Kav lugnt och vita gäss

Jag tycker väldigt mycket om att ha vatten att titta på men det är inte alltid sjön som bjuder på det mest spännande skådespelet. Igår kväll var det inte riktigt fullmåne men inte långt därifrån.

DSC_0033

Jag har tagit en paus i letandet efter checkpoints. I stället vandrar jag på lite närmare håll. Ibland med utgångspunkt från min ytterdörr och ibland tar jag bilen en kort sträcka innan jag börjar gå. I dag tog jag mig ännu en gång till Bynäset, halvön som har en smal förbindelse med Frösön och som tidigare var ett militärt övningsområde.

En del blommor uppmärksammar man inte för att de är vackra utan mer för att de är lite märkliga. Någon slags tistel, kanske en kardborre, gissar jag.

DSC_0048

Jag gick en annan runda än sist och i början av min promenad var det orkidéerna, till största delen Jungfru Marie nycklar, som dominerade.

DSC_0053DSC_0058

När man vandrar i Jämtland är det ganska vanligt att stöta på just den här sortens lilja i naturen. Min storasyster och jag har skrattat åt att vi under hela vår uppväxt har trott att det är så här kejsarkronor ser ut. Farmor kallade alltid sina brandliljor, som jag tror är rätt namn, för kejsarkronor och det är inte särskilt många år sedan vi kom underfund om att det var fel. Likadant var det med farfars favoritblomma som han kallade läkeväcka. Jag har alltid sagt det namnet, för man litar ju på sina farföräldrar. Av någon anledning kollade jag den växten på nätet och upptäckte att det inte finns någon växt som heter läkeväcka. Det korrekta namnet är besksöta. Jag har ingen bild så ni får googla om ni är intresserade. Lärdomen är att man aldrig ska lita på någon utan helst kolla upp allt själv 😉

DSC_0090DSC_0046

Halva promenaden gick jag på läsidan och det var väldigt lugnt och skönt. Men här kan ni se, om ni tittar noga, att sjön blir lite mörkare en bit bort. Där börjar vinden sätta fart på vattnet och snart dånade det av blåst och och vågor som slog mot stranden.

DSC_0118DSC_0156

Jag kände hur mycket jag gillar det här. Lite dramatik i naturen men inte så mycket så att det blir besvärligt. Jag hade en luva på jackan som jag drog upp över huvudet och jag njöt av scenariet.

DSC_0186

När jag kom till den stig som vek av från vattnet, kändes det ändå ganska skönt att det blev mycket tystare och att jag kunde dra undan luvan. Sista biten var det åter blommorna som drog till sig min uppmärksamhet.

DSC_0210DSC_0212

I morgon kommer min yngsta dotter och min svärson hit. De ska bl a laga mat till mig och det är både uppskattat och spännande.


20 comments

 1. Det er ingen andre steder enn naturen som klarer å skape slik inderlig ro og herjende stormer iløpet av kort tid. Jeg nyter hver dag jeg kan tilbringe i naturen. I dag ble det til og med et bad på meg. Jeg fungerer dårlig når det nærmer seg 30 varmegrader. Da blir det ingen trer andre steder enn til elva.

  Gilla

  • Jag gillar variationerna i naturen och att gå en runda och se vattnet förändras på det sättet är häftigt 🙂 Jag njuter också men något bad blir det nog inte för mig den närmaste tiden. Jag gissar att det är ca 12-14 grader i sjön. När temperaturen närmar sig 30 grader vill jag inte gå ut alls. Men här är det inte samma fuktiga luft som där jag bodde förut och det är inte lika svårt att andas. Det är inte ofta det blir så varmt här och det är en av sakerna jag gillar med att bo här 😀

   Gilla

 2. Njutbara foton ! Framför allt när det är lite sprutt som i de sista vattenbilderna. Jag gillar när vädret visar olika ansikten, förstår att du också njöt där vid stranden.Har aldrig sett blomman på första bilden, den som är en kardborre. Minns med fasa när jag var barn och det blev sjusovardagen. Då kom släktingar in i mitt rum tidigt på morgonen och kastade kardborrar på mig. Jag var så rädd att jag skrek högt! Jag var ganska rädd för det mesta i naturen, fjärilslarver skrek jag också över om jag kom nära. En riktig fjant med andra ord! Hur många checkpoints har du kvar innan sommaren är över? Kramen

  Gilla

  • Tack! Det blir lite mer liv i bilderna när det blir lite mer dramatiskt 🙂 Det här är mitt Jämtland. En stenstrand där vågorna brölande slår upp skum och en sval dag. Det kanske inte är det som jag oftast visar upp men det är en väldigt vanlig vädertyp 🙂
   Men fy, vilket hemskt minne. Om det var en tradition att kasta kardborrar så skulle jag gömma mig eller åtminstone barrikadera dörren den dagen. Eller så skulle jag bli så arg att ingen någonsin skulle våga göra om det igen 😉 Jag blir inte ofta arg men när jag blir det så märks det. Man kan inte rå för att man är rädd för något och jag tror inte att du var en fjant! Men det är ju för väl att du verkar ha kommit över din skräck för naturen 🙂
   Jag har precis 100 checkpoints kvar (har hittat 190 st) och jag tror inte att det blir något problem att hinna. Men jag känner inget krav utan det blir när och om jag känner för det 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Jag håller med, det är spännande när det händer saker i naturen, vågor som går höga t ex. Om man befinner sig på land alltså. Däremot jordbävningar tycker jag är skrämmande, min son upplever det i Japan då och då. Dom har ett varningssystem så det tjuter innan och en röst räknar ner 10 9 8 osv , men man vet aldrig i förväg hur stark jordbävningen kommer att vara.
  Kram

