Droppar och snökedjor

Bilden i förra inlägget visar verkligen vilken skillnad det kan bli mellan ett mobilfoto och ett foto från en lite bättre kamera. Här ser ni hur den egentligen ser ut, klibbtickan. Jag lärde mig namnet på den i våras men den tickan såg helt annorlunda ut. Det gemensamma är dropparna undertill. Tickan på nästa bild har också dessa droppar (syns inte så bra på den bilden) och efter lite googling har jag förstått att klibbtickor kan se ut lite hur som helst. Jag tycker att den översta tickan ser ut som en halv hjärna med mögelangrepp undertill. Dropparna får jag inte riktigt in i den fantasin om det inte är så att någon har sköljt av den halva hjärnan 😉

DSC_0020DSC_0006

I går kom det 40 mm regn och både jag och naturen är glada. Jag går min svampletarrunda varje morgon (utom när det regnar) och framöver kanske min svampkorg fylls ännu mer. Det som inte är lika kul är att när man inte håller sig på stigarna så attackerar fästingarna. Igår tog jag bort en som satt fast på benet och i dag hittade jag en liten rackare på magen. Några har jag hittat innan de har bitit sig fast också. Det är nästan så att jag inte vill gå ifrån stigarna hädanefter men jag vill ju gärna ha svampen som finns där inne.

Efter regn hittar man droppar även på andra ställen än under klibbtickor.

DSC_0013

Nypon lyser upp så fint i en ännu inte så färgglad skog. Men när man kommer riktigt nära och ser de små detaljerna så är nyponen inte bara fina utan även lite spännande.

DSC_0004

Jag kom att tänka på att när jag och min son ger oss iväg ut i Europa så närmar vi oss november. Vi hinner t o m passera månadsskiftet innan vi kommer hem. Om vi tar den planerade rutten så kör vi omkring på Alpvägar omkring 1:a november. Genast satte jag mig och letade på nätet efter vilka regler som gäller om det är snö eller is på vägarna. Tur att jag tänkte på det för det är ett måste att ha vinterdäck eller snökedjor på vissa sträckor efter 1:a nov. Ofta är det dubbfria däck som gäller och de däck jag har är dubbdäck. Jag har ändå inte plats för att packa in fyra däck om vi ska få plats med allt annat men snökedjor är det nog bäst att skaffa. Om det är vinterväglag undviker vi nog de vägarna och väljer motorvägen genom Alperna i stället. Det känns säkrast och enligt informationen brukar det inte vara vinterväglag där. Kanske måste vi även välja att köra vår rutt i motsatt riktning än planerat. Det skulle kunna ge lite bättre förutsättningar.

Det här är bara en av många saker man måste tänka på. Jag har redan köpt brandsläckare och första-hjälpen-kudde. Varselvästar har jag redan. Bilen ska ha dekaler från tre olika länder som visar vilken miljöklass den tillhör. Ännu fler saker måste åtgärdas och införskaffas innan resan och det är tur att man kan hitta all info på nätet.


24 comments

 1. Visst är det skillnad på kameror och det är dina bilder ett tydligt bevis på. Peppar, peppar har jag aldrig fått någon fästing men jag brukar undvika högt gräs. Måste jag in i det har jag överdragsbyxor men det är säkert ingen garanti.

  Ja, det är mycket som man ska tänka på när man ska i väg. Men det kommer alldeles säkert att bli en mycket trevlig upplevelse. Roligt dessutom att få resa tillsammans med sonen.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • På de bilderna syns det tydligt varför jag ville ha en riktig kamera 😀
   Jag brukar klara mig från fästingar när jag håller mig till stigarna men svampar har ju en förmåga att växa lite utanför stigarna 😉 Kanske är det även så att när inga hundar finns med så får jag duga som offer. Nej, så är det nog inte men tanken har ändå slagit mig eftersom det är först på senare tid jag har fått alla fästingar. Men å andra sidan så sammafaller det också med svamptillgången 😀
   När väl alla förberedelser och måsten är klara så har vi väldigt mycket kul att se fram emot. Min son och jag är så nära och trivs så bra ihop så vi kommer att få det hur bra som helst 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Oj, ni har lite att stå i inför resan! Har aldrig funderat på hur mycket man behöver tänka på innan man ger sig ut på bilsemester så där – kanske inte så konstigt då jag aldrig funderat över att åka på bilsemester neråt Europa. Kanske din resa får mig på andra tankar 🙂

  Fästingar är ett otyg. I år har jag faktiskt bara fått ett fästingbett än så länge, de har ju minskat väsentligt i antal när jag inte längre har någon hund (fästingbetten alltså, fästingarna har dessvärre inte minskat i antal). Det är väl möjligen en av de positiva sakerna med att vara hundlös.

