Våren gör framsteg

Vi ligger långt efter många andra och jag har sett alla möjliga vårblommor och vårtecken hos er andra. Men glädjen är i alla fall lika stor när vårtecknen dyker upp här. Snön smälter snabbt bort och solen gör ett bra jobb. Det kommer fortfarande snöbyar och minusgrader men just nu ser våren ut att vinna kampen.

Myrorna har fullt upp och sliter så som just myror gör.

DSC_0026DSC_0020

Blåsipporna lyser så blått och fint i vissa skogspartier där solen ligger på en stor del av dagen.

DSC_0033DSC_0034

Det finns många små glädjeämnen och det har många av er också berört. Vi måste ta vara på dem och det gör jag. Att få gå i naturen, se hur vårblommorna sprider ut sig och att lyssna på fågelsång från vårglada småfåglar…det ger glädje. Om någon vecka ska jag ge mig ut på storspovsjakt. Jakt med öron och ögon och eventuellt med kameran om jag har tur. De flesta av er vet att storspoven är det viktigaste och mest efterlängtade vårtecknet för mig.

Mitt öra mår bättre och bättre och förmodligen är problemet snart borta. Vad förbättringen beror på är svårt att veta. Jag har använt kortisonspray i drygt en vecka men jag har även återupptagit mitt träningsprogram för käkmuskulaturen. Jag läste nämligen att värk i örat kan komma från många olika andra områden och bl a kan käken vara boven. Jag hade ganska stora problem med en käke som hoppade ur led och låste sig i fel läge när jag var yngre. Det var lättare avhjälpt än jag trodde och det gällde bara att träna upp musklerna som stabiliserade käken. Jag gör de rörelserna ibland när jag känner att det behövs men det är långt mellan de tillfällena. Kanske har det hjälpt mig nu men det är inte alls säkert. Öronvärken kan ha minskat helt av sig själv.

Min luftrörsinfektion vägrar däremot att ge med sig och nu har det gått drygt fyra veckor. Jag har inga stora problem men jag håller mig fortsatt borta från folk. Det är trist framför allt för att jag inte kan hjälpa till på katthemmet. Jag har mat för ett tag till men vissa varor saknar jag och nu har jag gjort som många andra och beställt en leverans från den enda butik som har den tjänsten här i Östersund. Kostnaden på 129 kr är densamma oavsett hur mycket man handlar så jag passade på att storhandla. Skönt att få det hemburet 😀 En veckas leveranstid är det och på måndag, trots att det är annandag påsk, får jag mina beställda varor.


20 comments

 1. Ljuvliga bilder!
  Ärligt talat så tror jag inte att dina luftvägsbesvär är corona. Husse har hostat i fem veckor men visst, man måste lyda order. Skönt att örat är bättre. Ibland kan det behövas lite slemhinneavsvällande. Så smidigt att beställa varorna hem. Kostnaden tycker jag är okej men handlar man är det lila bra att passa på.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Tack! Jag blev så glad när jag hittade blåsipporna 😀
   Jag är också väldigt tveksam till att det här skulle vara corona men vill ändå vara på den säkra sidan för att inte utsätta andra. Om det inte sker en förbättring tar jag kontakt med vården efter påsk för att fråga om jag fortfarande kan smitta, oavsett vad problemet är.
   Jag tror nog mer på att träningen av käkmuskulaturen är det som hjälper. Jag kanske inbillar mig men jag tycker att det känns lite bättre direkt efter sådan träning. Jag fortsätter med båda ett tag till för säkerhets skull.
   Om man tänker på att det tar en del tid och att personal kostar pengar och sedan lägger till kostnader för leveransen så är inte kostnaden för hemleverans särskilt hög. Men det är ändå en onödig kostnad i normala fall och det tar emot lite. Men det är nog känslan av att ”jag kan själv” som spökar där 😀
   Kram

