Virrhöna borde vara mitt andra namn

I dag blåste det inte särskilt mycket och det var till och med en del solsken emellanåt. Jag kom inte iväg på promenad förrän efter lunch och jag var som vanligt noga med att låsa  dörren när jag gick. Ryggen var snäll mot mig i dag och jag njöt av att raskt ta mig fram genom först bebyggelse, skog och öppna landskap. Blåsipporna lyste mot mig i stora skaror och jag började titta lite mer noggrant hur de såg ut och vilka variationer i färger de hade. I skogen jag hade runt knuten i Mjölby fanns det väldigt många olika färger och nyanser på blåsippor men riktigt lika många hittade jag inte här.  Det finns massor av olika blå nyanser och jag hittade även några vita.

Alla dessa varianter fanns i Mjölby också men där fanns dessutom de här rosa blåsipporna. Min favoritfärg är blå men jag tycker ändå att de rosa små sipporna är de finaste. Förmodligen för att jag bara har sett ett fåtal av dem medan jag bodde i Östergötland.

Det finns inte så mycket mer att fota just nu. Än så länge är det bara blåsippor, tussilago och tibast som blommar och alla vyer har ni redan sett många gånger. Jag vandrade på och ryggen fortsatte att vara min vän. Det händer inte så ofta så då gäller det att ta vara på det och njuta. När jag hade gått ca två tredjedelar av min runda (ca 45 minuter) blev jag lite snuvig och tog fram en pappersnäsduk ur fickan. I samma ficka borde mina nycklar ligga men förutom näsdukarna var det helt tomt. Jag kände igenom alla andra fickor, både i jackan och i jeansen men nycklarna fanns inte någonstans.

Jag fick inte några panikkänslor. Det är inte riktigt så jag fungerar. Men lite stressad kände jag mig. Min första impuls var att fortsätta som det var tänkt och att jag säkert hade glömt nycklarna i ytterdörren. Jag försökte tänka efter och försökte se en bild av hur jag låste och vad jag sedan gjorde. Jag kunde inte komma ihåg att jag hade blivit distraherad av något så det vore konstigt om jag inte hade stoppat ner nycklarna i fickan. I det läget kunde jag inte påminna mig om fickan hade varit ordentligt stängd med dragkedjan när jag tog fram näsduken. Jag brukar dra igen den fickan men helt säker var jag inte. Jag började i alla fall gå hemåt den väg jag hade tänkt gå men eftersom det fanns en möjlighet att jag hade tappat nycklarna när jag satt på huk och fotade blåsippor kändes det bäst att gå samma väg tillbaka som jag hade kommit. Alltså vände jag om och med blicken fastnaglad vid marken försökte jag minnas var jag hade gjort dessa hukningar och tittade lite extra på de platserna.

Min ländrygg valde verkligen rätt dag att vara snäll mot mig. Jag gick visserligen inte särskilt fort eftersom jag försökte se så mycket som möjligt av marken medan jag passerade. Men det blev ändå en, enligt mina mått, lång promenad och lite gnisslade ryggen på slutet. Det jag letade efter var två nycklar i en enkel nyckelring. Den ena nyckeln hade ett blått plastöverdrag längst upp som man blippar med för att öppna garaget. Det var denna plastblipp som jag tänkte att jag skulle se. Men jag såg varken nycklar eller någon blå plast. Jag började fundera på om vicevärden kanske skulle kunna hjälpa mig och hoppades på att han höll sig hemma. Samtidigt hoppades jag att jag faktiskt hade glömt nycklarna i låset på ytterdörren. Till sist kom jag hem och innan jag kom så långt att jag såg min dörr pirrade det till av nervositet. Det var först då jag kände mig nervös men det varade inte länge. Lättnaden var stor då jag såg att jodå, där hängde mina nycklar så fint från låset i dörren.