  Här är det full fart i svampskogarna nu, det har regnat en hel del de senaste veckorna så svampen har fått upp farten. Var ut och kikade till dem idag – någon dag till så är de redo för plockning (om ingen hinner före mig dit – det skulle ju vara lite snopet).

  Gilla

  • Det är mycket att tänka på men jag undrar om alla kollar upp allt det här innan de ger sig iväg utanför Sverige. Jag kanske är lite för noga med att det ska bli rätt men då kan jag känna mig lugn sedan 😀
   Det är svamparnas fel att fästingarna hittar mig 😉 De står där utanför stigarna och ser frestande ut och då blir det som det blir. Konstigt nog har jag hittat de flesta kantarellerna alldeles bredvid lite mindre stigar. Jag tror att folk är så trötta på att bli lurade av alla falska kantareller så när de ser de riktiga så tror de inte på det 😉 Bra för mig!
   Hoppas du får ha alla dina kantareller ifred 😀

   Gillad av 1 person

   • Jag skulle nog åka iväg lyckligt ovetandes jag… sån är jag 🙂

    Vi har inte så mycket falska kantareller här men visst finns de och de beblandar sig gärna med den äkta varan. Det är lite samma sak här att kantarellerna sitter ganska ”enkelt” till men jag är väl kanske i skogar där inte så många andra är.

    Gillad av 1 person

 3. Ja det er stor forskjell på bilder fra telefon og kamera. Det jeg savner mest på telefon er å kunne zoome inn på ting som er et stykke unna uten at bildet blir kornete. Så det blir til at en bærer med seg stort kamera på tur .

  Gilla

 4. Fina bilder! Visst är det stor skillnad att fota med mobilen eller en systemkamera! 🙂 Klibbtickor kan se väldigt olika ut – och skiljer sig mycket mellan gammal och ung – dropparna finns inte alltid, så det är ingen säker karaktär – däremot är lukten väldigt karaktäristisk. Guttation kallas det förresten detta med vattendropparna under unga klibbtickor … eller i daggkåpans blad har jag läst …
  Bra att ha med snökedjor om ni ska åka på alpvägar – man vet ju aldrig! Ska bli såå spännande att följa er resa! 🙂
  Kram

  Gilla

  • Tack! Det finns säkert knep för att få skarpare bilder med mobilen men jag lyckas aldrig med närbilder.
   Jag var ganska säker på att det är klibbtickor men det är ändå skönt att få det bekräftat.
   Nu ska jag försöka komma ihåg ordet guttation. Jag blev nyfiken och googlade. Jag har säkert kallat guttation för dagg många gånger. Det kommer nog att hända igen men nu förstår jag i alla fall skillnaden. Guttation kan vara droppar på alla möjliga växter 🙂
   Även om snökedjorna inte kommer att behövas så känns det tryggt att ha med dem. Det borde ju börja snöa i Alperna någon gång då. Men i så fall får vi hålla oss nere i dalarna och jag hoppas att det blir till regn på den nivån.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Ojdå vilken tur att du kollade det med däck, nej det är inte lätt att ha med sig däck i bagaget. Hur kommer det sig att ni valt just den tiden att åka? Kanske beror det på din sons jobb och möjlighet att vara ledig?
  Kram

  Gilla

  • Ja, det känns bra att ha kontroll på att allt vi behöver finns med 🙂
   Min son har mycket riktigt semester då. Jag tycker att det är skönt att slippa de värsta turistströmmarna så det passar mig bra 🙂
   Kram

   Gilla

  • Tack!
   Det är mycket mer att tänka på men det kan jag återkomma till 🙂 Jag har tagit på mig ansvaret för att se till att allt som behövs till bilen kommer med. Min son får ansvara för stora delar av körandet och att hitta boenden när vi kommer iväg. En naturlig uppdelning som passar oss bra 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Så spännande det ska bli att följa din resa på bloggen. Förstår att det är massor att tänka på inför en sådan tripp. Du har ju din nya bil i alla fall som väl inte ska krångla. Kinabror har åkt till Skåne idag och blir borta någon vecka så nu är jag ensam i hela byn. men……idag kommer det får hit som ska vara här och bräka och springa omkring. Det ser jag fram emot

