Dag 18 – Veurne, Gent (Belgien)

075

Jag har inte en enda bild från den här etappen innan vi kom in i Belgien. Men om ni kommer ihåg landskapet och byarna från den franska landsbygden så kan ni förstå att vi nästan genast såg en viss skillnad. Lite kändes det som om vi åkte från lite kaos till ett välordnat land. Därmed inte sagt att det blev finare eller bättre. Bara annorlunda. De tre första bilderna är tagna genom bilrutan men sedan är det vanlig fotografering.

Först, precis efter gränsen, var vägen så här fin och jämn. Men efter ett tag blev det en slags betongbeläggning (eller cement, vet  inte vad som används). Kanske kom vägbitarna i sektioner eller kanske gjordes sprickor med jämna mellanrum för att förhindra oplanerade sprickor. Jag vet inte hur det förhåller sig men jag vet att det var väldigt jobbigt för både hörsel och känsel att skumpa fram på den vägen. Det var så obekvämt så att vi t o m  konstaterade att om det fortsatte med sådan väg så skulle vi köra motorvägar senare.

001

Vi tyckte att det var en tydlig skillnad mellan den här byn och alla de franska motsvarigheterna. Från väldigt tätt stående och slitna gamla stenhus övergick det till mestadels tegelhus och inte lika trångt placerade.

002

Här står de visserligen vägg i vägg men det är ändå mycket luftigare. Kanske det beror lite på gatans bredd.

003

Som tur var slapp vi snart betongvägen och kom bekvämt fram till Veurne, i slutet av den rutt som översta kartan visar. För att datumen och dagangivelserna ska stämma blir det ibland så att inlägget börjar dagen innan och slutar med att vi lämnar orten i rubriken. Det måste bli så eftersom vi har haft lite olika upplägg på de olika platserna och för er del kanske  inte datum och dagar spelar så stor roll.

Precis vid en kanal, i lägenheten med den nedersta balkongen, fick vi bo. En jättefin lägenhet men gardiner och persienner drogs för så snart mörkret kom. Lite för mycket insyn från cykel- och gångvägen.

För min del, och speciellt för min ryggs skull, räckte det med bilresan. Min son gav sig ut på en kvällspromenad på egen hand (han passade på att ringa ett samtal som mamma inte behövde vara delaktig i) och när han kom tillbaka visade han mig en bild som fick mig att gråta av skratt.

071

Bäste kund, För att underlätta din överföring till ditt slutna tåg vid Lichtervelde-stationen, vänligen ange de två första vagnarna. Tack för ditt samarbete. (En direktöversättning från google translate. Fritt fram för fri tolkning 😀 ) 

Senare hittade vi fler användningar av ”klant” men den första skylten var den som fick oss att skratta många gånger.

076

Under två dagar hade jag varit så snäll jag kunde mot ländrygg/rumpa/höfter för jag ville gärna kunna gå en liten runda i Gent. Min lillasyster bodde en period i Nederländerna och hon rekommenderade varmt denna stad. Vi parkerade i ett garage mitt i centrum och gick iväg. Vi kom varken särskilt långt eller gick med någon vidare hastighet. Det var ju bra att det överallt fanns så många vackra byggnader för då räckte det med bara en liten runda. Det täckte vårt behov av att se fina stadskvarter.

013014018021022023027

Det fanns mer än fina gamla hus. Minst en kanon står uppställd i staden och naturligtvis fanns det kanaler.  Jag var glad att jag hade tänkt på att lägga in en vinterjacka i bilen. Den var väldigt skön att ha på den här dagen. Vilken snabb förändring. Fyra dagar tidigare gick vi sommarklädda i Marseille och nu var det inte många plusgrader ute.

030036033

Jag gillar souvernirbutiker. Massor av ofta värdelöst skräp men kul att titta på. Det är inte ofta jag köper något och jag hade lovat mig själv att inte komma hem med någon prydnadssak. Sådana finns det fullt av i mina skåp och jag behöver rensa ordentligt. Men här blev det en mugg. Det är ju en nyttosak 😉 Inte en särskilt fin mugg men den minst fula de hade och jag var ju turist. Då måste namnet på staden finnas med. Jag frågade snällt damen i butiken om jag fick fota min son där inne. Inga problem.

