Äntligen här igen

Tågresan upp var lite jobbig men gick ändå bättre än jag hade trott. Massor av ungdomar delade vagn med oss eftersom det är studentvecka den här veckan. Alla tider hölls och det var vi väldigt tacksamma för. När jag och min svägerska kom fram gick hon och köpte bröd till frukosten medan jag gick in i receptionen och checkade in. Vi packade upp, drack kvällsté och sedan var det sovdags.

På morgonen gick vi en liten promenad efter frukosten. Bara en kort runda runt Holiday club innan vi gick in på Ica för att proviantera. Som andelsägare har jag fem procents rabatt vid ett tillfälle och därför försökte vi handla för hela veckan. Naturligtvis var kameran med.

003004005

Jag brukar aldrig köpa choklad från Åre förutom när jag är här. I år blev jag glatt överraskad av utbudet. Jag har aldrig sett att de har haft ett veganutbud förut. Minst fyra olika sorter. Visst passar de bra i fruktskålen 😉

006

Efter lunch gick i iväg igen. Vi vandrade uppåt genom centrum och runt Tott för att fortsätta i en vid sväng tillbaka. Istapparna hängde tätt från Åregården. Fint men lite farligt.

009

Vi passerade huset där min mormor och morfar bodde innan min mamma föddes. Då var huset en del av en gård men nu har vägen dragits genom gårdsplanen och endast det här huset återstår.

011012015020021024

Vi kom tillbaka lagom till damernas masstart i skidskytte. Ganska skönt att sitta bekvämt på värmedyna inne och titta ut på slalombackarna samtidigt som vi såg en annan sorts skidåkning på tv.  För att sitta (eller halvligga) riktigt bekvämt har vi, precis som vanligt, bäddat ut bäddsoffan.

030

En väldigt bra början på veckan.


21 comments

 1. Så härligt det ser ut och skönt att vara på plats igen. Jag har varit i Åre en gång och har ett minne av att vi åkte bergbana upp till hotellet… Men minnena har bleknat för jag var så liten då. Njut nu av vistelsen och ha det riktigt gott!

  Kram

  Gilla

  • Det är härligt att vara här 😀 Undrar om det var Tott du bodde på då. Jag vet inte om det finns något hotell högre upp eller om det gjorde det när du var barn. Men bergbanan finns kvar 🙂
   Tack! Vi ska se till att ha det väldigt bra.
   Kram

   Gilla

 2. Härligt! Och vilka vackra hus du fotat! Hoppas ni får det riktigt härligt under veckan och att vädret blir sådär lagom promenadvänligt!

  Gilla

  • Ja, vi har det väldigt skönt 🙂 Det finns många fina hus bland allt det lite mindre vackra och nya. I morgon ska det snöa sägs det och det gör absolut ingenting. Vi behöver varken skotta eller ta oss fram med bil 😀

   Gillad av 1 person

   • Härligt!
    Nej om man slipper ut och skotta eller köra i snön så gör det ju inte så mycket att den trillar ner. Själv ska jag ut och skotta fram en bil (nåja, borsta fram så mycket snö har det inte kommit 🙂 ).

    Gillad av 1 person

 3. Härliga bilder från er första dag där! Tänk att du har dina anor därifrån … måste vara roligt att gå runt och titta även om bara ett hus finns kvar av det som var din morfars och mormors gård.
  Jag som inte är någon vintermänniska har bara besökt Åre på sommaren, men minns att det var väldigt trevligt. Vi hyrde en stuga med fin utsikt över sjön och gångavstånd till centrum … och sönerna var såå imponerade över att det fanns en parabolantenn och massor med kanaler att titta på. 🙂
  Ha det fortsatt bra och njut av snön och alla vackra vyer!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag fick inte veta att mina morföräldrar har bott där förrän jag var över 40 år. Min morbror nämnde det i förbifarten och jag blev jätteglad när jag senare hittade ”Gunnarsgården”, som den heter. Mina minnen av mormor och morfar är från Järpen, där de drev ett pensionat och ett skomakeri. Min mamma är född i Åre (i ett annat hus) men ville aldrig återkomma dit. Redan när jag var barn tyckte hon att det var för exploaterat. Undrar vad hon skulle ha tyckt nu. Mina farföräldrar bodde i Östersund. Jag är alltså tredje generationen jämtlänning från båda sidorna 😀
   Åre är fint året om och det satsas mycket på turism även på sommaren. Många som cyklar ner från Åreskutan. Kul att det var just tv-utbudet som era söner blev mest imponerade av 😀 Barn har sina egna idéer om vad som är viktigt 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Vi har varit i Järpen två gånger … första gången då vi hade varit i Åre – tror vi var på någon marknad i Järpen – andra gången på en svampkonsulentträff på 90- talet någon gång. Då hade vi en svampkunnig militär som visade oss runt i skogen – han pekade med hela handen och när en person gick vilse sa han bestämt – Jag går och letar! Ni stannar här! och vi vågade inte flytta oss ur fläcken och jodå han hittade den bortkomna 🙂
    Kram