Hade jag bott någon annanstans hade det kanske varit värre att lämna nycklarna i låset men det är väldigt få som passerar utanför min ingång. Det är bara vi som bor här i huset, brevbäraren och några från hemtjänsten. Kanske någon besökare också men de är inte så vanliga nu för tiden. Dessutom har jag en liten förstukvist utanför min dörr så ingen passerar riktigt nära. Trots det kommer jag att vara väldigt noga med att kolla att jag placerar nycklarna på ett säkert sätt när jag går ut hädanefter.


17 comments

 1. Puh, tänk vad skönt det vore att slippa nycklar och bara trycka in ett tumavtryck i en manick o så Sesam öppnar sig! Det kommer nog, men kanske inte fort nog för oss.
  Jag gör tvärtom, jag glömmer nyckeln i låset när jag kommer hem från promenad, hunden ska in fort och jag tar mig inte tid att rycka ut nyckeln ur låset. Förvirringen är sedan total när jag nästa gång ska gå ut o inte hittar nyckeln…
  Men, jag har tappat min mobil en gång på en skogspromenad, Hade lagt den i fel fack, ett bottenlöst sådant …märkte inte när den åkte ur. Men vi vände o på hemvägen hittade hunden den på stigen! Ja som du hör så är vi lite virriga allihopa! Jag håller med dig om Mellon, o vem orkar lyssna till 41 låtar på raken? Inte jag! Ha en skön söndag, vi lär få skitväder både du och jag..Kramen

  Gillad av 1 person

  • Ja, jag skulle gärna kunna öppna låset med fingeravtryck eller ögonskanning. Men det ligger nog en bit in i framtiden och jag vill helst inte lägga stora pengar på det. Jag har nog också gjort din variant någon gång men då är man i alla fall hemma. Risken är väl förstås att någon stjäl nycklarna men man kanske klarar sig från inbrott. Hädanefter ska jag ha större koll, det är helt klart. Jag har inte tappat bort mobilen än så länge men det är nog stor risk att det blir den varianten också 😀 Men någon gång, när jag hade den i bakfickan, var det nära att den åkte ner i toan när jag drog ner jeansen 😉 Tur att du fick fin hjälp av en hundnos att hitta din mobil.
   Detsamma till dig och du har helt rätt om vädret.
   Kram

   Gilla

 2. Jag lovar … du är inte ensam om att göra ett sånt misstag! Här är ju alltid Lasse hemma, så numer har jag inte några såna problem, men oj så många gånger jag glömt nyckeln i låset!
  En fin promenad fick du innan upptäckten och många vackra sippor såg du. Jag har hört, eller läst att de rosa blåsipporna mest förekommer på kalkrik mark – och sån har vi på många platser i Östergötland.
  Ha en fin söndag! Hoppas ni slipper mer snö!
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Nej, det verkar vara något som de flesta har gjort 🙂 Men man blir nog lite extra noga efter ett sådant misstag…i alla fall ett tag.
   Promenaden var väldigt skön och lite längre än planerat. Sipporna har verkligen kommit igång nu men jag tycker att det borde vara dags för något litet vitsippsfynd också. De är inte vanliga här runt Storsjön men förra våren såg jag en liten samling. Vi har också väldigt kalkrik mark. Det sägs att det är därför vi inte har några ormar men just det är kanske en myt. Om det är kalken som ger de olika färgerna så kanske jag hittar rosa blåsippor så småningom 🙂
   Tack detsamma! Det har redan snöat rejält i dag men den verkar smälta bort nästan genast.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Vet inte hur det är med huggormarna, men här finns de ju, trots kalkhaltig mark.
    Hoppas snön försvinner snabbt hos dig nu – och att det inte kommer mer!
    Kram

    Gilla

 3. Jag känner igen mig så väl, så jag borde väl också kallas virrhöna. Det senaste jag gjort är att göra av med min tygkasse som jag har när jag handlar. Det är ett mysterium, jag har lagt in varorna i kylen men sen är kassen som uppslukad. Har inte hittat den än. Köpte för säkerhets skull en ny igår.
  Kram

