Två fågelsjöar på samma dag

Efter frukosten och en stunds tittande på ”Morgonstudion” beslöt jag mig för att åka till Lillsjön för dagens promenad. Än så länge är det för tidigt för nykläckta små dunbollar men de vuxna är också ganska trevliga att titta på. Jag hade inte räknat med att få se så många andra fåglar än gräsänder och måsar men jag hade lite tur. Tyvärr hade jag bara mitt standardobjektiv med mig och fåglarna ville inte komma nära mig och visa upp sig. Men det syns ändå vilka sorter jag såg och det får jag nog vara nöjd med.

Den första fågel jag såg var en brunand.

De skränande skrattmåsarna hördes lång väg.

Jag fick syn på några små, mörka prickar en bit bort och vände kameran ditåt. Det var svårt att urskilja några färger eller detaljer och inte förrän jag kom hem och ljusade upp motivet lite kunde jag vara säker på att det var två svarthakedoppingar.

Jag kom tillbaka till den lilla pyttesjö som jag började vid och nu simmade paret knipa sakta fram.

Det blev inte en särskilt lång promenad och när vännen Anna-Lena skrev och frågade om vi skulle gå runt Ändsjön tillsammans hängde jag gärna med. Jag borde ha lärt mig av morgonens upplevelse att jag skulle ha tagit det större objektivet men så smart var jag inte. Uppifrån fågeltornet såg vi bl a herr och fru vigg.

Så småningom kom en liten svarthakedopping simmandes. Förmodligen fick Anna-Lena mycket bättre foton med sitt större objektiv men återigen…det syns i alla fall vad det är jag har försökt fota.

När vi gick vidare, under glatt samspråk, hörde vi några skrik och undrade vad det var som lät. Vi tog oss närmare sjön och fick se två sothönor. Om det var de som skrek vet jag inte men vi såg inga andra fåglar i närheten.

Kanske blev det här dagens bästa och skarpaste bild med ett tydligt motiv.


16 comments

 1. Det är lätt att vara efterklok men även om du inte hade med dig det optimala objektivet så tycker jag ändå att dina bilder blev bra. Inte är det lätt att fotografera fåglar men jag tycker att du lyckades bra. Så trevligt att få promenadsällskap runt den ena sjön i alla fall.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Jag släpar oftast inte med mig det större objektivet men egentligen är det inte så stort så att det skulle kännas alltför otympligt. Bilderna blev nog så bra de kunde bli med det avstånd som var och jag får nog vara nöjd med det. Men tack för dina snälla ord 😀 Det är kul att någon gång ibland få promenadsällskap och babbla av sig lite.
   Kram

   Gilla

 2. Vilket fågeleldorado! En brunand har jag aldrig sett, sothönor sällan och doppingen är inte heller bekant.Fotona duger alldeles utmärkt, varför släpa runt med ett tungt stativ? Men det är klart, när det blir barnkammare där då kanske du kan ta med stora objektivet för de är ju så många och smååååå!
  Kram från pörtet

  Gilla

  • Jag har haft svårt för att lära mig sjöfåglar tidigare men jag märker att jag, sedan jag flyttade hit, faktiskt känner igen några stycken nu. Det skulle min man ha vetat efter alla år av försök att få mig riktigt intresserad 😀 Jadå, jag är nöjd med bilderna efter de förutsättningar som fanns. Men man vill ju alltid att fotona ska bli ännu bättre. När det är dags för alla söta pippibebisar hoppas jag att jag ser dem på närmare håll vid Lillsjön. Där har jag haft tur förr.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Mycket trevlig promenad med fågeltema du fick till. Så roligt att fotografera fåglar. Jag måste ta mig en runda också, blev taggad nu när jag ser dina foto, Snart kommer de små dunbollarna också, då blir det extra trevligt.
  Ha en underbar onsdag!

  Kram

  Gilla

  • Det har blivit en del fågelfotografering ett tag men det är ju så kul när man börjar se dem igen 😀 Du har ju rena rama fågeleldoradot i närheten på södra delen av ön så du kan nog få se många fina flyttfåglar. Eller de kanske redan har passerat där. Men sjöfåglar finns det säkert och kanske har de redan ungar nere hos dig.
   Tack och detsamma. Det är väldigt mulet och med tidvis regn så kanske tar jag det lugnt och stannar inne i dag. Jag gick ju faktiskt två promenader igår 😀
   Kram

   Gilla

 4. Jeg gleder meg til de små nøstene av noen andunger kommer. Da skal jeg kjøre til et vann i Oslo som er kjent for sitt yrende fugleliv. Men det er nok en måned til før de små nøstene svømmer rundt. Jeg har tatt meg ferie noe dager, så jeg skal kose meg med fotografering. Det ser ikke så lovende ut i dag, da høljer regnet ned, men Hr Yr har lovet bedre vær i ettermiddag.

  Gilla

  • Ja, det gör jag också. Det är ju så himla fina och jag hoppas att jag kan komma riktigt nära när de har kläckts 😀 Kanske får jag tillfälle när jag åker ner söderut. Här är det lite småregnigt i dag så det blir nog ingen promenad. Vad bra att det blev två rundor igår i stället 😀

   Gilla

 5. Jag tycker det var jättefina bilder. Det är så roligt att spana på fåglar. Vi har ju ett vattenrike där jag bor och där är jättemycket fåglar. Tåget går alldeles jämte så jag får se alla möjliga fåglar när jag åker förbi. Är faktiskt en sak jag saknar med att jobba hemifrån, trodde jag väl aldrig.
  Kram

  Gilla

  • Tack! De är ok och bättre blir det inte på det avstånd som var. Visst är det kul att titta på fåglar. Ännu roligare är det om man känner igen några av dem och kanske t o m kan identifiera hur de låter.
   Det är nog skönt att kunna jobba hemifrån men det är klart att du saknar vissa delar. Jag håller tummarna för att det blir en lagom mix av hemarbete och arbete på kontoret för dig när pandemin är över.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s