Säsongsstart för ”hittaut”

Jag hade bestämt mig för länge sedan att jag skulle ut och leta checkpoints på startdatumet och så fick det bli. Det var uppehåll när jag gick men snart började det regna och sedan övergick det till ett duggregn som inte var mer än lite fukt i luften. Jag funderade inte ens på att gå hem innan jag hade hittat de stolpar som fanns inom gångavstånd från mitt hem. Regnkläder hade jag inte men en vattenavstötande jacka och snart hade jag luvan uppdragen över mössan (ja, mössa och fingervantar kom tillfälligt fram igen). Det största problemet var att det var svårt att skydda mobilen. Den är visserligen vattentålig men jag litar inte riktigt på det. Orienteringskartan har jag i mobilen så jag var tvungen att ha den framme ganska stor del av tiden. Jag torkade av den regelbundet med en putsduk för glasögon och den verkar ha klarat sig bra.

Det kändes roligt att återigen stöta ihop med många personer som var ute i samma ärende som jag. Det blev lite extra breda leenden och glada tillrop när vi som var på jakt möttes. Det syns så tydligt på våra letande blickar och stirrande på papperskarta eller i mobilen att vi tillhör samma skara som letar. Jag mötte barnfamiljer, äldre män och kvinnor och lite yngre personer där en del sprang eller cyklade mellan stolparna. Det var en kall, grå och fuktig dag men det var roligt i alla fall. En varm och lång dusch när jag kom hem var inte heller så dumt.

Under och efter regn samlas droppar i diverse växter.

Men här är det något som inte stämmer och det såg jag inte förrän jag kom hem. Den enda närbild jag tog på lundvivan hamnade bakom ett blad som nog tillhör en daggkåpa.

Bevis för att det faktiskt är en viva kommer här.

I morse såg väderprognosen bättre ut. Det var i alla fall inga regnväder på gång. Jag åkte mot Bynäset och stannade en bit innan man kommer fram till den smala förbindelsen med ön. Jag valde att åka dit med tanken att det inte skulle bli så mycket letande i lervälling efter regnandet och delvis hade jag rätt. Jag började leta i det område som tidigare enbart var militärt område men som nu inrymmer både olika företag och minst ett hotell. Att militären har satt sina spår kan man se lite här och där.

Det var skönt att gå torrskodd på asfalt men jag kom ganska snart in i skogen. Där lyckades jag undvika de allra lerigaste stigarna och jag valde ofta att snedda över stiglösa ytor för att det var bättre underlag där. Tyvärr var jag tvungen att ta mig över en del diken och skorna blev både leriga och blöta. Men vad gör det när allt är bra i övrigt. Det här var det närmaste jag kom sjön i dag.

När jag var klar hade jag hittat totalt 39 stolpar de här två första dagarna. Ynkliga sex stolpar återstod närmare själva Bynäset och det kändes lite retfullt att lämna dem. Men hela min kropp protesterade och jag insåg att jag kan inte vara så fanatiskt att jag måste prestera på topp. De där sex stolparna finns kvar till en annan dag…kanske blir det i morgon.

Det var en ren njutning att få sätta mig i bilen och där satt jag en liten stund innan jag kom mig för att köra iväg. Just när jag satt där landade en svartvit flugsnappare precis framför mig och jag hann få fram kameran och ta en bild genom rutan innan han flög iväg.

När jag kom hem tittade jag in på statistiksidan för hittaut.nu och såg att jag låg på 18:e plats av 916 deltagare i Östersund. Men när jag kollade igen nyss, bara för att lämna rätt uppgifter, så hade jag halkat ner till plats 38. Det är bara en kul grej och inte viktigt i sammanhanget. Det som är roligt är att komma ut i nya områden och ha ett syfte med promenaderna.


20 comments

  • Nej, jag hade längta efter att sätta igång med att leta så jag tog i lite mer än nödvändigt 😀 Det finns 326 checkpoints utplacerade i och omkring Östersund och för min del räcker det mer än väl. Förra sommaren tappade jag lusten efter att ha hittat exakt 200 st och det kanske blir någonting liknande i år också. De byts inte ut utan de som finns från start står kvar till säsongsslutet. Men om man vill kan man hitta många fler stolpar nästan överallt i landet.
   Kram

   Gilla

 1. he he det er litt fortærende nå en må sette igjen noen stolper. Man må liksom ha ryddet hver del, før en gir seg. Og veldig rart er det at været ikke spiller så stor rolle, om man blir litt bløt og litt skitten gjør liksom ikke så mye. Hadde man vært på en vanlig tur, så hadde man snudd og gått hjem om regnet hadde kommet. Jeg synes du har vært kjempeflink med så mange stolper på bare to dager! Imponert jeg. Jeg har vært på en liten runde i ettermiddag jeg også, så klatrer litt oppover lista. Klart man må følge med på statistikken, når den finnes så må man jo bruke den.