041

Château des comtes (enligt google ”tältets slott” men det tror jag att jag ignorerar). Min egen översättning blir greveslottet eller grevarnas slott.

042

Vi kom in på gården men hade varken ork eller lust att betala inträde och se mer. Vi gick ut genom porten igen…

048

…och tittade på slottet från andra sidan. Ganska fint! Några av er kanske vrider era händer och skräms av min brist på intresse för alla historiska byggnader. Men så är det. Jag tycker om att se vackra saker och miljöer, och det är väl också ett sätt att intressera sig på, men glömmer allt som har med historia att göra.

050052056

Ännu en gång hittade min son, med  hjälp av appen Happy cow, en bra restaurang med väldigt god mat. Min pasta bolognese (soyabaserad), toppad med bönor och örter, smakade väldigt bra. Min son var lika nöjd med sin mat.

058

Efter lunch åkte vi vidare. Om ni tittar på kartan så ser ni att vi valde en väg som vi trodde skulle bjuda på många vackra platser. Massor av vatten och öar. Vi saknade havet och ville se det igen. Men det var inte mycket att göra en omväg för. Vi visste att första passagen gick i en lång tunnel under vatten. Det var ju lite kul men tunlar har vi sett så det räcker under vår resa. Vi såg inte mycket när det var broar vi åkte på heller. Höga sidoräcken och inte mycket att titta på ändå – bara vatten och lite dimma. Vi blev lite besvikna på det tråkiga landskapet däremellan men några kul minnen fick vi med oss. I alla fall så här i efterhand är det kul att tänka på hur vi ännu en gång bröt mot trafikregler. Det är inte lätt att göra när man är svensk.

Nu vet ni att vi undviker motorvägar. För att det ska bli så visar GPS:en ibland ut oss på riktigt konstiga vägar. Här ville den att vi skulle åka några hundratals meter på en liten väg med en förbudsskylt. Nu kommer jag inte ihåg om det var genomfartsförbud eller förbud för alla utom en privat ägare. Men det var helt tydligt att vi inte fick köra där. Men vi var nog lite påverade av alla hastighetsöverträdelser (påtvingade för att inte bli ihjälkörda) och andra saker vi hade slarvat med. Vi tittade på varandra och sa att ”vi chansar”. Vi kom på den förbjudna vägen, den till höger i bild, och efter en kraftig U-sväng hamnade vi på en väg som det var fritt fram att åka på, den till vänster. Det gick bra och nu kan vi skratta åt det. Men här hemma har vi återgått till vårt vanliga körsätt och skulle aldrig våga köra som vi gjorde många gånger under den här resan. Jag har inte berättat om allt och ska nog inte göra det heller 😉

063

Ännu en lite rolig skylt hittade vi när vi stannade en stund lite senare.

 

065

SE UPP! BASTARD SATIN LARV Hälsoproblem kan uppstå ur håret hos denna larv! Ännu en google-översättning. Jag gissar att det är någon slags silkeslarv man ska se upp för.

Nästa boende hade min son varit lite tveksam till. Det var ungefär som en villavagn, en stor husvagn som brukar stå uppställda på campingar för att hyras ut. Men bilderna övertygade mig så jag fick honom att ändra sig. Vi har båda älskat husvagnsliv och lite av den känslan infann sig när vi kom fram. En väldigt lyxig husvagn måste jag tillägga. Inte alls som det vi var vana vid sedan tidigare men inte heller den cirkusvagn som min son sa att vi skulle bo i. Det enda som skilde den från en vanlig lägenhet var att ett sovrum var i ett skåp. Det la jag beslag på. Jättemysigt!

066068

Hemma i nutid har Kaya nyss lämnat oss för att återförenas med sin husse. Innan min syster tog bilderna här nere, hade Kaya och jag lekt ”kasta benet” en liten stund. Hon väntade ivrigt på nästa kast när min syster sa till mig att sitta still så att hon hann ta en bild.

