Funderingar som kanske blir planer

Innan jag berättar om vad jag funderar på vill jag ta med er till en plats som förra sommaren var en riktig fågelbarnkammare. Då kom jag riktigt nära både kullar med gräsänder och sothönor och jag fick massor av fina foton på de små dunbollarna och deras föräldrar. För knappt två veckor sedan lurade jag med mig vännen A-L dit i tron att vi skulle få se samma fina syn. Men det fanns inte en enda liten fågeunge och bara någon vuxen gräsand. Orsaken är att det har grävts och gjorts i ordning där för att kommunen vill ha bättre rening av regn- och spillvatten. Jag tror i alla fall att det var så det stod på skylten. Det är inte så lätt att minnas allt. Men grävts har det gjorts och en slags avdelare har byggts i den lilla dammen. Naturligtvis vill inga fåglar bo och lägga ägg där så jag kunde inte visa A-L det jag hade tänkt.

I dag åkte jag åter till samma område för att leta efter fler checkpoints (jag har snart hittat 200 av 300 i kommunen) och jag tog en liten omväg runt den lilla dammen. Det var riktigt sorgligt. Eller kanske är det jag som lägger in mänskliga värderingar i det jag såg. Där låg en ensam gräsandshona i gruset och lite längre bort stod hanen och spanade uppe på de nyligen ditlagda stenarna. Jag inbillade mig att han stod där och spanade sorgset efter alla kompisar och kanske efter alla de ungar som de inte fick i år.

Jag lämnade det ensamma andparet och gick en liten runda. Inte så lång som de jag har gått tidigare men jag kom iväg senare i dag och värmen kändes lite besvärlig. När jag kom hem satt tre av grannarna och fikade på en uteplats och jag blev inbjuden. Det var första gången de andra tre fikade tillsammans och det var trevligt att få vara med. Jag gick först in till mig och bytte om till något svalare, hämtade lite iKaffe (en havredryck att ha i kaffe eller te) och satte mig i soffan hos de andra. Tre av oss har bott i Optand och alla har vi fina minnen därifrån. En kul tillfällighet.

Nu till mina funderingar. Jag och min syster hade planerat att göra en resa till Nordkap i augusti men, som så mycket annat i dessa coronatider, ställdes den in. Men jag tycker att det vore väldigt kul att göra en lite kortare resa norrut. Ni har nog alla sett bilder i nyhetssändningar om hur vägen över Stekenjokk har haft snökanter på ca sju meter och kanske har ni också sett hur snöröjningsmaskinerna nästan försvann i snömängderna. Just den delen av Vildmarksvägen lockar mig väldigt mycket. Jag har åkt den här rundan tidigare med husvagn och jag vet att det finns hur mycket som helst att se. Vackra, storslagna vyer, samiska kyrkbyar, vattenfall och forsar och kanske hittar jag även kantareller. De är sällsynta här där jag bor men där uppe, i fjällvärlden, har vi hittat ganska stora mängder. Att jag väntar till månadsskiftet augusti/september beror både på ett förhoppningsvis bättre coronaläge och på väldigt mycket färre mygg den tiden. Det är ju även svamptider då och det är en anledning bara det. Vi får väl se hur det blir. Jag bestämmer mig inte än utan väntar någon månad.

Min bostadsrättsförening hade årsmöte ute i gröngräset igår och alla höll bra avstånd till varandra. Via en högtalare fick vi höra om alla siffror och det valdes folk till diverse positioner. Lite kul var det att förutom 42 röstberättigade lägenhetsinnehavare var även två s k övriga med (sambo eller gifta med ägare till lägenheter). Enligt stadgarna var vi tvungna att rösta om det var ok att dessa två ”övriga” var med. Där satt vi på en gräsmatta mellan flera hus och alla som bor där kunde öppna fönstret och lyssna. Men vi röstade om bara två av dem, de som satt med oss på gräsmattan 😉


18 comments

 1. Jag känner mig inte lurad…
  Vildmarksvägen lockar mig också. Det skulle vara roligt att åka den någon gång. I år tror jag inte att det blir, min längsta resa (kanske) går till Luleå, via Umeå, och efter den är jag nog ganska mätt på bilkörande.

