Ett inlägg om egentligen ingenting

Det är inte lätt att vara lydig vårdtagare när instruktionerna är vaga. Rör dig ganska mycket men inte så att det gör för ont, var inte rädd för att ta i men lyft inte för tungt. Hur graderar man sådant och när är det för mycket? Tog jag i för mycket när jag igår bestämde mig för att leta upp närmaste gångväg till Ändsjön, den fågelsjö som för en frisk person ligger väldigt nära mitt hem. Jag har levt med olika sorters värk i mer än 25 år så det är lätt att anta att jag är ganska smärttålig i jämförelse med många.

Har jag bestämt mig för ett mål så ska det mycket till innan jag ger upp och jag kom fram till en av Ändsjöns ”ingångar”. Där tyckte jag först att det stod 35 m till ett fågeltorn men vid närmare granskning stod det 350 m. Jag gick faktiskt kanske tio meter in på stigen (den såg ju så lockande ut) innan förnuftet tog över och jag insåg att jag måste ha lite styrka kvar för att ta mig hem. Hit kom jag alltså och nästa gång tar jag bilen och utgår från den här eller någon annan stig in på området. Det kanske var lika bra eftersom det nog är för tidigt för något fågelliv här.

DSC_0001

När jag kom hem var det, precis som vanligt, en del grannar ute och det blev lite prat om väder och vind, stuprännor, tvätt, ett valpköp och lite annat smått och gott. Småtrevligt kallprat med andra ord. Min son ringde precis när jag stängde dörren om mig och jag hoppas att jag inte skrämde honom när jag skrek till när jag satte mig ner. Undrar om sådana ”hugg” i ryggen är tecken på att jag har tagit i lite för mycket  😉

Lite senare var jag jätteduktig och smorde in allt på mig, som inte täcktes av kläder, med solskyddsfaktor 30 (jag hade en solklänning på mig så det blev en del kladd). Jag minns inte när jag använde solskydsmedel tidigare men order är order och jag ville med gott samvete sitta ute i solen en stund. Det blev inte mer än ca 40 minuter för värmen var lite väl påtaglig. Då åkte markisen ut och där satt jag och luktade och glänste av kladdig solcrème i skuggan. Förutom det var det en väldigt skön dag.

DSC_0003

I dag blev det ingen promenad. Kanske är det bra med en vilodag någon gång ibland. Men förmiddagen försvann i alla fall snabbt med hjälp av flera telefonsamtal (de kan ta lite tid). Det blev en liten stund på balkongen igen men i dag smorde jag bara in ansiktet. Markisen åkte ganska snabbt ut igen och visst är det lite delade tankar när vädret är så varmt och härligt. Jag önskar att det kommer ett ordentligt regnväder, helst under flera dagar, nere i vårt lands södra regioner. Det är inte kul att läsa och höra om alla bränder som redan har tagit fart. Det kan förresten gärna få regna här också någon dag. Snart är vi nog också i samma situation med torka och stor brandrisk.


17 comments

 1. Har personligen ingen erfarenhet av råd från vården, har inte sökt vård sedan 1981! Men jag har hört motsvarande kommentarer från andra, man får nog känna efter själv och göra sin egen bedömning, bättre än så blir det nog inte.

  Gilla

  • Ja, det är väl ungefär det jag har konstaterat också. Sunt förnuft och att lyda sin kropp är bra ledstjärnor men samtidigt är det ibland bra att utmana kroppen lite också. I mitt fall är jag ganska nöjd med att jag ska göra det, i alla fall i lagom mängd 😉

   Gilla

 2. Vi har ingen värme idag, den försvann men ska nog återkomma de närmaste dagarna. Här brinner det, ca en mil från där jag jobbar. Har arbetskamrater som fick sms om att vara beredda på evakuering. Otäckt. Jag hoppaa verkligen inte det blir en sommar som förra året. Känns obehagligt när det brinner redan på våren.
  Kram

  Gilla

  • Konstigt nog verkar det som om vi kommer att ha kvar solen längre än ni där nere i södern. Inte lika varmt kanske men soligt och den rollfördelningen är vi inte vana vid här uppe 😉
   Det är verkligen illavarslande med alla dessa bränder. De som förstår sig på det här säger att det är ovanligt tidigt och även att gräs- och skogsbränder inte brukar härja samtidigt, som nu. Jag hoppas på ordentligt med regn där det brinner och gärna en rejäl skvätt i alla andra delar av landet också.
   Kram

   Gilla

 3. Jag tror helt enkelt att du får känna efter och använda ditt sunda förnuft. Så vaga formuleringar från vården innebär nog att de inte vet säkert utan att du får prova dig fram.
  Här hos oss är det väldigt torrt vilket märktes när det blåste så mycket. Det var rena sanddrevet tidvis vilket inte var behagligt. Nu hoppas jag att folk väljer att använda sitt sunda förnuft när det gäller grillning och annat.

