Gyllene cirkeln

Vi kom iväg ganska tidigt på onsdagsmorgonen och ställde in GPS:en på Gyllene cirkeln. För oss blev det inte en ”cirkel” eftersom vi inte åkte tillbaka till Reykjavik utan fortsatte vår färd söderut.

Screenshot_20190907-052212_Maps

Vi hade några inplanerade stopp men naturligtvis kunde vi inte låta bli att stanna även på andra fina platser.

DSC_0051IMG_2703

Vårt första inplanerade mål var þingvellir, en nationalpark där islänningarna höll sitt första riksmöte, Alltinget. Nationalparken ligger mellan Nordamerikanska kontinentalplattan och Eurasiska kontinentalplattan.

DSC_0059DSC_0060DSC_0065IMG_2724DSC_0079DSC_0081DSC_0082DSC_0101DSC_0105DSC_0106DSC_0109

Ännu ett spontanstopp längs vägen.

DSC_0128DSC_0131DSC_0149

Ibland fotade vi genom bilrutan under färden.

DSC_0162

Vi kom fram till Geysir,  ett område med heta källor, där huvudattraktionen är den aktiva gejsern Strokkur. Med pålitlig regelbundenhet, var 5–10 minut, kastar Strokkur upp en 15–30 meter hög vattenpelare i luften.

DSC_0172DSC_0176DSC_0180DSC_0197DSC_0198DSC_0200DSC_0205DSC_0209DSC_0211DSC_0219DSC_0220IMG_2846DSC_0224

Gullfoss är Islands mest kända vattenfall. Vattnet faller i två etapper, först ett kortare fall på 11 meter och sedan ett 21 meter högt fall ner i en ravin.

DSC_0236DSC_0244DSC_0254DSC_0255DSC_0258DSC_0262DSC_0265

Det bästa med den här dagen var nog ändå badet i Secret lagoon,  eller Gamla Laugin som den också kallas. Den består av flera mindre varma källor som bildar en naturlig pool utanför den lilla byn Fludir. Jag vet inte den exakta temperatuen men det var som att gå ner i ett varmt bad i badkaret. På vissa ställen fick man vara lite försiktig för att inte bränna sig. Ett underbart skönt och avkopplande bad.

20190904_164246

Vårt boende i Hvolsvöllur var en väldigt mycket trevligare upplevelse än det förra. I en western-amerikansk stil hade det lilla huset pyntats med jukebox, bar, biljardbord och massor av prylar. Rent och snyggt och väldigt kul att se. Som ett litet museum.

Där träffade vi de här fina Islandshästarna…

DSC_0275

Och den här jättefina labradoren.

IMG_2899


23 comments

 1. Ojojoj … vilken helt fantastisk resa ni gör! Så härligt att kunna åka och se på spännande platser i sin egen takt och verkligen njuta av vad naturen har att erbjuda! Oväntat mycket folk på en del platser, men det är klart att det är många som vill se det mest spektakulära. Fantastiska bilder … på naturens storslagenhet och ni ser verkligen nöjda ut bägge två. Skönt att detta boende var till större belåtenhet än det förr 🙂
  Ha det bu fortsatt bra på resan … jag ser redan fram emot mer bilder! 🙂
  Kram

  Gilla

 2. Underbara bilder och jag känner igen allting! Efter man badat är huden alldeles len, finns tydligen dom med hudsjukdomar som åker dit för badens skull. Ha det fortsatt underbart!
  Kram

  Gilla

 3. Vilken fantastiskt vacker och storslagen natur. Man kan verkligen bli ödmjuk för mindre. Det där badet hade jag verkligen inte tackat ner till. Underbara bilder helt enkelt!

  Ha det fortsatt gott på resan!

  Gilla

  • Ja, det är en fantastisk natur och vi blir hela tiden överraskade. Jag tror också att du hade gillat det badet. Underbart för en lite sliten kropp men även bara för att må gott 😀
   Tack, det ska vi 😀
   Kram

   Gilla

 4. Jag känner igen. Precis den rutten åkte vi och nog blir man förundrad av detta märkliga land. Det är ju rent magiskt men jag ser att det är blåsigt och kallt precis som när jag var där. Ser att du fortfarande är vän med labradorer. Här regnar det idag och jag är glad att jag hann ta upp potatisen igår.

  Gilla

  • Kul att få ge dig minnen och igenkänning 😀 Det är ett härligt land med underbara vyer och märkliga fenomen. Jag är så glad att få komma hit 🙂 Man får klä på sig rejält och ibland åker även regnkläderna på. Men det gör inget för plötsligt kommer solen fram och då får man fantastiska naturvyer.
   Det var en väldigt social labrador och lika glad som Jack 🙂 Jag kelar gärna med så fina hundar.

   Gilla

 5. Fantastiska bilder! Väldigt kul att få se och läsa om din resa… Island är inte så långt bort, men ändå så främmande och annorlunda. Jag förundras över att det verkar finnas så många turister där vid den här tiden på året. Jag har blivit rekommenderad att åka dit maj-juli, tror jag en isländska rekommenerade mig när jag hade tanke på en sådan resa. Landets skönhet finns förstås året runt!

  Gilla

  • Tack! Kul att du gillar att hänga med på resan 🙂 Det är verkligen ett spännande land med märkliga naturupplevelser. Jag blev också förvånad över alla turister men nu har vi kommit till platser dit inte lika många åker. Lite lugnare har det varit och vi får väl se hur länge det varar. Island är säkert väldigt vackert året om och jag skulle gärna återkomma en annan årstid.

   Gillad av 1 person

 6. Nu har jag tack vare dig verkligen levt mig in in i det isländska landkapet med gejsrar, regn och rusk och fantastiska vyer. Precis som det ska vara. Hundra gånger bättre än att ligga på beachen i Palma…Har ni hyrt bil och åker på egen hand? Skulle nog passa mig bäst, men ibland får man ju kompromissa. kram

  Gilla

  • Vad roligt att du är med oss och lever dig in i allt vi ser 😀 Jag skulle absolut inte byta ut allt detta mot en solsemester någonstans. Det här är väldigt intensivt men fantastiskt roligt 😀 Vi har hyrt bil och bokat boenden via AirBnB. Jätteskönt att få göra som man vill och i sin egen takt 🙂
   Kram

   Gilla

 7. FANTASTISKT VACKERT!! Kära nån vad fint och vilken underbara ställen du tar oss till. Jag njuter och natten på jobbbet blir betydligt lättare en stund. Vilka foton och vilka otroliga ställen det finns att uppleva. Jag bläddrar bland din foton för jag kan inte få nog. Härliga glada foton på dig.

  Kramar

  Gilla

  • Det känns som om jag måste klämma in lite tid för nästa inlägg för jag tror att du kommer att gilla alla isberg och sälar i en glaciärsjö och bilder på islandshästar 😀 Men jag hinner knappt sortera bilderna för dagarna är verkligen fulla av upplevelser. Om du njuter så kan du kanske tänka dig hur mycket vi påverkas av allt vi ser 🙂
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s