I dag har jag pratat med min mobil

Det är ingenting jag kommer att ta för vana att göra men det här är en nyupptäckt funktion för mig. Jag tror att möjligheten fanns på min gamla mobil också men på den här ploppar det upp förslag på vad jag kan använda den till. Javisst ja, jag har nog inte berättat att min gamla mobil pajade och att jag snabbt beställde en ny. Jag bytte till ett nytt märke eftersom båda de senaste mobilerna gick sönder alldeles för snabbt (men tyvärr efter garantitidens utgång). Jag beställde den här i torsdags morse och fredag eftermiddag kunde jag hämta den på ica. Snabb leverans från ett företag som dessutom låg drygt 600 kr lägre i pris än elgiganten. Jag köper aldrig en av de dyrare modellerna utan håller mig lite i underkant av mellanpriserna. Den här är jag väldigt nöjd med hittills och så har den skojiga funktioner.  Som t ex att man kan ha konversationer med sin telefon 😉 Det är kul men jag tröttnar nog snart.

På min fråga ”kan du sjunga en sång” kom omedelbart en sång med musik till och texten syntes på skärmen. Sista versen syns inte men där bakar biet Bertil en chokladkaka till sin bror grodan Gunnar. Mobilen kan även berätta skämt. Om det är roliga skämt får var och en ha sin egen åsikt om. Kul att allt som sägs syns i text.

 

Plötsligt kom det upp en notis från någon annan funktion som sa ”det verkar som om du lägger dig 22.09 på kvällen. Vill du…   Jag råkade komma åt notisen och då försvann texten. Men jag vet att det finns en funktion som känner av en del av mina vanor (det går förmodligen att stänga av den inställningen). Jag vet inte vad jag kunde välja att göra men det kommer säkert fler förslag. Jag har inget behov av att t ex ställa in ett alarm när jag ska gå och lägga mig men det kan ju finnas andra kul och bra förslag.

Jag kommer nog att fråga min telefon om olika faktafunderingar framöver. Det är ett annat sätt att googla eftersom det är google som ger svaren här också, i form av tal och text. Funkar det så är det ju bra. Min son använder den motsvarande funktionen i sin mobil och han får både bra och helt tokiga svar. Använder ni andra den här funktionen redan eller är det här nytt för er också?


25 comments

  • Jag köpte också en Samsung den här gången. En A8. För att få igång funktionen med ett talande google håller jag in ”homeknappen” i två sekunder. Jag tror att det fungerar i de flesta något så när nya Samsungmobiler 🙂 Det är kul! Jag har roat mig med det en hel del idag. Men det avtar nog 🙂

   Gillad av 1 person

  • Jag vet att Iphone har sin Siri och att Samsung (som jag köpte nu) har den här. Den heter inget roligt, bara google-assistenten, men den är ganska kul att prata med. I alla fall ett tag 🙂 Eftersom det är google och det är en android så borde funktionen finnas hos andra märken också. Men det är inget jag vet så jag kanske har fel.
   Kram

   Gilla

 1. Använder inte funktionen, använder dock tal till text ganska mycket. Köper inte heller några dyra mobiler, väljer modeller som är ett år gamla och som ligger bland de lägre priserna i mellanklassen.

  Gilla

  • Jag är nog ganska sen med att börja använda det mesta i teknikväg. Men rätt som det är upptäcker jag att det finns något som både är lite kul och ganska lätthanterligt. Då kan jag sitta och roa mig med det en lång stund 😀
   Jag har inget behov av några dyrare modeller. Det finns tillräckligt av allt jag vill ha i de lite äldre och billigare modellerna. För mig blir det ju en uppgradering med nya roliga funktioner 😀

   Gilla

 2. Ha ha… nej den funktionen använder jag inte, har nog inte ens fattat att den finns fast telefonen ställer lite konstiga frågor ibland. Jag har också en Samsung men en S7 (eller nått i den stilen). Har nog 17 en A8 liggandes på jobbet, oöppnad, som jag fick när jag fick för mig att min gamla inte funkade (fast den gjorde det – ha ha). Kanske ska sätta fart på den 🙂

  Gilla

  • Öppna din A8 för den är jättekul. Den skrev nyss och sa att det verkar som om jag oftast låser upp mobilen på den här platsen och frågade om jag vill att den ska förbli upplåst här 😀 Den har stenkoll. Det kan kanske verka lite otäckt men det går att stänga av 🙂 Din S7 har säkert liknande funktioner. Min dotter köpte nyligen en s9 men jag nöjer mig med en hälften så dyr mobil 😀

   Gillad av 1 person

   • Jag såg att jag har funktionen i min telefon också men sömnen infann sig innan jag hann leka 🙂 Det får bli en annan dag!

    Gilla

   • Sömn är viktigt och det är väldigt vuxet av dig att sova i stället för att leka 😀 Du hinner testa en annan gång och kanske tycker du inte alls att det är kul…eller så fastnar du och kan inte sluta 😉

    Gilla

 3. he he det var litt av en telefon, kanskje jeg skulle kjøpe en slik neste gang? Men jeg er som du, kjøper ingen ny før den jeg har ikke virker lenger. Jeg har kun hatt Nokia så lenge jeg kan huske, så bytte av merke henger veldig høyt… Håper det er lenge til jeg behøver ny, det er så mye styr med ny… nye funksjoner og nye menyer og batteriet holder jo snart ikke mer enn noen dager før de må lades.