  Kram

  Gilla

  • Sunt förnuft är bra i många sammanhang och även inom både sjukvård och beteende vid brandrisk. När det gäller min rygg hade jag helst velat ha ett svar om hur det ska bli. Det är självklart inte möjligt att svara på. Men jag ska göra mina övningar, för övrigt ingen större skillnad mot vad jag har gjort sedan länge, och får väl ta kontakt igen om det inte blir bättre. Tyvärr kommer det nog alltid att finnas slarvigt folk som inte tar torkan på allvar. Men det kanske är ännu vanligare med gnistor från diverse fordon och maskiner, kanske t o m glasbitar i naturen som med solens hjälp kan sätta fyr i torra marker. Jag hoppas på regn i brandområdena och även i förebyggande syfte lite överallt.
   Kram

   Gilla

 4. Jag tror nog du kommer att hitta ”din” takt och vad du klarar med tiden. Lagom är ju – som alltid – bäst 🙂
  Torkan är ett elände, här har vi totalt eldningsförbud sedan någon vecka och i grannkommunen infördes bevattningsförbud idag – i april!!! Vatten har vi gott om i vår kommun men även hos oss är det väl en ändlig resurs kan jag tänka mig. och så alla dess tokar som envisas med att elda fast det är så torrt. Det kan väl räcka med sådant som uppstår av misstag (gnistor från skogsmaskiner och liknande). Men, men, såna är vi människor – ganska korkade 🙂

  Gilla

  • Det är, som ofta, en avvägning. Ska jag låta envisheten komma fram och sota för det senare eller ska jag vara försiktig och inte komma nästan någonstans. Jag har nog kommit förbi försiktighetsstadiet nu och kör på tills det kanske blir lite för mycket 😉 Då blir det en påtvingad lugn dag emellanåt och enligt mig kan det vara värt det. Som du märker avviker jag lite från ”lagom är bäst” här 😀
   Jag vet inte vad bränderna, som härjar nu, beror på men om det är slarviga människor så är det oerhört frustrerande. Att inte kunna tänka på konsekvenser eller kanske inte ens bry sig är, som du skriver, korkat och det gör mig arg.

   Gillad av 1 person

   • Ha ha… jo då, jag kan kläcka ur mig kloka ord, men jag är inte heller så bra på att efterleva dem 🙂 Jag skulle nog gjort som du skulle jag tro – möjligen skulle jag vara lite mer arg på mig själv för att jag gör just så, jag är ju lite ilsk av mig ibland 😉 😉

    Gilla

 5. Vet du, när jag ser din vy och utsikt, så jämför jag oförhappandes med fotona jag ser på bloggkompisar som bor nere i Spanien och som sitter på sina balkonger och tittar ut över Medelhavet. Kan inte påstå att du har det sämre, snarare tvärtom! Visst är det trist när man känner att man behöver ta lugnare vissa dagar, men vetskapen om hur man funkar är ju ändå bra. Då blir man inte lika besviken…Jag har riktigt jobbigt med slutryggen, försöker stretcha o hitta övningar för muskeln i skinkan som bökar med mig men tyvärr har jag blivit så stel i kroppen så den vägrar lyda och böja sig så att övningarna blir rätt utförda! Hörde åter skräckhistorier om vår ”sjuka vård” idag där en ung tjej som blivit opererad fyra gånger i knäet o fortfarande inte kan gå ut o jogga få svaret från ortopeden att vända sig till sin vårdcentral. Och vårdcentralen skickar henne vidare till fysioterapeut. ….och så går vi alla runt i ringen…hon har inte kunnat springa på två år nu, o har äntligen hittat en kiropraktor som ger henne fruktansvärt smärtsamma behandlingar, men de fungerar! Och kostar bara 1500 kronor gången..,Och då tänker jag att om min snart 65åriga kropp strejkar så må det vara hänt, men vården bara måste fungera för unga människor! Bränderna ja, dem glömde jag….läste idag att 112 fått väldigt många samtal idag om brandlukt här i Dalarna, men det beror inte på att det brinner här utan på tre olika håll utanför länet där vinden gör att lukten sprider sig. så nu vädjar man till allmänheten att inte ringa om man inte vet att det verkligen är en synlig brand i närheten. Varför blir mina kommentarer hela romaner….”ler” och skickar torsdagskram för nu är hon fyra minuter över midnatt

