Fler förberedelser

Jag har tidigare skrivit om en del av alla förberedelser som måste göras innan vår Europaresa. Det  mesta har varit klart ett tag men de senaste dagarna har jag packat (nästan klar med det), lagt in kopior på bil- och hemförsäkring i vår resemapp. Jag kopierade även pass, kontokort och körkort och skrev upp vilka spärrnummer man ska ringa om det händer något. I den mappen finns också läkarintyg, reg.bevis, andra uppgifter om bilen, utskrifter om olika regler som gäller i de länder vi ska passera. Sist la jag även dit biljetterna till färjan från Trelleborg till Travemünde. Jag blev tipsad av en av målarna om att det är smidigt att åka nattfärja, sova i en hytt och komma fram utvilad på morgonen. Jag kollade priser och det blir i alla fall inte dyrare än att köra ca 30 mil extra genom Danmark och åka två andra färjor för att nå samma mål. Vi hade ändå tänkt oss första stoppet i Lübeck (båda älskar marsipan och god mörk choklad) så det här blir väldigt smidigt. Två mil från färjan till Lübecks centrum.

I bilen har jag en elomvandlare som gör att vi via cigarettuttaget kan använda vanliga elsladdar. Vi har tänkt att vi ska koka vatten i min lilla vattenkokare, använda en kaffepress och på så sätt kunna ta en kaffepaus när vi vill utan att behöva gå in någonstans. Men jag vill ju gärna ha en mjölkskvätt i kaffet och funderade lite. Havrealternativet finns inte i små portionsförpackningar men det här är ett exempel på när jag kan frångå mitt kostval. Jag skickade efter en förpackning med 100 st småtetror. Lång hållbarhet gör att de klarar sig under hela resan. De behöver inte ens kyla. Perfekt! Tillsammans med det som behövs för kaffe eller té har jag packat ner några paket digestivekex och min egen blandning med diverse nötter, russin, torkad frukt, rostade pumpafrön och små chokladpluppar. Bra om energinivån behöver påfyllning. Vid avsmakning kontaterade jag att chokladplupparna hade jag kunnat avstå från. Men de är så små så de hamnar nog längst ner. Vill man inte ha så kan man låta bli att ta från botten.

 

När jag var iväg och hämtade mitt paket med mjölktetror passade jag på att göra något annat välbehövligt. Vad behöver jag nog inte skriva för alla kan nog förstå det med hjälp av bilderna. Mobilkameran fick jobba lite medan jag väntade.

 

I förrgår hade det tydligen gått ett år sedan vi senast fick ett gäng påsar för komposthantering. När jag kom ut låg det ett gäng rullar vid brevlådorna igen och jag suckade, samlade ihop dem och bar ner dem till ett skåp i källaren. Visst kan man kanske tro att i ett relativt stort hus bor det många människor, kanske två stora familjer, och då blir det mycket matrester. Men vi kan aldrig få användning för alla dessa påsar så de samlas på hög nere i källaren. Det går inte ens åt hälften av det vi får oss tilldelat.

DSC_0766

I morgon kommer min syster hem från Kreta och det ska bli roligt att få lite sällskap. Inte för att vi hänger med varandra hela tiden men det känns bra att hon finns där nere om jag får lust att prata om något. Eller att hon kommer upp till min våning ibland. Det är väldigt tyst just nu. Sedan åker jag några dagar senare och när jag kommer hem är det dags för min systers första del av utbildningen i USA. Nu får vi känna på hur det är att bo utan varandra. Jag kommer att sakna henne men jag blir ändå inte avskräckt från att flytta hem.

 


27 comments

 1. Du verkar vara väl förberedd, låter som en underbar resa att se fram emot, själv är jag ju låst av skolornas lov, innan dess var oktober den månad som jag hade min huvudsemester under.

  Gilla

  • Jag är så förberedd jag kan vara förutom att vi inte har bokat något mer än färjan till Tyskland 🙂 Men bilen, som är mitt ansvarsområde, är väl förberedd 😀 Det är rätt skönt när ungarna är vuxna och man inte längre är hänvisad till loven. Men samtidigt var det kul att åka som en familj.