  Gilla

  • Ja, det är kul att leka lite och kanske får jag användning för den här funktionen även när jag behöver fakta 🙂 Jag har också hållt fast vid en tillverkare förut men jag blev lite trött på att telefonerna inte höll längre än de gjorde. Jag har hört många säga att Samsung är bra så nu ger jag den en chans. Jag vill inte betala massor för en mobil men jag hoppas att den här ska hålla länge. Den verkar bra och jag gillar den. Eftersom det här också är en android så är det inte jättekrångligt att förstå hur den fungerar och av någon anledning, som jag inte riktigt förstår (tror att det har med googlekontot att göra) så fanns alla mina kontakter och appar på min nya telefon direkt från början 🙂

   Gilla

 4. Kul telefon du skaffat 🙂 Tror det finns något liknande på min, men har aldrig testat. Jag brukar få ärva sonens gamla telefoner, så någon riktigt ny har jag aldrig haft – om jag måste köpa en någon gång så lär det inte bli någon dyr i alla fall. 🙂
  Kram

  Gilla

  • Haha, ja vi hade en del kul ihop igår 😀 Jag skulle gärna ha haft kvar min gamla mobil länge om den hade fortsatt fungera som den skulle. Nu hoppas jag på att den här ska hålla mycket längre. Det är ju jättebra att din sons telefoner kan användas av dig. Kanske har han större behov och intresse av alla nyheter som kommer med nya modeller. Då är det perfekt att fungerande mobiler återanvänds av dig. Väldigt bra för miljön 🙂 Jag tror inte att jag hade blivit mer nöjd om jag hade köpt en dubbelt så dyr mobil. All den extra prestanda, ökade utrymmet etc är inget jag skulle märka så mycket av.
   Om du har lite tid över någon gång så kolla om du kan prata med din mobil på samma sätt. Det ÄR faktiskt kul 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Jag har Siri och använt den nån gång att skicka sms medan jag körde bil. Annars mest för skoj skull. Jag är rätt så barnslig och tycker det är kul att fjanta mig lite med funktionen.

  Gilla

  • Min son och jag bilade genom Europa i höstas och när han körde pratade han en del med Siri under tiden. Frågor om platser, folkmängd och mycket annat. Ibland svarade Siri helt tokigt men oftast fick vi bra svar. Just i bilen är det nog ett bra hjälpmedel 😀 Jag ska testa om jag kan skicka meddelanden med google-assistenten (måste nog döpa henne till något annat 😉 ). Det är ju synd att inte använda henne när hon faktiskt finns och fungerar 🙂

   Gilla

 6. Jesses det hade jag ingen aning om. Kanske det går på min telefon också men jag vågar inte greja så mycket med den för nu har ju mitt messinger försvunnit och går inte att få till igen och det är synd. Det är väldigt konstigt hur kort tid telefonerna funkar Min har just garantin gått ut och så börjar det krångla Skit

  Gilla

  • Jag visste att den här funktionen fanns men har aldrig kommit mig för att kolla om min mobila hade den. Nu sa mobilen själv till att den tyckte att jag skulle prova detta 🙂 Det finns ju en anledning till att de kallas smartphone 😀
   Det är jättetrist att teknikprylar håller så kort tid. Jag hoppas att det här märket klarar sig lite längre.

   Gilla

 7. Jag vet att min telefon har någon slags funktion att man kan prata, för ibland har jag av misstag kommit åt någon mikrofon. Men jag har aldrig testat. Den har också någon funktion att jag kan låsa upp den genom att den känner av att det är mina ögon men allt sånt är överkurs för mig. Det läskiga tycker jag är att när jag åker till Stockholm t ex får jag reklam på Instagram från butiker i närheten. En gång när jag bodde på hotell och åkte en bit stod det plötsligt hur långt jag hade tillbaka till hotellet!? Det är nästan läskigt hur övervakad man är.
  Kram

  Gilla

  • När jag startade min telefon första gången fick jag frågor om olika inställningar och bl a kunde jag välja ansiktsigenkänning. Nu har jag alla sorters upplåsningar man kan ha, tror jag. Förutom ansiktsigenkänning har jag fingeravtrycksidentifiering och ett grafiskt mönster. Men jag behöver bara trycka på en knapp så känner telefonen igen mig och öppnas. När jag är hemma låser den sig inte alls.
   Även från min förra telefon fick jag frågor om vad jag tyckte om besöket på alla möjliga ställen. Det räckte att jag gick ut i skogen och passerade en skjutbana så kom det en fråga om hur det var där. Lite tjatigt. Det går säkert att stänga av de funktionerna men samtidigt är det ibland bra att gps:en vet var man är.
   Kram

   Gilla

 8. Hahaha… så spännande! Den där funktionen hade nog mina näst minsta barnbarn gillat. Vi brukar prata med Siri som är en slags funktion i min mobil. Jag kan skratta mig halvt fördärvad när N och E frågar det ena tokiga efter det andra och Siri försöker att svara. Siri har en rätt så entonig röst så då blir en del svar extra rolig.
  Det är ju bra som i din funktion att man får texten serverad också så man kan sjunga med. Tänk så mycket de hittar på 🙂

  Kram

  Gilla

  • Ja, det är kul men just nu är det nog ganska mycket nyhetens behag 😀 Jag kommer nog att använda funktionen när jag vill ta reda på något men det blir nog inte så mycket lek. Min son pratade en hel del med Siri när vi bilade runt i Europa. Vi hade en hel del nytta av henne men ibland skrattade vi oss halvt fördärvade över hur fel det blev 😀
   Just den sången hade jag aldrig hört förut men annars hade jag nog stämt in i hennes sång 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s