Östersund i dimma

Jag sov gott, helt ensam i min sovvagnskupé, och vaknade upp ca en timme innan ankomst till Östersund. Jag höll genast på att dratta på ändan i frosthalkan på perrongen och fortsatte lite försiktigare. Jag hade dagen innan skaffat en app där jag både kan se bussarnas linjer, vilka tider de går och var de befinner sig. Direkt i appen bokade jag och betalade en resa till en hållplats nära mitt AirBnB-boende.

Jag är deras första gäst och det märks på viljan att göra precis allt rätt. Att checka in redan kl 08.00 är ovanligt och jag fick själv välja när jag vill checka ut i morgon. Av hänsyn till dem och med tanke på att de ska hinna bädda och fixa till gästen som kommer samma kväll, valde jag utcheckning kl 14.00. Då hinner jag ta mig till stationen för att lämna min ryggsäck i ett bagageskåp, ta mig till området där lägenhetsvisningen är och se mig omkring lite i omgivningarna. Efter visningen tar jag bussen tillbaka till stationen och då är det snart dags att gå ombord på tåget. I går fick jag tillträde till min kupé nästan två timmar före avgång. Hoppas det blir likadant i morgon kväll.

Mina värdar höll med kaffe och jag bryggde mig en kopp innan jag vandrade in till centrum, en ca 20 minuters promenad. Sjön syntes knappt i dimman men jag kände ändå att det är här jag vill vara.

DSC_0008DSC_0010

DSC_0015

Jag strosade runt på stan med målet att hitta doppresent till en systerdotterson (min äldsta systers dotters son). Dopet är på lördag och det ska bli väldigt kul att kunna vara med. Under två år orkade jag inte delta i några släktevenemang så det här ser jag fram emot. Jag såg en skoaffär jag ibland handlade i när jag bodde här. Jag behövde nya skor, kom jag på och gick in. Ut kom jag med de nya skorna på fötterna och fortsatte. En butik som ibland har mycket fint lockade och där hittade jag två mysiga koftor (jag älskar koftor) och ett par svarta byxor. Det var ju inte meningen att shoppa loss men jag skyller på glädjen i att vara här, i välkända trakter och butiker.

Med mina kläder och doppresenter i varsin påse började jakten på mat. Jag åt en väldigt god pasta med svamp sist jag var här och tänkte göra det lätt för mig genom att äta samma rätt nu. Nej, det gick inte för det var något fel på deras pastamaskin. Nästa ställe hade inget veganskt men rekommenderade ”Ecocaféet”. Där hittade jag en supertrevlig personal som gav mig en grilltallrik. Grillade grönsaker, ugnsrostad potatis, pesto och en väldigt god sallad med någon slags dressing. Helt veganskt och det kanske är så att det är ovanligt att en kvinna i min ålder är noga med det. I kassan fick jag frågan ”är du vegan” och ett litet samtal om mitt förhållningssätt. Jag kanske inbillade mig men jag tyckte mig se en viss uppskattning i ansiktsuttrycket. Då kände jag mig duktig och inte besvärlig som ofta är det vanliga. Gott var det men jag petade undan lök och paprika. Jag blev rejält mätt ändå.

När jag gick tillbaka till lägenheten såg det ut så här. Ingen dimma och en svag seneftermiddagssol. Det här är ”min” stad sedd från en del av Frösön.

DSC_0022


12 comments

 1. Så bra att resan gick bra och att ditt boende verkar helt OK … och jättebra med en givande shoppingrunda med allt det innebar – men det bästa av allt är den lycka som jag läser mellan dina rader! Jag håller tummarna att lägenheten är som du vill och att du får den till ett bra pris!
  Härliga bilder från din stad … både de dimmiga och den utan dimma 🙂
  Ha nu en bra dag och stort LYCKA TILL!
  Kram

  Gilla

  • Jag förstår att min glädje lyser igenom för den går nog inte att dölja. Blir det inte den här lägenheten så hittar jag något annat. I alla fall försöker jag tänka så men jag har fastnat rejält för den som nu är på gång.
   Det är alltid kul när man hittar det där som man har letat efter men inte hittat. Så var det med min koftor. Skorna behövde jag verkligen och jag hade inga snygga svarta byxor så det var också bra. Tack, dimma kan vara fint men det är roligare att se motivet 😀 Nu är jag snart hemma igen, sitter på tåget och skriver.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Ja, nu är det riktigt spännande och det lär väl inte hända så mycket under helgen. Tur jag har ett dop och min systers husvisningar att sysselsätta mig med. För naturligtvis vill jag gärna se vad hon hittar för något 🙂
    Tack för hållna tummar 🙂
    Kram

