Från Sandvik till Hof i Vatnsdal

Vi började närma oss västsidan av Island igen men naturen och orterna bjöd fortfarande på en hel del sevärt. Den här dagen blev det inga naturfenomen som rykande och kokande hål i marken. Men vi fyllde enkelt dagen i alla fall. Som vanligt är det min son som har tagit de foton där jag är med.

Screenshot_20190917-184346_Maps

Vi valde att följa vägen mellan bergen i stället för att snirkla ut och in i alla fjordar. Vi fick ändå se havet några gånger och ibland stannade vi till vid något annat vattendrag. Högt uppe bland bergstopparna dök en välkänd figur upp. Lite tidigt kanske och jag har ingen aning om vad som fanns att se om 31 km.

DSC_0008DSC_0027

Min son hade letat efter sevärda platser på kartan (på nätet) och hittade en liten ort som heter svalbarðseyri. Där såg han att det finns en fyr och vi ställde in GPS:en på den udden.

DSC_0034

Var och en får låta den egna fantasin bestämma vad det här är för figur.

DSC_0036DSC_0043DSC_0055

Vi kom till Akureyri, den största staden på norra Island och en av de få orter jag kommer ihåg namnet på.

DSC_0060

Här tog vi en promenad i den mysiga hamnen och genom stadskärnan upp till kyrkan, Akureyrarkirkja, ritad av arkitekt Guðjón Samúelsson (samma arkitekt som har ritat Hallgrimskirkja i Reykjavik).

DSC_0064DSC_0069DSC_0085DSC_0101DSC_0105DSC_0108DSC_0112

Vid det laget var vi rejält hungriga och kostade på oss väldigt god och väldigt stora portioner mat på Hamborgarafabrikkan. De här portionerna kostade ca 240 SEK inkl cola att dricka. Det hade jag inte betalat i Sverige men på Island är det en annan prissättning.

IMG_4279DSC_0119

Väldigt mätta och nöjda promenerade vi lite till och hittade det här lilla söta huset inklämt mellan större byggnader.

DSC_0121

Undrar om det här ska föreställa Karl och Kerling innan de blev förstenade (se förra inlägget). Vi gick in i butiken och jag kom ut med två grytlappar med lunnefåglar på. Eftersom de levande lunnefåglarna har flyttat från Island över vintern får jag nöja mig med diverse konstgjorda exemplar. Men jag har bara köpt användbara minnen, typ muggar och grytlappar. En liten kylskåpsmagnet slank också ner i påsen vid ett tillfälle.

DSC_0122

Något annat som slank ner, men i min sons mage, var denna veganska chokladtårta. Jag var fortfarande proppmätt efter maten men jag smakade en liten bit. Den smakade gott men var lite torr. Grädde ingick men lustigt nog hade de inte vegansk grädde till den veganska kakan. Men havredryck till kaffet fanns i alla fall. Caféet var inrymt i en bokhandel, något som vi båda gillade.

DSC_0123

Ett kort stopp på okänd plats.

DSC_0134DSC_0140

I den fint belägna orten Blönduós ställde vi bilen och vandrade upp på berget för att följa stigen till en stenformation, som jag tror kallas bolabás.

DSC_0163IMG_4327

Själva stenen var inte så märkvärdig men det blev en skön bensträckare.

DSC_0179

Vi kände oss iakttagna.

DSC_0184DSC_0214IMG_4346

Invånarna på berget hade full koll på oss även när vi vände tillbaka.

DSC_0221

Märkvärdigare än så blev det inte den här dagen och kanske det mest spektakulära var den bostad vi kom till. Vi hade klarat oss från regn hela dagen men när vi kom fram smattrade det rejält mot taket.

IMG_4395

Innanför ytterdörren kom vi in i något som kan beskrivas som ett uterum.

DSC_0237DSC_0238DSC_0239DSC_0240DSC_0244

Ett varmt och skönt och jättemysigt AirBnB-boende men tyvärr gick det inte att sänka eller stänga av elementet i det fina sovrum som jag hade valt. Vi hade ingen lust att kalla på hjälp och 25 grader ville jag inte ha så jag sov i den sköna sängen i vardagsrummet i stället. Sängar fanns det gott om och min son hade ett dubbelrum på övervåningen med en balkong ut mot uterummet.