   Gilla

 2. Ja är det inte det ena så är det det andra. Örat bättre men luftrören dessvärre inte. Man vet nog inte riktigt vad man ska tro, när symptomen på viruset är så väldigt skiftande. Såg Eva Hamilton på tv idag, hon var på skidresa i Alperna med familjen o blev smittad där. De vuxna barnen blev bra efter en vecka medan hon var sjuk tio dagar till. Och hon trodde flera gånger att hon tillfrisknat o sen slog det bakut igen. Inte lätt att värja sig. Läste lite om spanska sjukan idag, skulle nog ha låtit bli.
  Jag har nog aldrig sett en storspov vad jag vet. Förmodligen har den en lång smal näbb? Jag ska googla o kika närmare hur den ser ut. Om jag läst varför den är speciell för dig så har jag nog dessvärre glömt det.
  Vet inte heller hur lång väg dom har från butiken o hem till dig, jag tycker det låter rätt dyrt, men har sett dem som tar upp mot 300 kronor, vilket är helt hutlöst! Här ställde Lions upp med hemleverans men de fick inga beställningar! Istället hämtade kunderna eller kanske deras familj eller vänner varorna utanför butiken. Få se hur det blir framöver, vi är väl ännu inte i slutskedet av smittan. Bara att bita ihop och göra det bästa av situationen, precis som du också gör, positiva kvinna. Må så gott du bara kan, hoppas solen fortsätter skina! Kram

  Gilla

  • Jag har så lindriga symptom så jag har det lätt jämfört med många andra. Visst var öronvärken jobbig men den är inte lika påträngande längre och förhoppningsvis är den snart borta helt. Jag såg också intervjun med Eva Hamilton och tänkte att vi drabbas väldigt olika. För min del är det nog inte troligt att det är corona, även om jag skulle önska att det är det för att ha det gjort.
   Ja, storspoven har en lång näbb. Du har säkert läst om den hos mig förra våren och kanske andra årstider också. Den är, som sagt, väldigt viktig för mig 🙂 För mig är den en länk till min man och när han nyss hade dött pratade jag med storspoven och bad den föra fram meddelanden till min man. Jag är inte troende eller ett dugg andlig men i den situationen gjorde jag så i alla fall. Storspoven var även min mans favoritfågel och vi väntade ivrigt på den varje vår. Den betydde så mycket att den fick pryda dödsannonsen.
   Den butik som levererar hem till folk ligger en bit utanför centrala Östersund, kanske en kvart med bil härifrån. För mig är det en i vanliga fall onödig kostnad men den är nog inte orimlig med tanke på arbetet och personalen som krävs för att packa och köra ut det jag har beställt. Men jag kommer att återgå till att handla själv så fort jag kan. 300 kr tycker jag inte känns befogat utan mer som att man försöker tjäna på krisen.
   Som du skriver måste vi bita ihop och göra det bästa. Men just det känns säkert lite bittert för de som nu sörjer sina avlidna. Men jag har ingen släkt som är i riskzonen. Min svärmor ser själv till att hålla sig undan och hon får hjälp av all släkt i närheten. Men hon släpper inte in dem utan står på sin balkong och pratar. Hon är i grunden frisk så jag är inte orolig för henne. En del av mina närmaste var lite fundersamma på om jag är i fara i och med immunnedsättningen. Men jag har nog kunnat lugna dem. Som vanligt är jag själv den som inte är orolig för min del medan andra kan vara det 😉
   Jag önskar dig detsamma! Hoppas benet snabbt blir bättre så att du kan njuta av våren 😀
   Kram

   Gilla

 3. Här möttes jag av våren minsann. Blåsippor är så fantastiskt fina. Myrorna jobbar och sliter även hos mig, det fick Eddie bli varse om i veckan när han stannade till på sitt vanliga kisseställe. Han började dansa som en tok och jag fattade inte vad som hände förrän jag såg att myrorna satt på hans tassar.
  Så bra att du har möjlighet att beställa hem varor, skönt att slippa den extra risken för smitta. Hur ser det ut hos dig? Många som insjuknat?
  Vi har testat några på mitt boende men ingen som visat sig vara smittade. Skönt så länge det kan vara så. Jag får nog bli ledig om det skulle hända ftersom pappa är så beroende av mig.
  Skönt att ditt öra börjar kännas bättre.
  Håller tummarna för att storspoven snart kommer att kunna beskådas här på din blogg.
  Påskkram igen!