  Gillad av 2 personer

  • Det verkar som om nästan alla har gjort liknande saker 😉 Så länge det inte blir större konsekvenser än lite oro så är det ingen fara men jag kommer att vara mer noga hädanefter. Konstigt med din kasse. Har du kollat i frysen eller skaferiet? Eller kanske någon av katterna tyckte att det var en trevlig sak att ha och gömde undan den 😀 Du ska se att den kommer fram nu när du har köpt en ny.
   Kram

   Gilla

  • Det är tydligen vanligt att göra något liknande. Enligt kommentarerna här är jag absolut inte ensam.
   Jag tycker att det borde finnas rosa blåsippor här också men kanske är det något speciellt med marken i Östergötland. Anki har en teori om kalk i marken men det har vi här också.

   Gilla

 4. Det är lätt hänt att göra något sådant men då är det skönt att veta att man bor lugnt. Jag hade gärna haft ett kodlås men det kostar skjortan så vi harvar på med nycklar. Här är det ont om sippor tyvärr, oavsett färg…

  Kram och ha en fin söndag!

  Gillad av 1 person

  • Ja, de flesta verkar ha liknande erfarenheter så jag är inte ensam om att vara virrig 🙂 Kodlås eller något lås som öppnas av fingeravtryck eller skannar ögon vore smidigt. Men det blir nog inget sådant för min del. Det vore troligtvis inte värt kostnaden.
   Synd att ni inte har gott om sippor men det finns säkert många andra växter som kompenserar 🙂
   Kram och detsamma!

   Gilla

 5. Jadu, även jag känner igen mig i situationen. När jag tänker efter så tror jag att jag är litet som Paula, glömmer dem i låset när jag kommer hem. Har kanske handlat, låser upp, kliver in med matkassar, eller annat i händerna, och glömmer nycklarna. Vi har dock kodlås till ytterdörren och här är grannarna ärliga och ringer på när de ser mina nycklar 🙂 Länge sedan det hände, men det har hänt ett par gånger.

  Uppe i Östersund har ni den intensivt grönskande perioden med alla vackra växter framför er. Vi i söder njuter redan av väldigt mycket.

  Gillad av 1 person

  • Ja, då är vi i gott sällskap med de flesta andra verkar det som 😀 Varianten när man glömmer nyckeln i låset vid hemkomst tror jag att jag också har gjort och säkert hände det när jag ofta kom hem med två hundar vars tassar skulle torkas. Som tur är verkar ingen av de som har kommenterat har råkat illa ut pga dessa misstag och då kan vi ju skratta lite åt vår virrighet 😀
   Vi får vår grönska så småningom. Den blir tidsmässigt kortare men väldigt vacker 😀 Jag unnar er verkligen all vårnjutning. Jag har ju faktiskt valt att bo här och att ha ett lite bistrare klimat 🙂 Jag ser fördelar med båda typerna av klimat.

   Gilla

 6. Va har ett svagt minne av att du hade något strul med nycklar när du var hit också. Jag har aldrig strul med nycklar för jag låser nästan aldrig dörren. Behövs inte och har jag tur så har någon gått in och kokat kaffe så det bara är att sätta sig och fika när jag kommer hem. Så är det här öppet för alla och inget finns att ta heller. Jag har faktiskt sett rosa blåsippor men inte iår för än så blommar det väldigt dåligt, kan ju bero på att det haglar och snöar och är minusgrader.

  Gillad av 1 person

  • Hahaha, ja det hade jag helt glömt. Men det var inte nycklarna utan mobilen som jag glömde inne i badrummet 😀 Jag hann åka i drygt en halvtimme innan jag kom på det och vände. Då var det tur att du inte hade låst dörren eftersom du hade gått till en granne.
   Jaha, vad kul att de rosa sipporna finns här i Jämtland också. Men man ska nog ha tur för att hitta dem.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s