   Gillad av 1 person

   • Under skolloven är det DYRT att resa, så jag ser fram emot när man inte är bunden till skolloven. Min lillebror som har äldre barn än mig behöver inte anpassa sig längre, dom jobbar ihop pengarna, bokar och reser på egen hand. Jag som skaffade barn sent i livet (43) fick njuta av detta innan och när jag blir pensionär.

    Gilla

   • Ja, det är en väldigt skillnad ekonomiskt om man kan åka andra tider. Det är ju inte så dumt att kunna resa mer när man är ung men jag hoppas att du får samma möjligheter när loven inte längre styr 🙂

    Gilla

 2. Det låter så spännande med er resa! Hoppas ni får det riktigt härligt! Smart idé med vattenkokare i bilen, så mycket enklare än att leta efter ett fik varje gång kaffesuget gör sig påmint!
  Här får vi allt hämta våra kompostpåsar själva, å andra sidan får vi inte ihop sådana mängder då 🙂 Här används papperspåsar än till komposten, omodernt eller mer klimatsmart? Ingen aning, men så är det i alla fall!

  Gilla

  • Nu är det inte lång tid kvar 😀 På fredag bär det av och det är klart att det känns spännande 🙂 Jag hade bara tänkt att vi skulle ha med oss snabbkaffe men min son är en kaffegourmet så då blev det riktigt kaffe och kaffepress. Hoppas att det funkar bra för det är ju faktiskt godare att göra så än att ta med termoskaffe eller använda pulverkaffe. Kanske borde ha testat innan jag skrev något om det 😉 Har bara tidigare haft en dator inkopplad i det uttaget.
   Första året här fick vi antingen hämta påsar själva eller knyta fast en påse i soptunnan när vi behövde fler. Av någon anledning har det beslutats att det här är ett bättre system men kanske kan jag lämna tillbaka påsarna där vi förut fick hämta dem 😉 Jag vet inte ens vad som händer med vår kompost. Kanske eldas de påsarna bara upp men till ett annat syfte än de vanliga soporna.

   Gillad av 1 person

   • Spännande! Klart ni ska ha riktigt gott kaffe på vägen 🙂
    Jag tror att det finns lite olika varianter på hur komposten hanteras. Vissa har någon optisk läsning som sållar bort kompostsoporna och – får jag förmoda – komposterar dem. Vissa har nog särskilda tunnor, det har vi i alla fall. På sina håll används nog plastpåsar även om man har särskilda tunnor, de påsarna bör man dock inte ha så länge i sopkorgen (inne alltså) för de bryts visst ner (så är det där sonen bor) och som skrivet, här har vi papperspåsar 🙂

    Gilla

   • Å andra sidan kanske man inte måste veta allt 🙂 Fast jag hade nog också funderat över att ta reda på det så klart.
    Nu har jag ju egen kompost, jag hade redan köpt en vintervarm kompost när kommunen började med sorteringen så jag avstod från att ta en ”komposttunna”.

    Gilla

 3. Vad duktig du är på alla förberedelser! Vi gjorde en europaresa med bil när barnen var små, 97 var det nog, men jag kan inte minnas att vi var så noggrant förberedda. Vi bodde i Tyskland (Traben Trabach), Paris och Amsterdam. Sen passerade vi såklart en hel del andra länder.
  Kram

  Gilla

  • Det är så jag fungerar 🙂 Jag måste veta att allt är ok innan jag ger mig iväg. Det spelar inte så stor roll att vi inte har bokat boende men jag vill veta vad som gäller när vi ska köra igenom de olika länderna. Jag tror inte att det var lika mycket att hålla reda på när ni reste. Varken miljözoner eller regler om vinterdäck eller annan utrustning. Mycket har kommit senare och det är ju egentligen bra att miljö och säkerhet tas på allvar 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Ojojoj … du är verkligen noggrann och förutseende! Bra jobbat! Hoppas det funkar med vattenkokaren och elomvandlaren – vår elomvandlare i husbilen klarar inte kaffekokare eller kaffebryggare, men både dator, tv, radio och att ladda mobiler. Nu vet jag inte om det kan bero på att bodelsbatteriet inte orkar, eller om det helt enkelt är apparaterna som har för hög effekt, men numer kokar jag kaffevatten när vi inte står med el.Ska bli såå kul att följa er resa!
  Här får vi hämta kompostpåsarna vid Returpunkten när de tar slut … tror det är bättre än att man ska få en massa onödiga påsar som tar plats.
  Ja, just det … tvätta bilen måste man också göra – kul bilder inifrån!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  Gilla

