Vart tar tiden vägen?

Jo, den bara springer iväg tillsammans med skogspromenader, svamprensning, min styrketräning (ett måste), reseförberedelser och konsekvenser av fotokursen. Det mesta är både roligt och givande men både reseförberedelserna och fotokursen medför en del datorhanterande och det vill inte alltid fungera som jag vill att det ska. Då tar det tid och plötsligt upptäcker jag att jag varken hinner med min dagliga dos av italienskaträning eller blogga. Kan ni förstå hur lite tiden räcker till. Hur sjutton klarar ni arbetande människor med något mer än att arbeta? Visserligen blundar jag oftast en stund dagtid eftersom jag ständigt är trött (inte alls samma trötthet som förut) men nog borde tiden räcka till mer.

I går morse träffade jag den här jättehärliga 8-månaderstjejen i skogen. Först var hon lite tveksam men hennes matte och jag pratade på en bra stund och när jag hukade och matte höll fram godis precis framför mig, då vågade hon hälsa. Sedan var det ett spralligt yrväder som for omkring mig och gärna ville vara kompis.

DSC_0120

I dag blev det ingen promenad eftersom jag hade en bokad tid hos polisen för att skaffa pass. Det gick smidigt och lätt och det enda svåra var att behöva se allvarlig ut på fotot. Jag trodde att jag hade rätt min men fick höra att jag minsann fortfarande log. Till sist tyckte jag att jag stod stel som en pinne och stirrade ilsket in i kameran. Då dög det. Resultatet blev inte så illa som jag befarade men jag ser ut som en riktig tråkfia.

Jag passade på att handla lite på Biltema och Kjell & Company när jag ändå var i Linköping. Det var länge sedan jag besökte den sortens butiker men nu behövde jag snökedjor och diverse kablar, nätkonverterare, fjärrkontroll till kameran och lite annat som de har på sådana ställan. Så gick den förmiddagen också och efter lunch, sovstund och två telefonsamtal har jag inte hunnit så mycket mer än att packa upp mina inköp och nu är det dags för middag. Men jag la allt annat åt sidan och kände att jag ville prioritera bloggen idag.

Och så var det det där med fotokursen. Kursledaren är jättetrevlig och kunnig och alla kursdeltagare verkar lika trevliga. Vi fick, på sedvanligt pedagogiskt vis, intervjua vår bordsgranne och sedan presentera varandra för gruppen. Inget personligt utan bara om vad vi vill med kursen och om drömfotoresa. Vi skulle också ta ett porträttfoto av vår granne på det sätt vi brukade fota och sedan spara det. Sista kurstillfället ska vi göra om det och jämföra resultat. Vi blev instruerade att ändra bildformat i våra kameror till Raw+Jpeg och att ta reda på om vi hade den senaste uppdateringen av firmware. Alla dessa ord har jag hört tidigare men inte förstått mycket av mer än att de två första kallas bildformat. Till nästa gång ska vi ha installerat programvara på våra datorer som konverterar Raw till andra format och vi ska även ha uppdaterat firmware om det behövs. Jag har lyckats med båda de uppgifterna och för en teknisk idiot tar det lite tid. Men nu är det gjort. Jag har knappt hunnit använda kameran efter det så jag vet inte om uppdateringen förändrade något och jag har inte ens försökt använda den nya programvaran än. Har inte riktigt orken till det men jag ska ta itu med det någon dag snart.

Det känns lite tudelat. Visst är det kul att lära sig de här sakerna och känna att jag får en bättre förståelse. Men jag vill att mitt fotande ska vara enkelt och roligt. Det ska inte ta fem minuter att ta ett foto. Kanske blir det så att jag kommer att vara glad för de nya kunskaperna när jag hittar ett riktigt wow-motiv (i Alperna kanske). Det lilla motstånd jag känner kanske försvinner när jag börjar förstå de här ordens innebörd på riktigt. Raw ska tydligen utnyttja kamerans kapacitet på allra bästa sätt och resultera i mycket bättre foton. Men då ska de bilderna behöva konverteras för att kunna användas. En vana kanske och det kanske går i stort sett lika fort som hittills. Jaja, det är i alla fall kul på kursen och nästa gång ska vi troligtvis fota tennisbollar i rullning.


15 comments

 1. Jag tycker att fotokursen låter givande och dina nya kunskaper gör bara att du kan fotografera på två sätt.Snabbt och enkelt när det passar och på annat sätt om det gäller speciella motiv. Det ena utesluter inte det andra 😉

  Jag ser ut som en galning på mitt pass och då överdriver jag inte. När vi kom till Dubai och passerade passkontrollen så var det en mycket strikt och allvarlig kontrollant, nästan som en stenstod. När han såg mitt pass stirrade han först på det och sedan på mig. Därefter så log han ända upp till öronen. Men han insåg väl att det inte var okej och stramade upp sig.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Du har så rätt i det och jag tror att mycket av mitt motstånd beror just på att jag inte kan begreppen och orden ännu. Men det kommer och när kursen är över gör jag ju precis som jag vill. Skillnaden blir att jag kan göra bättre när jag känner för det 🙂
   Haha, vilken kul reaktion 😀 Lite kul måste det ha varit att se hur han plötsligt inte kunde hålla sig från att le 🙂
   Kram

   Gilla

 2. På 80-talet höll jag i fotokurser, långt innan den digitala utvecklingen, då handlade det om framkallning och kopiering av bilder. Grundprinciperna för en bra bild gäller dock fortfarande.