  Gilla

  • Det ska bli ännu mer spännande att vara med på resan 😀 Det är gott om tid att ordna allt men visst är det mycket att tänka på.
   Jag får inte min nya bil förrän i december men den jag har nu är bara tre år. Den ska nog kunna klara den här resan hoppas jag 🙂
   Jättekul att fåren kommer nu och det passar ju bra när du blir ensam en period. Ska bli kul att se alla söta får på bilder hos dig 😀

   Gilla

 7. Hej, jag kom på att jag glömde nämna dina förfärlig ovänner, fästingarna! Hur är det ens möjligt att du drar till dig någon vid varje promenad, man kunde ju tro att du går ut i högt gräs i bara mässingen! Fast visst, dom gynnarna är snabba, får dom bara fatt i en tå eller fot så kan dom kila snabbt innan man märker det o hitta ett bra ställe, som för mig en gång, i ljumsken, o sätta sig i godan ro o börja suga…
  Tvi vale, säger jag, men jag tycker älgflugorna är etter värre, eller lika hemska. Dessutom kommer de inte en o en, utan oftast i en svärm. Och då kan man hålla sig för skratt! Jag är allergisk mot deras bett så jag dras med stora bölder i skallen flera månader…Varje gång jag tvättar håret så går såren upp och börjar varas på nytt. Ja alla har vi våra gissel, det bästa är när det kommit några rejäla frostnätter som dödar det mesta otyget. Kram

  Gilla

  • Ja, fy för dem! De har en totalt obesvarad kärlek till mig och de jag hittar spolas obönhörligen ner i toan 😉 Jag fattar faktiskt inte varför jag får så många på mig. Jag går nästan aldrig i högt gräs men de hitter mig nog när jag sitter och rotar i mossan efter kantareller eller någon annan svamp.
   Jag tror inte att jag har råkat ut för älgflugor någon gång, tack och lov. Jag googlade och det verkar vara en riktigt äcklig och jobbig parasit. Jag kanske ska vara tacksam för att jag ”bara” råkar ut för fästingar.
   Frostnätterna får gärna vänta lite för svampens skull men sedan är de välkomna. Förutom att de befriar oss från diverse ohyra så är det så himla vackert när frosten sätter sig i naturen och bildar riktiga konstverk 🙂
   Kram

   Gilla

 8. Jag har en jättefin kamera men använder den väldigt sällan nu mera, förut gick jag inte en meter utan att den följde med i väskan. Nu tar jag fram den endast vid speciella tillfällen. Mobilkameran är den som används mest, jag måste ändra på detta. När jag kommer hem idag ska jag ladda upp min kamera så den är redo.
  Ska bli så spännande att följa er på Europatrippen, tur ni läser på så att inga överraskningar dyker upp. Jag har haft en fästing i år och den var så liten att den knappast inte syntes, blä och fy för dessa otäckingar. Men det är ju så härligt med promenader i skogen så man kan ju inte låta bli.

  Kram

  Gilla

  • Det kändes bökigt i börja att ha med kameran men det blev ganska snabbt en vana. Att din fina kamera har blivit liggande kvar hemma under en period är inte hela världen men det är ju kul om du blir lite inspirerad att använda den igen. Jag tyckte att mobilen dög bra ända tills jag såg mina bloggvänners otroliga närbilder på blommor, insekter och annat. Då ville jag också kunna ta sådana foton och köpte mig en nikon som duger bra men som inte har några fantastiska finesser. Med den blev foto ett nytt intresse men bara att just fota, inte att göra inställningar i flera minuter för att kunna ta en bild. Vi får väl se hur mycket jag senare utnyttjar det jag lär mig på kursen. Men jag vill i alla fall veta hur jag ska bära mig åt om jag någon gång får lust att göra en liten ansträngning 😀
   Jag är nog lite övernitisk med att ta reda på allt som gäller för att bila i Europa. Men då råkar vi inte ut för några tråkiga böter i alla fall 🙂
   Håller man sig till de lite större stigarna så slipper man nog fästingarna. Men jag vill ju ha svampen som växer lite längre in 😉
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s