Från mördarjakt till naturupplevelser

Jag var nog inte ensam om att följa förmiddagens presskonferens där vi fick besked om vad utredningen om mordet på Olof Palme har gett för resultat. Det bästa beskedet var nog att förundersökningen nu äntligen läggs ner, efter 34 år. Om de kom fram till rätt resultat kommer det med all säkerhet att tvistas om i all evinnerlighet, precis som det har gjorts under alla dessa 34 år. Jag hoppas att åklagaren har rätt i sin slutsats men det kommer aldrig att kunna bevisas till hundra procent. Det lät i alla fall som om slutsatsen var väl underbyggd. I alla fall så väl som det går utan den önskade tekniska bevisningen.

Alla vi, som var tillräckligt gamla för att nu minnas, vet säkert exakt vad vi gjorde när beskedet om mordet på vår statsminister kom. Jag var 24 år och tillsammans med min man och min några månader gamla son gjorde jag mig i ordning för att resa från vår bostad i Strängnäs för att besöka mina föräldrar i Linköping. Vi var nog lite i chock och vi lyssnade på radion hela vägen. Ett snabbt beslut kom om att endast sorgemusik fick spelas i radion och jag minns hur jag påverkades av denna tunga musik.

Efter presskonferensen i morse kände jag att nu räcker det för min del. Jag vill inte höra mer om detta nu och om jag lyckas undvika alla analyser och allt eftersnack återstår att se.

Jag tog med mig kameran och gick en promenad i stället och det höjde humöret rejält. Jag hade inte tänkt gå runt Ändsjön men när jag kom till stigen som leder dit fick jag ändå en impuls att ta den rundan. Jag hade bara mitt vanliga objektiv med mig så jag förväntade mig inte att kunna fota några fåglar men det finns ju andra djur. Här produceras det fler fjärilar. Vilken sort kan jag inte redogöra för och tyvärr blev inte bilden helt skarp.

Det finns säkert ett stort antal vattenväxter men förutom kabbeleka och näckros kommer inga fler namn spontant upp i min hjärna. Den här känner jag inte igen alls. På nästa bild syns den lite bättre.

Den här blomman hittade jag också i våtmark.

Harsyran känner jag i alla fall igen. På långt håll kan man tro att det är stora ytor täckta av vitsippor men man ser snart att det är helt fel blad och blommorna skiljer sig också en hel del från vitsipporna.

De flesta som bor norrut känner nog igen en hjortronblomma men kanske det inte är en lika välkänd växt söderut. Jag tror ändå att man kan plocka hjortron ganska långt ner i landet.

Kossor går också bra att fota med ett vanligt objektiv.

Rödblära såg jag i Motala för drygt en vecka sedan och nu finns den här också.

Jag såg en del fåglar, mest gräsänder, som såg ut att ligga och ruva men jag ville inte gå för nära och skrämma dem. Det här paret kom jag ändå ganska nära. Honan har precis börjat resa sig upp och hon har helt klart koll på mig. Jag backade snällt och då la hon sig ner igen. Snart simmar det säkert en drös med kanadagässlingar i den här delen av Ändsjön.

Jag kom hem från min promenad, fixade lite kaffe och gick ut på balkongen. Snart hörde jag ett tut och jag förstod att Thomée var i faggorna. Snart hördes hög musik och nu har tydligen sommarens olika turer startat. Det såg ganska tomt ut på båten men musiken dånade i alla fall. Alla turer är inte musikturer. Vissa utflykter går till Verkön och Verkö slott och andra gånger blir det bara en liten rundtur på sjön. En välkänd och omtyckt syn. Förr var den en ångbåt men numera drivs Thomée av en dieselmotor.

Mitt inbokade läkarmöte per telefon gick bra, precis som vanligt. Det var en för mig okänd läkare men han berättade att han brukade ta hand om levertransplanterade patienter i Örebro. Jag märkte att han kunde sina saker så det kändes bra. Vi konstaterade att jag mår bra, både enligt hur jag känner och enligt proverna. Ännu en gång frågade jag hur det förhåller sig med min immunnedsättning och tillhörighet till riskgrupp. Det kommer ju nya rön hela tiden och beskedet jag fick var ganska positivt. Det finns inget som tyder på att levertransplanterade skulle vara en riskgrupp och det finns t o m tecken på att ett sänkt immunförsvar till viss del kan vara en fördel. Det är ju immunförsvaret som sätter igång en aggressiv attack mot viruset och med det följer ibland ett svårare sjukdomsförlopp. Ett krig mellan immunförsvar och virus som kanske inte blir lika hetsigt om man är immunnedsatt. Det finns säker andra aspekter som inte är lika fördelaktiga men det gäller att ta fasta på det som är bra. Enligt den här läkaren kan jag även minska lite på den försiktighet som jag blev tillsagd att iakttaga efter operationen. Jag har två immunnedsättande mediciner och dosen har halverats för den ena och minskat från 10 mg till 2 mg/dag för den andra. Försiktig ska jag vara men inte riktigt lika mycket. Jag har ärligt talat redan börjat smygminska lite. Det händer att jag t ex sitter ute i solen utan solskydd lite mer än jag kanske borde 😉