    Gillad av 1 person

 2. Det märks på dina ord att du verkligen vill flytta tillbaka. Det ser så vackert ut där uppe. Roligt också att du kan vara med på lite släktträffar, dop är ju så himla mysigt. Tyvärr ska inte mitt lilla barnbarn döpas, men man får respektera föräldrarnas val.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det känns direkt när jag kommer dit att jag hör hemma där. Många minnen och mycket jag känner igen. Min hemstad helt enkelt 🙂
   Det ska bli jättekul att träffa släkten i morgon. För mig spelar inte dop eller konfirmation någon roll. Mina barn skulle inte heller döpa sina barn om de ville ha några. De tycker att det är hyckleri om man inte är troende. De själva är döpta men valde alla bort konfirmation. Jag kan bara hålla med om att är man inte troende finns det inte mycket anledning att stå i kyrkan och lova att uppfostra barnen i kristen tro. Men för många är det en fin och traditionell ceremoni och då tycker jag att de ska fortsätta på den banan 🙂
   Kram

   Gilla

  • Har man trivts så bra någonstans så blir det inte lika bra någon annanstans. Mjölby är en jättebra stad att bo i men inte min stad.
   Det var bara en visning och den visade en lägenhet som jag verkligen vill ha. Det är inte alls säkert att det blir så men hoppas gör jag.
   Många butiker har slagit igen men då har nya kommit i stället. Just de här två, som jag handlade i har funnits länge och verkar gå bra 🙂
   Hoppas och önskar att ditt mående förbättras ❤
   Kram

   Gilla

 3. Gläds åt dina ”hemkänslor” för jag vet precis hur det känns. När vi flyttade härifrån byn för drygt tio år sedan berodde det på de långa resorna för min dåvarande man. Det blev 12 mil extra om dagen o sen ytterligare kanske 20-30 mil. Han var inte talbar om kvällarna…Men du, är samma butiker verksamma fortfarande? Så roligt att inte butiksdöden härjat som här i Dalarna, våra stadskärnor består numera av cafeer och loppisar! Sista dödsstöten var nu då Åhlens bestämde sig för att lägga ner i Ludvika, sen blir nog just inget kvar, men det kommer ytterligare en kafekedja….Nå, nu pirrar det även i min mage inför visningarna du ska gå på, om du inte redan gjort det idag? Är lite dagvill jag…
  Men imorgon är det fredag, det vet jag bestämt för då är det tänkt att jag ska jobba…vill så gärna, men idag låg jag mest, så jag hoppas på en mycket bättre dag. Håller tummar för att du hittar ditt drömboende/Kram

  Gilla

  • Konstigt, jag svarade på din kommentar i morse när jag satt på tåget men förmodligen misslyckades jag med att få iväg den.
   Trivs man riktigt bra på en plats så är det svårt att riktigt känna sig hemma någon annanstans. Så är det för mig och Östersund och det har nog lyst igenom under de år jag har varit därifrån. Men långa pendelresor skulle nog få mig att ändå göra ett försök någon annanstans. Jag flyttade ju faktiskt från Östersund pga omständigheterna men snart är jag tillbaka. Om det inte blir den här lägenheten så finns det fler.
   Många butiker har lagt ner även här men just de två butikerna fanns kvar och verkar gå bra. Men visst är det mycket nytt.
   Hoppas att du fick en bättre dag i dag för du behöver känna att du orkar ut och göra något. Kanske framför allt träffa folk.
   Kram

   Gilla

 4. Oj så fina foton! Vill inte sluta njuta. Jag förstår hur du menar med att ”flytta hem”. Jag gick i min skog för några veckor sedan och längtan blev riktigt jobbig även om jag inte saknar huset och allt som det förde med sig så är det just ”min skog” och alla strövområde som jag saknar. Trevligt med nya skor, hoppas du ska trivas i dem. Jag måste också köpa nya skor, kan ju inte traska runt i kängor och gummistövlar när jag ska gå på fest nästa helg.
  Spännande med lägenhetsvisning!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Alla kanske inte har den där hemkänslan någonstans men jag tror att många känner speciellt för någon plats. Lustigt att du nämner skogen för det är just skogen här i Mjölby som jag kommer att sakna (och att bo med min syster naturligtvis). Hemma i Jämtland är det så mycket jag längtar tillbaka till. Luften (stor skillnad), naturen, fjällen, alla välkända platser och minnen, fina vänner och t o m vädret (det som vi ofta klagade på).
   Jag är ju fri att göra som jag vill och då vill jag hem 🙂
   Skorna är redan väl använda och ritigt sköna så jag är nöjd 🙂 Provade några med lite klack men får rejält ont i fötterna på en gång så det funkar inte. Jag går oftast i walkingskor och mina fötter gillar det 😀 Nu blev det ett par lite nättare men ändå lite varma skor.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s