Kakbak

Vad gör man en regnig dag när energin inte är på högsta nivån men man ändå vill sysselsätta sig. Jo, man kan t ex baka. Egentligen var det inte meningen att det skulle bli kakor. Jag hade tänkt prova ett recept på flapjacks, sådana som jag tidigare har köpt som havrebar och som jag gillar. De är bra att ha med sig som en energireserv ifall man är ute längre än det var tänkt. När jag sökte på nätet efter större förpackningar, än bara en enda bar, hittade jag inga som kostade mindre än 14 kr/st om jag slog ut kostnaden inkl frakt. Men det dök upp några recept på hemmagjorda varianter och jag hade alla ingredienser hemma.

Det var inte svårt. Bara att smälta margarin (smör om man inte är vegan) och sirap och sedan blanda ner övriga ingredienser. Snabbt och lätt gjort och sedan skulle de vara i ugnen i 15-20 minuter. Ja, det är jag som har norpat några stycken men man måste ju smaka när man har bakat. Jag konstaterade att det var bra att jag hade minskat på sockret lite och nästa gång ska jag minska ännu mer. De blev väldigt goda med lite smaksättning av kanel och ingefära. Det är en hel del nötter och mandlar nerhackade också men de blev inte som de flapjacks man köper. De här blev smakrika havrekakor och smaken är mer naturlig och utan tillsatser med E-nummer eller emulgeringsmedel. Nu när jag vet hur mycket socker och sirap det är i vill jag inte ta med dem som energipåfyllning. Det får bli en kaka till kaffet någon gång ibland.


16 comments

 1. Intressant, har du någon länk till receptet? Hur förvarar man? Vet du något om hållbarheten? Jag får då och då blodsockerfall så detta skulle kunna vara något även för mig.

  Gilla

  • Det finns flera recept om du googlar flapjack. Det varierar lite med innehåll, t ex var det hallonsylt och vaniljsocker i ett recept. Det står att de går bra att frysa och jag har fryst in nästan alla mina. I det här receptet är det alldeles för mycket socker enligt mig så jag rekommenderar att minska rejält och sedan smaka på smeten innan den hälls i formen.
   https://www.svt.se/recept/flapjacks

   Och så till följetongen om kommentarer 😀 Jag trodde att jag fick in kommentarer till dig via mobilen men ingenting verkar fungera. Jag fortsätter att försöka och någon gång ska det väl funka.

   Gillad av 1 person

 2. Dom ser väldigt goda ut. Det är roligt att baka men det är väldigt sällan jag gör det. Det har kommit några regndroppar här med, jag har sprungit ut och in med plädar och kuddar hela eftermiddagen.
  Kram

  Gilla

  • De blev goda. Inte bland de godaste jag ätit men goda 😀 Jag bakar inte heller ofta men ibland får jag för mig att jag ska göra det och då måste jag utgå från vad jag har hemma.
   Det verkar som om du har fått konditionsträning idag när du har rest dig upp, sprungit ut och hämtat plädar och kuddar och sedan in igen för att senare upprepa allt flera gånger 😀
   Kram

   Gilla

 3. Duktigt av dig. Men lite trist att du fick en aha-upplevelse om innehållet, o då menar jag sockret.
  Jag har ju funderat på att göra saft, både på älggräs och rallarros, men blir totalt avskräckt när jag ser mängden socker som används! Så nej, jag skippar saften, Jag har ju varit utan socker i över tjugo år, (i stort sett förutom visst dolt socker o ev. socker i öl) o är väldigt känslig för söt smak. Söt-stark kan vara god dock, t-ex sweet-chilisås. Men det är en annan historia. Hoppas du får en trivsam helg, kram från pörtet

  Gilla

  • Haha, jag kanske borde ha köpt de havrebars som jag egentligen var ute efter och fortsatt tro att de är relativt nyttiga 😀 Jag kollar alltid innehållsförteckning för att se att det jag köper är veganskt men jag tänker inte så mycket på allt det andra.
   Jag köper lightdryck i stället för juicer och andra drycker med mycket socker. Det är inte heller bra men då kan jag bälga i mig massor utan att känna att kläderna krymper 😉 Jag gillar sötsaker men försöker hålla nere lite, förutom drickan. Det finns massor av socker i mycket av det vi äter så det är svårt att helt vara utan. Men bra gjort av dig att vara så konsekvent 😀
   Kram

   Gilla

 4. Bra jobbat! Jag bakar sällan, mest blir det nog under vintern … men dina kakor, eller flapjack ser goda ut – ska googla och se vad jag hittar för recept.
  Ha en fin lördag!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Det var väldigt lättbakade kakor och man kan variera smaksättning efter eget tycke. Jag blev jättenöjd men det är inte fantastiskt goda kakor. Goda havrekakor helt enkelt 😀
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. En kaka till kaffet någon gång är absolut inte fel men som energipåfyllning ska man kanske ta ett annat alternativ. Hur som helst så tycker i alla fall jag att bakning är avkopplande och kul 😀 Nytta med nöje helt enkelt!

  Kram

  Gilla

  • Till kaffet är det gott med en lagom stor sötsak men jag vill inte ha socker som energipåfyllning. Möjligtvis om jag fikar under utflykten men då fyller kakan inte riktigt samma syfte. Det är roligt att baka ibland. Det är bara det att jag måste göra av med det jag har bakat också 😀
   Kram

   Gilla

  • Jag gillar sötsaker men det kan bli lite för mycet av det goda ibland. De här kakorna behöver absolut inte så mycket socker som anges i receptet och nästa gång blir det ännu mindre av den varan.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s