Morgon i Östersund

Igår ville jag vara på plats och börja gå runt i stan innan folk började röra på sig. Jag parkerade därför bilen vid Badhusparken strax efter sju på morgonen. Helt ensam fick jag inte vara. Det var lastbilar som levererade varor, en sopbil, hantverkare av olika slag och en och annan person som, liksom jag, var i centrum av någon anledning. Jag valde en relativt tidig tidpunkt eftersom jag helst inte fotograferar bland människor. Men kanske hade det varit bättre med ett folkmyller. Jag kanske hade kunnat känna mig mer anonym då i stället för att folk, som det blev nu, tittade undrande på mig. Jag försökte vänta ut de som gick så att de inte skulle känna sig obekväma men helt lyckades jag inte. Jag tror dock inte att det går att identifiera någon av de som figurerar långt bort i bilderna.

Jag började med att gå från sjön och upp till Stortorget. En ganska ödslig, stor plats när det inte är något evenemang på gång. Fina blomsterarrangemang mötte mig och de lyste upp det ödsliga torget. Nu verkar det kanske som om jag inte gillar det här torget. När det byggdes om för ett antal år sedan var det väldiga diskussioner för och emot och ett av argumenten mot var att det skulle bli just en tom och ödslig, stor plats. Det fanns många fler argument från båda sidor men jag tyckte att det i stort blev ganska bra. De invändningar jag höll med om var mest att det var en absurd idé att värmeslingor skulle hålla snön borta på vintern. Dyrt och onödigt och inte särskilt passande när man kallar sig ”vinterstaden”. Efter några år kom de styrande på bättre tankar och torget fick vara ouppvärmt. Även de gula stenar som omger torget fick mig att tänka att kommunen hade fått storhetsvansinne. De importerades för dyra pengar i stället för att använda den sten som bryts i Jämtland. Stenarna är inte särskilt gula längre men nu är det gjort och som jag skrev, jag tycker att det är ett ganska fint torg. Särskilt när det händer något där.

I början av juli flyttade eventcontainern URBAN in på Stortorget. Enligt hemsidan är URBAN ”ett härligt ställe på torget i Östersund där kan du sola, sitta, chilla, snacka, köpa juice, låna spel, spela fotboll och äta bär. Vi som står bakom alla aktiviteter och skojigheter på URBAN är Destination Östersund!”

Sedd från framsidan ser man att trappsteg, som är tänkta som sittplatser, leder upp till ett soldäck.

”Urb” betyder stad på latin och tanken var att skapa en liten ”stad” i staden. En rolig följd av att kalla den URBAN är att det ställs många frågor om vem Urban är. Tyvärr kan namnet tolkas som att det finns ett motstånd mot landsbygden men så är definitivt inte tanken och inget namnbyte är aktuellt. Varje vecka presenteras en av byarna i Jämtland och förutom information om byn får även namnet pryda sidan på URBAN. När jag ser namnet på veckans by i skrift inser jag att om man inte vet hur det uttalas så blir det kanske Offer-dal. Men det är ingen dal där det offras personer eller något annat (I alla fall inte numera. Jag har inte hittat någon information om att det har skett tidigare heller). Jag har försökt hitta ett ord som har samma betoning och om ni först säger ”ungefär” och sedan ”Offerdal med samma betoning (betoning på a) så kanske det blir rätt 😀

Lite anonymt, i utkanten av torget, står en kör (konstverket heter ”kören”). Ibland kan man höra dem sjunga men när jag var där var de helt tysta.

Jag hade sällskap en stund av den här fina måsungen. Jag hoppas att den hade sin mamma någonstans i närheten.

Storgatan.

Prästgatan. ”Hängmattestolarna” får användas av alla och jag har sett många, mest barn och ungdomar, gunga i dem.

Jag gick upp till nästa väg och vandrade genom Kyrkparken och förbi Gamla kyrkan.

I nivå med Stortorget vände jag ner mot Storsjön igen. Ni har nog redan förstått att det är Frösön som syns på andra sidan.

Ett litet urval av de olika Birger-varianterna. Birger är Storsjöodjurets son och varje år erbjuds butiker, personer, föreningar etc att sponsra och måla en Birger. Jag gillar alla men har ändå en favorit. Den som är i andra raden och längst till höger. Den ser så härligt falsk och manipulativ ut. Tvärt emot egenskaper jag vanligtvis uppskattar.

Jag lämnade centrum och följde vägen förbi sjukhuset och bort mot ställplatsen för husbilar.