  Gilla

  • Det är variationerna som är spännande och kanske skulle det bli trist om det vore så här blåsigt varje dag. Men det är en vanlig vädertyp här så vi blir ofta glada när det kommer en lugn dag 🙂 Jordbävningar är skrämmande. Jag har aldrig varit med om någon men min äldsta dotter upplevde några, ganska svaga, när hon var utbytesstudent på Sicilien. En av orsakerna till att jag aldrig vill flytta till ett annat land är just att vi är förskonade från många typer av naturkatastrofer.
   Kram

   Gilla

 4. En härlig promenad med underbara bilder! Naturen omkring oss har så mycket att erbjuda … och väderväxlingarna gör den bara mer intressant.
  Kardborrens knoppar är speciella – gör ett återbesök till kardborrarna när knopparna slagit ut! Blommorna är också speciella och brukar gillas av insekter 🙂
  Vackra blomsterängar med blåklockor, prästkragar och rödklöver … ljuvligt!
  Så trevligt med besök! Det blir säkert något gott att äta! 🙂
  Kram

  Gilla

  • Det var en väldigt skön promenad och jag njöt av både lugnet och det lite mer dramatiska 🙂 Jag kände hur jag fick mer energi och ökade takten lite när jag kom ut i blåsten. Inte bara för att få upp värmen utan för att jag faktiskt blev glad.
   Jag googlade karborre och såg att den får spännande blommor. Jag kommer nog att åka dit snart igen för det är mycket som lockar där 🙂
   Ja, det fylls hela tiden på med blommor och jag tar in alla och mår bra av det.
   Det blir jättemysigt att få ha dem här i dag. Om det inte börjar regna tar vi nog en promenad någonstans också så att vi orkar äta ordentligt sedan 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Vi kallade också den lilja för kejsarkrona men jag vet att det är en helt annan blomma så det riktiga namnat kanske är kejsarlilja eller så. Orkiderna är rätt å vanliga här också och växer ymnigt efter vägkanterna.

  Gilla

  • Den kanske kallades så här uppe. Om ni också sa så måste det ju ha varit ett vanligt namn på den. Men när jag googlar nu är det en helt annan blomma som visar sig. Orkidéerna växer på många platser häromkring och de är så fina att titta på.

   Gilla

 6. Dom där checkpoints som du uppsöker, vad är det för något? Jag har bara uppsökt checkpoints i Berlin när jag passerade mellan dåvarande väst och öst under 70- och 80-talet.

  Gilla

  • Jag fick en broschyr i brevlådan om ett intitiativ från orienteringsklubbar som går ut på att få ut folk i naturen. Projektet kallas ”hitta ut” och på en orienteringskarta, antingen i pappersform eller i mobilen, finns dessa checkpoints utmärkta. I naturen motsvaras dessa punkter av meterhöga aluminiumstolpar märkta med punktens nummer och en bokstav. Bokstaven ska registreras och det gör jag i mobilen. Det lottas ibland ut en del vinster och varje hittad checkpoint är då en lott. Men det är inte därför jag gör detta. Det är helt enkelt trevligt att komma ut i nya områden och att ha ett syfte med promenaden 🙂 Appen heter hittaut.nu och om du är intresserad finns det säkert i dina trakter också.

   Gilla

 7. Så himla vackra bilder du bjuder oss på! Himlafenomen är läckert, det kan vara måne, regnbåge, men även hotfulla mol. Även om de är hotfulla gör de sig läckra på bild! 🙂

  Gilla

 8. Brandlilja lärde jag mig de hette bara för några år sedan, vi sa alltid ”ödetorpsblomma” som barn då farmor & farfar sa de växte ofta där.. Men de hade ju i sin trädgård också. Nu har jag själv några henna i rabatten också.

  Gilla

  • Det verkar finnas en del lokala namn på samma blomma 🙂 Kul att få veta alla varianter genom bloggandet 😀 Min mamma sa alltid Optandsblomma om Praktlysing och jag sa likadant tills jag lärde mig det rätta namnet. I det fallet kom min mammas benämning från växtplatsen och kanske det ofta har gått till så. Det verkar ju ha varit likadant med Ödetorpsblommorna.

   Gilla

 9. Så mycket vackra blommor du har runt dig. Det ser så grönt och frodigt ut, inte torrt och rött som hos mig på vissa ställen. Lite kul med blomnamn, min farmor och farfar hade sina egna namn på vissa arter som jag i vuxen ålder precis som du fått helt andra namn på. Liljor är så vackra, jag njuter just nu av röda fina hos mig som jag ska ta och fotografera och lägga ut på min blogg. De luktar ljuvligt också.

  Kram

  Gilla

  • Någon har nämnt att det är en ovanligt rik blomning i hela landet i år. Det kanske stämmer för jag är lite osäker på om det verkligen blommade så här mycket när jag bodde här sist. Men fint är det och här kommer det regn lite mer regelbundet än söderut. Men ni har i alla fall inte lika torrt som förra sommaren.
   Just den här liljan, brandliljan, har tydligen kallats kejsarkrona på minst tre olika platser i Jämtland. Det har jag fått veta från tre personer som inte har något med varandra att göra och som bor relativt långt ifrån varandra. Men nu har de också fått lära sig något nytt 😀 Visst är liljor vackra och de finns i så många färger. Ser fram emot dina liljebilder 🙂
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s