 2. Ert volontärarbete är ju så otroligt viktigt så det är tråkigt när deltagarna minska i antal. Hade det funnits ett sådant hem här hade jag anmält mig direkt men det gör det inte. Däremot finns det en privatorganiserad kattjour som gör ett fantastiskt arbete och man kan bidra ekonomiskt. Eldsjälar vars arbete imponerar på mig <2

  Kram

  Gilla

  • Ja, det är ett viktigt arbete men det finns många organisationer som skriker efter hjälp från volontärer. Kupan här i stan är också i stort behov och säkert många fler. Jag har ett exempel där en kille volontärade både på katthemmet och på kupan och till sist vann kupan eftersom han är väldigt social. För min del blev det katthemmet eftersom jag saknar att ha djur och ömmar för djur som far illa. Jag bidrar även ekonomiskt även om det bara blir småsummor. Det finns ett nätverk som är anslutet till väldigt många näthandlare och varje gång jag handlar från någon av dem får jag rabatt som delas mellan mig och valfri organisation (jag väljer alltid att skänka min del också). Jag har dessutom gått med på att de får skicka enkäter till mig och även de ger en del pengar till katthemmet. Småsummor men i alla fall något.
   Kram

   Gilla

  • Det är ett fantastiskt roligt och givande arbete och jag önskar att jag kunde ställa upp mer. Visst är det sorgligt ibland men jag ser ju mest bara de som får det bra. Och på katthemmet har de det bra 😀

   Gilla

 3. Vilka godingar. Kattungen längst in till höger på den första bilden föll jag för direkt. Jag försöker att övertala mina jobbarkompisar att vi borde ha en katt här på pallitiva. Då kunde den strosa runt här på avdelningen och även vara på vår uteplats. Min dotter har två tunga beslut att ta nu här framöver då deras ena katt som är 15 år är väldigt dålig kroppsligt, men äter och dricker ännu. Den andra katten som är 17 börjar bakänden svaja på. De här katterna har ju funnits där hela barnens liv. Så det är jobbigt. Som tur är så har de en katt till som är pigg och alert. Men de har lovat barnen att de ska få en katt till sedan. Jag ska be min dotter ta kontakt med katthemmet som finns här.
  Jag blir så glad när det finns de som har en stund över till att hjälpa till på katthemmen. Så bra att du fann någon som kunde stötta upp när du ville ha hjälp. Det blir ju alltid lättare då man kan hjälpas åt.
  Önskar dig en finfin söndag!
  Jag drar mot ön när jag sovit lite 🙂
  Kramar

  Gilla

  • Visst är de supersöta allihop 😀 Jag föll mer för den lilla kissen framför din favorit, den som ser ut som en liten trollkisse 😀
   En servicekatt som kanske kan skänka lite glädje till patienterna och massor av mys till er som jobbar, vad trevligt det låter. Men kanske borde man då utse någon som huvudansvarig ägare så att det inte blir missförstånd om skötseln.
   Stackars din dotter som har de svåra besluten framför sig. Men hon vet när det är dags och då känns det ändå rätt. Tomt blir det och det vet alla fd djurägare. Det underlättar kanske för alla om det kommer en ny kisse in i deras liv. Att köpa en katt från ett katthem är att göra en god gärning så jag hoppas att de hittar sin katt där 😀
   Jag hoppas att jag får hjälp fler gånger så att jag kan hålla länge och fortsätta vara en liten del av allt.
   Tack detsamma! Ha det så skönt på ön.
   Kram

   Gilla

 4. Konstigt att ni inte får ihop volontärer, tänker på pensionärer som har tid över, det skulle vara intressant för någon? Det var ju väldigt snällt av den kvinnan som åkte dit innan hennes jobb började. Så fina bilder på katterna!
  Kram

  Gilla

  • Jag vet inte varför det är så svårt att få tillräckligt med volontärer. Det är inte bara katthemmet som har det problemet. Många tänker nog inte ens på att det finns volontärarbete och många tycker nog att det känns jobbigt att få ett nytt ansvar. Jag hoppas att jag kan få liknande hjälp fler gånger och det lät som om det skulle vara möjligt.
   Kram

   Gilla

 5. Du, och alla de andra som volontärar gör ett fantastiskt jobb. All heder åt er. Jag hoppas att ni kan hitta flera medarbetare.

