Att vara en del av en familj

Det är något vi alla mår bra av och jag har lyckan att känna mig som en del av flera familjer. Jag tror att jag har skrivit om det förut men det är lätt att återkomma till ämnet när jag återupplever delaktigheten. Jag inbillar mig att det är lätt att komma ifrån sin partners familj när man av någon anledning inte är ett par längre. Kanske är det inte så vanligt som jag har trott för jag har alltid känt mig inkluderad och välkommen i min mans släkt.

Jag kom till min svärmor i onsdags och efter lite kaffe tog vi bilen till min svägerska och svåger. Det är egentligen promenadavstånd mellan alla släktingar här men både svärmor och jag tyckte att det var skönt att slippa promenera. Det blev ännu en kopp kaffe medan vi pratade om lite allt möjligt. Jag och svärmor åkte hem en stund, tittade på skidskytte och åt middag och sedan var det dags för nästa besök.

En av min mans systerdöttrar har varit på Island tlllsammans med sin familj. Eftersom jag planerar att göra en resa dit var det jättekul att få komma hem till dem och titta på alla bilder. Vilken fantastisk natur och villka upplevelser man kan få vara med om. Jag insåg att jag absolut inte kan hinna se allt under en veckas semester. Kanske måste rutten minskas rejält för att det inte ska bli alltför stressigt. Jag och min son får prata ihop oss för ja, han vill återigen följa med sin mamma på en resa och jag är överlycklig för det 😀 Även min naprapat har berättat mycket om Island och jag måste nog resa dit flera gånger för att få uppleva allt jag vill.

Jag drar inte fram kameran och fotar hemma hos alla jag träffar men mobilen kom fram hos kaninerna.

Efter det här besöket var jag och svärmor rejält trötta och det var skönt att få göra kväll och sova.

Dagen efter, på torsdagen, tog vi det lugnt på förmiddagen. Men till lunch gav vi oss iväg till den restaurang där jag hade mitt första fasta jobb för 37 år sedan. Det var sig likt på många sätt men ändå helt annorlunda. Jättemysiga lokaler och god mat. Det var inga problem för dem att fixa fram en vegansk gryta med oumph och smakerna var det inget fel på.

Min svärmor behövde köpa dammsugarpåsar så vi åkte till ett köpcenter lite utanför Strängnäs. När jag och min familj bodde i trakterna fanns det en affär och en växtaffär på det område som nu svämmas över av stora butikskedjor. Jag ska inte säga så mycket om det men både där och på vägen dit var det vackrare förut. Strängnäs växer och det är väl bra.

Vi hann med både middag och skidskytte (känner ni igen t ex Arctura från mina tidigare inlägg? Det är tornet precis bakom åskådarläktaren.) innan det var dags att träffa ytterligare en av min mans systerdöttrar med familj. Även här nöjde jag mig med en mobilbild på husdjuren. Söta små marsvin som fick lockas fram ur skyddet med hjälp av blomkål. Familjen har nyligen flyttat till ett lite större hus och det var roligt att se hur fint det är och blir när det är färdigt. Sist jag träffade dem, i somras någon gång, blev minsta tjejen så rädd för mig att hon vägrade säga ett ord. Den här gången fick jag en rejäl kram när vi sa hejdå. Det är ju alltid kul när man går från att vara skrämmande till att bli kramad. Alla de övriga tre syskonen har inga problem med att krama sin mammas ingifta moster. Det ska tilläggas att jag aldrig någonsin försöker tvinga mig på ett barn och ingen annan heller för den delen 😉

Ännu en rolig dag närmade sig sitt slut och jag och svärmor tog en kopp te innan det var sängdags.

Nästa dag, på fredagen, hade vi en lugn och skön förmiddag innan jag åkte iväg till Mariefred för att träffa en väldigt god vän. En vän som har funnits där under alla år och fortfarande finns där trots många år nästan helt utan kontakt. Vi skulle träffas på parkeringen mitt emot Gripsholms slott och jag passade på att fota lite medan jag väntade. Jag är alltid tidig till alla möten och här är det inga problem att hitta något att titta på under tiden.

När jag vände mig åt andra hållet såg jag Gripsholms värdshus och Mariefreds kyrka. Mariefred är en liten idyll och det kändes lite trist att jag inte kunde vandra omkring lite när jag ändå var där. Jag hade gärna tagit en promenad bland hjortarna i hjorthagen också men jag hade ju, som tur var, andra trevligheter framför mig. Rätt som det var, medan jag stod där och fotade, hojtade någon på mig och där kom min vän emot mig med ett stort leende och en lika stor kram.