En ganska fin plats och många husbilsägare har genom åren hittat hit. Men är det verkligen en ställplats för husbilar? Jag googlade och Östersund har tre ställplatser men den här finns inte angiven. Då är det mer förklarligt att varken el, färskvatten eller toaletter finns att tillgå.

Hmmm, inte tillåtet alltså. Men kommunen verkar inte agera och jag tror att de låter folk ställa sig här så länge det inte blir nerskräpat eller förstört på annat vis. Under Yran-veckan brukar camping i alla fall tillåtas och då brukar platsen vara full av tält.

Jag vände och tog strandpromenaden tillbaka. Här fick jag med tre broar i samma bild. Bilbron och gångbron mellan Östersund och Frösön i förgrunden. Till höger i bilden och mellan broarna syns Vallsundsbron, som går mellan Frösön och ”Annersia”.

I Badhusparken var jag helt ensam och caféet hade inte öppnat än.

Bakom caféet ligger minigolfbanan.

En sista titt ut över båthamnen och sedan var jag framme vid min bil. En lagom lång och väldigt skön promenad.

I dag, när jag stod i köket, tittade jag ut och funderade på vad den här båten och vattenskotern höll på med. Båten cirklade runt, runt och vattenskotern följde efter och körde ibland tvärs över de svallvågor som blev. Några gånger stannade de till sida vid sida och sedan gjorde de om samma manövrar igen. Jag drog slutsatsen att det antingen är en klok förälder som vill lära sin ungdom att hantera skotern innan han/hon får köra på egen hand eller så kanske det är någon slags förarutbildning som pågår. Det finns ju förslag på att det ska införas och det finns säkert möjlighet att skaffa ett förarbevis redan nu. Hur som helst så gladde det mig att i alla fall någon inser att det krävs träning innan man kan klara av en så snabb och tung maskin.


19 comments

 1. Det är vackert i din stad. Kören var en rolig staty, påminner om en som finns i Malmö men där står dom på rad och spelar instrument. En gång hade en kille ställt sig i raden och spelade saxofon och det lät jättefint och såg roligt ut. Det är bra när man satsar på att försköna stadskärnan, inte bara med blommor utan lite annorlunda sittplatser. I min stad så håller stadskärnan på att dö ut p g a att ett köpcenter öppnat utanför stan. Men många handlare kämpar i stan och försöker hitta på nya saker.
  Kram

  Gilla

  • Städer som ligger vid vatten får mycket gratis därifrån. Det blir vackert när man kan se ut över vatten 😀 Jag gillar småstadskänslan. Lagom storlek för mig.
   Det såg säkert väldigt kul ut med en levande person mitt i statyn. Det kanske har hänt något liknande här men jag har inte sett det.
   URBAN kom till just för att locka folk till centrum och få torget att bli lite mer levande. Runt om torget finns utomhusserveringar och det finns trappor som används som sittplatser. Men det är kul när något händer mitt på torget. Hur det går med handeln i våra centrum framöver kan vi inte veta men ganska många små butiker får nog svårt att överleva.
   Kram

   Gilla

 2. Vilken härlig promenad och så fina bilder. Jag vet faktiskt inte vilken Birger som är min favorit men jag vet så pass mycket att det är inte samma som du valde!

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det var skönt med en tidig morgonpromenad på de nästan tomma gatorna i Östersund. Orsaken till att jag föll för just denna Birger är nog att jag skrattade till åt hans ansiktsuttryck när jag såg det. Lite kul med en annorlunda och inte så snäll Birger 😀
   Kram

   Gilla

 3. Fina bilder från din stad även om staden verkade mer ödslig än jag tror den är. Helt beroende på den tidiga timmen.

  Apropå den förbjudna ställplatsen, kan det bero på coronan att ingen agerar mot de som står där. Vi ska ju inte tränga ihop oss. Bara en tanke som slog mig. Östersund och Frösön har jag fina minnen av, trots att jag egentligen inte minns något av det. Bara att jag trivdes där 😉 Det är mellan 30-40 år sedan jag var där senast, som är enda gången hittills. Staden har säkert förändrats en del sedan dess också 😉 Tack för alla fina bilder du delar med dig av.

