Dag 19 – Langerak i Rotterdam och Amsterdam

När vi vaknade nästa morgon var det lite spännande att se vad som fanns därute. Det var väldigt mörkt när vi kom och vi såg ingenting mer än några meter runt huset. En lantlig idyll med ett gäng kossor som låg och vilade såg vi några meter bort. När jag hade hämtat kameran hade nästan alla rest sig upp och var på väg bort från oss.

DSC_0004

Här trivdes jag väldigt bra. Lite nostalgi kanske.  Det var nästan synd att vi inte kunde stanna. Men vi skulle hinna med att titta på Amsterdam den här dagen. Jag sa att jag ville göra ett försök men inte vandra runt några längre sträckor.

DSC_0012

Vi lämnade den lantliga miljön och snart var vi mitt i Amsterdams centrum. Lilla Gulleklossen fick vänta i ett garage medan vi gick ut på upptäcktsfärd. Det var en råkall, grå och fuktig dag. Regnet upphörde innan vi kom dit men det var inte skönt att vandra omkring där. Det påverkade nog vårt omdöme om staden. Jag tror att den är riktigt fin om man kommer dit under bättre förutsättningar. Men det finns en sak som definitivt drar ner betyget oavsett väder. Alla dessa pustar av cannabis som inte går att undvika. Amsterdam är en väldigt liberal stad med en drogturism som sker helt öppet.

DSC_0017

Julpyntningen var på plats i slutet av oktober.

DSC_0023

Massor av ostar som tydligen ska lagras i dagsljus. Jag kan inget om osttillverkning men jag trodde att de skulle lagras mörkt och svalt.

DSC_0027

Lite cannabisglass kanske? Nej, jag avstod utan svårighet.

DSC_0028

Men både jag och min son njöt av fantastiskt goda bakade potatisar med någon slags grön curry och bönblandning. En rejäl klick god hummus till det gjorde det ännu bättre.

DSC_0034DSC_0035

Det kändes roligare när vi kom ifrån affärsstråken och vandrade lite mellan alla kanaler i stället. Jag tror att det finns fler cyklar än människor i Amsterdam. Överallt, särskilt vid staket runt kanalerna, står massor av cyklar fastkedjade och på några platser med rejäl utsmyckning. Kanalbåtar finns det ocså gott om. Visst hade vi kunnat hoppa på en sådan och se staden från en kanske varmare miljö men ingen av oss ville egentligen göra det.

DSC_0039DSC_0042DSC_0043DSC_0052DSC_0055

I något av dessa hus bodde Anne Frank. Vi kunde inte riktigt avgöra vilket, trots att vi tog fram bilder från nätet och försökte jämföra.

DSC_0056

Ännu en stad med många fina gamla byggnader. Längst bak och till höger i bilden ser man en bit av det kungliga slottet.

DSC_0063DSC_0069DSC_0074

Vi var inte kvar särskilt länge och ganska skapligt på eftermiddagen var vi framme vid vårt boende för natten.

DSC_0076DSC_0079

Märkte ni att det här inlägget inte blev riktigt lika omfattande som de tidigare. Det kan bero på att jag nu har annat i tankarna. Jag ska ut på nya och helt andra äventyr. I morgon kväll tar jag nattåget till Östersund för att få en visning av en bostadsrätt på Frösön. Den allmänna visningen var idag men jag ringde och frågade om jag kunde få komma och titta i alla fall. Så på torsdag får jag en privat visning och jag är jättepeppad. Är lägenheten lika fin som jag tror så ska jag vara med och kämpa om att få den. Min syster har också flera hus att titta på här i krokarna och på onsdag ska vår mäklare ta hit några intresserade eventuella spekulanter. Det händer mycket spännande nu. Tänk om allt går i lås samtidigt. Då blir det flytt innan sommaren. Men en del av mig vet att det kanske inte är troligt att det går så lätt.

Jag skulle ju inte ha en bostadsrätt och låsa mina pengar i den. Men faller man för något så gör man (lite målning och tapetsering behövs för att jag ska trivas riktigt bra) och jag har fått höra att de hyresrätter jag är intresserad av kräver fler köpoäng än jag får ihop de närmaste åren. Nu får vi hoppas att intresset för ”min” lägenhet inte är alltför stor så att jag kan lägga högsta budet. Jag har städat så mycket jag orkar idag inför visningen av vårt hus. Tur att jag har i morgon på mig också för jag tog lite slut. Vi fick veta först idag att det var dags för spekulanter att komma redan i övermorgon så det blev lite bråttom.

Jättehärligt att få komma upp till min stad även om det blir ett kort besök. Men jag har hela onsdagen på mig att göra vad jag vill. Efter visningen är det snart dags att ta nattåget hem igen. Jag har kostat på mig en egen sovkupé så lite sömn hoppas jag på. Natten i Östersund ska jag bo i ett AirBnB-boende på Frösön. En egen lägenhet för 325 kr. Det är jättesmidigt och mycket bättre än hotell. Lakan, handdukar och städning ingår i priset.


