Nu startar svampsäsongen

Dagen började med ett glatt återseende. Målarna har upptäckt diverse problem som måste åtgärdas innan de kan måla de delarna. Vilka kommer då som räddande änglar? Jo, våra gamla välkända hantverkare som vi nästan flyttade in tillsammans med när huset var nyköpt. I alla fall kändes det ibland som om vi bodde där tillsammans. Jag och min syster flyttade inte in direkt eftersom det var så mycket som skulle renoveras. Men vi var där varenda dag och fixade med vårt medan det revs och byggdes nytt omkring oss. Hantverkarna och vi åt ofta våra matlådor tillsammans och snart var tonen både vänskapligt rå och skämtsam. I den gruppen ingick även den målare som nu har skickat sina anställda till oss. Naturligtvis hälsades de båda välkända snickarna välkomna med kramar och glädje. Jag lyckades behärska mig när jag skulle heja på den nya, unga killen i gänget. Jag slänger mig inte om halsen på helt okända pojkar. Vi tog i hand i stället, som man gör som normala personer.

Naturligtvis blir projektet mer omfattande och mer kostsamt än det var tänkt att bli. Men vad gör man när murkna brädor och trasig, lös puts upptäcks. Jo, man beställer nya garagedörrar, låter snickarna byta ut toppen på en gavel och vad muraren behöver göra vet vi inte riktigt än. Men det är klart att han måste göra det som behövs. Målare och snickare verkar i alla fall samarbeta bra.

Efter det roliga återseendet tog jag med mig kameran och gick ut i skogen. Som vanligt satte jag iväg i god fart men plötsligt hajade jag till. Där stack en sopp upp ur mossan. Jag har lite svårt att skilja på björk-, asp- och tegelsopp men efter att ha konsulterat svampboken tror jag att jag kan påstå att detta är en björksopp, eller egentligen strävsopp som kallas björksopp. Jag blev så till mig att jag nästan missade den lilla kantarellen alldeles bredvid.

DSC_0011

Nu kunde jag ju inte fortsätta i samma takt utan med svampögonen aktiverade gick jag framåt i ett lite lugnare tempo medan blicken skannade av marken omkring mig. En bit in i skogen stod dessa fina svampar och väntade på mig. Återigen väntade jag med att namnge dem tills jag hade tittat i svampboken. Jag är nästan helt säker på att detta är aspsoppar. Som ni ser är fötterna nästan helt vita men när jag kom hem hade de brunröda filttofsarna blivit mer framträdande. Allt annat stämmer också. Tänk om jag kunde lära mig det här nu och komma ihåg det till nästa säsong. Det är egentligen inte jätteviktigt eftersom de är goda matsvampar även om jag ger dem fel namn.

DSC_0015

Mitt i en stor mossbetäckt fläck stack denna tegelkrämla upp. Ja, jag vågar säga att det är en tegelkremla efter att ha smakat och även denna gång läst i min svampbok.

 

Det fynd som gjorde mig gladast och fick mig att nästan hoppa till av glädje, var denna stolta fjällskivling. Alldeles i närheten hittade jag två till. Äntligen är det dags och jag vet att jag kommer att hitta många sådana. Förra hösten fick jag ha dem helt för mig själv verkade det som. Hoppas det blir likadant i år. Jag tog bara hattarna och lät fötterna stå kvar. De duger nästan bara till att torka och mala till pulver som kan användas i såser etc. Jag har massor av pulver kvar sedan förut och jag använder det nästan aldrig. Men hattarna kan användas till mycket gott. Jag var tacksam för att jag hade varit så förutseende och inte gett bort alla hundbajspåsar tillsammans med alla andra hundsaker. En påse har jag alltid med mig ifall jag skulle hitta något att ta hem. Vilken tur att jag nu kunde skörda och få med  mig dessa fina fynd. Hädanefter ska svampkniv och en väska avsedd för svampplockning med på morgonpromenaderna.

DSC_0025

Den här kremlan lät jag stå kvar. Jag är inte särskilt kunnig när det gäller kremlor och när jag letade i svampboken konstaterade jag att det var bra att den fick stå kvar. Jag brydde mig inte om att läsa så noga utan nöjde mig med att konstatera att flera av de röda kremlorna med röda fötter är oätliga. Beundra kan man göra men jag vill inte ha hem dem.