  Gilla

  • Tack Mia! Ja, staden är inte vanligtvis så folktom men i år är det nog en stor skillnad på vilka som hörs och syns. Normalt är det fullt av norrmän överallt på sommaren. Jag har inte varit inne i stan mitt på dagen sedan corona bröt ut men kanske är det en större mängd svenska turister där i år.
   Jag tror inte att coronapandemin är en faktor i att husbilarna får stå där. Jag har sett husbilar och husvagnar där under lång tid tillbaka. Anki, som är en van husbilsåkare, säger i sin kommentar att så länge man inte fäller ut markisen eller ställer ut bord och stolar så räknas det inte som camping. Då är det parkering och det är inte förbjudet. Det gäller att känna till kryphålen 😀
   Det var ju synd att din resa norrut inte blev av i år men du kanske kommer förbi här nästa sommar i stället. Det är nog dags att friska upp dina minnen härifrån 😀

   Gillad av 1 person

 4. Tack för den trevliga rundvandringen i din fina stad! Så roligt att få gå med dig så här … och jag brukar göra som du och gå under tidiga morgontimmar om jag får välja 🙂 Jättefina bilder!
  Ang. platsen där husbilarna står, så ser det ut som en trevlig plats för en natt 🙂 Om man inte fäller ut markiser och plockar fram bord och stolar så räknas det inte som att man campar, utan bara som parkering och det brukar vara tillåtet om det inte står parkering förbjuden.
  Ha en fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Tack själv för att du ville hänga med 😀 Jag har alltid tyckt att morgonpromenaderna är de skönaste promenaderna men nu, när jag inte har en hund längre, har mina vanor förändrats. Det är lite synd eftersom jag fortfarande tycker att det är finast på morgnarna. Men det är ganska skönt att ta det lugnt på morgonen också 😀
   Tack för att du förklarar vad som gäller med camping/parkering. Det är en fördel att känna till de kryphål och regler som gäller. Då kan de husbilar jag såg lugnt stå kvar på den fina platsen. Men jag såg faktiskt ett tält också och det kanske inte är helt ok. Jag tror ändå att kommunen väljer en mjuk linje så länge det inte blir nerskräpat.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Vilken supertrevlig guidning genom staden som jag inte alls var bekant med. Nu är jag lite bevandrad, och tycker det känns som en modern och ren stad. Själva centrum med sin gågata liknar de flesta städer, har dock inte sett några hänggungor i Ludvika! Nog är det väl camping om man med husbil eller-vagn står över natten? Vi har en uppställningsplats inne i byn utan service, gratis förstås, men där är det tvärtom välkommet för ekipage att stå.
  Birger-figurerna var något helt nytt för mig, sjöodjuret känner jag förstås till. Bedårande söta, finns säkert också som souvenirer? Skulle inte kunna låta bli att köpa en! Hade valt den längst till vänster i andra raden, han som blundar så sött!
  Kramen

  Gilla

  • Tack, det är inte lätt att göra staden rättvisa genom några få foton men en liten aning får man kanske om hur det ser ut. Östersund är nog en ganska modern stad och ren är den nog också. Jag tror att det finns en ganska aktiv företagarförening i centrum som försöker få fram idéer om hur det ska fortsätta att vara ett levande centrum. Jag vet inte hur illa det är här och hur många konkurser det har varit men jag gissar att en hel del butiker har fått stänga pga corona.
   Jag trodde som du, att det är camping om man övernattar med sin husbil eller husvagn. Men Anki har säkert koll på vad som gäller och enligt henne är det inte så. Så länge man inte ställer ut möbler eller fäller ut markisen så är det parkering.
   Jag har inte sett några mini-Birger´s någonstans. I alla fall inte i det här utförandet. Men det vore kanske en bra affärsidé 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Så roligt med stadsbilderJag gillar gamla kyrkan men tycker att den nya ser ut som en fabrik. Skitful. Badhusparken är fin men torget si så där. Det gamla var trevligare. Birger i alla storlekar gillar jag. Jag har inte varit till stan på länge nu. Senast var i maj när Sofiepropp fyllde år men då var jag inte in i centrum. Nu är jag väl nödd och tvungen att åka dit i september för då ska jag operera bort roten som sitter kvar i käken efter misslyckade tandläkarutdragning men det blir ju inte någon nöjestripp precis. Roligt att se lite bilder, tack för det.

  Gilla

  • Jag är nästan aldrig inne i centrala stan heller så det var roligt för mig också att få se hur det ser ut 😀 Jag kan hålla med om att gamla kyrkan är finare. Jag gillar små kyrkor mer än de stora som oftast är väldigt utstyrda inuti. Birger blir man alltid glad av och nu finns han i många variationer i stan 😀
   Du har inte någon rolig anledning till kommande besök i Östersund. Om du mår bra efter tandläkarbesöket och är sugen på kaffe så är du jättevälkommen till mig. Men kolla först så att jag inte är borta på den lilla roadtrip jag planerar i början av september.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s