25 comments

 1. Kul att se att Thomée är ute och rör på sig, fartyget har ju varit upplagt en tid med en oviss framtid. Gällande ”lösningen” på Palmemordet var det nog detta jag förväntade mig, en i mitt tycke inte helt osannolik lösning, minns den mannen från allehanda inslag i media på den tiden och uppfattade honom på den tiden som lite märklig. Jag hade svårt att få grepp om honom och tyckte att han var lite konstig, men man kan ju inte döma en person bara för att han är konstig. Det som var mest intressant var ändå att han ”observerats” i utredningen redan då men att man överhuvudtaget inte följde upp honom.

  Gilla

  • Ja, Thomée var nära ett tråkigt öde men räddades som tur var. Det skulle vara tomt på Storsjön utan henne (hm, båtar brukar vara feminina men Thomée låter inte särskilt kvinligt 😉 )
   Jag hade nästan glömt alla spår och alla personer men det kom snabbt tillbaka nu. Någon egentlig uppfattning hade jag inte förut. Jag tyckte nog mest att det var en spretig utredning utan att någon verkade veta särskilt mycket. Så var det ju också visar det sig och jag hoppas och vill tro att vi nu har fått reda på vad som hände. Men diskussionerna lär fortsätta länge.

   Gilla

  • Det var en skön dag för en promenad och lite skugga i skogen runt Ändsjön kändes bra 😀
   Det lär nog inte bli lätt att undvika diskussionerna om Palme men jag tänker inte engagera mig i vad som sägs.
   Jag har haft turen att nästan bara ha haft positiva läkarmöten om levern efter transplantationen. En stor förmån att få må så bra 😀

   Gilla

 2. Personligen tyckte jag att det var ett helt logiskt beslut. Mannen i fråga är död sedan tjugo år tillbaka så något annat fanns så klart inte att göra. Utredningen har kostat mycket i tid och pengar och ibland för man inse att man inte kommer längre.

  Vilka vackra bilder från din promenad. Det är verkligen skönt att komma ut och röra på sig. När man går med två hundar är det dock svårt att hantera en kamera samtidigt vilket är lite synd.

  Så skönt att samtalet med läkaren gick bra och att allt löper på som det ska.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, det var ett klokt och logiskt beslut. Det kom en tanke till mig om att det är synd om hans familj för de har ju ingen möjlighet att motbevisa beskedet. Men jag hoppas innerligt att de inte blir utsatta för några trakasserier. Även om det var en skilsmässa så måste det kännas svårt att få sin fd man utpekad som mördare. Ännu ett skäl till att jag verkligen hoppas och vill tro att de har hamnat rätt i sin slutsats.
   Det där med att gå med två hundar och försöka fota känner jag väl till. Det var inte alltid det lättaste men Nalle och Kasper var båda ganska gamla och lugna. Även om Miss T har lärt sig mycket på kurserna så är hon säkert ivrig och nyfiken på promenaderna 😀
   Jag förväntar mig aldrig något annat än att läkarsamtalen ska ge bra besked men det är ju trevligt att få bekräftat att man mår bra. Nu fick jag ju lite extra bonusbesked också 🙂
   Kram och detsamma!

   Gilla

   • Jag tänkte också på hans anhöriga. I det här fallet så går ju inget svar att få och kanske var det ett onödigt utspel. Samtidigt så är det viktigt att lösa ett mordfall. En balansgång helt enkelt…

    Kram

    Gillad av 1 person

 3. Jag är nog en av få som INTE minns vad jag gjorde när Palme mördades. Konstigt. Jag vet var jag var när Anna Lindh mördades. Och när World Trade Center kollapsade. Och Utöyamassakern… men inte Palmemordet.

