Jökulsárlón

Det är väldigt intensiva och roliga dagar och jag hinner inte riktigt med att få ut blogginlägg i samma takt som allt vi upplever. Det jag berättar om här är från sex dagar sedan men det spelar ju egentligen ingen roll

Screenshot_20190912-185937_Maps

Det enda mål vi hade för dagen var Islands största och djupaste glaciärsjö,  Jökulsárlón, men vi gjorde otaliga andra stopp längs den vackra kuststräckan mellan Kirkjubæjarklaustur och Djúpivogur.

DSC_0794

Det blir många glada skratt.

IMG_3402

Vädret varierar ofta och mycket. Ena stunden är det tjock dimma och regn och plötsligt spricker det upp en stund för att sedan återgå till helmulet eller dimma. Det gör hela äventyret mer spännande och vi ser skönheten i de flesta vädertyper, utom möjligtvis regn i kombination med hård blåst.

DSC_0395DSC_0407

Vid Jökulsárlón stannade vi länge. Som med allt annat jag visar er, går det inte att återge hur det är i verkligheten. Vi fascinerades av kombinationen av blå is, sälar och fåglar. All is var föresten inte blå. Det fanns en del i grått och svart också. Där flöt de sakta omkring eller låg ihopklumpade och stilla och mellan de små isbergen simmade sälar omkring medan olika fåglar slog sig till ro på isen.

DSC_0437DSC_0440DSC_0457DSC_0486DSC_0499DSC_0502DSC_0529DSC_0534DSC_0557

Vi köpte varsin vegansk korv med bröd i en foodtruck och det smakade väldigt bra. Sedan fortsatte vi att gå omkring och insupa allt det fina.

DSC_0563DSC_0584DSC_0590DSC_0604DSC_0629DSC_0630DSC_0644

Isen fortsätter ut till havs där den så småningom smälter.

DSC_0654DSC_0660DSC_0680DSC_0706DSC_0732DSC_0739DSC_0747DSC_0748DSC_0751

Plötsligt försvann en del låga moln och höga bergstoppar visade sig bortanför sjön.

DSC_0783

Till slut slet vi oss från den, för oss, märkliga sjön och fortsatte vår färd. Vi träffade några sällskapliga islandshästar. Det var i alla fall vad vi först trodde men det visade sig att de bara var intresserade av det färska gräs vi plockade till dem utanför staketet. När vi slutade mata dem buffade de på oss och om vi inte genast plockade mer gräs vände de ryggen till och vandrade iväg.

DSC_0810DSC_0811DSC_0816IMG_3423IMG_3438DSC_0826

Under resten av den här dagen var vädret snällt mot oss. Bra sikt och många vackra berg vid havet resulterade i många stopp och mängder av bilder. Här kommer ett litet urval. En stol och några får poserar också fint för kameran.

DSC_0845DSC_0849DSC_0859DSC_0876DSC_0894DSC_0908DSC_0929DSC_0961DSC_0950

Vi kom fram till nattens boende och den lilla stugan vid kajen i Djúpivogur hade allt vi behövde. Efter en god middag blev det en liten kvällspromenad i den vackert belägna byn.

DSC_0972DSC_0984DSC_0998


10 comments

 1. Mycket mäktigt! Helt otroligt så vackert det är. Förstår att ni njuter oavsett väder. Härligt foto på dig och din son, den riktigt lyser av glädje. Vilket äventyr ni gav er iväg på. Tänk vilken variation från isvakar til heta källor.
  Tack för alla fina foton!

  Kram

  Gilla

 2. Fantastiska bilder!! Jag red på islandshäst när jag var där, men den kunde inte tölta så det var mindre angenämt. Men jag har ridit på islandshäst hemma som kunde tölta och det var underbart!!
  Kram

  Gilla

 3. Tänk vilket fantastiskt äventyr ni är ute på! Så många naturupplevelser – jag blir alldeles tagen! Underbara bilder … de kommer härliga minnen att ta fram i vinter när snön yr utanför fönstren på Frösön 🙂
  Ha det gott och fortsätt njuta av resan!
  Kram

  Gilla

  • Vi är båda väldigt glada för att vi gav oss iväg på den här resan. Underbar natur och massor att se 🙂 Jag gör nog en fotobok av bilderna så att det blir lätt att ta fram och minnas.
   Tack, nu är den snart slut men på bloggen fortsätter den ett tag till 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Blir man inte religiös så blir man i vart fall miljömedveten när man läser din underbara reseblogg från Island! Jag klarar inte ens att tänka tanken att detta inte ska finnas kvar för nästa generationer att njuta av. Jag njuter av alla vackra foton o era glada leenden!

  Gilla

  • Miljöperspektivet har funnits i bakgrunden många gånger när vi har sett alla förunderliga naturtyper. Djur och natur får lida för människans dumhet och om några generationer kanske det ser helt annorlunda ut i de här trakterna. Men vi njöt för fullt och glädjen fanns där 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s