16 comments

 1. Men oh, vilket härligt ”hus”. Säkert att det inte blåser bort, det såg ju nästan ut som ett tält! Men jag tror säkert det var förankrat ordentligt. Nej vem kan sova i 25 grader! Nu har ni kommit till trakten där min gamla bloggkompis Doris bor, hon har adress Kambi i Akureyri. Kanske var det hennes får ni såg kika på er? Fårskötsel är iaf vad familjen lever av. Vilken fin resa ni har fått, vädret kan man ju inte påverka, o jag tror faktiskt att det isländska klimatet erbjuder rätt många regndagar per år…
  Kram

  Gilla

  • Det ser ut som ett tält från utsidan men inuti var det rejält och stadigt. Jag gissar att fler gäster än vi lockas av utseendet och det är säkert ganska fullbokat.
   Jag träffade ingen som heter Doris men får fanns det gott om överallt. Kanske såg vi till hennes någonstans 🙂
   Resan har varit helt fantastisk och vädret har inte hindrat oss särskilt mycket. Vi har gjort det vi ville göra och ofta har regnet upphört framåt dagen och sikten har blivit bättre. Det är nog så här man får räkna med att det är på Island.
   Kram

   Gilla

 2. Ännu en fantastisk resdag med vackra vyer och så ett trevligt besök i civilisationen 🙂
  Vilket häftigt hus! Förstår att du bytte säng – 25 grader är inte skönt när man ska sova!
  Kram

  Gilla

  • Det är kul att komma in i civiliserade trakter emellanåt och lite lyxigt är det att bli serverad mat, även om den var dyr 🙂
   Huset var en kul upplevelse. Synd att det regnade hela tiden vi var där. Tänk att sitta där i uterummet och titta på norrskenet.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Man kan gott se att det är samma som gjort kyrkan som i Reikavik. Oj vilken dyr mat men mycket såg det ju ut att vara i alla fall. Men du, vilket häftigt tält eller hus eller vad man ska kalla det. Det måste ju vara ett ovanligt ställe att bo på.

  Gilla

  • Ja, jag tycker också att stilen på kyrkorna liknar varandra. Vackra byggnader båda två.
   Det var väldigt dyrt att äta ute på restaurang men några gånger kostade vi på oss det, när det blev lite för sent att laga mat när vi kom fram till där vi skulle bo. Det här huset, eller tältet, var verkligen annorlunda. Det ser lite vanskligt ut men var ordentligt byggt och med rejäl träkonstruktion inomhus 🙂

   Gilla

 4. Ännu fler härliga bilder! Vilket speciellt hus ni bodde i. Lite väl varmt inomhus men det löste sig ju ändå när du sov i vardagsrummet.

  Kram och ha det fortsatt gott på resan!

  Gilla

  • Tack! Det var ett speciellt hus med många finurliga lösningar. Mycket tältkänsla utanpå men det märkte man inte mycket av inuti. Bara att det var en annorlunda form på det mesta 🙂
   Vi är hemma i Sverige igen men jag hamnade, som väntat, efter med inläggen 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Så härligt! Fyren var verkligen vacker och väldigt söt. Vilket häftigt boende. Vilka bilder, njuter så jag nästan spricker. Har ni det kallt. Underbara foton på dig/er också.
  Många kramar

  Gilla

  • Det var verkligen härligt och vi har sett så mycket vackert, underligt och fascinerande 🙂 Visst har jag det lite kallt men det är här hemma i Östersund 🙂 Vi har varit hemma i några dagar nu men jag hann inte med att få ut alla blogginlägg när vi var kvar på Island. Kallt var det där också och jag hade ofta 4-5 lager kläder.
   Kram

   Gilla

 6. Vad mycket ni sett och upplevt! Fyren… men vilken liten fyr. Man hade haft nästan haft samma utsikt om man stått på en stol! 🙂 Söt är den i alla fall. Fåren, ja, de undrade förstås vad ni var för figurer, om ni var sociala eller inte.

  Jag har också bott i ett tält med vattentoalett, sovrum och förgård. Men inte hade jag ovanvåning…. men jag var ensam där så det behövdes bara ett rum. Häftigt boende, minst saagt.

  Gilla

  • Ja, det blev intensivt med välfyllda dagar 🙂 Fyren var liten och söt men vi har sett ännu mindre fyrar så de funkar säkert.
   Vi skrattade gott åt de nyfikna fåren som bara stod där och följde oss med blickarna 🙂
   Det såg ut som ett tält men inuti var det ombonat och riktiga, rejäla väggar, golv och tak. Annars hade jag nog inte vågat gå upp på övervåningen 😉 Det var absolut det häftigaste boendet 😀

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s