18 comments

 1. Härligt med alla ”pyntade” cyklar! Amsterdam har jag länge velat se men inte kommit mig för att ta mig till – kanske jag får ta och göra slag i saken!
  Sååå kul med lägenheten, hoppas allt går din väg och att den är lika fin som du hoppas på. Håller alla tummar!

  Gilla

 2. Jag tycker mycket om Amsterdam men det gäller att vara i rätt del.Min yster bodde på Herengracht, vilket är en av de finaste kanalerna och utsikten från lägenheten var fantastisk. Anne Franks hus kan man inte missa. Det är skyltat och köerna ringlar sig ofta mycket långa. När jag var där första gången så var det dock bara huset men numera finns en stor utställningsdel och det är verkligen väl värt ett besök. Men man måste hänga på låset…

  Lycka till med den eventuella bostadsrätten!

  Kram

  Gilla

  • Ja, så är det säkert. Men jag tror att vädret gjorde oss lite negativa från början.
   Vi stod utanför utställningsdelen och tittade både på den och på husen vid sidan om. Inga skyltar och inga köer. Några personer stod utanför den modernare utställningsdelen men de andra vi såg verkade lika förvirrade som vi. Det var renovering på gång vid något av husen så kanske hade de andra renoverats nyligen. Kanske skylten hade tagits bort då. Eller så var den så liten att man var tvungen att gå riktigt nära. Hade jag mått bättre och vädret hade varit annorlunda så kanske vi hade gått in och tittat på utställningen. Men jag längtade bara efter att få komma in i värmen och lägga mig ner. Då är det inte rätt läge. Tyvärr.
   Tack, tänk om det är mitt nästa boende 😀
   Kram

   Gilla

 3. Her var det kjente trakter, her var vi for mange år siden. Mener å huske at det var et skilt på huset som Anne Frank hadde bodd i. Jeg ble overrasket over det skitne vannet i kanalene og alt søppelet som fløt rundt.

  Gilla

  • Kul att du känner igen dig 🙂 Vi gick nog inte tillräckligt nära för att se den skylten. Den måste ha varit ganska liten. Men vi var i alla fall där 🙂
   Jag tror att jag skulle tycka bättre om Amsterdam om jag kom dit när solen skiner och ryggen mår bättre. Om all cannabislukt försvann skulle det vara ännu bättre 🙂

   Gilla

 4. Amsterdam är underbart vackert i april med alla dessa blomsterarrangemang över allt. På den tiden då jag körde turistbuss så var vi där på blomsterparad, sååååååå vackert. Vi var på lökmarknad och jag köpte några fina tulpanlökar. men de är kvar i huset jag ägde innan.
  Farmor gjorde ost när vi var små och den skulle minsann stå både mörkt och svalt. Vilken god ost hon gjorde med kummin i. Blev väldigt sugen nu bara för det.
  Så spännande med lägenheten som du ska kolla på, jag lovar att jag ska hålla mina tummar stenhårt. Vilket billigt boende du hittat, jag ska kolla upp det där AirBnB-boendet. Det måste väl finnas i andra städer också. Hoppas du får det mysigt på ditt ”hemmabesök” även om det bara blir en snabbvisit.

  Kram

  Gilla

  • Då är det nog i April jag ska komma tillbaka 😀 Men jag stör mig fruktansvärt mycket på droghandeln och lukterna från den. Åker nog faktiskt hellre tillbaka till Gent. Men jag skulle gärna se alla fina tulpaner när de blommar.
   Ja, visst är det så att ost bör lagras i mörker och svalt. Det kanske inte var riktiga ostar i det här huset. Säkert utställningsföremål för att locka turister.
   Tack snälla för hjälpen med att hålla tummarna. Jag är lite rädd för att bli besviken. Bilder kan ofta ljuga men om det är så bra som jag tror så blir jag svår att slå 😉 Har ju inte obegränsade resurser dock men får en slant för huset.
   Jag kommer nog alltid att leta efter AirBnB om jag behöver boende. Två rum och kök för 325 kr och med incheckning redan 08.00. Det är väldigt bra. Spelar ingen roll om man är fler än en person om det finns fler sängar. Priset gäller. Men alla boenden är inte lika billiga. Jag tror att de finns överallt. Om du vill kan jag skicka en inbjudan till dig. Om du registrerar dig får du 360 kr i rabatt första boendet (och jag får 190 kr när du har rest för 690 kr). Om du är intresserad kan du ge mig ditt mobilnr på min mail. Den ser du ju i minna kommentarer hos dig 😀 Jag gillar verkligen deras policy också där ingen får diskrimineras och nekas utifrån diverse fördomar. Betalning sker via AirBnB så även det känns bra. Nu har jag gjort nog med reklam 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Mysigt med lite lantlig idyll innan ni tittade på Amsterdam. En stad som jag egentligen inte vet något om, mer än att de är väldigt liberala till narkotika och har massor med kanaler. Kul att se alla vackra hus och alla fint utsmyckade cyklar. Bra boende hittade ni också 🙂
  Spännande med din resa till Östersund! Håller tummarna att det blir så som du önskar … även om jag blir lite ledsen att du kommer att flytta så långt bort …
  Önskar dig lycka till!
  Kram