20181110_111932

Stackars Kaya undrade varför vi inte lekte mer och gav mig en puss för att be mig sätta igång leken igen. Men när hon äntligen fick sitt ben hade hon tröttnat och gick och la sig i stället. Det är mycket man ska vara försiktig med som transplanterad och immunnedsatt. Typ hundpussar. Till mitt försvar ska sägas att jag var noga med det i början men vem kan motstå en vovve som gärna vill pussas lite?

20181110_111940

Innan Kaya skulle bli hämtad gick jag ner till min systers våning för att säga hejdå. Då låg hon så här och med mobilen lyckades jag äntligen ta en bild framifrån. Ögat ser vitt ut men har en svag blå ton medan det andra är brunt med en vit fläck. Enligt min syster är Kaya mycket lugnare nu när Nalle inte finns att leka med. Men hon verkar inte ledsen. Undrar om hon ens minns att en kompis, faktiskt nästan brorsa eftersom de bodde länge tillsammans, och en som skulle sättas på plats, bodde här tidigare.

DSC_0871


15 comments

 1. Återigen mängder med härliga foton! Vilka minnen ni fått – och nog är det ”tokerierna” ni kommer att minnas bäst! Husvagnsboendet var lite skoj – att sova i ett skåp verkar lite intressant 🙂
  Jag tror nog att hundar minns – men de lever i nuet och det som inte är där finns liksom inte. Samtidigt tror jag de har förmågan att sakna så… ja, som du ser, jag är lite kluven 🙂

  Gilla

  • Ja, det är nog som du skriver 😀 Av alla fina minnen är det nog det lite knasiga som sätter sig hårdast i minnet. Men Alperna, de härliga och fantastiska Alperna. De är mina klara favoriter och de vinner nog över tokerierna 😀
   Jag sov väldigt skönt i skåpet. Men det fanns inget element där inne så jag var tvungen att lämna en skåplucka öppen 😀
   Jag vet inte vad jag ska tro om hundars minne. Det jag vet är att de känner igen och kommer ihåg vilka de har träffat men mellan mötena vet jag inte hur det är. Kasper älskade sin husse men den enda gång jag har sett honom reagera efter olyckan är när han hörde en likadan bil som husses arbetsbil. Då satte han sig ner och väntade med viftande svans. Han vägrade gå därifrån innan bilen hade åkt förbi men då blev han som vanligt igen. Om han mindes sin husse då eller bara kände igen att ljudet betydde något bra kan jag inte avgöra. Men visst vill jag tro att de minns. Haha, jag är nog lika kluven som du 🙂

   Gillad av 1 person

  • Haha, nu fick du mig att skratta gott 😀 Kul att vi alla lägger märke till olika saker. Den detaljen tänkte jag inte ens på men kanske fotografen, min son, såg det. Ni delar ju det intresset 🙂 Men jag minns att jag väjde för spårvagnar vid slottet.

   Gilla

 2. Så många intressanta platser ni sett och så många spännande bilder! Jag skulle gärna gå runt där i Gent och föreviga alla fina hus!
  Haha … kul att ni fortsatte att trotsa en del regler – vi gjorde det också när vi var ute i Europa och snurrade 🙂
  I Sverige finns en fjäril som heter tallprocessionsspinnare och nere i Europa en som heter ekprosessionsspinnare som kan vara obehagliga att råka ut för …https://sv.wikipedia.org/wiki/Processionsspinnare
  Så fin hon är Kaya! Speciell med sina olikfärgade ögon 🙂
  Kram

  Gilla

  • Vi sa båda två att Gent var en stad vi gärna återvänder till. Helst en lite varmare dag, eller gärna flera dagar så att man har tid att ta det lite lugnt.
   Vi kände oss lite busiga när vi gjorde som man inte får. Lite spännande var det men här hemma skulle jag nog vara mer försiktig 😉
   Det är säkert en av de spinnarna som avses på skylten. Just nu har jag lite mycket att stå i men jag ska kolla in din länk senare 🙂 Tack för den!
   Kaya är fin och väldigt speciell 😀 Precis som de flesta hundar med andra ord.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Ännu fler vackra och härliga bilder från er resa. Gent såg ut att vara en mycket fin stad så det var en bra rekommendation. Min syster bodde fyra år i Amsterdam så där har man varit några gånger.