  • Det är mest för min egen skull och för att jag ska känna mig lugn. Vet jag att alla krav och regler följs så känns det bra 🙂
   Jag är inte så säker på att det funkar med vattenkokaren. Jag ska ut och testa innan vi åker. Men annars har vi i alla fall möjliheter att få kaffe eller té på våra boenden 🙂
   Jag tror också att det är bättre att var och en hämtar sina påsar när de behöver dem. Det var också bra som det var förut, när vi knöt en påse på soptunnan och fick en extra rulle då. Men något måste ha fungerat dåligt med det systemet eftersom de införde det här. Förmodligen orkade folk inte bry sig när de var tvungna att själva göra en ansträngning – även om det bara handlade om att knyta en påse på soptunnan.
   Bilen kan ju få vara fin i alla fall i början av resan 😉 Om ryggen håller så ska jag försöka snygga till den lite inuti också. Den behöver verkligen dammsugas.
   Tack och detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Jag beundrar dig för ditt planerande och för att du verkar ha tänkt på allt inför resan. Precis som du tycker jag att det är tyst när jag är alldeles ensam. Nu när brorsan kommit hem känns det mycket bättre bara att veta att han finns i andra huset på gården och att vi kan umgås när vi vill och vara för oss själva när vi vill. Det är en trygghet.

  Gilla

  • Det är bara sådan jag är, måste ha koll innan jag ger mig iväg. När jag kom till dig hade jag kollat in noga på kartan och satelitbild för att vara säker på att komma rätt 😀 Ändå hade jag GPS 😉
   Det måste kännas väldigt bra för dig att ha honom i närheten. Du bor ju mycket ensligare än jag och det är tryggt att veta att det finns någon där. Vi bor båda nära våra syskon och trivs med det och det är väl härligt 😀

   Gilla

 6. Det är nästan så det börjar pirra i min mage när jag läser om alla dina förberedelser! Och så duktig du är på att planera! Skulle jag behöva göra så mycket i förväg skulle jag nog aldrig komma iväg, det kräver så mycket energi, även om det är positiv energi. Men nu har du gjort allt för att resan ska gå så smidigt och friktionsfritt som möjligt och jag hoppas verklgien att du inte ska behöva plocka fram varken kopior på dokument eller annat tok. Men, att resa är ju också en spontan upplevelse, ingen dag är den andra lik, o så trevlig ni kommer att få! Hur länge blir ni borta? Så syrran din ska till USA? Som ni flyger och far ni två…men ibland hamnar ni ändå där under samma tak och får njuta av varandras sällskap! Kram

  Gilla

  • Kanske är det så att jag invaggar mig själv i en falsk trygghetskänsla när jag har ordning på alla papper och allt annat som ska finnas i bilen. Det är precis som om jag har förberett allt, då händer inget jobbigt 😉 Vi får väl se om det blir så. Men skulle något hända så är det lättare att klara det när jag har koll på allt det här 😀 Allt annat sker mer spontant och det är helt ok. Det är t o m en fördel. Mindre planering ger mindre stress om något oförutsett händer. Det ska bli så kul att komma iväg. Äntligen är det snart dags. Vi blir borta ca fyra veckor sedan börjar min son jobba igen. Just nu är han på väg hem från en semester med kompisar i Split, Kroatien. När de andra åkte hem tog han en färja över till Italien och fortsatte senare till Prag för att hälsa på en vän. Han hinner bara hem och tvätta och sova en natt och sedan kommer han hit kvällen innan vi ska åka. Han gör verligen det mesta av sin sex veckor långa semester 😀 Men den resan gjorde han med tåg.
   Ja, min syster ska gå en utbildning och utvecklas som föreläsare. Vid fyra tillfällen under fyra månader ska hon ta sig till USA för att utbilda sig fyra dagar/tillfälle. Tydligen en drömutbildning så jag är glad att hon får möjlighet att gå den. Oturligt nog var hon dunderförkyld när hon kom hem från Kreta så då vågade jag nästan inte träffa henne. I natt blev hon dessutom magsjuk så de få gånger jag går ner för att kolla hur hon mår har jag mynskydd och spritar händerna väldigt noga efteråt 😉 Jag har aldrig förut haft bacillskräck men nu vill jag inte dra på mig något innan resan.
   Kram