  Gilla

 2. Tråkigt med fågelspaningen som inte blev som tänkt, men om bara något år blir det nog bättre igen – och renare vatten 🙂
  Låter som en helt underbar resa – ja, du har ju redan gjort den gång – och vi gjorde den i juni 2014 – och jag skulle gärna göra den igen.
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Jag hoppas att det blir så för det var en riktigt fin plats för att komma nära de små sötnosarna.
   Jag har minnen från när jag var barn när vi åkte den vägen och jag har kort på hur jag sitter på snön bredvid vägen mitt i sommaren. Senare har jag åkt den rundan med husvagn två gånger och det har alltid funnits något nytt att se. Det skulle vara jättekul att både återse vissa platser och upptäcka nya 😀 Jag hoppas att du och Lasse får möjlighet att komma dit också.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Oh, det låter ju helt underbart, bara namnet får mig att längta! Jag har inte varit längre norrut än Umeå och därikring har jag mest bara sett staden då exets dotter med familj bor där. Självklart ska ni planera en resa upp dit. Jag följer gärna med på corona-avstånd, jag vet hur duktig du är med kameran och vill se massor av foton! Kram

  Gilla

  • Ja, det är en sagolikt vacker väg med massor att se. Umeå ligger ungefär i jämnhöjd med Strömsund, där Vildmarksvägen startar, så du har nästan varit lika långt norrut 😀 Det är bara jag som ska åka. Jag har i alla fall inte tänkt att någon annan vill följa med. Men det var kanske lite oklart i min text där jag skrev om att min och min systers resa blev inställd. Men jag har ju upptäckt att jag faktiskt kan ha trevligt på egen hand 😀 Och du är jättevälkommen att hänga med. Om det blir av, ska jag tillägga.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Det låter som jättehärliga semesterplaner. Så spännande och annorlunda natur där uppe.
  Vi hade också årsmöte utomhus och med högtalare. Jag var inte med men det kändes lite konstigt att folk runtomkring kunde lyssna på det hela.
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag tror att jag skulle få ut mycket av den resan…om den blir av. Vi får väl se hur det är med resedirektiv och annat då. Det är stor skillnad på naturen där uppe och hos dig men det finns massor att njuta av söderut också.
   Det är kanske vanligt att hålla möten utomhus när vädret tillåter. Det är ju bra att det går att göra så när det är som det är.
   Kram

   Gilla

  • Det tycker jag också och om det inte blir starkare reserestriktioner igen så ska jag försöka komma iväg. Jag måste ha varit lite otydlig eftersom flera har tolkat det jag skrev som om min syster är med i de här planerna. Det här är bara mina egna funderingar och det känns helt ok att åka på egen hand 😀
   Kram

   Gilla

 5. Hoppas din resa blir av. Då hinner du ge mig massor av tips på fina ställen att besöka, jag håller nämnligen på att planera min tripp dit inför 2021. Vi hade tänkt att åka i början på juni, just då de öppnar upp vägen, men kanske vi skulle vänta tills augusti/september istället. Det var just det där med myggen som jag ville undvika. Hur som så verkar det finnas hur mycket som helst att se, längtar massor. Finns det svamp? Då måste jag bara dit på hösten 🙂
  Trevligt med en liten fikastund med grannarna.
  Trevlig midsommar till dig!

  Stora kramen

  Gilla

  • Ja, jag hoppas också det. Jag har börjat planera och leta olika boenden men jag ska ha lite is i magen och inte boka ännu. Jag tror att början av juni är en bra tid att åka också. Det beror lite på vad man vill göra. Risken är kanske att man bara ser de höga snövallarna om det är lika mycket snö som i år. Men det går ju att gå ur bilen 😉 Kanske har inte myggen kommit igång riktigt då heller. Jag vill kunna vandra upp på fjället på olika platser och då tror jag att början av september är bättre. Vi har plockat ganska mycket kantareller men där det fanns ett år var det tomt några år senare. Man ska kanske ha tur med det också. Hoppas du har tid att lägga lite tid på Frösön på väg upp också 😀
   Ja, det var trevligt att fika och prata bort en liten stund med grannarna.
   Ha en jättefin och mysig midsommar 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s