DSC_0012

Det finns inte bara svamp att se i skogen även om mina ögon nu kommer att vara fokuserade på att leta efter dem. Jag gick förbi den hasselbuske jag fotade tidigare i somras och funderade över var alla blivande hasselnötter fanns. Jag vände blicken neråt och där, på marken, låg de allihop. Först tänkte jag att de kanske hade fallit offer för torkan. Jag vet inte alls hur det fungerar med att det till sist blir nötter av knopparna. Men sedan tittade jag närmare på de bruna små frukterna (eller vad de ska kallas) och anade att det kanske är så här det ska vara. Kanske mognar de till nötter när de har fallit till marken. Det ska jag googla om en annan gång, men inte nu.

DSC_0004

Mina svampspanande ögon snappade upp något annat spännande. Ett vitt fluff, som sockervadd, på ett grässtrå. Vet inte vad det är men om någon vet så berätta gärna.

DSC_0021

Dagens lilla skörd. Det kommer massor av grynsoppar lite överallt men de är så kladdiga så jag ville inte ha dem i min påse tillsammans med de andra svamparna. Därför ska svampkniven få följa med hädanefter. Slemmet på hattarna ska bort redan i skogen.

CSC_0029


25 comments

 1. Här finns inte mycket svamp än (vad jag vet, jag har faktiskt inte kikat så noga på några dagar). Kanske det är på sin plats med en tur till svampskogen. Nu plockar jag främst svampen med kameran, men ändå 😉
  Kul att samma gäng kom tillbaka för mer renovering! Eller ja, inte kul att projektet blir större och dyrare, jag menar så klart att det är kul med människorna som ni uppenbarligen tyckt gjort ett bra jobb tidigare. Hoppas ni blir nöjda i slutänden!

  Gilla

  • Jag trodde inte att det skulle finnas särskilt mycket svamp här heller. Det är ju inte så att hela skogen svämmar över av svamp men det är i alla fall på gång 🙂
   Jättekul att träffa dem igen. Nu arbetar de på utsidan av huset så det blir inte riktigt samma umgänge men vi går ut och tittar till dem ibland 🙂 Vi måste ju berömma dem med jämna mellanrum 😀
   Det känns lite surt att behöva kosta på mer än vi hade tänkt men det är bara att acceptera att de måste göras. Det blir fint och vi blir helt klart nöjda med resultatet.

   Gillad av 1 person

 2. Suck … suck … och suck igen! jag är glad för din skull, men fruktansvärt avis för min egen. Grattis till skörden! Här finns ingen svamp alls – har kollat flera ställen nu på f.m när jag var ute med Olle – ska kolla ett par andra lokaler i kväll …
  Ingen aning vad det vita fluffet kan vara …
  Kram

  Gilla

  • Om du har tid och lust någon dag så är det bara kul att få sällskap i svampskogen. Det finns inte jättestora mängder men en del kan man hitta 😀 Jag kan t o m tänka mig att dela med mig av de stolta fjällskivlingarna 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Haha … tack Ingrid – kanske kan jag komma på onsdag nästa vecka, om det passar dig 🙂 Jag behöver ingen matsvamp – jag har så jag klarar mig i år. Jag vill bara känna känslan att kunna gå och njuta i svampskogen 🙂
    Vi kan höras av i början av nästa vecka.
    Kram

    Gilla

   • De flesta dagar har jag inget inplanerat men just onsdag, torsdag nästa vecka kommer min son och vi ska planera kommande trevligheter. Jättesynd att det är just då det passar dig. Men vi gör ett nytt försök i någon av våra skogar snart 😀
    Kram

    Gillad av 1 person

 3. Jag bli alldeles till mig av iver att ge mig ut i svampskogen. Tyvärr får jag nog besöka något annat län som är betydligt fuktigare. Sommarvädret fortsätter i Blekinge så det är väldigt torrt både i skog och mark. Besökte Ullared igår och då gick jag en låååååång skön promenad i skogen med Eddie, där var det mycket frodigare i skogen. Hade inte svampögonen med mig men bajspåse hade jag 😁.
  Skrattar gott när jag tänker på det där med att kramas vid kära besök. Jag är ju hopplös med det där, att kramas i tid och otid. Kommer på mig själv ibland med att ett handslag hade nog passat bättre här men då är det redan försent och kramen redan gjord 🙈. Men men… 😁

