Bollnäs – Uppsala

Jag lämnade Simeå strax efter nio på morgonen och efter 25 minuter var jag framme i Bollnäs. Lite tidigt för en paus kan man tycka men jag ville gå runt den sjö vi så ofta hade stannat vid och promenerat runt med våra hundar. Självklart hade jag kollat om det fanns några stolpar i närheten av rastplatsen också och hittauts karta visade att det fanns gott om dem. Men det är svårt att kalla letandet för stolpjakt eftersom jag inte såg till en enda stolpe. Jag letade länge för att hitta denna första ”stolpe”, som bara var en klisterlapp på broräcket. Jag kom från fel håll och dessutom var jag inställd på något annat än en liten klisterlapp. Men sedan gick det lättare. I ett fönster var ”stolpen” ett A4-papper men oftast var det klisterlappar. Jag hittade nio lappar innan jag gav upp pga en jätteblåsa på ena hälen. Det var inte så roligt att fortsätta när varje steg smärtade.

Här ser ni klisterlappen på broräcket. När man vet vad man letar efter och kommer från rätt håll är den lätt att se. Men min blick letade efter något annat.

Syrenerna höll på att slå ut i Bollnäs.

Vackra tulpaner i en plantering inne i centrum.

Jag kom till Uppsala och träffade min son på parkeringen en bit från hans lägenhet. Jag bjöds på kaffe med god kaka på balkongen medan det surdegsbröd han hade förberett bakades i en gryta i ugnen (supergott bröd). Min son frågade om jag ville gå på stolpjakt igen, i närheten av hans lägenhet. Jag hade haft sönder blåsan på hälen och fått ett skavsårsplåster av min son och med även ett plåster på ett skavsår, från dagen innan, på andra hälen tyckte jag att det kändes helt ok. Men jag tog på mig strumpor den här gången. De åtgärderna fungerade bra och jag kunde njuta av en väldigt skön promenad med stolpjakt ännu en gång. I Uppsala är det inte heller stolpar man letar efter utan en blandning av korta aluminiumbitar uppsatta på t ex lyktstolpar, A4-papper i fönster eller på dörrar och klisterlappar. Min son hittar så klart väldigt bra i sin stad och i stället för att hela tiden ha koll på kartan i mobilen behövde jag bara följa med honom när vi letade. En koll på kartan räckte för att han skulle veta nästan exakt var nästa ”stolpe” fanns.

Vi passerade en samling med gubbar men tyvärr har jag inte lyckats hitta vad konstverket heter eller vad det vill säga.

Men när vi tittade lite närmare såg vi att i ledet längst bak fanns tre gubbar med det välkända temat ”ser inget, hör inget, säger inget”. Det är svårt att se på bilden men gubben längst till vänster håller för öronen. Det var den gubben vi la märke till först och eftersom vi spekulerade kring om samlingen skulle föreställa en kör skrattade vi åt att han stod och höll för öronen. Sedan såg vi de andra två och det blev vi inte klokare av.

Pelle Svanslös känner i alla fall de flesta till och här är han.

I Uppsala stod syrenerna i full blom och i många olika färger. Jag får passa på att njuta nu för när jag kommer hem är nog även de jämtländska syrenerna utblommade.

Ett fint gullregn passerade vi också.

Vi kom fram till Universitetshuset, som min son gärna ville att vi skulle gå in i så att han kunde visa mig hur pampigt och fint det är där inne. Tyvärr kom vi lite för sent och dörrarna var låsta. Det får bli ett besök där vid något annat tillfälle.

Universitetshuset är Uppsala universitets huvudbyggnad. Det byggdes på 1880-talet och rymde på den tiden hela universitets verksamhet. Sedan dess har universitetet vuxit och finns nu över hela staden, men universitetshuset används fortfarande för föreläsningar, konferenser, konserter och inte minst akademiska högtider.

Jag hade turen att komma ner till sydligare trakter när även kastanjen blommar. Den kastanj, som jag nästan varje dag passerade under de fyra åren i Mjölby, är ett av de träd jag saknar och som inte finns i Jämtland. Men för andra året i rad har jag nu varit söderöver i rätt tid för att få se blomningen

Vi bockade av sju ”stolpar” innan vi kände att det var dags att gå tillbaka. Jag bjöds på en supergod pastarätt lite senare än vi vanligtvis äter, strax före halvåtta på kvällen. Efter en god natts sömn är jag nu redo för nya äventyr och så småningom ska vi bege oss ut till ett naturreservat vid havet. Inga stolpar alls av något slag utan bara en härlig utflykt med värme och kanske bad. För min del är det fortfarande för kallt för ett bad men jag kanske doppar tårna.


