Naturreservatet Strömbäck-Kont

Från Domsjö, utanför Ö-vik, fortsatte vi igår morse mot Ytteråträsk, som ligger en bit norr om Umeå. Vid kusten utanför Umeå finns naturreservatet Strömbäck-Kont och dit styrde vi kosan denna vackra morgon. Även denna dag strövade vi genom varierande naturtyper men det var närheten till havet som lockade oss. Vi startade vid parkeringen i vänstra, översta delen av bilden, gick genom Granskär och ut på södra spetsen av Hällskär. Efter rast och bad (sonen som badade) fortsatte vi ner till Kont med några fler pauser längs vägen. Sedan gick vi på andra sidan om sjön Hatten och tillbaka till bilen. En alldeles lagom och väldigt skön vandring.

Vi funderade på när en spång i stället är en bro. Vi passerade spångar som var lika breda som den här nedan men jag anser att när det finns ett räcke och när det är ett så välgjort bygge så blir det en bro. Jag tror inte att vi fastslog att det förhåller sig på det viset men enligt mig är det så.

Södra Hällskär. Dags för ett bad tyckte min son. Jag var inte riktigt redo ännu. Jag ska vara riktigt varm innan jag badar.

Men jag har inget emot att sitta ner och bara ha det skönt en stund och när man ser sig omkring finns det alltid något fint att fota. Vid det här laget vet ni att det är sonen som är fotograf när jag är med i bilder.

Konstiga färger och underligt ljus men det syns att han glatt kastar sig i böljan.

De här snäckorna var så små att det tog ett tag innan jag insåg att det faktiskt var snäckor.

Vi gick vidare och kom förbi en sandstrand.

Men det är klippor som lockar oss mest. Man slipper sand överallt när man har badat och det finns alltid någon skön sittplats.

Fika är gott och ett måste när man är ute på upptäcktsfärd.

Efter kaffet gick jag en bit bort för att se mig omkring och när jag satte mig ner fotade min son mig medan jag fotade honom.

Naturligtvis ville min son bada även här.

Vid det laget var jag också tillräckligt varm för att uppskatta ett svalkande dopp. Det var inte alls kallt så det var väldigt skönt.

Vi kom så småningom förbi sjön Hatten men även om det var fint där så var det havet vi helst ville se och höra.

Nästan framme vid Kont och sedan var det bara en vanlig skogsstig kvar. Men oj, vilken härlig dag det var.

Värden för det boende vi kom till hade någon dag tidigare hört av sig för att höra om vi kunde tänka oss att bo i en annan stuga än den bokade. Den tidigare gästen ville bo kvar ett tag till och vi skulle få en större och finare stuga. Inga problem, svarade jag. När vi kom fram såg vi att vi hade gjort ett uppbyte men kanske hade vi ändå föredragit den mindre stugan. Vi fick bo i en släktgård full med vackra ting från tidigare generationer. Min son tyckte att det var lite läskigt och var rädd för att något skulle gå sönder. Jag kände något liknande men tyckte ändå att det var ganska stort att vi fick bo i detta museum.

Vi lyckades vara så försiktiga att inga fina tallrikar eller något annat gick sönder. Att tv:n small till och började ryka när vi tryckte på on-knappen var knappast vårt fel. Men visst är det lite typiskt att något verkligen går sönder när man knappt vågar vända sig om av rädsla att förstöra något. Det var ingen fara för sonen var snabb med att dra ur sladden och jag öppnade dörrarna så att han kunde ställa ut den varma tv:n. Då slutade den ryka och jag gick genast och berättade för värdarna vad som hade hänt. De var mest bekymrade för vår skull och för att vi blev utan tv men oss gjordet inte det något.

Finbesök av gårdens ena katt.

Halvåtta i morse var vi iväg igen och resan norrut fortsätter.