  Gilla

  • Det kändes ganska skönt att komma ut från stan. Kossorna var pricken över i 😀
   Vi fick en ganska negativ bild till Amsterdam, mycket tack vare den öppna droghandeln. Men visst finns det mycket fint där också. Det finns i alla fall väldigt goda bakade potatisar 🙂
   Det är jättespännande och jag ska nog ta en promenad förbi och titta lite på det området i morgon. Eller kanske bussen får ta mig dit så att jag orkar gå där.
   Du och Lasse är alltid välkomna vare sig det blir den här lägenheten eller någon annan 😀 Vore kul om ni kommer förbi på semestern.
   Tack så mycket. Jag är lite nervös och jag vill så gärna att den ska vara så som jag tror. Än så länge finns bara en budgivare och det är ett ganska lågt bud. Jag har ingen vana vid det här så jag vet inte om det betyder något eller om det rasslar till och blir jättemånga bud senare. Vi får väl helt enkelt se 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Jag har varit i Amsterdam en gång på sommaren och jag tyckte jättemycket om den staden.
  Så spännande med lägenhetsvisning! Ser fram emot en rapport från detta!
  Kram

  Gilla

 7. Alltså, här hemma är jag, mest liggande, ibland sittande o en o annan hundpromenad, det händer INGENTING i mitt liv utom att jag inte mår bra och inte orkar aktivera mig och så kommer man hit och jag blir ju nästan svettig av allt som händer på en o samma gång. Först läser jag om Amsterdam, känner igen mig, vi åkte kanalbåt, och sen när man tror att man ska börja kommentera så kommer allt det som är än viktigare, en ny bostad och ny flytt! Hoppsan vad det går undan i ditt liv! Självklart håller jag tummarna för att allt ska gå i lås! Inte visste jag att även din syrra tänkt att flytta upp, jag trodde hon skulle bo kvar. Har inte hon jobb där i stan?Men oj så spännande allt är, jag skulle nog klättra på väggarna…
  Men du är så himla strukturerad och har stenkoll på vad du vill och hur du vill ha det. Så har det aldrig varit i mitt liv, mest kaos hela tiden…men kanske hittar jag rätt i nästa liv? Å andra sidan har jag haft modet att bryta upp och uppleva nya saker flera gånger, inte bara rulla i invanda hjulspår, och det tycker jag är bra.
  Vet du, när vi var i Amsterdam på bröllopsresan, då skulle min nybakade make absolut besöka glädjekvarteren. Ja med mig, o det gjorde vi. Där satt tjejerna i skyltfönstren och försökte ragga kunder, det var sorgligt tyckte jag. Utanför försökte flera grabba tag i min make trots att vi gick där hand i hand på gatan…vilket liv de lever…Och det är ju en följd av drogerna. tar man droger så pallar man med ett liv i prostitution, man kan fly verkligheten när den blir för tuff. Nä nu blev det en halv roman…kommer in o kikar i slutet av veckan hur det gått för dig/er

  Gilla

  • Jag har ju varit i din sits. Under några år var det jag som inte orkade nästan någonting och fick se hur andra gjorde roliga saker. Nu är jag inte helt fri från hinder men har mycket större möjligheter och jag njuter massor av det. Man blir ganska tacksam för det man kan efter en sådan period. Jag tror att du också snart får tillbaka orken och livsglädjen. Kanske inte helt men mycket mer än nu. Livsglädje kanske du har gott om nu ocks föresten. Det var nog mig själv jag tänkte lite på där 🙂
   Det är så kul med bostadsletande och i morgon får jag se om den här lägenheten håller måttet 🙂 Visst går det undan nu och jag hinner inte riktigt med själv. Lite väl intensivt men väldigt kul. Men du har nog missförstått något i min text för min syster ska inte alls följa med norrut. Hon letar hus i närheten och har några att titta på. Jag är nog ganska strukturerad och just därför kan jag bli lite skrämd av min egen impulsivitet ibland. Hittar jag en lägenhet jag gillar och har ekonomisk möjlighet, då tänker jag inte efter särskilt länge. Då vill jag bara ha det klart. Men jag har läst alla stadgar och ekonomiska redogörelser och bostadsrättsföreningen verkar helt ok. Jag går nog först och främst på känsla när det gäller var jag ska bo och sedan kommer förnuftet lite efter 😀
   Glädjekvarteren slapp jag se och min son, som nog är mer feminist än vad jag någonsin blir, skulle aldrig komma på tanken. Det räckte med cannabisdoften.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s