  Gilla

  • Jag tyckte att jag behövde lite vår även i bloggen nu när våren syns utomhus 😀
   Men åh, stackars Eddie! Men han fick säkert hjälp att bli fri från de elaka små krypen. Men bortsett från att de kan vara irriterande så är det kul att se när de har vaknat.
   Jag är inte orolig för att själv bli smittad men med de luftrörsproblem jag har så känns det bäst att hålla avstånd. Det är nog inte troligt att det är corona men jag vill inte riskera att smitta någon. Här har vi än så länge inga dödsfall och jag tror att bekräftat smittade är ca 115 personer. Det finns helt klart många fler smittade men vi har ingen kris inom vården. I alla fall inte som jag har hört. En del oro från vårdpersonal om hur det ska bli men ingen kris.
   Bra att det görs tester där du jobbar och jag förstår att du måste tänka på din pappa. Det måste vara ett litet dilemma om hur du ska ta hand om honom på bästa sätt.
   Storspoven brukar inte vara en villig fotomodell så det ska nog till mycket tur om jag ska få den på bild. Men jag ska i alla fall försöka 😀
   Kram och glad påsk!

   Gilla

 4. Underbara bilder och så härligt att våren ser ut att ha kommit även till dig!
  Skönt att örat är bättre!
  Ha en fin helg!
  Glad Påsk!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Våren kom precis i rätt tid. Jag hade börjat känna att det räcker med vinter och då kom de första tecknen 😀
   Ja, det är skönt att inte ha lika ont och jag hoppas att det ska fortsätta i rätt riktning.
   Tack detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Du lyckas hitta vårblommorna du. Jag har inte sett några ännu. Jag tar tydligen mina promenader på fel ställe. Det brukar ju finnas många blåsippor runt Ändsjön, men där har jag inte gått ännu. Snön ligger väl kavar delvis?
  Blåsippsbilden överst är helt underbar.
  Angående matinköp så skulle jag ha kunnat hjälpa dig om det nu inte hade varit Coronarisk,. Jag är lite försiktig med att gå i affärer…. är inte så långt ifrån 70.
  Hoppas hostan ger med sig snart. Liksom öronproblemen.

  Gilla

  • Jag tog mig friheten att redigera i din kommentarer eftersom den ena kommentaren helt tydligt hade försvunnit ur den första texten 😀
   Jag blev så glad när jag hittade blåsipporna och när jag började titta såg jag dem på fler ställen. De här fanns på stigen som går nedanför campingen och bort mot Sommarhagen. Jag väntar också lite med att gå runt Ändsjön. Jag gick där en gång i vintras med dubbskor på fötterna. Det gick bra men nu är det nog en blandning av lervälling och ishalka.
   Tack, kul att ha ett vårmotiv i headern.
   Vad snäll du är som gärna skulle ha hjälpt till. Men jag tycker att du gör rätt i att vara försiktig. Jag skulle gärna erbjuda mig att visa dig var blåsipporna finns om jag inte hade haft någon slags infektion. Men vi kanske kan ta en gemensam promenad längre fram i stället.
   Tack, det hoppas jag också.

   Gilla

 6. Det er de små tingene som teller i hverdagen, så får de store gledene kommer når det passer dem. Så godt at øret ditt er på bedringens vei, man blir litt satt ut når en ikke er helt i form. Og noe som er vondt er ikke godt å gå med konstant. Et bein som er vondt går ann da det stort sett ikke er vondt om en er i ro, men et øre er vondt uansett hva man gjør.

  Gilla

  • Ja, så är det och det gäller att ta vara på allt som ger lite glädje 🙂
   Det är skönt att örat är så pass bra att jag inte hehöver ta alvedon längre. Den värk jag har i kroppen är jag van vid och då är det lättare att hantera den men en plötslig värk, t ex i örat, är värre att stå ut med.