   Gilla

 7. Är det miljöpåsar gjorda av majs som man ska sätta matrester och sådant i? Vi har haft våra i flera år. Går inte att lagra. Vi knyter fast en påse runt vårt bruna kärl för komposterbart och då vet hen att det är dags för en ny påse då hen tömmer kärlet. Bra att du/ni tänker på vad som ska med och inte med. Du verkar ha bra koll. Fina konstverk från tvätthallen/ kram

  Gilla

  • Nej, de bryts inte ner så lätt så det är nog inte något organiskt material. Men det måste ändå vara något som går bra att röta tillsammans med komposten. Har inte riktigt koll utan jag gör bara som jag blir tillsagd 😉
   Jag tror att jag har koll på det mesta som har med papper och grejer till bilen att göra. Resten tar vi vartefter 😀
   Det blev lite kul foton i biltvätten och jag fick något att syssla med under tiden 😉
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Får rätta mig själv. Vi får 2 stycken rullar. Sedan får man beställa via sitt handtag på sopkärlet. Spar man för länge så bryts de ned. Som mjuka plastpåsar och håller bra.

    Gillad av 1 person

 8. Oj vad duktig du är på att komma ihåg allt som ska göras och tas med. Den där nödproviantspåsen hade jag inte tackat nej till just nu. Var i skåpet på jobbet och spekade lite men hittade inget mer än havregryn så det fick vara. Tog en kopp te till. Förståndigt med eget fika att ta med, gott att själva bestämma när det är dags och så spar man pengar. De kan man använda till mat i stället.
  Ps! Det hjälper inte att sprita händerna för att skydda sig mot magbakterier, tvål och vatten är det bästa :), har vi fått lära oss.
  Packa lugnt!

  Kramar

  Gilla

  • Haha, jag är inte särskilt duktig. Det är mer som ett tvång som pressar mig. Man ska vara väl förberedd i allt man företar sig och helst ska man kunna det man går kurs för redan innan lektionen 😉 Lite överdriven beskrivning av hur jag tänker men lite åt det hållet är jag. ”Duktig flicka”. Men jag har faktiskt släppt ganska mycket på kraven sedan min press på mig själv utlöste värkproblematiken (i stället för utmattning blev det värk).
   Lite energigivande nöt/fruktmix gör resan lite roligare. Risken är väl kanske att man äter för mycket av den blandningen och hoppar över måltider. Men min son är noga med att få mat så han kommer att ha koll på att vi sköter det 🙂
   Jag är inte helt säker på att det funkar att koka vatten i bilen, det kanske krävs lite för mycket av bilbatteriet då, men jag ska testa. Funkar det inte så har vi i alla fall möjlighet att få té eller kaffe där vi ska bo 😀
   Se där, då fick jag lära mig något igen 🙂 Jag använder mest handspriten som ett komplement i vanliga fall. Jag blir så torr om händerna av tvål och vatten och spriten är ju återfuktande. Men de här dagarna har jag spritat lite extra så fort jag har varit i närheten av syrrans våning. Det verkar i alla fall som om jag har klarat mig från magsjuka men mitt huvud försöker intala mig att jag är på väg att bli förkyld. Säkert bara inbillning och svar får jag idag när jag lämnar prover 🙂
   Jag har packat lugnt i flera veckor så det är redan fixat 😉
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s