Mysigt med mörker och tända ljus

Sommaren är inte slut än men kvällarna är ändå så mörka att tända stearinljus lyser upp. Det är en väldig skillnad mellan norr och söder, det märkte jag efter min hemkomst från Östersund. Jag uppskattar att det skiljer ungefär en timme i dagsljus och det är här det är mörkast. Snart är det tvärtom. När det är som mörkast är dagen flera timmar längre här nere. Jag börjar komma i höststämning, en skön stämning då livet till stor del består av koftor eller tröjor och många tända ljus. Vid det här laget vet de flesta av er att jag trivs med årstidsförändringar. Alla årstider har sina fördelar men just nu trivs jag med höstkänslan, även om det kanske är lite för tidigt att känna så nu.

Igår morse när jag vaknade och var på väg mot badrummet tittade jag ut genom ett fönster och såg det här. Badrummet fick vänta en stund och fram kom kameran. Men det gick väldigt snabbt. Den lilla solglimt, som samarbetade med regnet, försvann snabbt och regnbågen bleknade väldigt fort. Jag hann knäppa några bilder och sedan var det nästan ingenting kvar. Synd att jag inte såg den lite tidigare.

DSC_0005DSC_0002

Igår var två raska pojkar här och förberedde vår husfasad inför målningen. Det regnade men vad gjorde det när de ändå skulle tvätta hela huset med högtryckstvätt och blev plaskblöta från den. Jag och min syster kom på att det vore bra att plocka bort trätrallsgolven från våra balkonger så att de kom åt med tvätten ordentligt.

Det var välbehövligt och jag tror inte att ens förra ägaren hade städat där. Det var ett himla slit bara att bända loss de ca 25×25 cm stora fyrkanterna från varandra, borsta bort all smuts som satt fast på undersidan och sedan få bort det tjocka lager av sand, spindelväv, löv, puts och massor av nyckelpigor som hade samlats därunder. När jag fick en liten hostattack av allt damm kom jag på att jag inte får utsätta mig för byggdamm. Inte mycket att göra åt det som redan hade blivit men jag gick direkt och plockade fram munskydd och kände mig väldigt duktig som gjorde det. När jag fick ordning på det så att inte andedräkten gjorde glasögonen alldeles immiga kändes det faktiskt riktigt behagligt att slippa andas in all skit som yrde omkring.

Jag har sorterat det som fanns på min balkong så att jag vet i vilken ordning det ska sättas tillbaka sedan men förmodligen kommer jag att åka till tippen med allt i stället. Min syster tänker likadant. Ska vi nu få snygga, nymålade balkonggolv så kanske det räcker att lägga dit en plastmatta i stället. Det blir betydligt mer lättstädat och kanske även snyggare. Aldrig mer vill jag tänka på hur det skulle se ut under trätrallen efter ett tag igen. Jag tänkte aldrig på hur fruktansvärt smutsigt det kunde vara under ett sådant golv.

Nu ska jag göra mig en kopp gott té och fortsätta mysa med tända ljus och en filt om benen.

 


15 comments

 1. Här börjar allt bli riktigt grönt igen efter regnen – så sommar får det nog vara en stund till 😉 Men visst är det lite mysigt att tända ljus och mysa lite. Igår satt vi länge, länge på vår inglasade altan med stearinljus och småprat och duggregn på taket – mysigt!
  Vad som finns under sån trätrall vill man nog helst inte veta – nu vet du och då vill du ha något annat än trätrall 😉 Inte så konstigt tänker jag 🙂

  Gilla

 2. Jag tycker på ett sätt om hösten men på ett annat sätt inte. Men visst märks det att det blir mörkt betydligt tidigare nu så snart är det dags för levande ljus på kvällarna.

  Trätrall är snyggt och praktiskt så länge man inte ser hur det ser ut undertill. Har man gjort det en gång så blir man verkligen avskräckt!