  Gilla

  • Nu när du räknar upp alla de händelserna så inser jag att jag inte vet var jag var vid varje tillfälle. Men det finns väl någon anledning till varför vi minns vissa händelser mer.

   Gilla

 4. Jag tycker det är synd att det har framställts som att det skulle presenteras hur mordet gick till. Alltså lät det som att de hade någon slags bevis som var bindande. Genom det hade de höjt förväningarna, nu blev det en fullständig flopp känner jag.

  Det har säkert varit psykiskt jobbigt för sönerna Palme den här dagen då allt rivs upp igen. Tyvärr tror jag inte det är slutsnackat, många blev besvikna på att endast antagande presenterades. När han mördades låg jag i sängen, men minns exakt vad jag gjorde när jag hörde om mordet på radion på lördagsmorgonen. Tror väldigt många minns det.

  Gilla

  • Ja, jag blev också besviken och det var synd att de byggde upp förväntningarna så mycket. Men det här är inget jag har gått och grunnat på tidigare och det kommer jag inte att göra nu heller. Det var dock synd att det inte fanns teknisk bevisning så att fler kunde lägga ärendet till handlingarna nu.
   Det jag tänker mer på är just de efterlevande till både Palme och den utpekade.

   Gilla

 5. Först … såå skönt att dina prover är bra och att du fick ett positivt och bra samtal med läkaren!
  Palmemordet … jag minns att vi bodde kvar i Melby, mellan Norrköping och Linköping … och att det var en smärre chock att få beskedet på radion på morgonen. Äntligen ett klokt besked – att de lägger ner utredningen – närmare än så här lär de nog inte komma – rätt eller fel, det får vi nog aldrig veta – men jag lider lite med de anhöriga till den utpekade …
  Vilken härlig promenad – och så fina bilder! Fjärilarna är aurorafjärilar som gör fler aurorafjärilar ♥ Den vita blomman i närbild heter vattenklöver – och den rosatonade tror jag heter majviva – https://artfakta.se/artbestamning/taxon/primula-farinosa-221137
  Önskar dig en ny fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är alltid skönt att få bra besked om proverna men jag skulle bli förvånad om det någon gång skulle vara annorlunda. Jag har haft en väldig tur hela den här tiden 🙂
   Vi var nog många som blev chockade men nu är det hög tid att det blir ett avslut. Jag har inte tänkt nästan någonting på Palmemordet på väldigt länge men det var ändå spännande att höra hur de har kommit fram till just den här slutsatsen. För min del får det vara tillräckligt nu. Men diskussionerna kommer säkert att fortsätta i väldigt många år. Jag tänker inte delta eller lyssna. Det är de efterlevande till både offer och förövare som det är mest synd om. Inte kul att det aldrig tar slut.
   Tack snälla Anki för hjälpen med att namnge allt jag såg. Jag försökte hitta fjärilarna på nätet men lyckades inte. Jag känner igen namnet Majviva så det är mycket möjligt att du har hjälpt mig med den tidigare och nu ska jag försöka komma ihåg alla de här fina namnen. Aurorafjärilar såg jag när jag sökte men jag insåg inte att de kunde se så olika ut och att de även kan ha det här mönstret. Kul att veta 😀
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Vilka fina bilder!
  Skönt att allt var bra efter dina prover och tryggt med en erfaren läkare.
  Jag jobbade på tidningen när Palme mördades. Jag hade hunnir sluta för kvällen och åkt hem och lagt mig. Vår tidning var en av få som fick med nyheten och jag fick berättat att man fick göra om förstasidan, mannen som fick det uppdraget darrade rejält på händerna när han gjorde om sidan. Detta var innan datorerna gjort sitt intåg.
  Kram

  Gilla

  • Tack!
   Mina prover var lika bra som vanligt men det är alltid skönt att få det bekräftat. Läkaren gav ett bra intryck men han lär nog snart återvända till Örebro. Men jag ska inte ha någon mer läkarkontakt förrän om ett halvår, så länge allt är som det ska vara 😀
   Ja, jag kan förstå att det var med lite darriga händer som tidningen gjordes om. Vi var nog i chock många av oss. En gemensam overklighetskänsla.
   Kram