   Gilla

 7. Vad skönt att det känns bättre i örat. Visst kan öronvärk ha med käken att göra. Jag hade bettskena för ett antal år sen men vande mig aldrig vid den. Tog av den mitt i natten utan att jag var medveten om det. Det är länge du haft dina luftvägsbesvär. Det är tur man kan beställa hem mat, även om det är länge att vänta en vecka.
  Kram och fortsatt glad påsk!

  Gilla

  • Ja, det är skönt men jag skulle tycka att det vore ännu skönare om värken försvann helt. Jag tror att det kan ha med käken att göra och jag ska fortsätta att stärka musklerna omkring den. Jag hade också bettskena när det var som värst men jag gillade inte hur mitt bett förändrades så efter något år slängde jag den 😉
   Jag hoppas att luftrörsbesvären försvinner snart. De är inte särskilt jobbiga men de begränsar mig en del. Och visst är det bra att man kan få mat hemlevererad.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 8. Visst är det underbart med blåsippor. Den färgen är helt ljuvlig tycker jag. Här får jag nog vänta för alla blåsippsbackar är snö och isfyllda fortarande och nu blir det storm och den har redan börjat. Förmodar att den kommer till er också. Jag ska tappa upp vatten så jag har om det blir strömavbrott. Tänker planta om mina gurkplantor som drog iväg och växte alldeles för fort så ny blir det till att sätta i större krukor och låta dom bo i mitt sovrum så länge.

  Gilla

  • Ja, tillsammans med tussilagon är de de första vårtecknen och det är lika roligt varje vår när man ser dem 😀 Stormen har varit här och försvunnit igen och det har varit ett riktigt aprilväder. Just nu snöar det men det verkar smälta fort.

   Gilla

 9. Hej eller god afton, jag såg storspoven igår, tror jag! Det flög fåglar över huvudena på oss när vi gick promenad, och de hade lite krokiga smala näbbar! Vi kan väl säga att det var spovar…
  Det jag blir lite deppad av är när jag nu läser att de som är äldre borde isoleras året ut! Är det värt det undrar jag. Om du är säg 80+ och saknar närhet, värme, kramar, umgänge, är då risken för eventuell smitta större än saknaden av det som gör livet värt att leva? Jag tror jag skulle välja livet, alltså gå utanför bubblan och därmed riskera att bli sjuk o eventuellt dö. Jag vill nog att mitt liv ska vara värt att leva o om jag ska leva/bo utan mänsklig kontakt så tror jag faktiskt det får vara…
  Hur tycker du?
  Kram

  Gilla

  • Hoppas att dina storspovar var på väg hit så att jag snart också kan få ett besök 😀 De brukar sjunga när de svävar fram, i alla fall på våren. Har man hört deras läte så känner man igen dem när man hör dem.
   Jag är säker på att det känns ohyggligt tungt för många äldre att få besked om att de ev måste isoleras året ut. Jag kan inte riktigt sätta mig in i den situationen men jag vet att jag, som har ett antal år kvar till riskgruppsåldern, skulle må dåligt av total isolering. Så länge man är tillräckligt pigg för att ta en promenad och kanske stanna och prata med folk på någon meters avstånd, kanske det är ok. Men sitter man ensam och inte ens kan komma ut, kanske bara får minimalt med hjälp från hemtjänsten, då är det nog värre. Om jag vore i den sitsen skulle jag säkert må väldigt dåligt men eftersom jag är en plikttrogen och lydig person skulle jag nog ändå lyda direktiven. Det gäller ju inte bara enskilda personer utan även sjukvårdskapacitet, risk att sprida smitta om jag blir smittad och kanske risken att utsätta mina barn för att inte få ha en begravning för mig om jag dör. Jag har tänkt en hel del på att pratet om att man kan spara askan och ha en ceremoni längre fram. Jag skulle inte ha velat skjuta upp min mans begravningsceremoni eftersom även avslutet och sorgeprocessen då skulle ha skjutits upp. Men, som jag skrev, jag kan inte riktigt tänka mig in i hur det skulle vara. Men jag hoppas att fler och fler ska visa sig vara immuna och då kunna träffa och krama sina äldre vänner och familjemedlemmar.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s