Vi gick runt värdshuset och från andra hållet går man in i ”Skänken”, en väldigt mysig och trevlig restaurang. En sådan där restaurang där man känner trivsel så fort man kommer in. De fixade en vegansk rätt åt mig och även här smakade det väldigt gott. Jag vet inte riktigt vad jag åt men gott var det. Min goda vän ser också ut att gilla det hon har på tallriken. Vi satt där i några timmar och hann nog egentligen inte prata färdigt. Men vissa personer jobbar och även om jobbet den här dagen sköttes hemifrån måste det ändå göras. Det var i alla fall några jättetrevliga timmar och man ska ju sluta när det är som roligast sägs det.

Jag hade planerat att åka hem till Mjölby direkt efter den här lunchen men min rara svärmor tyckte inte att det var en bra idé. Jag har en tanke fastetsad inom mig om att man aldrig ska stanna för länge och bli besvärlig. Men jag blev övertygad om att det inte förhöll sig så och därför sitter jag här nu, efter en god frukost, och väntar på att min svärmor ska vakna. Jag sa redan från början, när jag gick över till vegansk kost, att hos min svärmor kommer jag inte hålla jättehårt på det. För att underlätta för min svärmor tog jag med mat men något jag inte kunde motstå var hushållsosten. Jag har berättat förut att det är det enda jag saknar av animalisk kost och här gav jag mig själv tillåtelse att fuska. Det är ju ingen annan än jag själv som kan bli besviken på att jag fuskar och jag känner inte så. När jag har tagit beslutet ältar jag inte utan njuter av god hushållsost.

Snart ska jag ta mig hemåt de drygt 20 milen men det dröjer inte länge innan jag är på väg igen. Den gången bär det av ännu längre norrut. Nu har jag äntligen beställt min nya soffa med hemleverans till Frösön. Vilken härlig känsla det var att skriva in den adressen. Två dagar efter flytten kommer soffan och den lär nog hålla mig sysselsatt ett tag. Kan ni se framför er hur jag sitter bland alla flyttkartonger och försöker trä på klädsel och få ihop min soffa? Det ska bli så kul!!!


24 comments

 1. Ser att du haft innehållsrika och trevliga dagar! Härligt! Mariestad är en underbar liten stad … där mitt för slottet finns några husbilsplatser där vi stått några gånger.
  Tänk så fort tiden går – snart är det dags!
  Kör försiktigt!
  Kram

  Gilla

  • Det har varit intensivt och jättekul 😀 Jag väntar fortfarande på att svärmor ska vakna. Skönt att kunna sova ut ordentligt men jag gillar mina morgnar. Jag tror att du menar Mariefred men att fingrarna hamnade på Mariestad. För det var i Mariefred jag var och visst är det fint vid slottet. Snart är det inga dagar kvar att räkna och det känns lite overkligt 🙂
   Jag ska ta det lugnt på vägen.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Tillhörighet är inte så dumt 🙂
  Njut av din hushållsost du. Kanske det är ditt undantag från den veganska kosten, alla har väl något 🙂 Och hushållsost ÄR gott, förmodligen är det just ost jag skulle sakna mest också om jag skulle gå över till att bli vegan. Faktum är att om jag la om kost så skulle jag nog snarare bli vegetarian än vegan, mjölkprodukterna vill jag nog inte vara utan även om jag inte är någon direkt storkonsument.
  Det låter som du haft några härliga dagar. Nu får du hem och ladda upp inför den ”stora resan”. Det blir väl jobbigt ett tag men som du skriver – jobbigt kan vara roligt också!
  Island är för övrigt ett av mina drömresmål också, jag har dock inga planer på att åka dit men det kan ju ändra sig snabbt 🙂
  Ha det bra och hoppas resan hem (till mellanlandningen) går finfint!

  Gilla

  • Tillhörighet är väldigt trevligt 😀
   Jag njöt flera gånger och det var sååå gott 😀 Men nu räcker det. Jag blev lite uppsvälld och behövde rapa en hel del och kanske var det ostens fel. Jag hade mer av den sortens problem förut så det är lätt att tro det. Det kan ju vara bra att tänka så, kanske underlättar det att vara lite strikt 😉 I början saknade jag mjölken lite också men nu gillar jag ersättningsprodukterna bättre. Det finns bra ersättningar för det mesta men ost är undantaget.
   Jag och svärmor har alltid kul och ännu roligare blir det när fler i släkten och en vän har möjlighet att träffas. Det var några riktigt fina dagar 🙂
   Jag tycker att det mesta med flytten är roligt. Själva resan kan bli lite jobbig, mycket beroende på vädret, men jag behöver inte köra längre än till Uppsala. Sedan tar min son över och det är en himla tur.
   Island ska jag till. Frågan är bara när. Vi tänkte försöka komma dit i början av maj men det kanske blir det lite svårt att hinna få till det till dess. Men då blir det av en annan gång 🙂 Helst vill jag ju kunna vandra omkring lite när vi är där.
   Resan hem gick bra. Det var blött och skitigt hela vägen 😉