    Gilla

 4. Åh vad det ser härligt ut! Det är så vackert landskap och fint med snön. Här hemma har det snöat men nu är det plusgrader så allt är en enda sörja. Hoppas ni får en riktigt härlig vecka!
  Kram

  Gilla

  • Det är härligt men jag gissar att du mest tycker om att se det på foton, inte i verkligheten 😉 Trist med plusgrader och sörja. Lite frost vore väl mycket finare 🙂
   Tack, vi ska göra vårt bästa för att njuta av tiden här 😀
   Kram

   Gilla

   • Jo men jag tycker det är fint med snö där uppe, har varit i Sälen, Kiruna och Jukkasjärvi. Där var jättevackert, vi åkte skoter i Sälen bl a i underbar natur med snöklädda granar. Kiruna var ju storslaget, där åkte vi skoter på Torne älv och det var fantastiska vidder med berg och hundspann och renar. Fast det var lite för kallt, -34.
    Kram

    Gilla

 5. Hej! Vilka underbara vyer, jag har också varit i Åre, med jobbet på 90-talet. Alla andra åkte utför men inte jag. Höll mig till längdspåren. Ja nu har ni fluffigt vitt, hoppas inte kylan blir för hård bara! Kram från pörtet

  Gilla

  • Det är vackert här 🙂 Jag åker varken längdskidor eller utför längre. Det finns annat att roa sig med och det är skönt att bara vara här och ta det lugnt också 🙂 Idag ska det bli lite kallare men inte så pass att vi inte kan gå ut. Kanske tar jag en tur med kabinbanan för att få se ännu längre bort över fjälltopparna.
   Kram

   Gilla

 6. Så fantastik vackert! Ser underbart ut. Vilka vackra foton. Hade gärna också suttit där och blickat ut över backen. De där godbitarna av lakrits hade jag gärna provat. När dottern med familj kom hem från Åre fick jag små Åreskorpor som tack för djurhållningen. Mycket goda, de var blåbärsskorpor, mandelskorpor och några tunna goda surdegsflan.
  Hoppas ni får njuta av sol och många andra trevligheter.

  Kramar

  Gilla

  • Tack! Åre är vackert och de olika vädertyperna ger olika typer av vackra vyer 🙂
   Lakritschokladen var min svägerskas för jag höll mig till vegansorterna. De var också jättegoda. Vad bra att du fick lite gott från Åre du också. Nästa år får du själv fylla på förråden 🙂
   I dag ska det bli sol men också kallt så vi får se hur vi gör. Jag är sugen på en tur med kabinbanan men då får jag nog inte med mig svägerskan.
   Kram

   Gilla

 7. Okidoki, det är i Åre du är 🙂 Vackra bilder!

  Är du en ”vintermänniska” som reser till snön på ”semester”? Eller är det något annat som är anledningen till den här resan? Som du vet reser jag hellre från snön till varmare trakter den tiden på året…. 🙂

  Gilla

  • Ja, det kanske var lite otydligt men det är i Åre vi är 🙂
   Nja, jag är nog inte en utpräglad vintermänniska men under åren i Östergötland är det vintern jag har saknat. Annars har jag alltid varit en soldyrkare och värmeälskare. Nu får jag inte vara i solen så mycket längre p g a mediciner och då får jag hitta andra nöjen. Jag har en andelsvecka i åre och därför åker jag hit vecka 5 de år jag har möjlighet. När jag flyttar till Östersund är det vårvinter, kanske den bästa tiden här, och då ska jag njuta av att sitta på min balkong och titta ut över Storsjön 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s