  Kram

  Gilla

  • En fin höst med sol på dagarna och regn på nätterna vore det bästa. Men det är klart att det inte är dags riktigt än. Det är bara de mörkare kvällarna som lockar fram lite höstkänslor 🙂
   Haha, nej aldrig mer trätrall för min del, hur snyggt det än är 😉
   Kram

   Gilla

 3. Så härliga bilder på regnbågen! ibland har man tur och tittar ut i rätt ögonblick!
  Hösten är min favoritårstid, men än tror jag nog vi fortfarande har sommar, sensommar – oftast en behaglig årstid, så … njae … inte höst än på ett tag, trots gula löv och mörkare kvällar 🙂 Mysigt att kura i soffhörnet eller favoritfåtöljen och tända många ljus 🙂
  Vilket slit med trallen på balkongerna och så bra att ni tog bort dem! mycket enklare att städa ett målat golv.
  Ha en bra dag!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Synd att den hann blekna så snabbt men jag hann ju i alla fall få med den på bild 🙂
   Hösten kan vara väldigt fin. Jag spanade efter svamp idag men hittade inget jag vill ha. Kanske lite tidigt än och det behövs nog ännu mer regn. Men kanske kommer de snart 😀
   Ja, hädanefter ska det vara lättstädat med flyttbar matta på min balkong 😀
   Detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Hösten är jättemysig, jag har alltid gillat den. Det är så skönt att få vara inne och mysa, tända ljus och njuta av mörker. Jag kommer dock att sakna de sköna ljusa sommarmorgnarna när jag jobbar mitt tidiga pass.
  Kram

  Gilla

  • Då tycker vi likadant om hösten 🙂 Men i november brukar jag i stället börja längta efter vinter och här nere får jag vänta och vänta…
   Jag förstår att ljusa morgnar är skönt när du ska iväg tidigt. Inte mycket att göra något åt tyvärr, men de kommer tillbaka 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Wow vilken häftig regnbåge, och du hann! Jag har kommit på mig själv med att sällan titta uppåt när jag är ute och går…sen beundrar jag alla vackra himlar och moln o regnbågar som kompisar publicerar medan jag inte har en aning om hum min egen himmel ser ut. Jag förstår att det var oväntade fynd under trallen…Jag hittade också fynd blä härom dagen när jag fick för mig att rengöra fläktfiltret. När jag tog ner det såg jag hur mycket fett och smuts som satt i väggen. Enda verktyget som funkade var kniven, jag fick skrapa bort det! Detta borde förstås uppmärksammats av bostadsbolaget vid slutbesiktning men jag kanske också själv har ett visst ansvar att kolla så allt är okej.
  Jag märker att jag får kika på klockan så jag slipper gå ut på kvällspromenad helt i mörker, det har jag inte tänkt på på flera månader…men jag älskar hösten

  Gilla

  • Jag tittar alldeles för sälla uppåt jag också på promenader. Ofta måste jag titta var jag sätter fötterna för att inte snubbla på en rot eller sten. Men från mina fönster ser jag ofta en vacker himmel och då öppnar jag och fotar 😀
   Jag fattade ju att det skulle finnas en del smuts under trallen men inte att det skulle vara ett så tjockt lager. Det var inte kladdigt och äckligt men inte särskilt trevligt i alla fall. Så ska det inte bli igen.
   Fläktar är ett elände. Svårt att komma åt överallt och lätt att glömma. När vi hade byggt vårt första hus ingick det i sotarens uppgifter att en gång per år öppna upp för fläkten och rengöra ordentligt. Det var väldigt bra 😀
   Här blir det inga kvällspromenader. Nu väljer vi när det passar oss och jag fortsätter med mina morgonpromenader. Utom när det regnade hela dagen. Då valde jag att låta bli att gå ut. En liten fördel med att vara utan hund men den fördelen väger väldigt lätt jämfört med saknaden.
   Hösten kan vara otroligt fin och jag gillar att kura under en filt eller att klä mig lite varmare och gå ut 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s