  Kram kram 👍

  Gilla

  • Jag håller tummarna för att svampen kommer i Blekingeskogarna också snart. Man blir lite konstig när man har hittat säsongens första matsvampar. Nästan så att man ser svamp så fort man blundar 🙂 Bajspåsar är bra till mycket så se till att alltid ha någon extra med dig 😉
   Jag försöker tänka mig för innan jag kramar någon som jag inte är säker på uppskattar det. Sedan min yngsta fick sin Aspergerdiagnos och jag förstod många samband så tänker jag att det måste finnas många som har svårt för spontana kramar. Men de här killarna har vi haft så mycket med att göra så där visste jag att det var lugnt. Jag sansade mig ju och gav inte nykomlingen någon kram 😉
   Men kram till dig 😀

   Gilla

 4. Jag förstår att du är glad nu när du hittar svampar 😁
  Det är väldigt trevligt att du och din syster delar hus. Så skönt att vara två med när det ska renoveras och målas.
  Kram

  Gilla

  • Det är jättekul när man hittar dem och jag kan inte hindra mig själv från att plocka även om jag har kvar svamp sedan förra året. Jag har försökt använda så mycket svamp som möjligt i maten de senaste dagarna 🙂
   Jag har lite ångest inför att flytta ifrån min syster om något år men vi vill åt olika håll och jag har så stark hemlängtan. Det är synd eftersom vi trivs så bra med att vara sysbo.
   Kram

   Gilla

 5. Ofta drar det ena med sig det andra men renoverar man är det inte lönt att ”måla på ruttet plank” utan bättre att göra det ordentligt från början. Då är det guld värt att ha duktiga och pålitliga hantverkare som utför jobbet.

  Själv hade jag låtit alla svamparna stå för jag är urusle på att känna igen olika sorter. Den enda jag är säker på är flygsvamp och möjligtvis kantarell men jag tar det säkra före det osäkra och anlitar ICA.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det svider i snåltarmen men självklart måste vi åtgärda det som krävs. Jag är glad för att ”våra” hantverkare påtalar problemen och inte bara målar över allt. Det visar på hur seriösa de är. De tjänar ju inget på det utan får i stället mer väntetid och krångel.
   Vissa plockar bär och jag och en del andra plockar svamp. Jag har inte tålamod för bärplockning men när jag väl lärde mig några svampsorter så blev det plötsligt mycket roligare att leta efter dem. Det är väldigt stora luckor i mina kunskaper men jag är nöjd med att plocka de svampar jag känner till 😀 Det går väldigt bra att plocka från hyllorna på t ex ICA också 😀 Där är det ju skyltat med namnen 😉
   Kram

   Gilla

   • Kan man väl svampsorterna så verkar det vara väldigt roligt att plocka. Såg att jag slant på tangentbordet och att det självklart är flugsvamp och ingen annan flygande sak som jag känner igen 😉 Ni har garanterat hittat seriösa hantverkare, det är väldigt uppenbart, och det måste kännas bra när det kostar en slant.

    Gilla

  • Ja, de första fynden är alltid de roligaste att göra 😀 Men det ska förhoppningsvis bli mycket mer svamp under hösten. Det är ju för väl att du inte plockar okända och kanske giftiga svampar och ger bort till andra 😉 Jag tror att de som får dina kantareller blir väldigt glada.

   Gilla

 6. Men så roligt att det börjar röra på sig! Jag har också hittat lite soppar, de åker direkt i middagsmaten. KarlJohan längtar jag mest efter o vet att andra har hittat dem inte så långt härifrån. Men ikväll skvalar regnet ner så jag hoppas att de ploppar upp. I finskan finns ett ordspråk. De är lika många som svampar i regn….låter knäppt men svampen poppar ju upp i massor strax efter regn. Så kul med hantverkarna, förstår att de kändes som gamla bundsförvanter och återseendets glädje var ju ömsesidig! Kram

  Gilla

  • Ännu så länge är de inte så många men svamparna finns där och jag ska nog bli nöjd i år också. Men jag vill gärna hitta trattisar och kantareller också. Precis som du säger så kommer de efter regnet 😀
   Ja, det kändes verkligen som om gamla vänner kom på besök. Men vi var ju tvungna att låta dem jobba lite också 😉
   Kram

   Gilla

 7. Det vita luddet kan möjligtvis vara ullus. Fast ditt ull såg så stort och runt ut så jag är inte säker. Men om du ser det igen så peta lite med ett strå och kolla om du ser små luddiga löss.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s