Isländska östkusten

Kartan ljuger lite och google hängde inte riktigt med i alla svängar. Vi följde kusten runt fjordar och uddar från Djúpivogur till Reyðarfjörður och åkte sedan väg 1 (ringvägen eller hringvegur) till Egilsstaðir där vi svängde in på grusvägen mot vårt boende. Den här dagen hade vi inget annat mål än själva resan och det räckte mer än väl.

Screenshot_20190913-071854_Maps

Men dagen började i Djúpivogur. Kvällspromenaden dagen innan gav mersmak och på morgonen gick vi åt motsatt håll. Kameran var kvar i stugan men mobilen fick chansen att visa vad den kan i stället. Vi tog oss upp på kullar med utsikt åt flera håll och konstaterade att det här var en trevlig by med fina omgivningar.

20190907_092413_00120190907_09274820190907_09301820190907_093634

Den gröna växtmattan till höger i bilden är vindpinade lupiner. Vi såg stora fält av dessa ganska låga och kraftiga lupiner längs vägen men det var först när jag kom närmare som jag såg vad det var. På vissa utsatta platser ser man dem som marktäckande växter med väldigt små men karakteristiska blad.

20190907_09385020190907_094503

Vi gjorde som vi brukar och stannade till när vi hittade fina platser där det fanns möjlighet att köra av vägen en bit.

DSC_1023DSC_1027DSC_1035

Vi skulle gärna ha gått ut till fyren men det var ganska tydligt att vi inte var välkomna dit.

DSC_1044

Lite längre fram fick vi samsas med en fårflock om vägen.

DSC_1057

Vägen förändrades och vi förstod snart varför så få valde att åka här. Men vi tog det lugnt och tyckte att vi hade valt rätt.

DSC_1067DSC_1068DSC_1078

Lagom för att laga middag kom vi fram till vår stuga vid floden. Ett väldigt charmigt gammalt hus med alla bekvämligheter. På kvällen höll vi oss inne och nöjde oss med att titta ut på regnet.

DSC_1091DSC_1093


10 comments

 1. Även om vägen förändrades till det sämre kvalitetsmässigt så var det garanterat en väg som bjöd på vackrare vyer. Så fin utsikt från er stuga. Naturen är verkligen underbar!

  Kram

  Gilla

  • Vi blev förvånade de första dagarna när vi såg att det var så fina vägar även utanför ringvägen. Jag är van vid gropiga grusvägar i Jämtland men vissa av grusvägarna här har varit lite väl vanskliga 😉 Men det har varit värt att våga lite.
   Kram

   Gilla

 2. Vilken fantastisk resa ni gör tillsammans! Det är roligt efteråt också när man kan prata minnen. Det gör jag och min son ofta om när jag besökt Japan.
  Kram

  Gilla

 3. Det virker som lokalbefolkningen er litt lei turister og ikke minst influensere som invaderer alle steder sunnfornuft sier at du helst burde holdt deg unna. Det er synd at noen få skal få ødelegge for alle andre. Bare å nyte turen.

  Gilla

 4. Vilken utsikt från stugan! Jag hade också stannat inomhus o lyssnat på regnet. Ni åker alltså runt hela Island vad det verkar, verkligt ambitiöst. De flesta besöker bara huvudstaden och några varma källor…Kram

  Gilla

  • Vi har haft fin utsikt från många av de boenden vi hade 🙂 Dagarna var så fulla av upplevelser så det var ganska skönt att stanna inne i stugvärmen. Vi har tagit oss runt hela Island och sett det mesta längs vägen. Om jag någonsin kommer dit igen vill jag hyra en fyrdjulsdriven SUV och ta mig in till de inre delarna på höglandet.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s