  Gilla

  • Haha, jag håller helt och hållet med dig. Jag skulle absolut inte byta min balkongs läge mot ett läge vid Medelhavet 🙂 För fem år sedan hade jag kanske haft en lite annan uppfattning men jag tror att Jämtland hade vunnit då också. Värmen vid Medelhavet kan man njuta av i korta perioder men det blir jobbigt om det blir för mycket.
   Ja, du vet ju mycket väl hur det är och hur det känns. Men man kommer så småningom till en slags acceptans. Då är det lättare att fokusera på det man faktiskt kan. Jag vill inte riktigt ge upp ännu men det lutar ändå åt att acceptansen, om att det är så här det ska vara, slår rot.
   Du är jätteduktig som försöker töja ut stela muskler. Ge inte upp utan tänk att även om det kanske inte blir mycket bättre så kan det vara så att det förhindrar att det blir sämre. Jag mår väldigt bra just när jag tränar men tyvärr känner jag inte att just ländryggen blir bättre. Däremot mår andra delar av kroppen klart bättre med träningens hjälp.
   Visst är det sorgligt att vården fungerar så dåligt i vissa fall och kanske är det värst för unga med både fysiska och psykiska diagnoser. Men att vara äldre och känna sig bortglömd är säkert också väldigt jobbigt. Det är klart att jag har upplevt både bra och dåligt bemötande inom vården men jag har nog haft tur för det mesta. Nu är jag lite av en VIP-patient tack vare transplantationen så mig tar de alltid väl hand om. Det känns lite orättvist när jag hör om alla som inte får samma behandling.
   Det är läskigt med alla dessa bränder men det verkar som om det finns en mycket bättre beredskap och organisation nu jämfört med förra sommaren. Jag hoppas innerligt att det inte blir en lika varm och torr sommar i år.
   Du har mycket att säga och därför blir dina kommentarer omfattande och jätteroliga att läsa 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Inte lätt att begränsa sig … naturen är lockande och livet är härligt! Det får nog bli det egna sunda förnuftet som får sätta gränserna för hur mycket man klarar.
  trevligt att småprata lite med grannarna … och skönt att ha sin egen lägenhet och härliga balkong att dra sig tillbaka på. Det ser alldeles underbart ut!
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Nej, det är ju så mycket man vill och nu händer det så mycket överallt. Då är det lätt att man drar iväg lite för långt. För min del är det ändå värt det för jag njuter av mina promenader och tar konsekvenserna av det 😀
   Jag har trevliga grannar och de har varit väldigt ivriga att hälsa och välkomna mig. Men än så länge har jag inte sett några av de som bor i samma hus och som arbetar om dagarna. Jag har inte gått förbi deras uteplatser efter arbetstid. Min balkong är det bästa med min lägenhet 😀 Jag jämför lite med de hus du visade upp i ditt inlägg och då blir jag väldigt nöjd med att ha det här läget. Det enda jag inte riktigt är bekväm med är att alla samtal hörs av alla som är bredvid eller under. Ibland känner jag mig som en tjuvlyssnare och då försöker jag skramla lite för att de ska veta att de är avlyssnade 😉
   Tack och detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Hej, tänkte på detta med groddning, det borde ju passa dig perfekt! Igår kväll satt jag o kikade på filmsnuttar på Youtube som inspirerade mig. gå in där o bara skriv in ordet groddning så får du många roliga förslag. Nu ska jag försöka leta efter alfalfafrö och broccolifrö, finns inte i min lilla butik. Torsdagskram

  Gilla

 8. Bönderna vill ha mera regn här i denna delen av landet. Enligt min väderapp så ska det endast småskvätta lite någon dag om jag kollar tio dygn framåt. Men det kan i och för sig ändra sig snabbt. Här har det blåst väldigt mycket i vår och det torkar ju också ut.
  Bra att du smörjer in dig även om det bara bli att sitta en stund, vårsolen tar.

  Kram

  Gilla

  • Jag tror att det behövs massor av regn i nästan hela landet och inte minst för grundvattennivåerna. Jag vill inte hoppas på en regnig sommar men det kan gärna få strila på under nätterna. Vi väntar snö om några dagar men den snö som kommer smälter snabbt undan igen. Det tar emot att hålla på och smörja in mig och de senaste dagarna har jag struntat i det och bara suttit i solen korta stunder. Jag får ju ändå massor av vårluft och lite sol under mina små utflykter 🙂 Jag tänker ofta på den idyll jag levde i förr. Då tillbringade vi de soliga sommardagarna på bryggan och det blev många timmars solande utan några solskyddsmedel varvat med dopp i sjön. Hundarna badade och var ömsom i solen och ömsom i skuggan. Det är härliga minnen 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s