10 comments

  • Den här sommaren har bjudit på många vackra vyer och fina upplevelser och det bara fortsätter 😀 Jag badar inte om det inte är både varmt i vattnet och i luften och i det här fallet var det otroligt skönt. Katten var väldigt söt och spann så fort jag tog i den 😀

   Gillad av 1 person

 1. Vad underbart allt ser ut! Jag har knappt varit i norra delarna av vårt land, förutom Kiruna och Jukkasjärvi i smällkalla vintern. Fantastiskt ställe ni fick bo på, så typiskt att tv:n började ryka!
  Du ser så solbränd och fräsch ut!
  Kram

  Gilla

  • Det är precis så underbart som det ser ut 😀 Jag tycker att du borde göra en resa norrut på hösten när färgerna är som finast och myggen nästan inte syns till längre. Det är den absolut bästa tiden enligt mig.
   Det var ett hus som de inte brukar hyra ut och jag förstår varför. Men vi tog hand om det så gott vi kunde. Vi hade otur med tv:n men det var ju inte vårt fel och det sa värden också.
   Tack! Jag behöver inte lång stund i solen innan jag får lite färg och den här sommare har det blivit en hel del utevistelse när solen har skinit 😀
   Kram

   Gilla

 2. Vilken härlig dag och vilka underbara bilder! Jag förstår att din som har helt rätt inställning till bad 😀
  Vilket fint hus ni fick bo i men jag hade nog känt lite av samma oro. Att teven gick sönder var knappast ert fel men visst tycker man det känns snopet ändå.
  Nu önskar jag er ännu en bra dag på resan!

  Kram

  Gilla

  • Tack! Det var en superhärlig dag 😀 Min son har ärvt sin pappas badgener och vill gärna bada varje dag och på så många olika platser som möjligt. Än så länge har det blivit simturer alla dagar sedan vi åkte i torsdags.
   Huset var superfint men det märktes att det inte brukar hyras ut. Alldeles för många personliga saker och kort på barn och släkt. Tv:n hade gått sönder så fort någon tryckte på on-knappen och nu blev det just när vi var där. Det var tur att det inte blev värre än lite rök och lukt.
   Tack Znogge! Den här dagen har varit lika härlig men på ett annat sätt 😀
   Kram

   Gilla

 3. Det er reine turguiden du er blitt, så flotte steder og mange flotte bilder. Jeg tror jeg kun har badet i havet når jeg har vært i syden, kanskje jeg skulle prøve å bade i havet når jeg er på ferietur snart. Kos dere videre på tur.

  Gilla

  • Haha, ja kanske skulle jag trivas med att vara guide men kunskaperna räcker nog inte riktigt till 😀
   Där vi badade var det väldigt skönt och alldeles lagom temperatur. Men det kan säkert variera. Jag hoppas att du får till något riktigt skönt bad när du åker på semester 😀

   Gilla

 4. Är ni helt ensamma i norra hemisfären? Eller har ni lyckats klippa bort alla soldyrkare från klippor och sandstränder? Otroligt vackert, jag blir helt begeistrad! Stugan kunde man ju inte kalla stuga precis, men tänk så kul ändå att ha upplevt den speciella stämningen i ett gammalt fint hus! Tror ni fick tiden att gå utan teve! Kartan du visar, vad är det för karta? Jag har köpt två kartor, Sverigeserien Falun och Cykelkartan Siljan runt där Sundborn med omnejd är med, men är inte så jättenöjd med någon av dem. På din bild ser det det detaljerat och bra ut!
  Och vilken tur ni har med vädret, bada på ni två, ni kommer hem som sälar! Kram

  Gilla

  • Hahaha, ja det kan man kanske tro och på många platser var det faktiskt väldigt folktomt. Men vi mötte alltid någon och kanske var det så att vi letade upp platser där vi kunde vara för oss själva. Kusten är otroligt vacker men nu, när vi har nått till fjällvärlden, är det ännu större wow-känsla för mig. Det var kul att titta på alla gamla saker i huset men det kändes lite som om vi inkräktade och de brukade inte hyra ut just det huset.
   Kartan är ett foto från informationstavlan vid leden. Annars använder vi ofta naturkartan.se.
   Vädret har mestadels varit snällt mot oss men nu blir det nog inte så många bad för min skull. Men min son fortsätter att bada lite här och där 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s