16 comments

 1. Trevligt att följa med på dina turer. Och jag tycker att det är roligt att de s.k. stolparna ser så olika ut på olika ställen. <Blir ju förstås svårare, men säkert ännu mer utmanande. Och så härligt att komma ner till denna stora blomsterprakt. Att dessutom få sällskap av sonen gör inte resan sämre, förstår jag.

  Gillad av 1 person

  • Kul att du tycker så och jag är glad för att du hänger med 😀 När jag väl hittade ”stolpen” och insåg att de kan se väldigt olika ut gick det lättare. Varje kommun och orienteringsklubb gör visst lite som de vill utefter vad som passar. Jag missar nog den blomsterprakten hemma så det är ju bra att jag får uppleva den här. Sonen förgyller alltid alla de dagar då vi är tillsammans 😀

   Gilla

 2. Der har du forklaringen på hvorfor det ikke heter Stolpejakt i Sverige, det er ikke alltid stolper. Så skjønt å følge med deg på tur, det ser ut til at du har en slik tur som jeg planlegger i august. Kjøre litt og stoppe litt med noen fastlagte punkter på forhånd. Det er så mye man kan oppleve om man ikke har hengt seg opp i for mye før man starter.

  Gillad av 1 person

  • Ja, det är tydligen vanligt med andra checkpoints än just stolpar men jag tror att jag fortsätter att kalla det för stolpjakt i alla fall. Det är enklast så. Jag kommer att träffa och vara tillsammans med både släkt och en del vänner under största delen av semestern men det kommer ändå att vara en avslappnad stämning med mycket naturupplevelser.

   Gilla

  • Ja, det är härligt och jag räknar med att det ska fortsätta så under hela resan. Jag ska i alla fall göra mitt bästa för att njuta och ha det bra 😀 När jag har kommit till Motala på måndag kväll är det min syster som står för resten av körandet fram tills det är dags för mig att ta mig hemåt igen.
   Kram

   Gillad av 2 personer

  • Ja, det var en skön dag och jag har förhoppningsvis många sköna dagar framför mig innan det är dags att komma hem igen 😀 Syrener har alltid varit en av mina favoriter och när det förekommer i ett sådant överflöd blir lyckan stor.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. En trevlig fortsättning på resan och fina bilder … och bäst av allt är förstås att få träffa sonen!
  Tråkigt att vi inte kan ses, men jag känner att jag inte orkar … hoppas det blir fler tillfällen. Tack för ditt mejl – jag har inte orkat svara på det, men tack för att du finns. ♥
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Ja, hittills har min resa bara varit fin och jag har längtat efter att få träffa min son igen. Men det är jättetrist att vi inte kan träffas och anledningen till det är oerhört tråkig. Men kanske kan jag locka upp dig till mig någon gång när du känner dig redo ❤
   Kram

   Gillad av 2 personer

 4. Så härligt med blommande kastanjer. Förr när jag var i Skåne lite då och då beundrade jag kastanjerna som såg ut som lysande ljus med sina blommor. Det fanns en jättestor hästkastanj på min fd mans föräldrars gård som var det vackraste träd jag sett. Syrener är inte heller fel minsann och nere i Hammarstrand har dom börjat blomma men inte här hos mig. Här är det fortarande häggen som står i blom. Varmt är det massor med pollen är det och gräset växer som tok så jag får vara uppe tidigt och klippa innan det blir för varmt. Det är 20 grader i vattnet men jag har inte badat än, kanske idag.

  Gillad av 1 person

  • Ja, en av alla de roliga upplevelser jag får här är just att det är så mycket som blommar och även en del som inte trivs uppe i våra trakter. Kastanjeträden är otroligt pampiga när de är riktigt stora och deras blommor är också imponerande. Tyvärr missar jag nog syrenernas blomning hemma men jag får ganska mycket av den varan här och nu 😀

   Gillad av 1 person

 5. Vilka vackra färger av syrenerna, jag känner hur gott det doftar. Alla blommor och träd är vackra nu, det är bara till att njuta. Den där gubbparaden var häftig. Bra jobbat med stolpletandet, otur med hälblåsan. Jag brukar köpa hälplåster på apoteket, nu hittade jag sådana på Dollarstore för 20 kr. Så jag köpte två paket, bra att ha inför kommande utmaningar.

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Syrener finns i hur många färger som helst och det här var bara en del av alla vi såg. Jag har stuckit dit näsan lite då och då för att komma riktigt nära den goda doften 😀 Jag hittar inget om gubbarna på nätet tyvärr men visst är de häftiga.
   Jag får väldigt sällan skavsår men jag hade tur att min son hade rätt sorts plåster. Jag ska se till att fylla på plåsterförrådet med skavsårsplåster för framtida behov.
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Blomster och blomstrande son, kan ju inte bli bättre! Tack för alla fina bilder, Uppsala är en vit fläck på min karta, en fd. sambos syster besökte vi en del, men det var ute i förorten och så mycket mer har jag inte sett. …Följer er vidare på färden

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s