  Gilla

  • Haha, ja då var det nog kanske inte en fråga om Raw eller Jpeg 😉 Inte heller om att ladda ner programvara. Men å andra sidan så har mycket också förenklats i och med att vi slipper framkallningen.

   Gilla

 3. Själv ser jag ut som någon som rymt ifrån något låst ställe på passfotot, likaså på körkortsfotot. Det är alldeles hopplöst det där med att bli fotad.
  Jag förstår faktiskt din motvilja mot fotokursen. Jag skulle också vilja lära mig mer men bara det roliga i det hela… fast så enkelt är det väl inte förståss 😉

  Gilla

  • Det är nog ganska vanligt att de fotona blir lite mindre lyckade 😉 Att ställa sig på fotmarkeringarna och stirra allvarligt in i en gul markering ger inte de bästa förutsättningarna.
   Jag gissar att man måste ta sig förbi vissa teoretiska och datatekniska delar innan det roliga börjar. Jag ångrar mig inte för jag vill fortfarande kunna fotografera bra (eller bättre) men jag längtar tills jag kan det 😀 Om en vecka börjar buggkursen och den ser jag väldigt mycket fram emot 😀

   Gillad av 1 person

   • Wow… buggkurs också! Inte illa 🙂 Jag skulle gärna lära mig bugga (också – låter om jag härmar dig) men med tanke på att jag har taktsinne som en stör ungefär så… nja, jag gör nog bäst i att låta bli (dessutom bor jag med en f.d. trummis så det där med taktsinnet får jag allt höra med jämna mellanrum – ha ha)

    Gilla

   • Bugg är så himla kul och jag hoppas att vi går snabbt framåt så att det blir mycket dansande och inte bara nötandes på grundsteg. Jag tänker att en trummis kanske är extra känslig för taktkänsla och kanske är det inte så illa som du tror. I bugg är det alltid mannen som för och bestämmer så då kan man skylla på honom 😉 Men du känner nog dig själv och vet hur det är.

    Gillad av 1 person

   • Ha ha… ännu ett skäl till att jag inte ska ägna mig åt bugg – jag är van att bestämma själv 🙂 Vet med mig att jag brukar försöka ge mig ut på ”egna äventyr” när jag dansar vilket förbryllar de flesta män 😉
    Usch, det låter som jag är alldeles hemsk men vi kan kanske bara kalla det väldigt självständig (och taktlös i en viss bemärkelse). Ha ha!

    Gilla

 4. Så mye spennende du holder på med. Man blir aktiv og får utrettet mye om man prioriterer og jobber systematisk med det en liker. Når man har arbeid i tillegg så flyr alle dager fra tidlig morgen til sein kveld. Reiseplanleggingen er halve turen det. Gleder meg til reisebrev!

  Gilla

  • Haha, ja det händer mycket nu 🙂 Men jag har längtat länge efter att orka göra allt detta och äntligen är jag igång 😀 När jag tänker tillbaka så klarade ju jag också av arbete, barn, hund och fritid. Men nog var det kämpigt emellanåt.
   Om vi bara får hälften så härligt som vi tror så blir det ändå en fantastisk upplevelse 😀 Det kommer inlägg längs vägen men kanske är jag så trött på kvällarna att jag får ransonera lite på bloggandet. Men i så fall berättar jag senare 😀

   Gilla

 5. Spännande med fotokursen – tur att inte jag ska gå, för då skulle jag behöva en nyare kamera … du kommer säkert att ha nytta av de nya kunskaperna – sen avgör du själv hur du vill fotografera 🙂
  Härlig bild på springer spaniel- tjejen!
  Igår kväll tänkte jag höra av mig till dig om idag, men när jag läst om hur mycket du hade omkring dig och att jag själv drabbades av ihållande huvudvärk så blev det inte av. Somnade i soffan …
  Kan vi kanske få till det på onsdag i nästa vecka om vädret är med oss?
  Kram

  Gilla

  • Det är inga andra krav på kamerorna än att de ska vara digitala systemkameror så din kamera går utmärkt att ta med på kurs 🙂
   Jag tror också att jag får nytta av det jag lär mig. Bara att få veta att kameran behöver uppdateras ibland och hur man gör det, är en bra kunskap 🙂
   Ja, visst var hon söt den lilla vovvan. Glömde fråga efter namnet men jag och matten kom fram till att det var min syster som hade gosat med samma hund någon dag innan 😀 Tydligen kan en del personer se likheter mellan oss och det gäller nog även hur vi beter oss när vi möter hundar 😉
   Svamprundor är prioriterade högt på listan så är jag bara hemma så hänger jag på 😀 Onsdag ser skapligt ut vädermässigt än så länge så vi ställer in oss på det tycker jag. Bestäm du om du vill komma hit eller om vi ska gå i dina skogar 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Hm … det är just det – min kamera är ju ingen ”renrasig” systemkamera … utan en större pocketkamera, men med möjlighet till egna inställningar – dessutom ett fast objektiv – tror inte jag platsar alltså – och förresten verkar det alldeles för komplicerat för mig 🙂
    Än så länge är det dåligt på svampfronten här hos mig – om man nu inte åker iväg ett par mil eller så …
    Vi kan väl i alla fall spika onsdagen, så får vi se vart det blir – här eller hos dig 🙂
    Ska bli kul hur det än blir 🙂
    Kram

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s