En promenad i Motala

Motala är en stad med mycket vatten. Vättern, väster om stan, är väl den sjö man tänker på i första hand. Österut finns även sjön Boren och mellan de två sjöarna, tvärs genom stan, rinner Motala ström och parallellt med den även Göta kanal. Jag har en känsla av att Motala hamnar lite i skymundan av de större östgötska städerna Linköping och Norrköping. Men säkert inte lika mycket i skymundan som Mjölby, en stad som jag nu har ganska varma känslor för. Jag gör gärna lite reklam för Motala, som jag får se mer och mer av tack vare att min lillasyster bor här. Visserligen bodde hela vår familj här på 60-talet men jag minns inte så mycket mer än närområdet där vi bodde.

Igår promenerade vi vid Vättern och i morse vandrade vi till Motalaviken där Motala ström och Göta Kanal rinner ut i Vättern. Vi följde vattenlinjen en bit för att sedan vända tillbaka. Vi passerade ett träd med ett gäng svaveltickor. Att det är just svaveltickor vet jag eftersom det satt en skylt på trädet med den upplysningen.

Nere vid viken var det inte mycket folk tidigt denna lördagsmorgon.

Solglitter i vattnet.

Vi passerade flera grågäss och deras gässlingar.

Det är samma vatten men övre bilden är tagen nära stora buskage och träd medan den undre är längre ut i vattnet. Därav den stora färgskillnaden.

Jag gläder mig åt att jag får njuta av syrener och andra växter både nu och här och lite senare när de blommar hemma. Det är inte alla år man får två vårar/försomrar.

En bra utsiktsplats.

Vallmo.

Midsommarblomster (skogsnäva).

Humleblomster.

Min syster och min systerson har letat fram veganska recept och bjudit mig på supergod mat under min vistelse här. Man känner sig lätt lite besvärlig när man inte äter allt men jag har inte alls haft den känslan här. Även i morgon ska jag bli bjuden på god lunch och sedan är det dags att återvända till Örebro och se vad jag kan hjälpa min dotter med nu, när hon har hunnit lite längre med flyttbestyren.


14 comments

 1. Underbara blommor! Känner doften av syren. Visst är det trevligt att få uppleva vårens blomningar två gånger i år. Motala åkte pappa och jag till när han hade fyllt 80 år, han önskade en resa dit i present. Vi bodde i ett jättefint hus som en familj hade renoverat bara ett stenkast från själva centrum. Minns att vi letade efter en restaurang som serverade spättafilé, men det hittade vi inte. Pappa var djupt besviken. Vi körde runt på småvägarna på kvällarna, mycket vackert att se.
  Idag ska det bli 24 grader hos mig, men det är full storm

  Kör försiktigt!

  Kram

  Gilla

  • Ja, nu njuter jag av alla vackra blommor 😀 Jag får inte se alla sorters träd och blommor när jag kommer hem men många arter växer även hemma i mina trakter. Det är något att se fram emot.
   Synd att ni aldrig hittade rätt restauran men det blev säkert en fin upplevelse i alla fall.
   Hoppas stormen bedarrar och att du får en fin sommardag.
   Kram

   Gilla

 2. Jättefina bilder! Tänk så många vackra ställen det ändå finns i vårt land. Finns det då vatten nära blir det ju ännu vackrare.
  Kram

  Gilla

  • De vackra platserna finns överallt i vårt land och det upptäcker man när man reser omkring lite. Men vi har nog alla våra favoriter och för mig är det den lite karga norrländska naturen som lockar mest. Vatten gör alla vyer lite extra vackra.
   Kram

   Gilla

 3. Motala är en jättefin liten stad – vi brukar åka dit varje år med husbilen – jättefin ställplats vid Södra Strand 🙂 motormuseet är trevligt och fina promenadvägar 🙂
  Härliga bilder!
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  Gilla

  • Både jag och min syster har fått en väldigt positiv bild av Motala. Min syster är född här och jag var nästan sex år när vår familj flyttade därifrån. Ingen av oss har haft någon särskild relation till Motala sedan dess men nu vet vi hur fin stad det är 😊
   Tack!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Naturen är underbar nu i våra trakter och du har förstås lyckats fånga det riktigt bra på bild! Hur tusan gör folk för att få så vackra bilder? tänker jag…hmm…

  Önskar dig fin resa tillbaka till Örebro, det är en vacker stad såväl som Motala. Motala har jag faktiskt varit några få gånger.

  Gilla

  • Ja, det är fantastiskt vackert nu och jag gör så gott jag kan för att fånga det med kameran. Tack för snälla ord men det mer kamerans förtjänst än min hur bilderna blir. Jag använder automatiken och redigerar lite i efterhand 😉😁
   Nu är jag i Örebro igen och om någon dag far jag hem.

   Gilla

 5. Jag tror aldrig jag sett grågäss tidigare, så stort tack för det, vackra fåglar! Härligt att alla ansträngt sig för att erbjuda även dig smaskiga måltider trots att det kanske inte var det lättaste alternativet! Men vad gör man inte för dem man gillar mest! Kram

  Gilla

  • Jag vet inte heller om jag har sett grågäss förut och jag var tvungen att googla för att få rätt namn på dem. Jag blir jätteimponerad av viljan att tillaga goda veganska rätter när jag kommer. Det är inget jag förväntar mig och jag fixar gärna min egen mat. Men det är roligt att vegansk mat oftast blir uppskattad och även blir ett nytt alternativ för de som provar 😊
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s