   Gillad av 1 person

   • Ha ha… ja kanske du är lite laktosintolerant eller så. Mjölkprodukter är ju lite hårdsmälta sägs det.
    Island kan nog tänkas behöva fler besök, i år lär jag inte komma iväg. Bokade resan till Rom idag och kanske det får räcka med en resa till Teneriffa och en till Rom i år? Det känns som om vi åker väldigt mycket vartannat år, sen vilar vi ett år 🙂

    Gilla

   • Jag tänkte också tanken att det kan ha med laktos att göra. Men jag är nästan säker på att laktosintolerans är en av alla saker som har bekräftats att jag inte har. Någon gång, när jag känner att jag får lust, ska jag titta tillbaka på alla provtagningar de senaste åren (de är många och omfattande) och se om jag hittar det provsvaret.
    Härligt att ha en resa till Rom att se fram emot. Om jag minns rätt så har ni gratis guide under vistelsen. Då slipper ni leta er fram till alla sevärdheter 🙂

    Gillad av 1 person

   • Jag tror att vissa är lite överkänsliga medan andra är intoleranta ”på riktigt”. Till och med min plåtmage kan reagera på för mycket mejeriprodukter men inte är jag intolerant för det. Nu är du ju dessutom ovan så det är nog inte så konstigt 🙂
    Japp, gratis guide förväntar jag mig. Jag betalar ju för hennes boende medan vi är där 🙂 (okej, hon har väl sitt riktiga boende kvar så klart så jag hade ju inte behövt hyra lägenhet som räckte till henne också – men det vill jag ju. Vill ju umgås så mycket som möjligt när vi är där). Dessutom tror jag att hon är oerhört kunnig vid det laget så det blir nog en bra guide 🙂

    Gilla

   • Det är nog inte underligt att jag reagerade lite men nu mår magen bra igen och jag ska inte reta upp den något mer. I alla fall inte den närmaste tiden 😉
    Det blir en bra lösning för er alla. Boende mot guidning är en bra deal 😀

    Gillad av 1 person

 3. Mysiga dagar du haft och så härligt att få känna att man tillhör familjen fortfarande. Det är nog lite skillnad att ens man går bort eller om man skiljer sig. Vid en skilsmässa försvinner släkten på den sidan och ibland också vänner. Så fina bilder på alla husdjur också! Jag gläds verkligen med dig inför din kommande flytt!
  Jag har varit på Island, det har jag nog berättat. En fantastisk resa med en nästan overklig natur. Så underbart om du kan uppleva det med din son!
  Kram

  Gilla

  • Det var lika kul som vanligt att komma dit. Jag känner mig riktigt som hemma hos min svärmor och trivs med alla andra. Du har nog rätt i att det är en stor skillnad i hur man håller ihop beroende på orsaken till att man inte är ett par längre. Jag brukar säga att det kan vara en lika stor sorg att gå igenom en skilsmässa och det blir inte lättare om man förlorar familj och vänner.
   Tack, det blir nog lite tjatigt med alla inlägg om flytten…och ännu mer lär det bli 😀
   Ja, jag tror att du har berättat om det. Jag har bara hört positiva omdömen från de som har varit där så jag hoppas mycket på den resan.
   Kram

   Gilla

 4. Att vara delaktig av en familj betyder mycket men tyvärr är det inte alltid en självklarhet. Vid en skilsmässa väljer många sida och vilket innebär förlust av en viktig gemenskap. Nu förlorade du din man genom dödsfall och kanske gör det i stället att banden blir starkare och att man behöver finnas där för varandra. Härligt i alla fall när det blir så.

  Fina och omväxlande dagar har du haft och jag är övertygad om att du på intet sätt varit till besvär utan bara ett kärt besök.

  Kram och god hemresa när det blir så dags!