  Gilla

  • Så är det och idag har jag också fått lite regn på mig. Men inte mer än att jag gjorde klart det jag hade tänkt mig. Jag hade helt klart avstått om jag inte hade stolpar att leta efter så den här friskvårdssatsningen är lyckad för min del. För många andra också tror jag eftersom jag ser i statistiken att antalet deltagare ökar och många har gjort väldigt bra ifrån sig.
   Tack, jag blir lite väl entusiastisk och vill mer än jag egentligen mår bra av. Men jag kan ju vila när jag kommer hem 😀

   Gilla

 2. Grymt bra jobbat med stolpletandet. Kan tänka mig att det var trevligt att ses över en stolpe, säkert många som längtat efter denna syssla.
  När jag gick hem från jobbet igår så spöregnade det. Fick hänga upp både mig och kläderna på tork. Underbart att få krypa ner för att värma mig efter det kallraset.
  Ny vecka så det är bara till att streta på!

  Kram

  Gilla

  • Tack! Så här i början av säsongen vill jag mer än jag egentligen bör men det är så roligt så jag kan inte låta bli 😀 Många verkar tycka likadant så den här friskvårdssatsningen, som är helt gratis, verkar väldigt lyckad.
   Spöregn har jag klarat mig ifrån men jag kan tänka mig att en varm säng, eller var det ett bad (det framgår inte riktigt), kändes väldigt bra efter din promenad hem.
   Kram

   Gilla

 3. Det verkar vara många som håller på med det här, jag har inte satt mig in i hur det fungerar. Ska man via mobilen checka av liksom att man varit på plats?
  Jag kommer inte ihåg vad det hette som nästan alla för några år sen sysslade med att hitta via mobilen. Men jag minns när vi var i Tokyo att min son plötsligt stannade upp i någon korsning och sen såg jag en massa japaner stå med sina mobiler på samma ställe.
  Kram

  Gilla

  • Det är många över hela landet och det ökar för varje år. Man laddar ner appen hittaut.nu och registrerar sig i den. Sedan väljer man ort och får fram karta med alla områden och var stolparna finns. Jag har valt att ha gps:en kopplad till kartan för att underlätta sökandet och i många fall skulle jag ha gått vilse utan den funktionen.
   Jag tror att du menar Pokémon GO, som väldigt många höll på med då och en del fortfarande tycker är kul.
   Kram

   Gilla

 4. Lundvivan var jag tvungen att googla för att ta reda på skillnaden mot gullvivan. O det är bland annat den blekare färgen på blomman som jag noterat. Så kul att ni åter kommit igång med uteaktiviteterna med stationer att hitta. Jag tror Fredriksberg ska ha något liknande i sommar, typiskt när jag inte är kvar! Men nu får jag istället nya tassemarker. Flugsnapparen hade jag inte känt igen alls, vad du kan! Hoppas nu att vi får lite bättre väder så man slipper blöta ner fötterna när man går ut. Vi fick ställa in första trimbingon idag pga ihållande regn. Jag skulle ha hängt upp bingosiffertavlorna runt banan men slapp. Hoppas på bättre väder nästa vecka. Kram

  Gilla

  • Jag har nog gjort misstaget att kalla lundvivan för gullviva någon gång men den ser ju faktiskt lite annorlunda ut. Fina är de båda två och man blir glad när man ser dem. Du får nog fullt upp i alla fall i sommar utan att leta stolpar. Flyttbestyr och nära och kära i närheten kommer att ge dig sysselsättning ändå 😀
   Det är tack vare min mans idoga tjatande som jag har lärt mig bl a flugsnapparen. Vi hade både svartvit och grå flugsnappare boendes hos oss i Optand men jag lärde mig aldrig lätet. Det fick räcka med att känna igen dem till utseendet.
   Fötterna har blivit blöta varje gång jag har gett mig ut de senaste dagarna men det är inte hela världen. Man kan torka både skor och sig själv när man kommer hem. Vädret verkar bli något bättre de närmaste 10 dagarna men någon regnskur blir det lite då och då.
   Kram

   Gilla

 5. Underbara bilder från din promenad – och lundvivan är såå fin. Tyvärr har jag bara sett den odlad, aldrig ”i frihet” …
  Bra jobbat med din stolpjakt – bara vi kommer i ordning i Finspång ska jag sätta igång jakten också. Har ju förberett mig som jag skrev i förra kommentaren 🙂
  Ha en fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Jag har nog lite slarvigt kallat den här vivan för gullviva förut men rätt ska vara rätt och den har ju ett eget namn. Den kanske har spritt sig från trädgårdar i närheten liksom en hel del andra växter gör.
   Jag tror att du kommer att gilla att gå på stolpjakt 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s