  Hur gör katthemmet för att synas i media? Jag vet att det finns en facebook-grupp och att ni finns på instagram, men jag tror inte att gemene man tittar där när man tänker skaffa katt.
  På hemsidan för ”Djurskyddet Jämtland”, finns några katter som söker ett hem. I de allra flesta fall vill djurskyddet att katten ska ha en kattkompis i sitt nya hem. Det ställer genast till svårigheter, tror jag. Det finns heller inga kattungar finns på bild… förklaringen till detta läser jag senare. ( Det är för att det finns så många förfrågningar på dem ändå).
  På facebook finns nästan inga foton på vuxna katter eller kattungar.
  Alltså vänder man sig till något annat forum för att köpa sin älskade kattunge. Och de vuxna blir kvar.

  Mina vinterdäck kommer på, på torsdag. Det känns bra. Lite snö på marken i morse.

  Gilla

  • Jag tycker inte att jag gör ett så fantastiskt jobb eftersom det är lika mycket för min egen skull jag åker dit 😀 Men hela verksamheten i stort gör ett fantastiskt jobb och jag är glad över att få vara delaktig.
   Jag är inte alls insatt i hur vi syns utåt men det som kostar pengar måste vi troligtvis avstå ifrån. Alla katter som kommer till oss går via länsstyrelsen så den biten sköter de. Men att få tag i volontärer sker nog mest via fb, hemsidan och anslag på vissa platser (vet inte vilka). Jag har inte fått intrycket att det är svårt att bli av med katterna när de är klara för flytt så kanske räcker det med den information som finns. Jag märker hur katter både försvinner och att nya kommer till oss så det är en del snurr på verksamheten.
   Det är nog i sista stund för både dig och mig att få på vinterdäcken. Jag hoppas att snön kommer efter att det är klart.

   Gilla

 6. Nu hamnade jag lite snett i tankegångarna här. Det blev mest skrivet om katterna och inte så mycket om att få fler volontärer. Kanske skulle fler volontärer anmäla sitt intresse om katthemmet kunde synas mera i medierna. Jag vet inte om jag har missat någon kanal som de är med i. Fler bilder på djuren, både stora och små, och på lokalerna kanske. Förfrågan om fler medarbetare också.
  Att synas, det tror jag är jätteviktigt!

  Gilla

  • Som jag skrev i det tidigare svaret så har nog inte verksamheten så mycket pengar att de kan läggas på annonser. Vi har varit med i någon enstaka artikel om verksamheten men det vore så klart önskvärt att kunna synas mer. Jag vet inte om det är bristen på intresserade som är det stora problemet utan kanske det är svårare att få dem att stanna kvar. Nu har den kvinna som har haft hand om upplärningen av nya volontärer slutat och det är säkert en del av förklaringen. Jag ser ibland på schemat att någon ny börjar men det har inte hjälpt hittills. Du är väldigt välkommen om du skulle ha lust, tid och ork 😀

   Gilla

   • Tack. Jag förstår att jag är välkommen om jag skulle vilja bli volontär. Och jag har ibland tänkt att bli det, men än har jag inte kommit till skott. Men tanken finns där, så kanske någon gång framöver. I så fall hör jag av mig till dig, för att få en bra start.

    Gilla

 7. Jeg koser meg så når du deler bilder fra kattehjemmet, det er så kos med slike. Hadde jeg bodd nærmere kunne jeg tatt mange stell der. Merkelig at det ikke er flere som vil stille opp. Men folk forventer vel betaling for alt de skal bidra med…

  Gilla

  • Man blir så glad när man möts av glada och trygga katter och ännu gladare blir man när rädda katter märker att vi människor är ganska trevliga 😀 Jag vet inte varför det är så svårt att få volontärer till oss men kanske är en del av förklaringen att det inte är betalt. Jag tycker att det borde vara fler som verkligen vill hjälpa djur att få ett bra liv.

   Gilla

 8. I måndags när jag skulle till och baka tunnbröd kom sidensvansarna i stora flockar och satte sig i rönnen. De är mina favoritfåglar utom svalorna förstås. På tal om fåglar. I tisdags när jag åkte till min moster hade svanarna kommit och gick omkring på åkrarna i Näset och det var minst 100 st. Snön har i alla fall tinat bort och idag är det skapligt väder. Vi ska ha soppfest på bygdegården och jag och en tjej till gjorde soppan igår. Kul att träffa lite folk igen. Gud så gulliga katterna är. Förstår att du tycker om att vara hos dom.

  Gilla

  • Jag hoppas att sidensvansarna tar vägen förbi mig också för visst är det något speciellt med dessa vackra fåglar. Det är inte illa att få se så många svanar heller. Jag skulle bli väldigt glad så jag förstår att ni njöt av det ni såg.
   Kul att ni träffas på en soppfest och att det är ok att göra det nu 😀
   Det finns katter av alla möjliga slag på katthemmet och alla är fina på sitt sätt. Det är en förmån att få vara där och lära känna dem 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s