  Kram och god måndagskväll!

  Gilla

  • Tack! Jag tyckte om Gent men allt blir lite blekt jämfört med vad vi såg tidigare, särskilt Alperna. Men jag återvänder gärna. Det finns fler ställen i Belgien/Nederländerna att se 🙂
   Vi får väl se om du känner igen något från nästa inlägg 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Vilket underbart slott, ser nästan lite sagolikt ut på ett dystert sätt. Gillar den bilden där slottet syns med vattnet nedanför. Synd inte väggar kan tala. Fina foton som alltid, tänk så mycket det finns att se vart man än kommer.
  Trevligt att du fick med dig en mugg hem 🙂 (svårt att låta bli)
  Jag fick massor av vilda idéer när jag såg det där mysiga sovskåpet, sådant hade barnbarnen velat ha på ön.
  Underbara Kaya, så söt!

  Kram

  Gilla

  • Visst är det vackert! Skulle gärna ha sett det från insidan men det var så mycket folk och, med risk för att vara tjatig, min rygg höll inte riktigt.
   När jag och min man renoverade mina farföräldrars sommarstuga för att bo där permanent, löste vi problemet med ett litet antal kvadratmeter genom att bygga oss något liknande. Några steg upp till en jättemysig sovavdelning och ett litet fönster. Skjutbara luckor framtil och garderober under. Senare, när inte yngsta dottern bodde där längre, tog vi sovrummet, rev vår mysiga koja och gjorde ett litet gästrum där. Lite av känslan från den tiden fick jag i det här fina skåpet 😀
   Muggen från Gent, och några fler från andra ställen, används nu flitigt till både té och kaffe 🙂
   Kaya är jättemysig och pussas gärna massor 😀
   Kram

   Gilla

 5. Google-översättningarna borde få Nobelpris, för att de är så dåliga och KLANTIGA! Så snygg du är där framför den stora katedralen! Jättefint foto, visst är det kul med byggnader och omgivningar men en kombo är snyggast. Jag vet liksom inte riktigt vad jag ska kommentera, för det händer så mycket i varje inlägg. Hur som så hoppade ni över Brugge? Där har jag varit, på en av mina bröllopsresor… och den staden blev jag helt såld på! Men, så hade jag inte så många fina gamla städer att jämföra med heller. Jag hade en arbetskamrat som hade en lägenhet där och den fick vi låna. På den resan var vi också i Holland och Tyskland. Mest på bilfabriker. Men visst känns det som en viss mättnad börjar infinna sig. Ni är inte längre lika sugna att betala inträde i varje slott för ni har ju redan sett så många? Eller har jag fel? Många fina ställen att spela in äventyrsfilmer i tycker jag mig se. Älskar gamla borgar och slott. Kan se mig själv sittande i ett iskallt rum med kyskhetsbältet på trånande efter min man som är på korståg…. Hahahaha
  Kram

  Gilla

  • Man kan ha jättekul med google translate 😀 Men jag har haft en del nytta av den den funktionen också. Bara man inte litar blint på att det står rätt så går det bra. Oftast är det bara något enstaka ord jag funderar över och då funkar det för det mesta. Tack 🙂 Man blir sällan nöjd med sig själv på bild men det är kul om någon annan tycker att det blev bra 🙂
   Vi hade Brugge i tankarna också men tyvärr hinner man inte allt under en resa. Man måste välja och sålla.
   Vi har faktiskt inte betalat inträde någonstans. Där det har varit gratis har vi ibland tittat in men tiden har inte riktigt räckt till för långa besök i diverse fina byggnader. Oftast har vi bara tittat från utsidan.
   Kunde nog vara kul att se dig i den rollen i en film men jag tycker att du kan slippa kyskhetsbältet 😉 Inte särskilt bekvämt. Lite värme kunde du också få ha. Nog kunde de elda brasor på den tiden.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s