   Gilla

 7. Vilket fint telefonmöte du fick med läkaren, speciellt när det inte var någon du kände innan. Beskedet lät väldigt positivt, hoppas du tar det till dig! Jag måste erkänna att jag inte har en klar minnesbild över vad jag gjorde när Palme mördades. Förmodligen är jag den enda i landet som inte gör det…Jag kommer ihåg Estonia-förlisningen och många andra katastrofer men Palme…nä, jag reagerade först senare. Men, för mig som bara varit några få år i Sverige var inte han en sådan ikon som han var här. Jag var mitt inne i byte av arbetsplats, hade fått bästa jobbet på nystartad bank o min värld hade krympt ordentligt.
  Utan dånande musik hade jag gärna äntrat den båten på en tur, jag bara älskar sjö och hav!
  Kramen

  Gilla

  • Ja, det var ett bra och trevligt samtal och han hade bra svar på mina frågor. Jag har fått olika besked förut men jag väljer att tro på det här. Han var noga med att det inte var vetenskapligt bevisat men jag hade också hört om att ett starkt immunförsvar kan vara ett problem ibland.
   Nej, du är inte den enda som inte vet var du var när Palme mördades. Det har jag sett i kommentarerna. Jag minns inte var jag var vid alla katastrofer heller och så är det nog för de flesta. Jag kan inte påstå att Palme, som person, var en ikon för mig. Det var nog mer chocken över att vår statsminister blev mördad på det sättet. Att det kunde hända i Sverige. Så naiva vi var.
   Det är inte alltid det dånar av musik från båten men musikturerna är väldigt uppskattade. Jag föredrar turen till Verkö Slott där man kan äta en god, förbeställd middag eller njuta av medhavd matsäck i de vackra omgivningarna 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. Härliga foton som alltid! Den lila lilla skönheten är en Majviva. Tänk så mycket vackra blommor det finns. Något som jag tänkte på då jag var på ön senast var hur mycket fint gräs det finns. Hur många sorter som helst. Jag tänkte att jag skulle lära mig några men det får nog vara tills jag fått kläm på alla 20 orkideér jag förhoppningsvis kommer att ha i minnet innan sommaren är slut.
  Mordet på Palme är en gåta och så lär det nog förbli för mig.
  Vad häftigt med en båt som glidande runt på sjön. Den åker vi när jag kommer till dig 🙂
  Önskar dig en trevlig lördag! Jag ska förhoppningsvis sova bort min.

  Kram

  Gilla

  • Tack! Ja, i en annan kommentar har jag också fått veta att det är en Majviva så nu är det dubbelbekräftat 😀 Det finns otroligt många vackra blommor och det är nog omöjligt att lära sig namnen på alla. Jag brukar också titta på gräs men jag kan inte många namn alls. Timotej tror jag är ett gräs 😉 Om du lär dig 20 orkidénamn så har du gjort det bra.
   Vi får helt enkelt leva med att mordet aldrig får en solklar lösning.
   Haha, det är klart att vi ska åka båt men det verkar som om vi har alla möjliga omständigheter emot oss och alla planer på att träffas. Förhoppningsvis blir det av nästa sommar 😀 Tack och detsamma till dig!
   Kram

   Gilla

 9. Jeg husker jeg var på hyttetur når Olof Palme ble skutt. Det er rart med slike ting som gjør litt inntrykk da husker man hvor man er når det skjer. Så godt du fikke en lege som visste hva han drev med. Det er alt for mange av dem som ikke gjør nok for sine pasienter.

  Gilla

  • Ja, det var säkert väldigt stora nyheter i Norge också och säkert lite chockartat i hela Norden.
   Det är alltid bra att träffa läkare man får förtroende för. Jag har stött på både bra och mindre bra läkare men den här gången blev jag nöjd 🙂

   Gilla

 10. Så många fina blommor du hittat och jag förstår att det är lika varmt hos dig som här men kanske inte lika varmt i vattnet. Här är det 21 grader men jag har inte badat ännu. Jag är en badkruka i början på sommaren innan jag doppat mig första gången och sedan är jag badtokig hela sommaren. Jag minns precis hur det var när Palme mördades. Jag var i Helsingborg och åkte taxi genom Pålsjö skog precis när vi fick höra det på radion i taxin.

  Gilla

  • Lika varmt i luften har vi nog men här är det ingen badtemperatur ännu. Jag har i och för sig inte känt efter men jag har hört andra att det är så. Jag skulle också bada mycket om jag bodde som du och dessutom hade en varm sjö. Men jag har levt på det viset och nu är det nya rutiner. Jag trivs som det är nu också.
   Ja, vi är nog många som minns.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s