  Gilla

  • Ja, det är verkligen synd att det ska vara så svårt att behålla de man tycker om när det blir skilsmässa. Men det är ganska lätt att förstå att familjen håller ihop och att den andra parten blir utanför. Vissa skilsmässor kan säkert upplevas som svårare att hantera än ett dödsfall. Som du skriver är det nog lättare att man håller ihop och har ett annat behov av varandra när alla har en gemensam sorg. Jag funderade inte så mycket på det när det var nytt men senare har jag många gånger känt hur glad jag är för att vi inte har glidit ifrån varandra.
   Det har varit jättekul och jag tror faktiskt att du har rätt. Jag och svärmor har nog båda uppskattat de här dagarna 🙂
   Nu är jag hemma igen och längtar till mitt nästa hem. En vän i Jämtland åkte förbi mitt område tidigare idag och skickade bilder därifrån. Massor av snö i stora högar 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Du är snart där!

    Själv blir jag lite avis för här är inga besked i sikte än men jag unnar dig verkligen att få komma hem ❤

    Gilla

   • Jag förstår så väl att du tänker på er tingade lägenhet och att olika känslor dyker upp. Jag har haft ett otroligt flyt i det här och många gånger har jag tänkt på dig och på hur utdraget det kan vara. Jag vet att du unnar mig det här och jag önskar att det löser sig för er snart.
    Kram ❤

    Gilla

 5. Jag sitter med ett fånigt leende på läpparna när jag läser ditt inlägg. Så mysigt att ha så många nära och kära omkring sig, sen om det är på långt eller nära hålla spelar ju ingen roll. Jag har under livet haft otur med mina äkta makar, men desto mer tur med mina svärmödrar! Dessutom har jag gillat mina mäns ex-fruar när det funnits såna. Jag har faktiskt tyckt tv-serien bröllop, begravning och dop vars sista avsnitt gick ikväll har varit riktigt kul, kanske för att jag själv haft familjerelationer av de mest konstiga slag. Men så roligt att du och sonen åker till Island! Jag har en bloggkompis där, i Akureyri, en svensk tjej som gift sig med en isländsk fårfarmare. Ha en fin vecka, det närmar sig med stormsteg/kram

  Gilla

  • Haha, kul att du ler och inte får en annan reaktion 😀 Men det är precis så mysigt och fint som det verkar och jag är jätteglad för det. Jag har ju bara haft en man och han var verkligen mannen i mitt liv, Han med stort H. Man får många erfarenheter genom livet men jag har haft turen att inte behöva erfara skilsmässa eller separation. Jag gillade också den tv-serien och hoppas på en fortsättning.
   Jag och sonen ska åka till Island men när det blir är inte klart ännu. Vi får försöka bestämma något när vi träffas under flytten. Någon gång måste vi ju sitta ner och vila, åtminstone fika och äta 😀 Vi sitter ju i samma bil från Uppsala till Frösön och då kanske vi kan planera något.
   Nu går dagarna alldeles för långsamt. Jag kan inte packa mer förrän dagen innan flytten så nu väntar jag mest. Nio dagar kvar 😀
   Kram

   Gilla

 6. Är så glad för din svärmor och övriga släktingar på din mans sida att ni har varandra. Blir så glad av det jag läser att ni tagit hand om er relation på bästa sätt efter det som hänt. Det där är ju inte alltid så självklart.
  Ska ni åka till Island, underbart, har velat åka dit sedan jag gick i tredje klass då vi läste om Norden. Jag ryser bara jag tänker på det. Jag ska njuta av dina bilder sedan när du är där. För min egen del får jag nog vänta lite, har lite annat planerat framöver.
  Nu börjar det närma sig, snart är det dags för cirkeln att sluta sig. Såååå spännande!! Har du laddat för upploppet 🙂
  Önskar dig en underbar dag

  Gilla

  • Det är mest min mans familj som kan ta åt sig äran av att det har blivit så bra. De har på många sätt visat att de vill ha med mig i gemenskapen och jag har tacksamt och glatt tagit emot det. Vi har naturligtvis kommit nära varandra genom sorg och genom många samtal och minnen. Men vi trivs väldigt bra ihop också. Jag bor alltid hos min svärmor när jag är där men det är mest med min svägerska jag gör andra saker, typ alla resor till Jämtland. Nu blir det inte fler sådana men hon har redan bokat in att hon kommer upp i maj 😀 Hennes barn med familjer är alla lika välkomnande och jag känner mig omsluten av omtanke och gemenskap. Nu fick jag ju t o m en kram av minstingen i släkten 🙂
   Jag vet inte när resan blir av, bara att den ska bli av. Vi var ett helt gäng som skulle åka först men nu är det bara jag och min son kvar. Vi har ju rest tillsammans förut och vet att vi har kul så det blir jättebra 😀
   Hahaha, jag har laddat för upploppet sedan jag såg lägenheten 😀 Nu kan jag inte göra mer innan det är dags så lite långtråkigt är det att bara vänta.
   Önskar dig detsamma!
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s